Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

HMS Victory z papíru/1:96/ vlastní úprava z roku cca 1798

Odeslat odpověď
Příspěvků: 306 • Stránka 9 z 21 • 1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 21
  • Odpovědět s citací

Re: HMS Victory z papíru/1:96/ vlastní úprava z roku cca 1798

Příspěvekod DORIS » 20 úno 2010, 19:21

midshipman: Ahojky! Moc děkuji za korekci a fotky, tohle jsem teda netušila a mám to dost mimo předlohu, jak teď na to koukám... :-k . Mno, dopracovala jsem se vlastně k tomu tvaru z námětu z knížky o konstrukci lodí, kde podobný prvek, o jaký jsem se pokusila, nazývají "stěžňové latě". Jednalo se však jen o schématickou kresbu. Úpony hlavního stěžně ještě chybí, takže by se to dalo předělat. Na modelu od Shipyardu tento prvek zcela eliminovali, což je škoda.
Za chvíli budu mít komplet úpony na předním stěžni a zítra za denního světla ty abordážní píky zkusím zmáknout.
Děkuji za námět a rady.
Doris
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod midshipman » 20 úno 2010, 21:28

Snad se budou hodit nějaké odkazy. U takové precizní práce by byla škoda abordážní píky vynechat.

Rozměry hlavice píky:
http://www.navyandmarine.org/planspatterns/index.htm

Tady je způsob výroby pík. Doporučuju ale nedělat zahnuté bodce jako u velrybářské harpuny, jako tento modelář, ale rovné, jako ve skutečnosti:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

http://www.victorymodel.com/Images/Photographs/HullChronology/HullChronology.htm

Měl bych dotaz: co je to za knížku o lodní konstrukci? S něčím takovým, jako výztužné stěžňové latě u paluby jsem se nikdy nesetkal.

Honza
midshipman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 21 úno 2010, 07:40

Díky moc za užitečné rady a tip pro výrobu, dnes to předělám a snad to bude lepší. Jediné, co budu muset trochu zaimprovizovat, jsou spodní a horní díl, do nichž jsou ty zbraně vsazené, neboť stěžeň už je napevno vlepený a ty proužky nemohu jednoduše prostrčit spodem.
Knížka, o které jsem se zmínila, je od Miroslava Cajthamla, Historické lodě 16.-18. století. Je to na stránce 88, mohu případně zfotit, ale chyba bude na mé straně, neboť ty latě jsou kolem vrcholíku stěžně jak je koš. Já jsem to bohužel díky svým neznalostem o lodích považovala za ekvivalent toho, co jsem zahlédla na modleech Vicy kolem spodní části hlavního stěžně a nenapadlo mne, že to jsou zbraně. :oops:
Doris
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod midshipman » 21 úno 2010, 09:39

Ahoj. Myslím, že by se ty držáky zbraní mohly jednoduše udělat ze dvou polokruhů. Píky bych přilepil do držáků a hotové polodíly jednoduše připevnil na stěžeň. Nebo by to šlo udělat stejným způsobem, jako ty "výztužné latě". Píky nalepit na dva proužky představující držáky o délce obvodu stěžně a celé přilepit kolem stěžně.

Cajthamlovu knihu znám, a jak jsem již nejednou uvedl zde i na Monaku, je tam velké množství chyb a hloupostí.

Honza
midshipman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 21 úno 2010, 12:08

Díky moc, Honzo! Hodně mi Tvé rady pomohly a už jest předěláno. Musím uznat, že jsem nyní s výsledkem díky Tobě spokojenější a myslím, že to nyní více odpovídá předloze a věrohodnosti.Jsem ráda, že jsi mne hned na to upozornil, protože později by se s tím už nedalo moc dělat kvůli nepřístupnosti přes lanoví. Zbraně jsem vyrobila ze špendlíků (tenčí drátek by byl sice vhodnější, ale nebylo by to tak rovné), nalepila jsem je na proužky papíru, osadila kolem stěžně a nakonec se to celé přelepilo několika vrstvami prožků a začistilo.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod midshipman » 21 úno 2010, 12:23

To je ale rychlost ...... je to super :shock:
midshipman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 21 úno 2010, 12:37

Děkuji za pochvalu, Honzo, jsem Ti moc vděčná za rady a hlavně rychlou reakci, protože po osazení úpon už bych k tomu neměla přístup. Tak jdu teď zase bojovat s lanovím, zatím dělám jen úpony bez příček/žebříků. Ty příjdou na řadu až po kompletním uvázání lan na kolíky uvnitř lodi.
Doris
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 22 úno 2010, 09:28

Dokončila jsem úpony hlavního stěžně a už se povedlo natáhnout i dvojici stěhů mezi čelenem a předním stěžněm včetně vypletení. Lana napínám poměrně dost, tak snad to upevňovací prvky a kladky z papíru vydrží. Odpoledne dodám nové fotky.
Co mne však zarazilo - ráhna a plachty na čeleni :-k . Jsou tam vespodu výztužná lana, která překážejí v rozvinutí plachet, respektive té, co je na ráhnu úplně vepředu. Nemáte někdo tušení, jak to bylo řešené ve skutečnosti??? Mám sice v plánu tam udělat plachty skasané, jenže patří tam vůbec? Nebo ta ráhna byla v té fázi přestavby už bez plachet? Jsem lajk a i když si Vicy upravuji částečně po svém, ráda bych dodržela určitou věrohodnost a "funkčnost" plachetnice.
Doris
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod midshipman » 22 úno 2010, 18:23

DORIS píše:Co mne však zarazilo - ráhna a plachty na čeleni :-k . Jsou tam vespodu výztužná lana, která překážejí v rozvinutí plachet, respektive té, co je na ráhnu úplně vepředu. Nemáte někdo tušení, jak to bylo řešené ve skutečnosti??? Mám sice v plánu tam udělat plachty skasané, jenže patří tam vůbec? Nebo ta ráhna byla v té fázi přestavby už bez plachet? Jsem lajk a i když si Vicy upravuji částečně po svém, ráda bych dodržela určitou věrohodnost a "funkčnost" plachetnice.
Doris

Ahoj. Na horním čelenovém ráhnu se již plachta prakticky nepoužívala, právě kvůli značnému omezení stěhy pod čelenem. Nějakou dobu se horní čelenové ráhno ponechávalo na lodích jako náhradní kulatina. Když ji vynecháš, nic se neděje. Napnuté čelenové plachty by vypadaly takhle:

bowsprit_spritsails.JPG

Horní čelenová s hlubokým vykrojením kolem ohlávky čelenu.

Plachtu ale rozhodně udělej na čelenové ráhno, tam se používala běžně. Plachta byla skasaná a sbalená pod ráhnem, a vypadá takhle:
http://farm3.static.flickr.com/2212/1552059754_53efaed3a2_b.jpg

Tady na fóru jsou nějaké fotky a odkazy na repliky lodí z 18. století, jako GOTHEBORG a ENDEAVOUR, kde je zkasaná čelenová plachta dobře vidět.

http://farm2.static.flickr.com/1062/1080927121_eaed5f8f7f_b.jpg
http://www.flickr.com/photos/louna/97574557/
http://www.flickr.com/photos/louna/97574860/in/photostream/

Čelen HMS Victory:
http://www.flickr.com/photos/ahomelyheroine/2462057471/sizes/l/

Honza
midshipman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 22 úno 2010, 19:13

Ahoj Honzo!
Moc děkuji za cenné rady a výborné obrázky, toto přesně jsem potřebovala vědět. Původně jsem postupovala dle návodu od Shipyardu, ale ukázalo se, že nejen že tam je moře chyb, ale i nesmyslných věcí. Právě lanoví pod čelenem se sbíhalo v místě, kde má přijít dolní ráhno, jenže jak jsem se dnes přesvědčila, tak se tam prostě nedá osadit. Podle fotek jsem upravila lanoví, to vepředu s okaticemi jsem zcela odstranila a vsadila ho mezi zbývající dva, což nyní odpovídá skutečné Vicy. Ráhno se tam už vejde v pohodě a nic mu nepřekáží. Plachtu dám pouze na dolní ráhno a to skasanou, to horní zůstane holé. Na fotkách níže je ještě původní stav, nyní je to už v pořádku a předělala jsem i světlé nitky mezi okaticemi na černé. Ještě jednou moc děkuji, obdivuji Tvé vynikající odborné znalosti o lodích, hluboce smekám!
Doris
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Lana, lana, lana... a pořád stejná práce dokola. No a to jsem teprve začala a pořád mám před očima jen nekonečné provázky a nitky, kterých tam za chvíli bude požehnaně. První nervy jsem měla při provlékání polokladek a též při kotvení stěhů k čelenu. Nitky moc do malých otvorů nechtěly, ale nakonec musely.... :D
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod juhu » 22 úno 2010, 20:52

ahoj 'midshipman' clovece, ty musis mat z lodiarstva minimalne profesuru. rad budem toto vlakno sledovat, som si ze sa opat vela noveho dozviem.
"Smuggler"
"Kaydet"
"Appledram '44"
atď., atď. ...
juhu

• Odpovědět s citací

Příspěvekod midshipman » 22 úno 2010, 22:11

DORIS píše: ... Původně jsem postupovala dle návodu od Shipyardu, ale ukázalo se, že nejen že tam je moře chyb, ale i nesmyslných věcí. ... Ještě jednou moc děkuji, obdivuji Tvé vynikající odborné znalosti o lodích, hluboce smekám! Doris

To jsem rád, že jsi to napsala jako první :) Když jsem viděl ty podivnosti na čelenu, tak jsem se 2 dny škrábal na bradě, jak Ti to napsat, aby Tě to náhodou nenaštvalo. Ne všichni mají zájem vědět, jak to vypadalo na skutečných lodích, a některým lidem taková upozornění na skutečnost a chyby vyloženě vadí. Zíral jsem především na ta podivná očka.

DORIS píše: Lana, lana, lana... a pořád stejná práce dokola. No a to jsem teprve začala a pořád mám před očima jen nekonečné provázky a nitky, kterých tam za chvíli bude požehnaně. První nervy jsem měla při provlékání polokladek a též při kotvení stěhů k čelenu. Nitky moc do malých otvorů nechtěly, ale nakonec musely.... :D

Já jsem plul na několika ráhnových plachetnicích a na skutečných lodích mě zase ta lana zajímala nejvíc :)

DORIS píše: ... a předělala jsem i světlé nitky mezi okaticemi na černé ...

=D> Jen pro zajímavost: ve skutečnosti byla tato stahovací lana napuštěna dehtem a měla tmavě žlutohnědou až černohnědou barvu, časem vlivem počasí trošku zesvětlala. po opakovaném dehtování zase ztmavla. Málokdo ví, že na plachetnicích té doby byla prakticky všechna konopná lana dehtovaná, včetně pohyblivého lanoví! V přírodní barvě byla jen některá, například kormidelní. Lana se impregnovala v loděnicích v tzv. dehtárnách, angl. tarring house. Dehet k impregnaci lan měl žlutohnědou barvu, vícekrát napuštěná lana byla tmavší. Pevné lanoví se natíralo černým dehtem, angl. pitch tar. Proces se nazýval černění, angl. blackening. Tohle v Cajthamlovi určitě není :D

wolflike píše:ahoj 'midshipman' clovece, ty musis mat z lodiarstva minimalne profesuru. rad budem toto vlakno sledovat, som si ze sa opat vela noveho dozviem.

Profesuru ještě nee, jenom VŠ - stavba lodí. Na plachetnicích jsem stále učedník, kadet, angl. midshipman :roll: Profesory námořnického řemesla jsou tady jiní:
http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=177&t=10010&st=0&sk=t&sd=a&start=60
midshipman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 22 úno 2010, 22:53

Wow, zajímavé věci, jsem ráda, že se naučím něco nového a snad se mi to povede zrealizovat i na modelech, plachetnice se mi začínají líbit čím dál víc, i když moje znalosti o nich jsou zatím dost chabé. :oops: Také si píšu s kamarádem, co se plaví na plachetnici, je to pořádná fuška a člověk musí mít řádnou odvahu čelit síle moří a oceánů. [-o<
Budu se snažit držet fotografií skutečné Vicy, podle nichž budu realizovat lanoví s přihlédnutím k již dříve zmíněnému efektnímu vzhledu modelu. Během přestaveb mohla vypadat takeláž sice jinak, ale to se už asi stejně nedá přesně zjistit podobně, jako vzhled výzdoby na zádi aj. Ale i tak bych ráda postavila loď, která bude nejen hezky ozdobená ale též bude odpovídat aspoň trochu historické věrohodnosti, aby lanoví nebylo nataženo nesmyslně apod.
Ty okatice ve tvaru trojúhelníčků byly součástí vystřihovánky, zachovala jsem jejich tvar především kvůli pevnosti( papír je jen papír), i když u té současné lodi jsou oblé a vypadalo by to asi lépe. :-k Toto už asi bohužel nezměním, ale aspoň jsem ta lanka dala na správné místo dle předlohy. Je možné, že ty okatice mohly vypadat před přestavbou lodi třeba takto? V té knížce o historických plachetnicích jsou vyobrazeny též ve tvaru trojúhelníků a vlastně stejný typ okatic byl i na Belloně. Celkem dobře to drží a je to i pevné, oblé okatice bych asi vyráběla stáčením z proužků papíru, aby měly ideální tvar. Dokončuji úpony besánového stěžně a budou následovat stěhová lana a krakorce, které už konečně zajistí kompletaci nejvyšších částí stěžňů a budu moci natáhnout veškeré pevné lanoví, samozřejmě v černé barvě.
Děkuji moc za rady a náměty!
Doris
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mechwarrior » 22 úno 2010, 23:40

je to parádní pokoukání. papír je poddajnější než plast a je to rychlejší i s barvením je míň práce, ale mám dotaz, kde bereš tolik času? to si na mateřské? :grin: já jsem svobodnej, ale i tak přijdu z kanclu a snažím se každej den něco málo udělat a přitom na jednom modelu už makám přes tři roky a jsem cca za půlkou, jak to děláš? :?
mechwarrior

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 23 úno 2010, 07:34

mechwarrior: Díky moc za koment, těší mne, že se Ti moje práce líbí. Co se týče času, tak teď přes zimu (tahle byla extrémní) jsem na tom relativně dobře, protože nemám doma a na zahradě/poli tolik práce jako v létě, děti zatím nemáme ani nečekáme, takže celkem se dá modelařit. Stavím dlouho do noci a přiznám se, že jak mne něco baví, tak mi ta práce jde celkem rychle. Už to bude za chvíli půl roku, co jsem s Vicy začala a ráda bych ji nejpozději do konce letošního roku dokončila. Nicméně v půlce března začínám nový projekt, o němž jsem se již dříve zmínila (Sovereign of the seas) a stavba na Vicy se zpomalí. Rozhodně to však uvítám, neboť nemám moc ráda stereotyp a to vázání lan je dost jednotvárné. Takže budu kombinovat práci na obou lodích.
Doris
DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 306 • Stránka 9 z 21 • 1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 21

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno