Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Diorama ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Začínám s prvním diorámatem

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Začínám s prvním diorámatem

Příspěvekod Hammer » 05 črc 2006, 15:00

Pánové, k tomu svému FLAKu 88 (ke které ještě nemám figurky páč se mi nedaří ksichty) od Tamyie jsem si po přečtení skvělého článku o souboji jedné Německé divize s jedním KV-2 rozhodl postavit diorámku. O co šlo: jeden KV-2 patřící identifikované ruské pěchotní divizi stojící a mnohokrát vyfotografovaný už zničený a Němci obsazený, dokázal dva dny držet v šachu celou jednu přesně identifikovanou Německou divizi. Němci se ho nejprve snažili sejmout pak 38-kami ráže 50mm, ale bez úspěchu. Když se záhy děla demaskovala, KV-2 dvě z nich střelbou poslal do Valhaly a dvě převrátil a zasypal. V místech vzniklo několik požárů, Němci pod jejich kouřem přisunuli do vzdálenosti 900 metrů jednu 88. Nestačili dát ani ránu a celý FLAK putoval rovněž do Valhaly. Až druhý den zaútočily na KV-2 Škodovky a taky další 88, ale nakonec ho dostala pěchota ručními granáty, které dovnitř vhodila dvěma dírami, které jediné do KV-2 dokázaly udělat střely z FLAKu 88.
Jsem si plně vědom skutečnosti, že na jednom diorámatu nemůžu mít jak kanóny, tak KV-2. Takže na první část bych rád umístil palpost FLAKu 88. Níže je vyfocený základ pro diorámku. Ten jsem udělal ze směsi lepidla na kachličky a sádry, výztuhu tvoří armatura ocelových lanek z jízdního kola a zlomených drátů z kola. Při schnutí vznikly nějaké praskliny. Do tuhnoucího materiálu jsem nadělal stopy jednak podvozkem FLAKu, jednak nohama obsluhy. Pak jsem nadělal řadu dír pro umístění trávy ze sisálu, jak jsem vyčetl zkušenosti autora diorámatu "Jaro na východní frontě," jestli se nemýlím.
Dále bych si Vás dovolil požádat o radu co s tím mám dělat dál. Praskliny si zaleju, o to nic. Jedná se mě o návod jak na to v tomto stádiu.
Přílohy
foto 1.jpg
foto 3.jpg
Pohled shora na základ. Jeden z podvozků chci umístit vlevo dole na vyvýšenině vedle cesty, druhý vně první pravotočivé zatáčky. Kanón pak dole vpravo. Nějaké nápady, kritika nápadu? Díkec!
Je dobré padnout za svoji vlast. Ale je ještě lepší přinutit ty druhý bastardy, aby padli za tu svoji.
gen. Georg S. Patton, velitel 3 US Army v Evropě
Hammer

• Odpovědět s citací

co dal?

Příspěvekod matto » 06 črc 2006, 16:48

tak v prvom rade mi to pride moc velka plocha pre jeden flak...budes to musiet trochu obzvlastnit lebo inak to bude trochu nudne...ja by som tu plochu zmensil o polovicu :-D alebo planoval pridat nejake vozidlo,prechadzajucich vojakov,a pod.

co sa tyka toho co mas...tak ja by som tie diery co mas na travu zalial sadrou 8-) trava ti bude chytat aj na hlinu...potom by som to zasypal pieskom,hlinou(nariedenou vo vode a nanasanu stetcom)nejake kamienky,farba,nejaky ten wash a pigmenty...trava(staticka aj spagatova)a hlavne kriky alebo strom, aby si strojrozmernil plochu.pomohol by aj nejaky ten preschnuty strom zvaleny na zemi.kazdopadne drzim palce a nech sa dari
matto

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 06 črc 2006, 17:13

Matto, na tuhle plochu musí přijít rozložená "acht acht" - tedy dva podvozky, kanón v palpostu, dále 11 figurek vojáků, bedny s municí, Sd.Kfz 7 (ten ještě nemám) no a samosebou vegetaci.
No díry na trávu jsem dělal podle návodu hocha, který tu má nádhernou diorámku (podle mě) a samosebou, že to dojde zalít, ale bude v tom držet ta tráva. Sisál, ohnutý na půlky, zalitý a na konci pak roztřepený a vodovkami různě natřený. Protože datum diorámatu bude 26. 6. 1941, bude tráva zelená, semo a tamo seschlá. Vegetace taky zelená.
Co se ještě přidává do trávy a jak se to vyrábí, případně kde kupuje? Díkec!
Je dobré padnout za svoji vlast. Ale je ještě lepší přinutit ty druhý bastardy, aby padli za tu svoji.
Hammer

• Odpovědět s citací

ok

Příspěvekod matto » 07 črc 2006, 14:04

trava ti chyti...ja lepim travu(zo spagatu) priamo na hlinu...ked robis chumac vedla chumacu drzi to dobre.Ale to len nenutena rada : )ohladom doplnkou do diorám...je ich na trhu dost ale ta ich cena...stiahni si toto:

http://www.farposst.ru/2006/02/14/Model ... rey__.html

nech to mas z prvej ruky,vela zdaru
matto

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 07 črc 2006, 14:59

Díkec!
Hammer

• Odpovědět s citací

m

Příspěvekod matto » 23 črc 2006, 13:14

ako pokraèuješ?
matto

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 23 črc 2006, 18:35

Nijak, stavím tu KV-2 a normálně se bojím do toho rýpat, protože absolutně nevím čím a jak začít.
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod michal e34 » 23 črc 2006, 18:38

Nechci ti do toho kecat,ale myslím že na první pokus je to příliš monstrózní.Začal bych s něčím menším na zkoušku a pak bych se pustil do hektarovýho diorámatu. :shock:
Toť můj názor. :P
Pežot je pryč. - Díky bohu za ty dary
Plymouth Grand Voyager - americký svaly z Rakouska

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
michal e34

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 23 črc 2006, 19:32

Jo, jenže víš jak ta 88 vypadá? Má jedenáct členů obluhy a podle zamýšleného témata musím:
a) udělat ji ve stavu, kdy ji osádka chystá ke střelbě nebo už během střelby = vzhledem k figurkám a jejich pózám oba podvozky dojdou mimo, ty něco měří a zaberou, kanón rozložený na zemi, někde ještě Sd.Kfz 7, což je pořádný kus tahače, truhlíky se střelivem na zemi...
b) taženou Sd.Kfz 7 s osádkou na korbě, což není o nic menší, ale to bych mohl rozměrové už seříznout. Jenže: je k tomu spousta plechů od Edy, detaily, které vyniknou až při rozevření vzpěr, já si to rozměřoval a bude tam tlačenice....
Co s tím ted? Nastříknout nějakou hnědou pro podklad?
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod michal e34 » 23 črc 2006, 22:12

Neboj,vím jak 88 vypadá.Stavěl jsem jich několik.A taky vím jak náročné (alespoň pro mě) je postavit pěkné dioráma.
Taky jsem ze začátku postavil něco menšího,než jsem stavěl větší kus země.
Každopádně, máš dobrý nápad a mě nezbývá nic jiného než ti jen fandit a držet palce aby si vše zvládnul podle svých představ.
Takže, Hodně štěstí !!! :paint: ;-I
Pežot je pryč. - Díky bohu za ty dary
Plymouth Grand Voyager - americký svaly z Rakouska

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
michal e34

• Odpovědět s citací

tak takto vypadá 88 v rozloženém stavu!

Příspěvekod Hammer » 25 črc 2006, 17:55

Chybí ještě Sd.Kfz.7 jakožto tahač a tři další maníci z obsluhy děla. Ještě mně někdo chce říct, že to je monstrózní velikost? Když to tam všecko nasáčkuju, pohážu vybalené nábojnice, opřu pušky o sebe, pohážu prázdné hilzny a já nevím co ještě, bude tam tlačenice jako na Ceských drahách v pátek v jednu odpoledne!
Přílohy
zamýšlené rozmístění diorámky.jpg
dva modely mám a takové hezké dioráma je z toho.jpg
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MichalH. » 25 črc 2006, 18:00

možná nebylo úplně vhodný si pořídit 88 mm Flak jako jeden z prvních modelů, ale.... :x

za 1) možná bych nenechal to KV tak koukat z podložky...
za 2) kam chceš ten tahač strčit ? :x :lol:
MichalH.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 26 črc 2006, 05:39

Takto bude nějak vypadat ta diorámka, chybí ale tahač. Jak jsem psal: bude tam nacpáno jako na Českých drahách v pátek v jednu po poledni!
Mám dotazy:
a) jak teď mám fixovat ty stromky?
b) přesívaná hlína i písek drží na Herkulesu s vodou super, mohl bych ale použít k témuž účelu lepivý Terpentýn?
c) co použít jako drť do trávy?

Jinak pište výhrady co máte. Díky za každý nápad nebo konstruktivní kritiku.
Přílohy
26.7 obr 4.jpg
26.7. obr 3.jpg
26.7.obr 2.jpg
26.7. obr.1.jpg
Hammer

• Odpovědět s citací

hmm

Příspěvekod matto » 27 črc 2006, 21:05

no poèuj...ako teraz chces zafarbit zem pod travou? :-k
tiež by si mohol tam podolepova
matto

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ms81 » 27 črc 2006, 21:11

Me se to libi ale ty stromy mi tam nejak nesedi, pripadaji mi v tom meritku spis jako kaktusy.
Pokud ja bych byl 'velitel' toho flaku tak bych ho strcil na kopec mezi stromy a ne pod kopec a potom bych nemusel ty podvozky tahnout na kopec a nejen to... :wink:
A na sklopnych nohach toho flaku jsou trny ktery byly strceny do ok a zarazeny v zemi, tusim ze na vicero fotkach jsem to videl ale nemusi to byt pravidlo
ms81

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno