Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Tamiya cement a revell contacta

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Tamiya cement a revell contacta

Příspěvekod 172flogger » 19 led 2010, 10:09

Zapomněl jsem to zvýraznit, toto není disperzní Testors na kabinky, ale jiné lepidlo, i když obal je na pohled stejný. Je to udávané jako normální lepidlo na modely, ale na nejedovaté. Italeri je určitě to samé jen s jinou značkou, o Italeri se píše v PDF dokumentu na webu Testorů.

Nevíte, jak je to s těmi Revelly ?
1/72. Nic větčejší, nic meňčejší
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 19 led 2010, 11:55

Tak pardon toho jsem si nevšim´... [-o< Zmátl mě ten odstaveček o Revellech, btw. ta lepidla, pokud voní po odlakovači, pravděpodobně obsahují ethylacetát plus další složky.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Otisaq » 19 led 2010, 12:05

Ten Liquid Special mam doma. Sem s tim prilepoval kridla k trupu s tim, ze to je normalni contacta, akorat se stetcem...a ups...sem se divil, kdyz mi ty kridla po trochu vetsim tlaku odlepila. Lepidlo nic nenaleptalo. Po vyschnuti mi to trochu pripominalo ciry silikon. Sem to hodil do supliku s tim, ze sem si koupil snad lepidlo na papir. Takze kabinky sem nezkousel...ale asi vyzkousim 8-[
Rozestavěno:

Dokončeno:
Otisaq

• Odpovědět s citací

Příspěvekod El Thud » 19 led 2010, 20:26

Není netoxické lepidlo to samé co se dlouhá léta prodávalo v tubách za 25Kč u bílka (Testors) ? To jsem hojně používal, vonělo "po jahodách", mělo však tendenci gumovatět... Dneska používám Tamiyu (bílý uzávěr). Vidím že na Extra Thin od Tamiye jsou dva různé způsoby aplikace...Já jsem byl poněkud nešťasten že jsem natřel díl-přitiskl - a vzápětí se mi to rozpadlo pod rukama... (Věž na Merkavě III.) U Cromwella jsem tim lepil háky a super (ovšem použil jsem Jakubovu metodu aplikace-lepidlo na lepenou součástku i místo kam se má přilepit... )
El Thud

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Jezl » 20 led 2010, 09:40

El Thud píše:Vidím že na Extra Thin od Tamiye jsou dva různé způsoby aplikace...Já jsem byl poněkud nešťasten že jsem natřel díl-přitiskl - a vzápětí se mi to rozpadlo pod rukama...

Problem neni v lepidle. Ja jsem natrel, pritiskl, podrzel...a drzelo. Hodne dobre drzelo. Pak jeste lehce napustil spary zvenku a po vytvrdnuti to drzi lip nez cokoliv jinyho.
Honza Jezl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod El Thud » 20 led 2010, 16:25

Teď jsem z toho trochu na vážkách - když přetřu spáru naleptá extra thin povrch nebo ne ? Mě se zdá že dělá jen takové loužičky... jako by se vypařil nebo tak něco...
El Thud

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Otisaq » 20 led 2010, 16:50

Ano lepta, ale pokud na nej nebudes sahat, taak to zaschne a po lehkem prebrouseni to nebude videt. Jinak, casto mas hodne zakladni otazky a bylo to videt o v topicu v rozestaveno. Mozna by stalo nasetrit 200kc a koupit si tohle http://knihy.cpress.cz/knihy/hobby/mode ... i-letadla/
Rozestavěno:

Dokončeno:
Otisaq

• Odpovědět s citací

Příspěvekod El Thud » 20 led 2010, 19:01

Tohleto sem měl... spíš radši čerpám z pana Kubrta než z pana Šorela...
El Thud

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Otisaq » 20 led 2010, 19:13

No jo, ale to je jako kdyby si chtel jezdit ve formuli 1, cerpal by jsi info od nejlepsich jezdcu na svete, ale zapomel by jsi, ze musis prvni do autoskoly a naucit se tocit volant, radit a slapat pedaly a potom zacit uvazovat o jezdeni v F1.

Sorry za offtopic, kdyztak to maznete 8)
Rozestavěno:

Dokončeno:
Otisaq

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 20 led 2010, 19:32

El Thud píše:Teď jsem z toho trochu na vážkách - když přetřu spáru naleptá extra thin povrch nebo ne ? Mě se zdá že dělá jen takové loužičky... jako by se vypařil nebo tak něco...

Spára se nepřetírá jen se přiloží špička štětečku do spáry a lepidlo zavzlíná do ní. Je to namalovaný na obalu.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Tamya extra thin cement

Příspěvekod meti » 23 říj 2010, 10:04

Ahoj, poprvé jsem používal toto rozpouštědlové lepidlo. Jak jsem se tu dočetl, tak jsem přiložil nasucho k sobě dvě poloviny trupu modelu. Promáznul po celém obvodě lepidlem přes spáru. Na pár vteřin jsem povolil sevření a nechal lepidlo reagovat se vzduchem. A poté asi deset minut tisknul k sobě a ještě prákrát přemáznul některá místa. Jak dlouho ted bude model schnout? Týden? Spáry opravím přetřením hustým vteřinovým lepidlem, je to lepší jež tmel? A pak do hladka vybrousit.... Za jak dlouho můžu vteřinák/tmel použít?
meti

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kubouš » 23 říj 2010, 10:09

No pokud si to někde promáznul víc, tak ten týden chce nechat, klidně i dýl. Spára se lehce propadne, já ji osobně pak přetmeluju obyčejnym tmelem.
Kuba Jirásek
Beep! Beep!

in progress: Antonov An-225 Mrija
Hotovo v r. 2018 - viewtopic.php?f=6&t=124977 Hotovo v r. 2019 - viewtopic.php?f=6&t=131298 Hotovo v r. 2020 - viewtopic.php?f=6&t=137559
Hotovo v r. 2021 Hotovo v r. 2022 Hotovo v r. 2023 Hotovo v r. 2024
Kubouš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Víťa Výmola » 26 říj 2010, 15:39

Pokud k sobě díly dobře sedly a nebyly tam tedy žádné větší díry, pak není potřeba tmelit vůbec. Naleptané poloviny trupu se spojí v homogenní hmotu, která se pak jedoduše zbrousí a zahladí. Nejlepší je, když při tom vyleze "housenka". Ale, jak už bylo víckrát napsané, musí se nějakou dobu počkat, protože spoj bude ještě pracovat.
BEZVÝHRADNĚ STOJÍM ZA IZRAELEM

Pracujte pečlivě, nespěchejte, dokonalý vzhled modelu záleží jen na Vás. :)

Na stole: Avro Vulcan (Airfix 1/72), Zlín Z-181 (KP 1/720, leccos dalšího v šuplíku
Letos dokončeno: SPAD 510 (Azur 1/72)
Mimo jiné dokončeno: I-16 (1/72, ICM), MiG-3 (1/72, Hobbyboss), P-51 Nooky Booky (1/72, Tamiya)
Víťa Výmola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bouvier » 28 říj 2010, 10:54

Chlapi mám doma Revell Contacta Clear 20g na číre diely ale absolútne to nedrží. Ja neviem prečo aj ked som lepil napr. svetlá na Scanii tak nič. Nechytilo mi to. V čom je problém? Prípadne, viete mi poradit iné lepidlo na číre diely?Díky.
bouvier

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 28 říj 2010, 12:41

bouvier píše:Chlapi mám doma Revell Contacta Clear 20g na číre diely ale absolútne to nedrží. Ja neviem prečo aj ked som lepil napr. svetlá na Scanii tak nič. Nechytilo mi to. V čom je problém? Prípadne, viete mi poradit iné lepidlo na číre diely?Díky.

Možná to nedrží na barvě a je potřeba oškrabat styčnou plochu na plast. Mám lepidlo na čiré díly od Testors a to je OK.
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna