Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

HMS Victory z papíru/1:96/ vlastní úprava z roku cca 1798

Odeslat odpověď
Příspěvků: 306 • Stránka 5 z 21 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 21
  • Odpovědět s citací

Re: HMS Victory z papíru/1:96/ vlastní úprava z roku cca 1798

Příspěvekod mechwarrior » 29 pro 2009, 18:39

ó jé, panička nám zase dává! to je masakr!... :shock:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
mechwarrior

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 30 pro 2009, 07:02

No jo, taky už uvažuju nad tím, že se vrátím k dětskému vyřezávání lodiček z kůry :))
ronniejames

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 30 pro 2009, 13:54

Děkuji moc za ohlasy k mé práci, přátelé, hodně mne to těší!
Na fotkách po zvětšení sice stále odhaluji různé chyby a nedostatky, ale aspoň si je pak můžu opravit . Nejde to asi udělat na 100%, ale snažím se stavbě dávat maximum, co je v mých silách.
Něco málo z mého nářadí:
Ta stříbrná pinzeta vzadu je vroubkovaná, používám ji poměrně málo a zpravidla jen k umístění drobotiny na příslušná místa na modelu a nebo na přidržení dílků, které se mi nesmí smeknout během zpracování - k tomu jsou dobré ty vroubky. Dvě jemnější pinzety vepředu jsou pro tvarování a přidržování miniaturních dílečků, ta tmavá je extrémně jemná a dělám pomocí ní ty nejmenší sochy z moduritu.
Jinak dnes dělám na zvonici a přední sadě úvazníků - barevná úprava je opět odlišná od předlohy:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 30 pro 2009, 14:11

Aaaaa, pinzety od Plusmodelu. Bez nich uz bych byl jako bez ruky. Tu dlouhou mam jeste zbrousenou na hrotech, takze je jak jehla.
Chvilku jsem premyslel, jaka cast lodi ma prezdivku zvonice, nez mi doslo, ze je to opravdu zvonice :o Mam dnes nejake dlouhe vedeni.
Pokracovani stavby je naramne =D> =D> to uz ani nema smysl komentovat :-#
Dokončeno:555.0153 KHKD, 477.043 ČSD, Z1.39456 KHKD
Na stole: 477.004 ČSD
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 30 pro 2009, 20:00

Ondřej Nadrchal: Děkuji moc za příspěvek a ohlas k mé práci, moc si toho vážím! Taky bych se bez pinzet absolutně neobešla, hlavně u drobotiny a lanoví jsou to výborní pomocníci. Ke zvonici jsem dnes dodělala i ty úvazníky, nevím, jak to přesně nazvat, ale bude na nich spočívat spousta lanoví. Takže jsem si dost dávala záležet i na pevnosti, abych mohla lana dostatečně napnout a nestrhlo mi to pak celý díl:

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Na palubách toho zbývá ještě celkem dost, ale po troškách se to zaplňuje. :)

EDIT: Jsou dokončeny i karonády, ještě je zbývá upevnit pomocí kladek a lan, ale to budu dělat až později společně se zbylými děly. Jsou dokončené i úvazníky kolem stěžňů a pár drobností na přídi + začištění. Bude se nadále vylepšovat a retušovat, protože fotky nemilosrdně odhalují veškeré chyby a neduhy, kterých si člověk normálně ani nevšimne....
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Tak ještě koule a může se střílet.....
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 02 led 2010, 13:00

Před chvíli jsem dokončila poslední schodiště na Vicy, oproti současné lodi je trochu změněno - směrem dolů se rozšiřuje a má i častečně jinak upravené zábradlí, aby korespondovalo s tvarem schodiště. Udělala jsem ještě pár nových fotek za denního svtěla, aby byly realističtější barvy. Karonády prodělaly drobnou úpravu v podobě snížení zadních koleček, aby celé dělo bylo v jedné rovině. A samozřejmě začišťování a retušování všech nedokonale provedených míst, které se na fotkách ukazují...
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Nečekala jsem, že mi práce na kotevních jeřábech zabere skoro celý den, ale celkem mne to bavilo. Doplnila jsem je o výzdobu a zároveň jsou již osazené podpěrné sloupy pod nosníky, kde budou čluny.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 09 led 2010, 14:48

Vicy má dokončené úponové kobylice a úvazníky na zábradlí na přídi. Nyní jsou na řadě děla, ale přátelé ze slovenského DF mne navnadili do jedné vychytávky, která byla pro Vicy částečně charakteristická v její původní podobě, kdy měla ještě modré horní části boků zdobené malbami. Něco podobného nyní budu dělat i na svém modelu, avšak výzdoba bude plastická se zlacenými soškami, jaké jsou na přídi a zádí. Tím se výzdoba celého modelu sjednotí a dostane novou tvář.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
EDIT: Tak, a už je to hotovo. :) Zatím jen levobok, ale část pravoboku už je též ozdobena a zítra to snad dotáhnu, ještě je potřeba vyrobit novou sadu sošek a plastik.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rsuchan » 09 led 2010, 22:19

Perfektná robota. Najmä tie home-made sošky a výzdoba ma zaujali... =D> =D> =D> =D>
Rado Sucháň 50 rokov

«Never in the field of human conflict was so much owed, by so many, to so few»

Dokončené: SBD-3 Dauntless ; Mil Mi-1 ; F-16C Fighting Falcon ; Hawker Sea Hawk ; Supermarine Spitfire Mk.IX
rsuchan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 10 led 2010, 17:36

rsuchan: Moc děkuji za pochvalu! Ty sošky mne začaly poměrně dost bavit a je to asi dobře, protože toto považuji za jakousi rozcvičku pro budoucí model, kde jich bude mnohonásobně víc. Je to sice časově hodně náročné, ale v těchto pochmurných zasněžených dnech ideální relax. 8)

Tak a jsem tady se dalšími fotkami. Pravobok dokončen, dotáhla jsem i tu střední úzkou pasáž výzdoby na obou bocích a ještě jsem jako "bonus" vylepšila spodní části pod bočními galeriemi, které byly dosud jen s primitivní malovanou výzdobou z barevné přílohy vystřihovánky. Nyní to vypadá úplně jinak.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Takto vypadala původně spodní část pod galeriemi, na fotce se již na její úpravě pracuje:
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rsuchan » 10 led 2010, 18:28

Nuž, Tvoje vlákno je veľmi inšpiratívne. Chcel by som sa spýtať: ako píšeš tie sošky robíš z moduritu, ktoré pečieš v trúbe... Potom je ten modurit tvárny? Možno by pre nás pomaly mysliacich popísať postup s fotkami. To by bol výborný počin....
Rado Sucháň 50 rokov

Dokončené: SBD-3 Dauntless ; Mil Mi-1 ; F-16C Fighting Falcon ; Hawker Sea Hawk ; Supermarine Spitfire Mk.IX
rsuchan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Karelka » 10 led 2010, 20:37

Perfektní . :shock: [-o< =D> =D>
Karel Šindelka
KPM Kaznějov
Karelka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jotus » 11 led 2010, 10:22

Kráááááása [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< =D> =D> čumím jak jeleň čo sa dá urobiť z papiera fakt nádhera \:D/ :foto:
jotus

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 12 led 2010, 12:03

Srdečně děkuji všem za ohlasy k mé práci, moc si toho vážím a motivuje mne k dalšímu modelaření.
Jak vyrábím sošky?
Princip výroby je vyloženě o hraní si s moduritem pomocí dvou špičatých pinzet pod studenou vodou. Předlohu mám vytištěnou před sebou a snažím se jí napodobit, ale hodně často tvořím jen dle vlastní fanatzie. Tvarování moduritu je o cviku a 3D představivosti.Základní tvar sošky vytvaruji prsty, je to jen jakýsi oválek nebo kužel či kulička odpovídající velikosti..... Pak to umístím na silikonový papír (ten tolik nelepí) a dám pod vodu a tam to tvaruji pomocí zmíněných pinzet až do chvíle, až to vypadá jak má.

Výška vodního sloupce, kde modurit zpracovávám, je pouze pár milimetrů. Měkkost moduritu ovlivňuji právě teplotou vody, čím je teplejší, tím je ten materiál měkčí ale více se lepí. Proto špičky pinzet pravidelně namáčím v oleji (používám silikonový olej od Motipu, ale může být i jiný....). Tvarování provádím buď od středu k okrajům nebo zleva-doprava, přičemž nejjemnější doplňky se realizují až nakonec (nohy koníků, obličeje a vlasy postaviček..). Zadní strana takto vyráběných sošek nebo plastik je placatá, takže pokud by se jednalo třeba o postavičky, musela by se dodělat ještě druhá strana - takto je vyrobena například hlava na přídi sousoší Vicy:
Jakmile je práce dokončena, sošky na silikonovém papírku nechám vypálit v troubě na cca 120-130°C, dokud se nezabarví viz foto:
Modurit si i nadále udržuje pružnost, kterou lze při tvarování umocnit zahřátím - sošky změknou a jsou krásně tvárné. Po vychladnutí opět ztvrdnou a udrží si nastavený tvar - tak jsem například docílila obloukového ohybu koníků na čelních "roudhouses":

Finalizaci provádím nátěrem/nástřikem speciální akrylovou barvou od Dupli Color, která rychle zasýchá a výborně kryje. Udržuje si částečně pružnost. Její odolnost a stálost je velmi dobrá, mám pomocí ní již několik let upravené i některé části v motorovém prostoru u skutečného auta a dodnes to vypadá suprově i přes náročné provozní podmínky.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 12 led 2010, 13:20

Co ta to rict =D> =D> [-o< [-o<
Libi se mi ze se u toho ucis i to pekne lodni nazvoslovi [-o< Skoda ze vetsina z toho nema vubec ceske ekvivalenty.
Kdyz jsem cetl poprve kobylice, tak mi tam mozek automaticky vlozil to "n" :mrgreen:
Dokončeno:555.0153 KHKD, 477.043 ČSD, Z1.39456 KHKD
Na stole: 477.004 ČSD
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rsuchan » 13 led 2010, 21:10

Výborný postup, ďakujem. Určite vyskúšam.
Rado Sucháň 50 rokov

rsuchan

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 306 • Stránka 5 z 21 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 21

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno