Děkuji moc za ohlasy k mé práci, přátelé, hodně mne to těší! Na fotkách po zvětšení sice stále odhaluji různé chyby a nedostatky, ale aspoň si je pak můžu opravit . Nejde to asi udělat na 100%, ale snažím se stavbě dávat maximum, co je v mých silách. Něco málo z mého nářadí: [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] Ta stříbrná pinzeta vzadu je vroubkovaná, používám ji poměrně málo a zpravidla jen k umístění drobotiny na příslušná místa na modelu a nebo na přidržení dílků, které se mi nesmí smeknout během zpracování - k tomu jsou dobré ty vroubky. Dvě jemnější pinzety vepředu jsou pro tvarování a přidržování miniaturních dílečků, ta tmavá je extrémně jemná a dělám pomocí ní ty nejmenší sochy z moduritu. Jinak dnes dělám na zvonici a přední sadě úvazníků - barevná úprava je opět odlišná od předlohy: [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Aaaaa, pinzety od Plusmodelu. Bez nich uz bych byl jako bez ruky. Tu dlouhou mam jeste zbrousenou na hrotech, takze je jak jehla. Chvilku jsem premyslel, jaka cast lodi ma prezdivku zvonice, nez mi doslo, ze je to opravdu zvonice Mam dnes nejake dlouhe vedeni. Pokracovani stavby je naramne to uz ani nema smysl komentovat
Ondřej Nadrchal: Děkuji moc za příspěvek a ohlas k mé práci, moc si toho vážím! Taky bych se bez pinzet absolutně neobešla, hlavně u drobotiny a lanoví jsou to výborní pomocníci. Ke zvonici jsem dnes dodělala i ty úvazníky, nevím, jak to přesně nazvat, ale bude na nich spočívat spousta lanoví. Takže jsem si dost dávala záležet i na pevnosti, abych mohla lana dostatečně napnout a nestrhlo mi to pak celý díl:
rsuchan: Moc děkuji za pochvalu! Ty sošky mne začaly poměrně dost bavit a je to asi dobře, protože toto považuji za jakousi rozcvičku pro budoucí model, kde jich bude mnohonásobně víc. Je to sice časově hodně náročné, ale v těchto pochmurných zasněžených dnech ideální relax.
Nuž, Tvoje vlákno je veľmi inšpiratívne. Chcel by som sa spýtať: ako píšeš tie sošky robíš z moduritu, ktoré pečieš v trúbe... Potom je ten modurit tvárny? Možno by pre nás pomaly mysliacich popísať postup s fotkami. To by bol výborný počin....
Rado Sucháň 50 rokov
«Never in the field of human conflict was so much owed, by so many, to so few»
Srdečně děkuji všem za ohlasy k mé práci, moc si toho vážím a motivuje mne k dalšímu modelaření. Jak vyrábím sošky? Princip výroby je vyloženě o hraní si s moduritem pomocí dvou špičatých pinzet pod studenou vodou. Předlohu mám vytištěnou před sebou a snažím se jí napodobit, ale hodně často tvořím jen dle vlastní fanatzie. Tvarování moduritu je o cviku a 3D představivosti.Základní tvar sošky vytvaruji prsty, je to jen jakýsi oválek nebo kužel či kulička odpovídající velikosti..... Pak to umístím na silikonový papír (ten tolik nelepí) a dám pod vodu a tam to tvaruji pomocí zmíněných pinzet až do chvíle, až to vypadá jak má. [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Výška vodního sloupce, kde modurit zpracovávám, je pouze pár milimetrů. Měkkost moduritu ovlivňuji právě teplotou vody, čím je teplejší, tím je ten materiál měkčí ale více se lepí. Proto špičky pinzet pravidelně namáčím v oleji (používám silikonový olej od Motipu, ale může být i jiný....). Tvarování provádím buď od středu k okrajům nebo zleva-doprava, přičemž nejjemnější doplňky se realizují až nakonec (nohy koníků, obličeje a vlasy postaviček..). Zadní strana takto vyráběných sošek nebo plastik je placatá, takže pokud by se jednalo třeba o postavičky, musela by se dodělat ještě druhá strana - takto je vyrobena například hlava na přídi sousoší Vicy: [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] Jakmile je práce dokončena, sošky na silikonovém papírku nechám vypálit v troubě na cca 120-130°C, dokud se nezabarví viz foto: [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] Modurit si i nadále udržuje pružnost, kterou lze při tvarování umocnit zahřátím - sošky změknou a jsou krásně tvárné. Po vychladnutí opět ztvrdnou a udrží si nastavený tvar - tak jsem například docílila obloukového ohybu koníků na čelních "roudhouses":
Finalizaci provádím nátěrem/nástřikem speciální akrylovou barvou od Dupli Color, která rychle zasýchá a výborně kryje. Udržuje si částečně pružnost. Její odolnost a stálost je velmi dobrá, mám pomocí ní již několik let upravené i některé části v motorovém prostoru u skutečného auta a dodnes to vypadá suprově i přes náročné provozní podmínky. [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Co ta to rict Libi se mi ze se u toho ucis i to pekne lodni nazvoslovi Skoda ze vetsina z toho nema vubec ceske ekvivalenty. Kdyz jsem cetl poprve kobylice, tak mi tam mozek automaticky vlozil to "n"