Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Lockheed F-117A Nighthawk - kamufláže

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Lockheed F-117A Nighthawk - kamufláže

Příspěvekod 172flogger » 20 lis 2009, 02:14

V knize od P.Crickmora je zmínka o tom, že kromě šedé se na F-117 zkoušela texturovaná lesklá kamufláž v programu "Senior Spud". Snažil jsem se na webu najít fotku, ale nepovedlo se mi to.
Snad by měla být v knize F-117 Nighthawk Stealth Fighter Photo Scrapbook , ale tu nemám, a ani možnost si jí půjčit.
Nemáte prosím fotku texturované kamufláže Senior Spud ?

V recenzi knihy se ještě zmiňují, že tam jsou "all the 'special' schemes like the flag, Skunk and Baja Scorpions"
Vlajku znám (byly myslím dvě), Skunk taky vydala Hasegawa jako limitku. Co je to třetí, testovací jednotka měla ještě jiné speciální zbarvení ? Je to to s tlamou ?
Naposledy upravil 172flogger dne 21 lis 2009, 03:41, celkově upraveno 2
1/72. Nic větčejší, nic meňčejší
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
172flogger

• Odpovědět s citací

Re: Lockheed F-117A Nighthawk - kamufláž

Příspěvekod Rene1 » 20 lis 2009, 21:27

Tohle téma je zajímavé, bohužel jsem našel jen tuto fotku. Pokud někdo bude vědět víc budu také rád. Jinak odkaz kde jsem našel fotografii.http://www.ausairpower.net/Profile-F-117A.html
Přílohy
000-F-117A-2.jpg
člen štětečkové galaxie č. 27
Rene1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 21 lis 2009, 00:38

Snažil jsem se zjistit, kolik F-117 vybočovalo z celo černého standardu a bylo jich až překvapivě moc.
Kamufláž na tvojí fotce měl asi první i druhý FSD 780 a 781, ale brzo jí přestříkali na světle šedou. Nevím, jestli měly oba stejně rozmístěná pole.
Taky jsem četl o "pouštní" kamufláži a nevím, jestli je tím myšlená tato, nebo existovala ještě další písková.
Těch šedých bylo několik. Napřed je zkoušeli už od začátku na FSD prototypech, jeden byl i do modra jako F-15. Další šedý nátěr se zkoušel myslím v roce 1993 a pak ještě ke konci kariéry vlastně i ten dvojbarevný. Myslím Gray Dragon z nedávné limitky Hasegawa, stejné zbarvení (doufám i číslo) je v novém balení Airfixu.
Co se týká černých, tak jich taky několik vybočovalo. Na prvním prototypu (ten přestříkávali několikrát) bylo červené křídlo, když na něm zkoušeli rozšíření o psí zub. Co je zubatá tlama v modelu Revell, tak jestli jsem to dobře pochopil, mělo jí 6 letadel testovací jednotky.
Americkou vlajku přes celý spodek měl napřed jeden FSD na začátku osmdesátých let a pak nedávno ještě jeden Nighthawk při rozlučce. Ještě jsem nekoukal na fotky a nevím, jestli byly vlajky naprosto shodné. Pak byl skunk s logem.
K tomu černý nátěr nebyl pořád stejný, protože se používalo víc různých RAM (radarové vlny absorbujících) černých barev. Navíc F-117 byly polepené panely z folie, jenže se jim to odlupovalo a tak museli časem vyvinout nějakou speciální počítačem řízenou metodu stříkání barev v potřebných tloušťkách.

Když to shrnu do bodů, tak nemám odpovědi na spoustu otázek (a to jsem určitě na něco zapomněl):
1. Jak vypadal lesklý texturovaný povrch "Senior Spud" ?
2. jak vypadalo "výroční" zbarvení Baja Scorpions. Jestli se tím myslí celý šedý prototyp s malým logem Baja Scorpions u kabiny, nebo bylo něco ještě víc výrazného.
3. jestli měly oba FSD stejné rozmístění polí zeleno-hnědo-šedé kamufláže z fotky a jestli existovala ještě jiná pouštní (třeba pískové barvy)
4. jestli byly obě zbarvení s americkou vlajkou stejné, nebo se lišily.
5. Někde na webu byla stránka věnovaná F-117, kde byly i schémata různých zbarvení. Hledám a nedaří se mi jí znova najít.
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 21 lis 2009, 02:56

2. Povedlo se mi najít odpověď na otázku 2, vzhled výročního Baja Scorpions. Byl to černý FSD 782, který měl zespoda červený "puntík" s logem jednotky - škorpionem. Bylo to podobné jako pak logo Skunk Vorks, ale menší. Fotky jsou tady:
http://www.modellversium.de/presse/artikel.php?id=600
Tu knížku F-117 Nighthawk Photo Scrapbook si budu muset pořídit. Jen u nás stojí 2,5 krát tolik proti US.
Nemáte jí prosím nikdo ? Jestli je tam fakt fotka Senior Spud.

4. Naopak u čtvrtý otázky mám ještě větší zmatek. Našel jsem receni modelu Italeri (který nemám, mám jen starší balené bez vlajky):
http://www.modellversium.de/kit/artikel.php?id=2229 Německy neumím, translátor to víceméně přelouskal.
Vlajka z roku 2005 na 782 je jasná: http://www.airliners.net/search/photo.s ... entry=true
Ale původní vlajka (podle knížek taky na 782) byla na šedém stroji, ne černém ?
V recenzi Italeri bokorys šedého FSD 782. A pak je tam černý čtvrtý prototyp FSD 783 navíc s logem Skunk Works na směrovce. To byl ještě další Nighthawk s vlajkou, nebo je to jen nejasná podoba toho starého ?
.
172flogger

• Odpovědět s citací

Re: Lockheed F-117A Nighthawk - kamufláže

Příspěvekod rolls » 22 lis 2009, 11:29

ja osobne by som bral tu bielu kamo, vypada pekne a da sa lepsie spravit olietanie :D
Robim hlavne ruske lietadla v mierke 1:72 z amerikancov jedine B-52 a SR-71
rolls

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rene1 » 25 lis 2009, 16:47

Super , sepsal jsi tu krásný přehled různých kamufláží. O té s tím škorpionem v červeném kruhu jsem nevěděl, a měl jsem za to že ta se skunkem byla celá černá :D Jinak jak jsi už napsal letoun s fotografie kterou jsem vložil do tématu byl později přestříkán na šedivo a měl dostat tyto znaky
Přílohy
Schránka03.jpg
Schránka.jpg
f.jpg
člen štětečkové galaxie č. 27
Rene1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 27 lis 2009, 12:11

Bohužel nesepsal, mám v tom ještě větší zmatky, bylo jich ještě víc. Potřeboval bych sken návodů 1/72 i 1/48 aršíků Two Bobs, docela by to pomohlo. Hlavně co se týká těch šedých.
A starého Superscale nebo Microscale. Tam je navíc ještě menší hranatá americké vlajka.

Ještě k Flagu
toto je z loučení, na směrovce je ED
UsaFlagF117.jpg

Toto je doufám správně originální vlajka z roku 1983 ?:
f117_flag2.jpg

Řekl bych, že je to černá barva, ne šedá. Jinak se mi zdá, že rozložení tvaru vlajky je naprosto stejné. Snad jen na starém je je mezi pruhy a tryskou slabý bílý proužek a u nového asi ne.
.
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 27 lis 2009, 12:32

Myslím že malou vlajku má i Dragon 1/144.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kubouš » 27 lis 2009, 20:01

Flogger: Když se koukneš na označení těch Flagů, tak oba mají číslo 782. Není možný, že označení ED přidali až později a jde o jednu a tutéž mašinu? Přijde mi divný, aby dva stroje měli stejný číslo.
Kuba Jirásek
Beep! Beep!

in progress: Antonov An-225 Mrija
Hotovo v r. 2018 - viewtopic.php?f=6&t=124977 Hotovo v r. 2019 - viewtopic.php?f=6&t=131298 Hotovo v r. 2020 - viewtopic.php?f=6&t=137559
Hotovo v r. 2021 Hotovo v r. 2022 Hotovo v r. 2023 Hotovo v r. 2024
Kubouš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 27 lis 2009, 23:13

On to taky je stejný stroj. Třetí FSD (prototyp)
Řekl bych určitě, ale ono u F-117 "určitě" neexistuje, podobně jako Blackbirdy a U-2 prý létaly i s falešnými čísly, holt je to tajné letadlo...
Jenže mezi fotkami je přes 20 let, první je z roku 1983 a ta s ED je myslím 2005, foceno snad den před vyřazením. Klasické F-117A bojové létaly černé, ale právě ty zkušební na základně Edwards atd. byly testovací a za tu dobu se na nich vystřídalo spousta různých nátěrů. Napřed kamufláže a šedé, pak různé druhy černé, napřed nalepovací a pak stříkané, pak nějaké jiné specialní RAM a protiinfračervené nátěry, v devadesátých letech a po roce 2000 zase další šedé, proto se v tom nevyznám.
Nějakou literaturu mám, ale málo na to, abych to srovnal dohromady

Jinak co se týká forem, mám nejspíš všechny existující modely F-117 v 1/72 a tak nějak počítám, že až budu moct konečně začít stavět svojí sranda-porovnávačku, nechci dělat znovu všechny čistě černý jako u první Academy. F-117 a Blackbird mě jako skoro první americký letadla fascinovaly už v době, kdy jsem chtěl mít jen sbírku našeho letectva.

Černoch: 1/144 moc neznám. Našel jsem jen nový přebal s šedou a "správnou" velkou vlajkou přes celý spodek. Ale matně si vzpomínám, že jsem někde menší obdélníkovou viděl. Ale pochopil jsem to tak, že když ještě neexistovala dostupná fotka (ta z roku 1983) a byl jen slovní popis, že nad generály tenkrát přelétl "F-117 s USA vlajkou na spodku", ta obdélníková vlajka byla představa, jak to asi mohlo vypadat. Nebo to taky skutečně taky existovalo ?
.
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod dan.vocu » 03 pro 2009, 16:21

Pro Flogera a ostatní sem dávám scan návodu na šedošedou kamo F-117 Gray Dragon a scan dekálů.
Co se týče zbarvení "žehliček" s "flagem" na spodku, tak těch bylo opravdu více. Původně černá s číslem na SOP, pak šedá a později zase černá s označením ED na SOP. K výročí vyřazení byl vlajkou na spodku vybaven letoun č. 843 s označením HO AF88-843. Dekály na tento letoun je v nové stavebnici Revell (se žraločí tlamou na deklu stavebnice) ovšem bez vlajky na spodku.
Přílohy
F-117_Gray_Decals_500.jpg
dekály
F-117_Gray_01_1000.jpg
návod I
F-117_Gray_02_1000.jpg
návod II
Dan Vocu
KPM Prosek Panthers
dan.vocu

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 25 pro 2009, 17:53

dan.vocu píše:Pro Flogera a ostatní sem dávám scan návodu na šedošedou kamo F-117 Gray Dragon a scan dekálů.

Děkuju !
.
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod skka » 26 pro 2009, 14:52

http://www.aircraftresourcecenter.com/R ... 1/00..shtm - tyhle doma mám (jen čtvrtkový, ale přijde mi, že je to stejný), ale než to scanovat, dám radši použitelnej odkaz:) Ta šedo-šedá je kůl... snad na ni jednou dojde:)
Мартиниqуе, ЧарлиеБи, Хаппы-Ча, Кретён, Донна1960нецо, ЧорýДо, Фицк, Труехлик, Тйота, ГлейтОн, шпекы, прейПлацПилот, емКинг, ЕреС, Бенцůр, ммеекк, Молитутули, Оwл,вздусныСтрих, Олт, wхитеОпп, йенык, Спаренина, чуйбоуш, Майк Какáч
skka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 21 zář 2020, 19:59

Modeláři, otevírám znovu toto téma a prosím radu.

Hlednám fotku, nebo důkaz
o "USA vlajce na šedivce". Předně - nejsem znalec F-117, ale už cca 2 dny hledám a hledám...

Jde o to: naprostá většina F-117 byla černá - lítali v noci. Ke konci životnosti jich několik zkušebně přebalvili/přestříkali na šedo, aby mohli lítat i ve dne... A teď - na inetu je zmíňka, že na LAST FLIGHT přemalovali 2 (slovy DVA) stroje na USA flag - to je ta známá fotka s vlajkou zespodu - viz předchozí příspěvky v tomhle vláknu. Jedno černé a jedno šedé éro.

No a teď, lze najít, že Cutting Edge děla masky na černou i šedou kamufláž - viz foto:

Obrázek

Stejně tak Italeri - viz foto:
Obrázek

Nebo zde:
Obrázek

Hledám fotku "šedé vlajky". případně koupím publikaci s fotkou.

PS: pravý důvod proč to chci, je ten, že F-117 v černé je nesříknutelná, tak aby to vypadalo dobře (hlavně ta olítanost zespodu), takže bych to vojeb.l tím, že bych udělal tuhle čistou kamufláž... :)
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rolls » 22 zář 2020, 10:50

len pre zaujimavosť, dokument o F-117 a ako prišla k čiernej camo. Púštna camo v dokumente je, bohužiaľ šedivá nie. https://fastshare.cz/14184342/bojove-st ... hthawk.avi
Robim hlavne ruske lietadla v mierke 1:72 z amerikancov jedine B-52 a SR-71
rolls

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse