Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Wasa 1:144 Airfix + žádost o radu

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Wasa 1:144 Airfix + žádost o radu

Příspěvekod carvrer » 22 zář 2007, 21:22

Zdravím všechny modeláře i modelkyně:-) K modelaření a plastovým modelům mě přivedl můj táta, ale já jsem časem přešel k papírovým modelům hradů a zámků. Přesto mě plachetnice pořád lákají, proto jsem si k předminulým Vánocům udělal radost s modelem Royal Louis od Helera. Měl jsem ho jako skvost ve svém pokojíku, ale po shlédnutí fotografií na tomto fóru se za něj spíš stydím, i když jsem mu věnoval každou volnou chvíli skoro rok a půl. Od posledních Vánoc se mi tu válí Wasa od Airfixu a rád bych se do ní pustil, ale teprve sbírám odvahu a proto prosím o radu. Taťka mě naučil modelařit se štětečkem a unikolkama, ale doba pokročila, jak jsem zjistil u Luise :-) Měl jsem velké problémy jak s barvou, tak s lepidlem, Humbrolky v kalíšcích skoro nekryly a třeba trup jsem bílou musel přetírat 4X, stejně tak Agamácké lepidlo odmítalo k sobě přilepit natřené díly a speciální modelářský sekunďák který jsem si posléze pořídil lepil a moc ale tam kde jsem většinou nechtěl. Do stříkání bych se zatím pouštět nechtěl, proto prosím jestli by mi někdo neporadil po jakých barvičkách a jakém modelářském lepidle sáhnout, aby WASA dopadla aspoň o něco lépe.
carvrer

• Odpovědět s citací

Re: Wasa 1:144 Airfix + žádost o radu

Příspěvekod Honza Jezl » 22 zář 2007, 22:40

Lepit natrene dily - lepidlo si aplikoval na natrene plochy? Pokud ano, neni se cemu divit - lepidla na polystyren lepi polystyren a ne barvu. U sekundaku to dopadne jinak - slepi vrstvy barvy k sobe, ale pokud se nedostane na plastik, tak se to velmi snadno odloupne i s barvou.

Na stetec jsou stare humbrolky pomerne dobre. Pak jeste existuji Vallejo na stetec a ty jsou vyborny, ale vrstev obzvlast bile bys musel davat mozna jeste vic. Resenim je tez koupit ty hlavni barvy ve spreji (Tamiya je velmi dobra)

Jeste k lepidlum. DObre lepidlo na polystyren je Contacta od Revellu. Se sekundovymi lepidly se pracuje hodne jinak - je potreba debonder (odstranovac/rozlepovac) kterym se snadno ocisti prebytecne lepidlo. A lepi se zjednodusene receno tak, ze dily nabodujes stredne hustym nebo gelovym vterinakem, prilozis k sobe vlastne jen tak, aby to drzelo. Pokud je dil krive, tak ho odlomis, ocistis debonderem a znovu prilepis. Pokud jsi s umistenim spokojen, spoj prolejes ridkym vterinakem kterej krasne vyvzlina do spar. Prebytecnej vterinak pak setres "usatkem" (vaticka na tycince na cisteni usi) namocenym v debonderu.

Ja pouzivam stredne husty a velmi ridky vterinak, debonder a aktivator (urychlovac) vse od firmy Flash (resp tak se to jmenuje)
Honza Jezl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod carvrer » 23 zář 2007, 18:07

Diky za radu. Po barvičkách s podívám a zauvažuju i o tom stříkání, i když z toho mam trochu strach. Co se týče lepidla jestli jsem to dobře pochopil chybou je, když napřed natírám a teprve potom lepím? Diky i za dobrý nápad se sekundovým odlepovačem. Kdybych o něm věděl už při stavbě, určitě by to šlo mnohem lépe.
carvrer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JanoBB » 04 úno 2009, 08:50

Tak ako pisal Honza, male diely sa vacsinou lepia natrete, iba treba v mieste lepenia na obidvoch stranach odstranit farbu, napriklad odskrabnut skalpelom. Potom Ti bude lepit aj Revell Contacta. A striekania sa neboj, prejdi si toto forum, je tu vela trikov na postup a maskovanie dielov, ktore nechces zastriekat. Biela je na stetec vzdy problem, ale na plachetnici vyzera podla ma nastetcovana ovela prirodzenejsie, ako striekana bez dodatocnych uprav. vela zdaru a hod sem nejake foto
JanoBB

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 04 úno 2009, 21:48

V každém případě doporučuji jak barvy, tak i lepidlo od firmy Revell - to lepidlo lepí i přes barvu, jen je potřeba to nechat chvíli "prosáknout"
Střílny a jiné drobnosti - na to je opravdu nejlepší sekunďák, doporučuji Loctite Super Attack LIQUID - není sice zrovna levný, ale nevysychá a dá se s ním dobře pracovat.
Stříkání je pro "fajnšmekry", celá loď se dá v pohodě namalovat různými druhy štětců... a barva není tak slitá, jako u stříkání...
Hodně štěstí.. a neboj, taková loď celkem nic není, děláš to hlavně pro sebe, nebo ne?
ronniejames

• Odpovědět s citací

Příspěvekod misaak » 04 zář 2009, 16:40

Zdravím mistřw,tak jsem se do wasy,taky pustil,nevim jak se sem dávají fotky,zatím mám slepenej trup a ted ho du barvit a na tom si nechám sakra záležet,protože to je defakto celý o tom!Kdybys měl nějaký fotky,tak je sm hod.Díkes
misaak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk Krčmář » 04 zář 2009, 20:50

No, měl jsi se zeptat dříve než jsi slepit trup, ten jsi měl barvit jěště před jeho slepením, hlavně u tak složitého povrchu jako je Wasa a tak malého měřítka, no držím palce ať to dobře dopadne.
http://zetmodel.webnode.cz/
http://www.plastic-hobby.com/
Zdeněk Krčmář

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 04 zář 2009, 21:15

Svatá pravda, trup patří k sobě až v okamžiku, kdy jsi dokonale spokojený s jeho natřením. Hlavně u detailů jako jsou různé ornamenty si vůbec nedovedu představit o kolik náročnější musí být jejich dokonalé natření u slepeného trupu, když máš podstatně omezeno veškeré natáčení, otáčení... apod.
Na tohle platí jediná zásada: N E S P Ě C H A T !!!
ronniejames

• Odpovědět s citací

Příspěvekod misaak » 05 zář 2009, 12:47

Zdravím,tak sem házim nějakou fotku.Je to vůbecx můj první model.Tak se ho snažim udělat pořádně :D Zatím se mi to snad daří.Ta barva ještě není finální.Stačil jsem natřít podklad a ty modrý kostičky a pak jdu ještě na detailíky :D Dodám,foto.byl bych rád kdyby sem taky někdo něco hodil,pro inspiraci.Jinak trup mám už slepenej a pak barvím.Víc než modelařině jsem se dosud věnoval malování,takže tohle si myslím není problém :D
misaak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 05 zář 2009, 13:18

žádnou fotku nějak ne a ne a nevidím :grin: , ale pokud nějakou máš a budeš stavbu prezentovat, přejdi raději do sekce "Rozestavěno"...
ronniejames

• Odpovědět s citací

Příspěvekod misaak » 05 zář 2009, 13:37

Uuups,se tam nějak nenahrála,takže znovu :) Jinak,ještě pár věcí musím předělat,jsem teprv na začátku.No zkusím tu sekci najít,jsem tu nový :shock:
Přílohy
DSC01312.JPG
misaak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 06 zář 2009, 15:24

Pěkná modrá - to je originál, nebo něco namíchaného? A těch ornamentů je tam spousta, budeš mít co dělat..:)
ronniejames

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Diskuse