Žlutá je prostě žlutá .. kdybych měl řešit každou takovouhle ptákovinu, tak bych nikdy nic nepostavil. Po patinovacích technikách stejně nepoznáš původní odstín. Konce vrtulí vždycky namaluju první žlutou, co mi padne do ruky: [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Na žlutou byl v Americe předpis, velikost oblouků 4", barva myslím FS 33538. Jedno to tedy úplně není Jak to bylo u jiných letectev přesně nevím, zatím jsem nic jinýho než Amíky nestavěl.
ta první fotka je sice nekvalitní, ale původně to byl určitě žlutý oblouček ta druhá fotka je určitě nějaké "vylepšení", které se standardně nevyskytovalo. Pravda je, že někdy byly konce vrtulí i červené nebo bílé, ale to se týká fakt jen konkrétních mašin a nebylo to pravidlem. To je jako se vším - většina letadel byla podle normy, ale výjimky se našly - pak jako podklad pomůže fotka.
Nebudu zakládat nové vlákno, ale řeším jeden problém. Dostal se mi do rukou starý kit Helldiveru se třílistou vrtulí, ale chtěl bych stavět novější typ se čtyřlisou. Mohl bych použít druhou z P 47 Academy (1/72)? . A tak hledám na netu nějakou diskuzi, či stránku s typy vrtulí používané USA ve druhé světové (třeba tabulka tipů a osazení na jednotlivé letouny). Nemá někdo nějaký nápad ?