Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Zájmové skupiny ‹ Italske letectvo 1939-45 ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Fiat CR.42 Falco (Směr 1/42)

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Fiat CR.42 Falco (Směr 1/42)

Příspěvekod aq17 » 28 srp 2009, 21:26

Zdravím,
tak jsem založil téma pro můj model letadla.Mám ho rozestavěný od Vánoc, ale poté, co jsem se zaregistroval na tohle fórum a prohlédl si fotky Vašich modelů, jsem dostal chuť něco na tom něco podělat.
Model je od fitmy Směr, jak jsem psal v názvu.Stavebnice je dobrá, ale málo detailní, chybí přístrojová deska a kulomety jsou jen dvě tyčky.
Kamufláž chci dělat podle obrázku na krabičce, myslím že z doby, kdy bylo éro ve službách Švédska.
Zespodu je letadlo nabarvenou šedou Agamou.V tomto stádiu to bylo půl roku.
Dnes jsem ho zamaskoval papírovou páskou na koberce a natřel zvrchu bílým balakrylem, univerzální to barvou.Nanesl jsem celkem tři vrstvy.Natřel jsem ještě horní křídlo, podvozek a upravil jsem vrtuli.Po zaschnutí natřenou zlatou-pískovou Agamou.
Vše natřeno štětečkem, vím že to není ono, ale snažil jsem se.
Přiložené fotky jsou po základovce, až uschne horní barva, tak sem přiložím aktuální foto.
Budu si muset ještě prolézt sekce s patinou, protože nějak nevím, jak na to.Vždycky jsem model natřel olejovou barvou a potom setřel hadříkem, občas jsem na to dal pigmenty.Chtěl bych ale vyzkoušet vytáhnout spáry pomocí oleje.
Kdyby někdo měl nějaký tip,komentář či radu, budu vděčný. :)
Přílohy
malý2.JPG
malý.JPG
maly5.JPG
maly4.JPG
maly3.JPG
Je mi 15 let, modely se snažím stavět přibližně čtyři roky.
aq17

• Odpovědět s citací

Re: Fiat CR.42 Falco (Směr 1/42)

Příspěvekod BATABAK » 28 srp 2009, 23:52

Ahoj
Rozhodně velice zajímavé!Nechci nějak urazit,ale nevím co si o tom mám myslet,to je tvuj první kousek? :wink:
Tomáš
Batabak
BATABAK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubomír Kerék » 29 srp 2009, 00:15

dost dlhú chvílu som rozmýšlal čo a či vôbec niečo napísat môj príspevok ber z rezervou , v prvom rade mi chýba v profile vek aby to malo správnu formu , z tvojho príspevku cítim závan 80 rokov (balakryl čo to je?) , ak teda náhodou začínaš na začiatok: smer nie je dobrá stavebnica vyber si nejaku academku alebo staršiu hasegawu a zameraj sa na čistotu stavby .. (jak na to) na nejake finty s patinou sa vybodni ... a viac nemá zmysel zatial písat kým sa trochu nepredstavíš
Lubomír Kerék

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ludek Spunda » 29 srp 2009, 08:44

No vidite to,my se tady hadame jestli sou lepsi barvy Gunze H nebo C a pritom reseni je tak snadne! BALAKRYL!!! :grin: A ted trochu vazne,naprosto souhlasim s kolegou o prispevek vyse.Zamer se na poradne zatmeleni spar a zacisteni dilu,proste se pokus o cistou stavbu bez jakekoliv patiny.Jen dve zakladni kamuflazni barvy + vybarvi minimum doplnku.Stavebnice SMER maji velkou nevyhodu v pozitivnim ryti ktere se jen velmi tezko obnovuje po zabrouseni takze nejaka Academka by opravdu byla lepsi reseni...A hlavne,s tim Balakrylem co zbyl natri doma zabradli,nebo nabytek to je jedno ale PROSIM uz ne modely! Kup si za par korun nejake revellky,dva stetce a muzes to mastit s celkem peknym vysledkem...tolik muzu rict za sebe do zacatku :)
Rozpracováno:
F-8E Crusader 1/72 Academy

Dokončeno:
A-7A Corsair II 1/72 Hobbyboss
F6F-5N Hellcat 1/72 Eduard
A-37B Dragonfly 1/72 Academy
P-47D Razorback 1/48 Tamiya
Ludek Spunda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod x-SCYTHE » 29 srp 2009, 09:01

Myslim ze na to, ze je to smer, si pokrocil celkom dobre. Kolegovia hore sice namietaju proti smeru... ale tak co uz s tym urobis, ked ho uz mas, nie? :) Teraz treba zo suroveho kusu dreva vystruhat co najkrajsie dielo, dufam, ze proceduru sem budes postupne zverejnovat.
Peter Majerčiak, Nitra
http://www.mkzobor.sk
Sklamanie na každej súťaži: "V kategórii Lietadlá 1/48 vyhráva Supermarine Spitfire, P-51 mustang, FW-190 alebo BF-109."
x-SCYTHE

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ludek Spunda » 29 srp 2009, 09:30

Ja osobne proti stavebnicim SMER nemam absolutne nic,koneckoncu naprosta vetsina z nas na nich vyrostla a ze vseho se da udelat nadherne letadlo.Jen jsem chtel trochu poradit pri vyberu dalsiho modelu protoze cistotu stavby mnohem lepe udrzis na negativne rytem plastu a cenove jsou s Academy temer nastejno,teda aspon u nekterych kitu...jen nevim co ted s tim balakrylem,ten se na modely opravdu vubec nehodi.Pokud by byla panelaz negativni,dal by se povch jakztakz srovnat prebrousenim a protahnout ryti ale takhle budto o panelaz a nyty prijdes,a nebo holt povrch zustane tak jak je...Jen pro srovani,kdyz vidim na te plechovce cenovku 184,-,tak za ty same penize si mohl mit 4 revellky.Pokud se ti zda model v poradku,tak klidne pokracuj s balakrylem,vystaci ti tak na 50 modelu,ale pokud chces aby tvoje vytvory vypadaly lepe,zkus se nad tim zamyslet....Neber muj prispevek nejak ve zlem,snazim se jen poukazat na nedostatky a nabidnout reseni :)
Rozpracováno:
F-8E Crusader 1/72 Academy

Dokončeno:
A-7A Corsair II 1/72 Hobbyboss
F6F-5N Hellcat 1/72 Eduard
A-37B Dragonfly 1/72 Academy
P-47D Razorback 1/48 Tamiya
Ludek Spunda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek Nováček » 29 srp 2009, 11:14

Naprosto souhlasím s Luďkem :wink: Vím, že je to pro některé finančně obtížné, ale chtělo by to aspoň pro začátek něco málo zainvestovat... barvy, nenáročné stavebnice, apod.. Nemusíš si hned kupovat Iwatu za x tisíc, kompresor, gunze, apod... stačí pár Revellek a pomalu zkoušet :-k
IPMS Marina Veneta

Forza Marina Veneta!!!
Marek Nováček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod aq17 » 29 srp 2009, 13:27

Zdravím Vás,
moc děkuju za všechny komentáře.Nejprve se pokusím na všechno odpovědět:
Jsem tu nový, ještě jsem si nestihl upravit profil, ale už jsem to napravil.Je mi 15 let.Model není můj první, stavěl jsem McDonell Douglas DC-19,Boeing 737 200, IL-2 Sturmovik, Fairey Fulmar, F4 Phantom, Mig, Fokker Dr.1..Všechno buď Směr, nebo Revell.Mé modely nebyla žádná sláva, první jsem stavěl jako malej kluk, měl jsem k dispozici jednu barvu, nedbal jsem ničeho, měl jsem to postaveno za 2 dny a nestálo to za nic.Ten Boeing, když jsem měl hotový, tak jsem si omylem pohnul s obtisky, a celé se to zničilo.Protože se mi moc líbí letadli IL-2, tak jsem se ho snažil "opravit", koupil jsem si tmel Revell, celé jsem to obrousil, jakž takž zatmelil a natřel.Myslím si ale, že to není lepší než to bylo :( .Až ten Fokker podle mě za něco stál, možná sem někdy vložím fotky.
Stavebici jsem si nevybral, přinesl mi jí Ježíšek :-)
Vím, že balakryl není vůbec ideální.Nemám bílou barvu, našel jsem ho ve skříni, rozhodně jsem si ho nekoupil na tyto účely! :)
Hodně jsem ho naředil, tak že skoro nekryl, ale dal jsem tři vrstvy.Vím že je hustý, protože jsem s ním natíral židli, věděl jsem, co můžu čekat.
Výsledek se mi zdál docela dobrý, nýty jsem nezakryl, myslím, že reliéf modelu je neporušený, až na vlnky na křídlech, které se vždy po nátěru trochu sníží.
ALE SLIBUJI, ŽE UŽ TO NIKDY NEUDĚLÁM!!! :oops:

Jinak barvy doma mám.Mám nějaké Agamy, (nejsem s nimi tolik spokojený, protože po chvíli zasychají.) a pak mám revellky, s těmi jsem moc spokojený, moje úplně první barvy a jsou stále vpohodě.

Model jsem se snažil zatmelit, ve spojích křídel, nevím, jestli je to dostatečné.Ten tmel hrozně rychle tvrdne a nepracuje se mi s ním moc dobře, ale to možná dělají všechny, nevím....Spíš musím pobrat ten správný grif.

Model jsem zatím stihl natřít, jak jsem psal v první zprávě, nevím co mi na to řeknete... :(
Mám z toho divný pocit, je to takové šekaté.Přemýšlím, zda mám nanést druhou vrstvu...
No.. s dalším postupem radši počkám.Nerad bych to zase nějak zkazil.

Příště si tedy nejspíš připlatím a vyzkouším něco kvalitnějšího, snad nebude někdo zase s nějakým Směrem rychlejší. :-).
Tak to je zatím vše,
ještě jednou Vám děkuju za rady a komentáře!
Přílohy
IMAG1246.JPG
32100.JPG
aq17

• Odpovědět s citací

Příspěvekod komisař » 29 srp 2009, 14:00

Takže - pokud model bereš jako "cvičný" na vyzkoušení modelářských technik, stačí i to Falco od Směru. :) Nemusíme začínat zrovna Tamiyou, že.
Agamy se mi na natírání štětcem neosvědčily, na stříkání pistolí jsou úplně v pohodě.
Nápad se základní bílou před aplikací kamuflážních barev je dobrý, ale Balakryl opravdu není ideální modelářská barva.
Písková se Ti vcelku povedla. "Kocoury" v barvě odstraníš druhou vrstvou. Tu první nech dokonale proschnout a pak opatrně přetři model ještě jednou slabou vrstvou barvy. Výsledek bude lepší.
Na koření levého spodního křídla se mi zdá, že jsi tmelil. Chtělo by to víc pečlivosti a líp přechod křídlo trup zabrousit jemným smirkem. Zrnitost 800 a pak 1200.
Tolik pro začátek. :D
Petr Koliba - bývalý člen bývalého klubu KPM Apolo Kopřivnice

"Nemo me impune lacessit."
komisař

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek Nováček » 29 srp 2009, 14:06

Kromě snahy, oceňuji hlavně tvou češtinu =D> mnoho starších zda na fóru píše mnohem hůře... při čekání na uschnutí barvy si přečti poradnu Jak na to... je tam úplně vše. Plus stránky Jakuba Vilingera http://www.modelplac.cz ... jeho tipy a triky... a trpělivost, nikdo učený z nebe nespadl 8) člověk se učí celý život...
IPMS Marina Veneta

Forza Marina Veneta!!!
Marek Nováček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod moloko » 29 srp 2009, 19:52

Balakryl se dal krásně tónovat, nezapomenu na své modely, stříkané Mikrotechnou a balakrylem. Bylo mi 14 let a DDM, asi nemělo moc peněz.

Nicméně dnes je to již 17 let :-)
http://www.veselylepic.cz
Martin "moloko" Mígl
moloko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod aq17 » 04 zář 2009, 19:09

Přikládám fotky, kde je model natřen druhou vrstvou pískové agamy.Vypadá to lépe, než po tom prvním, to jsem rád.Za kvalitu fotek se omlouvám, snažil jsem se zabrat nějaké detaily, ale zaostřilo to někam vedle.Teď bych nanesl obtisky, pak bych chtěl vyzkoušet udělat kamufláž zelenou barvou tupovanou jemnou molitanovou houbičkou, ale nevím jestli je to dobrý nápad.Nakonec bych to slepil.Nevím, zda se mám pokoušet o patinu, ale raději bych to možná nechal být.Děkuji moc za Vaše komentáře!! :-)
Přílohy
10038.JPG
10037.JPG
10036.JPG
10035.JPG
aq17

• Odpovědět s citací

Příspěvekod alf » 04 zář 2009, 19:54

Tupování proč ne. Pokud se to umí, dá se dosáhnout velice dobrého výsledku. Doporučuju vyzkoušet někde nanečisto, než se na to vrhneš. Co se týče obtisků, máš na tomhle povrchu pramalou šanci uspět. Čase zjistíš že kvalitní leský povrch je pod dekály nezbytný 8) .
Nejlepší na právě dokončeném modelu je to, že můžete s klidným svědomím vtrhnout do kitníku a vybrat si další.
alf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarek S. » 04 zář 2009, 20:55

To tupováni dělej už od začátku,docilíš tím tenčí vrstvy..jinak v jak na to by o tom měla byt stať i muj postup :) jedinej problem je s nekryjivci jako je bíla,žlutá,ale i to se dá překonat...
Jarek S.

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby