Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna ‹ Jak na fotografování
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Nasvícení a focení...

Všechno o fotografii, včetně galerie Vašich nemodelářských fotek
Odeslat odpověď
Příspěvků: 324 • Stránka 10 z 22 • 1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 22
  • Odpovědět s citací

Re: Nasvícení a focení...

Příspěvekod KLingO » 28 črc 2009, 23:41

ked uz sa tu rozoberaju fotky - presiel som pred tyzdnom na Sony DSLR-A200 takze sa stale zoznamujeme 8-8

tu som skusal spravit nejake foto modelu - parametre a upravy:
- fotene do JPEG 10MPx
- ohnisko 70 mm (105 ekv. na 35)
- clona f20
- cas 1/5s
v gimpe:
- orez
- rozmazanie pozadia cez magic wand a selective gaussian blur (treba mi kupit menej zrnite pozadie)
- resize na 1024px
- doostrenie 30
- save do JPEG 95% kvalita

edit: este som na dalsiu foto skusil upravit Levels a Gamma

odbornici na fotenie nech sa vyjadria co je zle, pripadne co sa da zlepisit a hlavne ako :oops:
Přílohy
final.JPG
final2.JPG
"You can't have too small of a chip." - Michael Rinaldi
KLingO

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 29 črc 2009, 06:15

Jiří Malchárek píše:Chtěl jsem se ještě zeptat kde se nejlevněji nebo nejjednodušeji dostat k té 18% šedé destičce, můžete doporučit i eshopy, protože fotografické prodejny mám trochu "z ruky".

Eště když jsem byl v Práglu, tak u Foto Škoda jsem si pořídil 18% destičku za 100 Kč - v takovým plastovým obale a je z jedný strany šedivá a z druhý bílá. Funguje to znamenitě :-) Myslím, že je zbytečný za to vyhazovat enormní peníze :-)
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Škoda » 29 črc 2009, 06:20

Chmell píše:3. Doostření, by si měl každý udělat po svém. Pozor provádí se až jako poslední krok před uložením fotografie! (u hodnot co jsem někteří dávají jsem se opravdu zasmál)

Chtěl bych tě poprosit o konkrétní kritiku (pokud se to týká mého příspěvku o doostření) - jsem jen amatér a pořád zkouším. Takže si rád nechám poradit.
Pokud byl můj názor o doostření Jakubových fotek mimo mísu, tak bych rád věděl co dělám blbě, abych příště věděl lépe jak na to. Ď.
warbirds-blog.cz
Galerie modelů
FB Warbirdsblog
Pavel Škoda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 29 črc 2009, 06:25

Pavel Škoda píše:
Chmell píše:3. Doostření, by si měl každý udělat po svém. Pozor provádí se až jako poslední krok před uložením fotografie! (u hodnot co jsem někteří dávají jsem se opravdu zasmál)

Chtěl bych tě poprosit o konkrétní kritiku (pokud se to týká mého příspěvku o doostření) - jsem jen amatér a pořád zkouším. Takže si rád nechám poradit.
Pokud byl můj názor o doostření Jakubových fotek mimo mísu, tak bych rád věděl co dělám blbě, abych příště věděl lépe jak na to. Ď.

Taky jsem si myslel, že se tady dobereme nějakejch jednoduchejch rad, aby fotky třeba tady na MF byly mnohem lepší... Ale to zesměšňování a shazování se mi teda moc nelíbí :( Mě to Pavle taky zajímá. Stačilo by to popsat obdobně, jak jsi mi to ukázal ty s tím mým Fokoušem. protože jsem nemehlo tak bych užil rady nejen k focení, ale i k následnej úpravě... (P.S. to není nic proti tobě Pavle ;-) )
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Škoda » 29 črc 2009, 09:51

Já se radám nebráním, protože jsem jen amatér a Chmell umí fotit, tak si od něj poradit nechám rád. Ale potřebuju konkrétní radu. Nestačí mi obecné konstatování že něco dělám blbě. Jinak Chmellovy příspěvky tady na fóru jsem zatím shledával většinou jako velmi přínosné, takže tohle je spíš výjimka :)
warbirds-blog.cz
Galerie modelů
FB Warbirdsblog
Pavel Škoda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 29 črc 2009, 16:47

To jsem si zase uřízl ostudu.
Dvě hodiny na focení, jsem myslel při focení finálních fotek hotového modelu. Ne průběh stavby.
Pokud nevěříte, že mi to trvá tak dlouho. Zeptejte Tomáše Ťupy a nebo Michala Skočila. Těm jsem modely fotil a tak vědí co mi u toho dlouho trvá (výsledek mého snažené byl zde prezentován)

PS: nedokáži moc dobře písemně vysvětlit co bych opravdu chtěl sdělit a tak se předem omlouvám za možné zmatení
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell Scale Models na Facebooku / KPM Plzeň / KPM Plzeň na Facebooku / PilsenKIT na Facebooku
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 29 črc 2009, 16:49

Bracketing
– jak jej dále zpracováváte? V samotném fotoaparátu? V photoshopu (pokud pomocí vrstev a jejich prolínáním tak klobouk dolu a máte můj obdiv). V Zoneru (vždy mi s toho lezou divné fotky slabého HDR)? V Photomatix Pro (to je program spíše na generování HDR) a nebo v jiném programu?
Pokud tedy opravdu fotíte tři snímky (podexponovaný - správně exponovaný - přeexponovaný) a následně z nich skládáte jeden kontrastně vyvážený tak prosím napište jak to děláte moc mi to zajímá.
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell Scale Models na Facebooku / KPM Plzeň / KPM Plzeň na Facebooku / PilsenKIT na Facebooku
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 29 črc 2009, 16:52

Jakub Vilingr píše:
Chmell píše:Co se s tím dá dělat? Vypnout makro a fotit z větší vzdálenosti od modelu a spíše si jej přiblížit zoomem. Netvrdím, že tento jev nebude přetrvávat, ale domnívám se že se rapidně zmenší. (Objektivy, které tyto vady nedělají stojí v řádech desítek tisíc a tak s tím většinou nic nenaděláte.)
Na to jsem se ptal na minulej straně, jestli mám na finál fotky dávat makro a nebo ne...
Makro předsádka – jen na drobné díly a detailní fotografie (určité části modelu), ale ne na focení celkového modelu.
Zapnuté makro ve fotoaparátu – pouze na focení menších modelů (třeba jednomotorové stíhačky 1/72) a to ještě z větší vzdálenosti a pak bych raději zoomoval.
Ale chce to zkusit a kouknout se zda nedochází k optickým chybám na fotografii, každý fotoaparát se chová jinak a objektiv také. Proto nemohu napsat na 100%, že když se použije to či ono tak tento problém nebude.
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 29 črc 2009, 16:53

Tomáš Smetana píše:jako já když to tady čtu tak se nestačím divit :lol: , já fotím tímhle kouskem,černé pozadí z dětstké sady barevných papírů, staviv-obaly od cédeček, světla bud co je v místnosti či žárovky, zapnu automat, uhnu, cvakne to, kouknu, hotovo 8)
a myslím si že je vidět vše potřebné :wink:
Fotografie dobrá, netuším zda je dobře barevně (to musí posoudit autor), jen bych volil těsnější ořez a model fotografoval bez podstavce.
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 29 črc 2009, 16:57

Vyvážení bílé a šedé tabulky
Dobré ceny a je to i internetový obchod naleznete zde (je to již zmiňovaný Foto Škoda) http://www.fotoskoda.cz/eObchod/default ... o=0&pa=2-1
Protože neumím vyjádřit (písemně a přesně) jak se správně vyvažuje bílá, tak zde je fundovaný odkaz http://www.fotografovani.cz/art/fozak_d ... olor2.html a ještě pro majitele DSLR http://www.fotoroman.cz/techniques2/lig ... alance.htm

PS: vyvážení fotoaparátu je jedna věc a co takhle správně vyvážení monitoru? Zkuste si pustit tu samou fotografii třeba na 4 monitorech (nezkalibrovaných) a každá fotografie bude jiná. Nedej bože když si fotografii necháte vyvolat.
Zkoušel to již někdo z vás?
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 29 črc 2009, 16:58

KLingO píše:ked uz sa tu rozoberaju fotky - presiel som pred tyzdnom na Sony DSLR-A200 takze sa stale zoznamujeme 8-8

tu som skusal spravit nejake foto modelu - parametre a upravy:
- fotene do JPEG 10MPx
- ohnisko 70 mm (105 ekv. na 35)
- clona f20
- cas 1/5s
v gimpe:
- orez
- rozmazanie pozadia cez magic wand a selective gaussian blur (treba mi kupit menej zrnite pozadie)
- resize na 1024px
- doostrenie 30
- save do JPEG 95% kvalita

edit: este som na dalsiu foto skusil upravit Levels a Gamma

odbornici na fotenie nech sa vyjadria co je zle, pripadne co sa da zlepisit a hlavne ako :oops:
Fotografie velmi dobré, jen ta spodní již jde do žluta. Pokud mohu radit zesvětluj pomocí úrovní (pokud bude zájem, rozepíši se o co vlastně jde)
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 29 črc 2009, 17:00

K doostřování se vrátím v novém tématu.

A závěrem pokud máte nějaký problém zkuste se nejdříve podívat na tyto články http://www.fotoroman.cz/techniques2.htm
Určitě v nich naleznete spoustu užitečných rad.

A teď směle do mě.

PS: některé zde popsané věci se budu snažit ukázat osobně na akci PilsenKIT 2009.
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Dunda » 29 črc 2009, 17:51

to chmell: co se týče všech "výtek" souhlasím s tebou, ale možná by opravdu stálo za to udělat znovu jednoduchý návod jak připravit prostředí pro focení, jak nastavit fotoaparát, světla, vyvážit bílou, jak fotit a následně jak upravit fotky v PC. Pak je další věc, zda prezentujeme fotky tady na foru nebo někde jinde na webu nebo zda jsou fotky určeny pro tisk např. do časopisů.

P.S. stránky Romana Pihana obsahují opravdu nepřeberné množství rad, triků a tipů. vřele doporučuji.
PiMC - Pardubice illegal Model Club
Tomáš Dunda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Dunda » 29 črc 2009, 17:57

nebo se na všechno vykašlat a nechat si to nafotit v profi ateliéru a zpracovat v grafickém studiu. 8)
Naposledy upravil Tomáš Dunda dne 29 črc 2009, 18:09, celkově upraveno 1
PiMC - Pardubice illegal Model Club
Tomáš Dunda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Škoda » 29 črc 2009, 18:08

V Plzni letos chystáte nějaký Workshop o focení? Zvažuju zda jet a tohle by byla silná motivace :-)
warbirds-blog.cz
Galerie modelů
FB Warbirdsblog
Pavel Škoda

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 324 • Stránka 10 z 22 • 1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 22

Zpět na Jak na fotografování