Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Galerie techniky
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Leopard 2 A6

AFV gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Leopard 2 A6

Příspěvekod Macc » 29 čer 2009, 18:01

Je to delší dobu co jsem se rozhodnul zkusit postavit něco z techniky a v jednom článku mě zaujal Leopard 2A6. JElikož jsem modelář začátečník dopustil jsem se spousty chyb který asi každý pokročilejší všimne hned při prvním modelu. Já sám moc nejsem spokojen s výsledkem. Stavebnice od Revellu byla bezproblémová, díli dosedali krásně, lepty od Eduarda byly taky super a hlaveň objednána od nějakého Japonského výrobce ale suprově provedená. Technický stav vozu bych hodnotil jako že jsem prospěl :) bohužel nejhůře to dopadlo s barvením (respektive kamufláž) a snad nejvíc zpackaná je Patina modelu. Nasbíral jsem tak moc informací že jsem si zahltil mozek a pak jsem nevěděl jak a co a kde udělat a čím. Nakonec vidíte to sami.Zkuste mi prosím říci co kde se udělalo špatně a co udělat přístě lépe a čeho se vyvarovat. Nějaké výsledky jsem si odvodil i já sám ale jakákoli rada/posudek mi bude jen k dobru.

Revell 1:35 Leopard 2A6, doplňky Eduard(lepty) + Masky Eduard na kola. Barvy vodovky Revell, Lak polomatný syntetika Revell. Patina, zapouštění spár Syenou pálenou naředěnou 1:8 (cca) Terpentýnem. Zaprášení mělo být Mig Prachem evropský prach + sádra ( ta jen tak mimochodem za vlhka vypadal fantasticky, po vyschnutí zbledla asi jako já když jsem to viděl.
Přílohy
6.JPG
5.JPG
4.JPG
Zadek docela povedený, škoda jen že ta část se kterou jsem se dělal prakticky nejvíc ( lopatičky, bedničky, zámky,..) prakticky jsou vidět nejméně
3.JPG
DSC02536.JPG
model je trošičku upatlaný od sádry ale to se dá velice snadno ,,umýt" btw jediné co mě na Revell modelu opravdu naštvalo byl boční pancéř který absolutně nezasedal a proto byť jsem tlemil sebelépe jsem uměl tak skřiňka v boku tanku nese jasné známky propadlin a špatné linky
DSC02546.JPG
celkově se model podařil, na totálního laika, některé detaili nejsou ještě dokončeny: světla, skla, ...
Macc

• Odpovědět s citací

Re: Leopard 2 A6

Příspěvekod Tomas Madej » 29 čer 2009, 18:03

tie male bodocky na modely to trosku kazia,to bahno sa mi zda moc blede neviem ci je to svetlom alebo cim,ale camo sa mi velmi paci ;-I
Tomas Madej

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Macc » 29 čer 2009, 18:05

pokračování....
Přílohy
12.JPG
upřímně si myslím že syenou pálenou jsem to přehnal, spáry nevypadají jak špinavé ale rezavé, chtěl jsem vzbudit dojem jen trochu ušpiněného modelu s trochou bláta na pásech a podvozku, mno jak je vidět...
11.JPG
10.JPG
9.JPG
8.JPG
7.JPG
Macc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Šádek » 29 čer 2009, 18:10

Pěkný Leopard =D> =D> :P , bahno ( nebo co jsou ty tečky) to trochu kazí
Zasalutujeme kusu hadru, nastoupíme do lodí a vyrazíme za Sluncem." D.Eisenhower
Petr Šádek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Macc » 29 čer 2009, 18:15

A poslední foto. Omlouvám se za kvalitu ale bohužel špatné světelné podmínky, hrál sjem si stím docela dlouho ale vše buď přesvětlené nebo naopak. Ty Tečky to je následek špatně zvládnutého kartáčku na zuby při stříkání bláta, tedy směsi pigmentu a sádry. Koupil jsem rychleshnoucí sádru a každejch pár vteřin jsem kartáček musel čistit, pospíchal jsem a takhle to dopadlo. Ty tečky jsou hrozný, jinak opravdu bláto je velice světlé, jak jsem psal prve během nanášení bláto bylo perfektní ale cca během pár minut co model zaschl mě omyl pot, vše bylo skoro sněhově bílé :shock: Také jsem samo zapoměl na obtisky, ty jsem dal až úplně nakonec, veliká chyba, jsou vidět obrysy obtisků, ty jen mimochodem od Revella nic moc, nedrží a trhali se mi. Pokud bych to měl vše shrnout, Stavebnice se mi jevila jako perfektní, sem tam se musí více brousit, boky nedosedají ale jinak fajne stavebnice i bez leptů by vypadala dobře ale některé díly ( kruhové filtry motoru např) by vypadaly asi v originálu nehezky, Otřepy sem tam najdete. Nejvíce mě zklamala věž, po nasazení byla tak nízko že drhla o zadní část tanku při otočení. Jo a pásy, ty gumové jsou... mno nemůžu posoudit s kovovýmy ale ta guma je peklo když je na dva kusy.
Přílohy
13.JPG
Naposledy upravil Macc dne 29 čer 2009, 18:22, celkově upraveno 1
Macc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Pavlik » 29 čer 2009, 18:19

Základem je pokud jsi začátečník postupovat trochu jinak...držet se hesla méně je více a snažit se o čistou stavbu a provedení kamufláže.Patinu nepřehánět a jen mírně vozidlo třeba zaprášit.
Pokud jsi kamufláž štětcoval, tak to vypadá solidně. Pokud je stříkaná a vymaskovávaná tak také ok....pak bys měl dát lesklý lak minimálně pod obtisky třeba i Sidolux, ty ti stříbří a kazí model. Před nanesením je dobré obtisky oříznout skalpelem a použít pod ně vodičky třeba od Gunze,jelokož obtisky od Revellu nejsou moc kvalitní.Po nanesení opět zalakovat celý model nejlépe lesklým lakem. Napouštění spár (wash) tak jak jsi to ředil je ok, jen olejovku musíš více odmývat, dost ti ji tam zbylo.
To co jsi pak udělal s tou sádrou atd. to se opravdu moc nepovedlo, ikdyž takhle zašpiněný tank se určitě najde, ale jako na modelu to nevypadá moc dobře. Stačilo by jen mírně napustit a rozředit pigment a hotovo. Zaprášení pokud máš pistoli by jsi mohl udělat s ní.
Je to teprv začátek, máš to postavené solidně,tak šup na další model :)
Jan Pavlik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Macc » 29 čer 2009, 18:35

JJ ty obtisky, za ty si můžu sám, zapoměl jsem na ně :) Kamufláž je dělaná pistolí, respektive vše je dělaný pistolí za pomocí TackTick gumy a maskovací pásky, Bůh ví jak by to dopadlo dělat to štětcem od ruky. Pak sem se chtěl tedy zeptat, po té co jsem Washem zapustil spáry, nechal mě na povrchu takovou tmavší stopu, vypadalo to jak skvrna ( jak jinak než od Oleje :) ) Terpentýnem to šlo dolů ale dělá to i když bych ředil olejovku ředidlem a ne Terpentýnem ?
Macc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Pavlik » 29 čer 2009, 19:19

Olejovka je barva jako každá jiná, samozřejmě, že nechává stopy, proto se musí odmývat,aby zůstala jen tam kde ji chceš.Je jedno čím ji ředíš. Pročti si v Jak na to něco o wash atd.
pokud stříkáš....stačilo vzít nějakou pískovou a model odspodu lehce přeprášit a bylo by vše ok....nemusel jsi dělat to bláto. Obtisky se dají také zamalovat barvou pokud to prosvítá.
Jan Pavlik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bobanski » 29 čer 2009, 19:36

Tím bahnem jsi to zazdil, škoda.
Vstávat a cvičit modelařit!
Bobanski

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Wendis5 » 29 čer 2009, 20:06

Na wash si pořid(teda pokud je nemáš) přpravky na wash od Miga -Dark wash,brown wash,teda nevim jak to komu vyhovuje ale mě se s tim washuje o hodně líp než s olejovkou :)
http://www.lovecpokladu.cz
Wendis5@seznam.cz" onclick="window.open(this.href);return false
Wendis5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Havlan » 29 čer 2009, 20:07

Neslo by to bahno (sadra) napustit nejakou hnedou barvou,treba vodovkou,aby to vypadalo trochu jako opravdové bahno a ne jako snih?Je to jenom můj napad,ozkousene to nemam :).Jinak na první model to vypada pěkně =D>
17 let,Karlovarský Kit Klub

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Tomáš Havlan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Macc » 29 čer 2009, 20:14

Mno, sádra to zazdila, ano, holt pešek :) ale tak chybama se člověk učí, beru to sportovně. Napustit to jinou barvou by i šlo, zkusím jak na to budu mít chvilku. Uvidíme no
Macc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Josef Blažek » 30 čer 2009, 17:23

No ta sádra to zazdila ,jak píše kolega předemnou ,ale jinak je vcelku slušnej 8-[
]
PROJECTS: Phantom,Grille,Seafire XV.,Draken XS..
Josef Blažek

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie techniky