Na modelu jsem začal pracovat na konci října 2007, dokončil jsem ho dnes.
Výchozí stavebnice jen SB2C-4 Helldiver od Akademky. Navíc jsem použil BIG ED, obtisky Avi Print (z nichž jsem nakonec využil jen hvězdy na trup a křídla), motor od Miška a leptaná poziční světla od Eduardu.
Z vlastních úprav je z názvu patrná úprava na verzi SB2C-3. Ve srovnání s Academy můj model má neperforované brzdící klapky, přerytý spodek křídla, okno ve hřbetu mezi pilotem a střelcem, upravené dveře i vnitřek pumovnice a složený překryt kulometů před ocasem. Povrch je onýtovaý.
Kamufláž jsem si vybral z "Helldiver in Action". Dekály jsou směska ze stavebnice (popisky na trup, "101" na podvozkových krytech a cowlingu) a vlastní výroby ("101" na ocase). (Ve stavebnici jsou "stodesítky", takže na "stojedničky" jsem jen přeházel pořadí číslic.)
Barvy: lesklá bílá (akryl, Model Master), tmavá modrá (email, Model Master Flat sea blue), střední modrá Humbrol (email, č.144), interiérová zelená (Gunze, 351), surf Gunze, lesklý a matný akrylový lak Model Master, oleje Umton: černá, bílá, siena pálená, ředidlo: Thinner for washes (MIG), obtiskové vodičky Gunze.
Stavba byla pohodová, stavebnice sedí parádně. BIG ED lze jen doporučit. Bez masek bych si stavbu nedokázal představit, do interiérů je na planžetách spousta detailů, která je při otevřených překrytech hezky vidět, super jsou pak hlavně šachty a pomůže to i pumovnici.
Za pomoc při stavbě děkuji Michaelu Skočilovi, Kubrtovi za vyleštění oken a Jardovi za zapůjčení sady s interiérovými barvami. Díky všem!
Hotovo: Mercedes SK 1838 Somat