Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna ‹ Jak na fotografování
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Jak upravit fotky pro forum

Všechno o fotografii, včetně galerie Vašich nemodelářských fotek
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Jak upravit fotky pro forum

Příspěvekod Dolin » 23 dub 2009, 10:46

Přesně!! Myslím že je to "modelářsky" perfektní (z pohledu konkrétního detailu!)......
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Ťupa » 23 dub 2009, 10:55

Tak tak, to treba me zajima, jinak samozrejme tim prispevkem neposouvam Tve a Petrovo fotograficke umeni nekam dozadu.....To vzadnem pripade! Oba mate fotky super, jen to oko Martina obces nalezne takovej zajimavej uhel.
Tomáš Ťupa,KPM Plzeň
Rozestavěno / hotovo:
Diorama Leopold:http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=59&t=17310
Diorama Francie 1944:http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=59&t=24538
GMC CCKW 353:http://www.kpmplzen.cz/galerie/TUPA_35_GMC.php
Tomáš Ťupa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 23 dub 2009, 11:08

Jasan. No já jako nijak taky netvrdím že fotit umím,..tyto produktové foto modelů celkem ano,.i když mě limituje stativ. Ale jako nějaké takové fotky makra, street a podobně to sem jako mimoň,..někdy se něco povede,..ale jako lepší fotograf byto vyhodil i tak :? :?
Co se mě líbí je že má MŠ zoom o dost větší jak já a tak si v pohodě pro ten detail "dosáhne",....já končím na ohnisku 70,.... :( Na toto bych radši bral Canon 28-105 USM!! Nebo tak něco.....

Mě osobně se ale přecio jen více líbí styl focení modelů - stativ a dlouhý čas, než to jak to fotí kolega z http://www.rlm.at (http://www.rlm.at/cont/gal993.htm). Z mého pohledu mě to přijde jako pod tropickým sluncem,... :?: 8-[ navíc nechápu jak to na tom jeho Nikonu má nastaveno,...aby to udržel při velké cloně z ruky,..velkým ISEM?
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Ťupa » 23 dub 2009, 11:26

No jo Wolfram, to je legenda :) Ma to zreme najete, take se u toho vzdy radne poti na cele.. :D :D Prijde mi ze tam nema ani velky sum, pokud dava vetsi ISO... :-k
Tomáš Ťupa,KPM Plzeň
Rozestavěno / hotovo:
Diorama Leopold:http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=59&t=17310
Diorama Francie 1944:http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=59&t=24538
GMC CCKW 353:http://www.kpmplzen.cz/galerie/TUPA_35_GMC.php
Tomáš Ťupa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lukáš Svoboda » 23 dub 2009, 21:24

Dolin píše:Mě osobně se ale přecio jen více líbí styl focení modelů - stativ a dlouhý čas, než to jak to fotí kolega z http://www.rlm.at (http://www.rlm.at/cont/gal993.htm). Z mého pohledu mě to přijde jako pod tropickým sluncem,... :?: 8-[ navíc nechápu jak to na tom jeho Nikonu má nastaveno,...aby to udržel při velké cloně z ruky,..velkým ISEM?

Podle mě je to všechno foceno s bleskem. To vysvětluje to tropický slunce a nízký šum ( nepotřebuje vysoký ISO)...
Lukáš Svoboda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pepa Vitámvás » 23 dub 2009, 21:52

jj je to bleskem, onehdá fotil v Brně a pomocník mu držel bílou A3 nad modelem a on do ní flashoval bleskem. Stačí kouknout na ty tvrdý stíny, prakticky kolmo pod modelem...

To, že někdo dokáže uříznout focenýmu modelu kus křídla, nebo kola, mi tak nevadí, jako to, že nedokáže pracovat s korekcí expozice a se správným zaostřením. Některé fotky jsou k nekoukání. Co mi je platný kompozičně dobrý snímek, když je černý jak bota, nebo je místo modelu zaostřen ubrus pod ním??!! Kruci, vždyť je to digi a mám snímek ihned pod kontrolou. Nepovedl se, delete a šup, cvaknu jiný. Pokud tohle nedělám tak alespoň cvaknu třikrát jednu scénu s různým časem-clonou, v PC vyberu optimum a zbytek delete.
To někomu nestojí za tu námahu, když se piple s kokpitem, ze kterého nebude z 80% po dokončení stejně nic vidět, aby ho pořádně cvaknul a pak foto doladil v PC? Ten kokpit už nikdo nikdy pořádně neuvidí, tak ať ho vidí alespoň na fotkách...Pořádných fotkách.
Jasně, někdo na to prostě není, aby trávil stejný čas co věnuje modelu, nad fotkami, ale zhazuje tím vlastně svoji vlastní práci. Pokud se podíváme na modelářskou špičku, ani jeden z nich práci s focením a postprocesem neošizuje. Wilder, Mig, Rinaldi, Pollard...I tady je dost modelářů, kteří focení nepovažují za svého koně, přesto jsou ve zpracování fotek více než dobří. Není to tak složité, návodů je tu dost. Je tristní koukat na fotograficky zmrvený model... :cry:
Pepa Vitámvás

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 23 dub 2009, 22:04

Chmell píše:...Dolin, přisvětluje bleskem. Proto mu stačí nastavení teploty prostředí blesk

Ej draku :roll: ....WB mám na AWB,...i s bleskem i bez (přisvětluju jen občas!! Tak na 40-50% fotek).....když zkouším cokoliv nastavit (režimy pro žárovku, zářivku a i ten blesk a podobně nastavené ve foťáku) lezly z toho strašné paskvily!! :arrow:
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 23 dub 2009, 22:10

Pepa Vitámvás píše:jj je to bleskem

Ano já vím že bleská, sledoval jsem je už hodně krát,....ale prostě já to tak neumím jak on :arrow: Ani s bleskem (ale nemám teda jak už držet tu čtvrtku papíru) se mě to na vyšší clony nedaří to mít jak on,.... no nic to je celkem jedno

Pepa Vitámvás píše:..... a se správným zaostřením.

Mezi řádky se tam vidím,..no je to bohužel i u mě pravda. I když se snažím fčil už ostřit na manuál někdy to prostě nejde,...zčásti mě možná trošku omlouvá moje používání brýlí a tak malý hledáček na 350D.....Taky někdy musím zkusit clonu kolem 20 a výše,...i když se toho bojím,...
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pepa Vitámvás » 23 dub 2009, 22:25

Mezi řádky se tam vidím,..no je to bohužel i u mě pravda. I když se snažím fčil už ostřit na manuál někdy to prostě nejde,...zčásti mě možná trošku omlouvá moje používání brýlí a tak malý hledáček na 350D.....Taky někdy musím zkusit clonu kolem 20 a výše,...i když se toho bojím,...

No spíše jsem to myslel na stavbu modelů než na focení soutěží, ale jako správný fotograf jsi si z toho taky něco vzal... =D>
Pepa Vitámvás

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 27 dub 2009, 08:06

Nejspíš jsem se špatně vyjádřil, nechtěl jsem nikoho hanit, ale chtěl jsem jen upozornit na chyby, které se objevují.
Pokud si někdo dá tu práci fotit ze stativu, tak si snad najde 2s pro kontrolu kompozice. Bohužel se může stát, že i ostatní po zhlédnutí těchto fotek přestanou na kompozici brát ohled (se slovy on to také tak fotí) a pak se galerie budou jen zhoršovat.
-------------------------------------------------------------------------
Pokud jde o cenu vybavení tak to jsem si nekoupil jen na modely. Osobně preferuji fotky 20x30 cm (cca A4) což je rozlišení 2480x3543 při 300 dpi. Pokud má fotka toto rozlišení nemá, většinou se jí dále nezabývám (toto platí pro nemodelářské fotografie)
Na fotky 1024x? stačí kompakt o 5 Mpx
-------------------------------------------------------------------------
Pokud jde o ostrost a expozici fotek, tak by měl být každý autor dosti sebekritický. A místo 200 fotek večer po výstavě v naprosto příšerné kvalitě by měl prezentovat jen ty povedené. I když jich bude jen 20 a třeba měsíc po výstavě.
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell Scale Models na Facebooku / KPM Plzeň / KPM Plzeň na Facebooku / PilsenKIT na Facebooku
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 27 dub 2009, 08:31

Chmell píše:.... A místo 200 fotek večer po výstavě v naprosto příšerné kvalitě by měl prezentovat jen ty povedené. ....

Aj,..... :-D :-D
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ujík » 28 pro 2009, 12:58

Pavel Šenk píše:Základní nástroj je kvalitní freeware editor s prohlížečem, několika funkcemi, hovořící česky. Doporučuji XnView, osvědčil se zatím každému komu jsem jej vecpal se slovy "to zvládneš". Zde si jej můžete stáhnout, vše je legální a zdarma, plná varianta:
http://www.slunecnice.cz/sw/xnview/fullexe/

Díky Pavle [-o< , je to výborná a jednoduchá věc, a fotky jsou úplně o něčem jiném :-D
2020 hotovo: Bf 109G-6/R6 (Tamiya 1/72) - Ital , Bf 109G-10/U4 (Finemolds 1/72) - MKHL
2019 hotovo: Bf 109G-6 (Tamiya 1/72) - MKHL
ujík

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na fotografování