Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Zájmové skupiny ‹ Noční nebe 1939-45
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Kamo Me-262 B-1a/U1 Nachtjäger

Téma věnované nočním stíhačům z období 1939-1945
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Kamo Me-262 B-1a/U1 Nachtjäger

Příspěvekod ADAM 06 » 29 led 2009, 21:41

PantherG píše:Tak o minisérii nových Me-262 A/B jsem kdysi četl v L+K....chtěli postavit šest mašin....JENŽE...to už by byla sériová výroba a jelikož Me-262 je stále považován za ZBRAŇ nemohli (podle US zákonů) postavit víc,než pět strojů...udělali i šestý,ale jako nelétající...sériová čísla pokračují am,kde s koncem výroby v "rajchu" skončily....dokonce i výrobní čísla přístrojů navazují na válečné...pouze motory jsou moderní,ovšem vzhledově upravené tak,že po oddeklování původní JUMO 004 silně připomínají...a samozřejmě nenesou výzbroj....

Jinak se omlouvám za uvedení ctěných kolegů v omyl....psal jsem o "červené 8",avšak správně mělo být "červená 10",jak dokladuje fotografie v "Official Monogram painting guide to German aircraft 1935 - 45",str 65

Myslím,že fotka dostatečně prokazuje povrch horního křídla v barvě RLM 76 doplněný skvrnami/hádky RLM 75

Pozri na vodorovnú chvostovú plochu-sa mi zdá akosi inak zfarbená.Navodzuje to dojem jedinej farby.
Keby toto viděl súdruh minister Čepička, boli by sme všeci v rici!
ADAM 06

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 29 led 2009, 22:24

Ajvaj....to mě nějak uniklo...fakt ta VOP vypadá,že je tmavší...můj tip je buď Dunkelgrün RLM 82 nebo - což bych věřil víc - je ta VOP shora RLM 75,přstříkaná po nějaké opravě.....Troufám si tvrdit,že URČITĚ to není přebarvené anglánama.... :-k :-k :-k :-k
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ADAM 06 » 29 led 2009, 22:40

PantherG píše:Ajvaj....to mě nějak uniklo...fakt ta VOP vypadá,že je tmavší...můj tip je buď Dunkelgrün RLM 82 nebo - což bych věřil víc - je ta VOP shora RLM 75,přstříkaná po nějaké opravě.....Troufám si tvrdit,že URČITĚ to není přebarvené anglánama.... :-k :-k :-k :-k

Angláni by to po oprave nestriekali(škoda farby).
Povedal by som skôr tá 75-ka.A možno po oprave ale ešte za Hitlera.
ADAM 06

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VojtaH » 29 led 2009, 23:31

PantherG píše:Tak o minisérii nových Me-262 A/B jsem kdysi četl v L+K....chtěli postavit šest mašin....JENŽE...to už by byla sériová výroba a jelikož Me-262 je stále považován za ZBRAŇ nemohli (podle US zákonů) postavit víc,než pět strojů...udělali i šestý,ale jako nelétající...sériová čísla pokračují am,kde s koncem výroby v "rajchu" skončily....dokonce i výrobní čísla přístrojů navazují na válečné...pouze motory jsou moderní,ovšem vzhledově upravené tak,že po oddeklování původní JUMO 004 silně připomínají...a samozřejmě nenesou výzbroj....

Jinak se omlouvám za uvedení ctěných kolegů v omyl....psal jsem o "červené 8",avšak správně mělo být "červená 10",jak dokladuje fotografie v "Official Monogram painting guide to German aircraft 1935 - 45",str 65

Myslím,že fotka dostatečně prokazuje povrch horního křídla v barvě RLM 76 doplněný skvrnami/hádky RLM 75

Jen víc takovýchn novostaveb! :D
Jak jedobarevná, ty nevidíš ty pole?
Hotovo: Bf 109G-6, Focke-Wulf Ta 183 Entwurf III, Ki-61-II Hien
Stavím: Micubiši Ki-83, Nakajima Ki-44

Futó fukutsu.
VojtaH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ringlett » 30 led 2009, 13:36

pole na křídle.jpg
první B-1a.jpg

uč se z chyb druhých, sám je všechny nestihneš ...
nerozumím ničemu a proto držím radši hubu!

http://www.ssfallschirmjager.estranky.cz
ringlett

• Odpovědět s citací

Příspěvekod spissiak » 30 led 2009, 13:39

Zdravím.
Ku tej ,,červenej 10,,: je to stroj z nočnej jednotky z letiska Burg pod Berlínom. Jednotka 10/NJG11 sformovaná v polovici r. 1944. Konkrétne táto ,,10,, patrila neskoršiemu veliteľovi tejto jednotky - Oblt. Kurt Welter- jednotka sa potom volala po ňom ,,Komando Welter,,
Bola ukoristená angičanmi na konci vojny, ktorý ju potom testovali..... Jediný zachovaný exemplár z tejto jednotky ne ,,červena 8,, dnes je v juhoafrickej republike.
Na googli je zopár kamo.
Prídam ti zopár camo ktoré mám ja:
Přílohy
Picturej.jpg
Picture.jpg
Picture 001.jpg
spissiak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ringlett » 30 led 2009, 13:51

B-1b.jpg
červená 12.jpg

kamufláž horních ploch u červené 8 a 12 by měla být RLM 81, RLM 83 jednobarevné schema je omyl

ringlett

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 30 led 2009, 14:26

to Spissiak: veľké vďaka,pán kolega....ten podorys je presne to,čo som hľadal... [-o< [-o< [-o<
Na druhou stranu: ČERT VĚŘ POLÁKŮM.....

ALE V TOMTO PŘÍPADĚ BYCH BYL PŘÍSTUPNÝ JIM UVĚŘIT....

Vysvětlím proč: výroba na konci války byla decentralizovaná.Jednotlivé sekce letounů se vyráběly mnohdy v rozdílných továrnách,proto dostávaly nátěr už před zkompletováním draku.A teď přijde to podstatné: první noční stíhací Schwalbe byly UPRAVENÉ ze standartních cvičných....tudíž předpokládám,že: vzali trup cvičné verze,upravili na Nachtjäger (úprava zadního kokpitu - posun sedačky vpřed,doplnění nočního vybavení -včetně "paroží" na čumák) nastříkali dle platných předpisů pro noční stíhače a k tomu pak přimontovali standartně zhotovené křídlo......No..a teď mě někdo doplňte,jakým způsobem to udělali,že spodek křídla je černý a vršek standartně segmentová kamo.....

Druhá možnost: úprava proběhla v dílnách na letišti a přestříkali kamufláž tamtéž....a "jen tak pro forma" dali na trup "noční" kamo (RLM 76/75) a na křídle kvůli maskování přes den nechali origo nástřik RLM 81/82.....a spodek přestříkli černou pro akce v noci....

CO JE PODLE VÁS PRAVDĚPODOBNĚJŠÍ? Každopádně se v potaz musí brát to,že je tlačil čas...a mě osobně přijde divné,že pro křídlo je předepsaná standartní segmentová kamo (a němci předpisy dodržovali docela dost) a že by kvůli pár strojům tio křídlo dělali jednou barvou....

Námitka č.1: šlo o úsporu času a barev
Námitka č.2: šlo o test kamufláže a záznam se nedochoval
Námitka č.3: zrovna neměli na skladě RLM 81

A VČIL BABO RAĎ.... :-k :-k :-k :-k :-k
Obrázek
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod FiSe » 30 led 2009, 15:03

Vubec nejsem odbornik, ale podle te fotky, co sem Ringlett dal, tak me prijde, ze:
- to ero je budto zasrany jak jetel
- ta nocne-stihaci sedo/seda je nastrikana pres originalni zeleno/hnedou kamuflaz. Coz by vysvetlovalo tu 'uspinenost' ty svetle sedy zakladovky predpisoveho schematu 76/75...
- oboji

A navic se to muze lisit ero od era
.... jak uz jte rekl, priteli, Tak a ted babo rad :?
Hoch Habsburg
FiSe

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarek S. » 30 led 2009, 15:37

a není možné že by cákli jen spodní černou a na trup RLM 76?? pač se mě nezdá,že by při těch upravách přestříkali celej trup RLM75 a tu pak zatírali tou RLM76.Nehledě že při minimalních kontrastech puvodních segmentu to vypadá jednobarevně ty fleky.. :-k :-k ale to je jen muj názor..ja je tehda nenatíral..a další možnost byla že ty trupy rovnou objednali v nacht kamo..jinak koukám,že červená 12 má vyměněnej jen vstup do pravýho motoru a ne celej,jak se snažil naznačit tehda revell
Jarek S.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ringlett » 30 led 2009, 15:41

bacha na to tahle fotka
B-1b.jpg
je až z ameriky po ukončení zkoušek a před odvozem do muzea ...

v jedné z těch knížek jsem četl že noční dvojsitce se upravovali před náběhem výroby cvičných z jednomístných strojů a poté z cvičných, žádná sériová výroba ale manufaktura! Zbarvení u přestaveb z jednositců měli křídlo v denních barvách, protože to nebylo upravováno ... U přestaveb z cvičné verze se stříkali kamufláže dle požadavků jednotky, neboť ty nesli jen šedou základovku či jen přetmelení spár potahu. Plus křídlo podle toho v jakém zbarvení přišlo. To samé se týkalo VOP ...

Zapomněl jsem že křídlo VOP stříkali zdola černou.

pramen se pokusím dohledat, většinu knížek tu nemám

ringlett

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 30 led 2009, 16:28

Koukám,že jsme se docela rozjeli...MUSÍM už konečně prolézt ty knížky #-o #-o #-o
Obrázek
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 30 led 2009, 23:41

No tak jsem juknul do literatury.....zajímavé věci jsem zjistil...

Podle vzpomínek Leutnanta Herberta Altnera byly operačně použity všehovšudy ČTYŘI Me-262 B-1a/U-1 ... :arrow: :arrow: :arrow: :arrow:

Stálo by za to pokusit se dát dokopy všechno kolem těchto čtyř mašin,....mno..jednu z nich ztratil po vysazení motorů v noci 27.3.1945.Jeho Bordfunker Reinhard Lomatzsch našel kontakt - Mosquito.Letěli však příliš rychle,takže Mosquito nedostal do zamřovače.Snížil proto rychlost ubráním "plynu",jenže to provedl příliš rychle a motory zhasly.Jejich nahození za letu bylo téměř nemožné,proto z letounu vystoupili.Bordfunker však narazil do ocasních ploch a zahynul.
Poté Lt. Altner létal dále s Bordfunkerem Hansem Frybou,se kterým v noci 3.4.45 sestřelili Mosquito v prostoru Lübecku.
Poslední let provedl 6.5.1945 se svojí "červenou 12" W.Nr. 111980 z Reinfeldu do Schlesswig - Jagelu,kde poslední dvě noční stíhací Me-262 padly do rukou RAF.Podle tvrzení Lt.Altnera byl JERDINÝM pilotem Luftwaffe,který byl oprávněný provádět noční bojové lety na noční stíhací Me-262 B-1a/U-1....

Známý Kurt Welter na dvoumístné noční verzi NIKDY operačně nelétal....vyvíjel taktiku nočních proudových stíhaček na jednomístné Me-262 A-1 vybavené radarem v přídi,oné známé "V-056".
Operačne v noci pak jeho "Kommando Welter",pozdější 10/NJG11 létalo na běžných jednomístných Me-262 A-1 v operacích "Wilde Sau"(divoká svině) převážně nad Berlínem.

Pro neznalé: systém stíhání nočních bombardérů "Wilde Sau" byl dílem Hajo Herrmanna a spočíval ve využití denních jednomístných stíhaček,které operovaly ve velké výšce a hledaly bombardéry na pozadí světlometů ze země....
Obrázek
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ADAM 06 » 31 led 2009, 00:38

PantherG píše:No tak jsem juknul do literatury.....zajímavé věci jsem zjistil...

Podle vzpomínek Leutnanta Herberta Altnera byly operačně použity všehovšudy ČTYŘI Me-262 B-1a/U-1 ... :arrow: :arrow: :arrow: :arrow:

Stálo by za to pokusit se dát dokopy všechno kolem těchto čtyř mašin,....mno..jednu z nich ztratil po vysazení motorů v noci 27.3.1945.Jeho Bordfunker Reinhard Lomatzsch našel kontakt - Mosquito.Letěli však příliš rychle,takže Mosquito nedostal do zamřovače.Snížil proto rychlost ubráním "plynu",jenže to provedl příliš rychle a motory zhasly.Jejich nahození za letu bylo téměř nemožné,proto z letounu vystoupili.Bordfunker však narazil do ocasních ploch a zahynul.
Poté Lt. Altner létal dále s Bordfunkerem Hansem Frybou,se kterým v noci 3.4.45 sestřelili Mosquito v prostoru Lübecku.
Poslední let provedl 6.5.1945 se svojí "červenou 12" W.Nr. 111980 z Reinfeldu do Schlesswig - Jagelu,kde poslední dvě noční stíhací Me-262 padly do rukou RAF.Podle tvrzení Lt.Altnera byl JERDINÝM pilotem Luftwaffe,který byl oprávněný provádět noční bojové lety na noční stíhací Me-262 B-1a/U-1....

Známý Kurt Welter na dvoumístné noční verzi NIKDY operačně nelétal....vyvíjel taktiku nočních proudových stíhaček na jednomístné Me-262 A-1 vybavené radarem v přídi,oné známé "V-056".
Operačne v noci pak jeho "Kommando Welter",pozdější 10/NJG11 létalo na běžných jednomístných Me-262 A-1 v operacích "Wilde Sau"(divoká svině) převážně nad Berlínem.

Pro neznalé: systém stíhání nočních bombardérů "Wilde Sau" byl dílem Hajo Herrmanna a spočíval ve využití denních jednomístných stíhaček,které operovaly ve velké výšce a hledaly bombardéry na pozadí světlometů ze země....

Odkial čerpáš info?
Toto sú velmi zaujímavé veci.
ADAM 06

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 31 led 2009, 00:51

Je to volně "přebásněno" z imperialističtiny...knížka je tuším ze série Classic Colours a jmenuje se "Luftwaffe colours Nachtjäger Volume Two - Luftwaffe Night Fighter Units 1943 - 1945" strana 187 "Recollections of a Nachtjäger Jet Pilot - Leutnant Herbert Altner, 10/NJG 11"

Nepřepsal jsem to celé,ale jen kousek...je to na celou tránku ....jak ho Kurt Welter zaškolil na jednomístné Me-262 a pak si vyzvedl dvousic...při nocování během přeletu k jednotce nocovali po cestě...po útoku bombardérů na letiště na éro spadla střecha hangáru....pak přelétl čtyři mašiny k operační jednotce a další už jsem opsal...
Obrázek
PantherG

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Noční nebe 1939-45