Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

technika tmelenia

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: technika tmelenia

Příspěvekod Marder » 27 dub 2008, 19:20

Mám dojem, že nejlepší by bylo nejdříve tak velkou mezeru vyplnit kusem plastiku a pak teprve tmelit tou 5-ti stovkou. Pokud by si tmelil takovou díru bez výplně, tak by bylo potřeba velmi mnoho vrstev.
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MilanHS » 27 dub 2008, 19:27

xfokker píše:Možete mi niekto poradiť?
Ak by som Surfom500 štetcom zatmelil väčšiu medzeru cca 3mm šírka a hrúbka cca 4mm, ako by to dopadlo?
Držalo by to ,alebo by ten tmel časom odpadol.

No nevím, takovouhle díru bych tmelil asi Miliputem a zahladil vodou, ten surf bych požil až na to na úplné zarovnání.
No ale možná by to někdo dělal jinak.
Milan HOS

Rozestavěno:
Royal Canadian Navy Sea King, 1/48
Merkava MBT 1/35
Su - 27 FLANKER 1/48

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
MilanHS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kalousek Petr » 27 dub 2008, 20:46

Na velký spáry mám Alteco EpoPutty A+B kat.č.3610 plastický 2složkový tmel . Po vytvrzení se dá dobře opracovávat , ale je tvrdší než plastik . Dá se vlhkou rukou uhladit , musí se obě složky řádně promísit . Množství 100g obou složek za asi 135 Kč . Potom Surfacer 1000 na závěr . Na běžné tmelení vteřinová lepidla různých hustot . Taky jsem si koupil Tamiya Putty basic Type , je však na bázi nitra a to mně moc nevyhovuje , kdyby se ho nacpalo větší množství do nějaké spáry , bude se to odpařovat celou věčnost a navíc hrozí deformace plastu . Je to snad jen na něco mělčího a malého , z čeho se to bude snadno odpařovat a nebudou hrozit nějaký leptací deformace . Taky používám 2 typy brousítek Sqadron - nejjemnější a nejhrubší . Dělá se s tím podstatně lépe než s pilníkem , koupím si ještě středně hrubé . Nejjemnější šmirgl 2500 z drogerie , potom 3 typy past Tamiya ( nezbytné na čiré díly ) .
Petr
Kalousek Petr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aspon » 08 kvě 2008, 14:25

Blbý dotaz :)
jak dlouho necháváte vysychat tmel Tamiya Putty White?
na stole: F-14A Tomcat (VF-21 Freelancers), Hasegawa 1/72
hotovo: KA-6D Tanker Intruder (Italeri 1/72). P-51 Mustang (Academy 1/72), Saab J-35J Draken (Revell 1/72), F-14A Tomcat (Academy 1/72) - VF-101 'Grim Reapers'
F-14 Tomcat Forever....

Vít Šarata
Aspon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Globetrotter.XL » 10 kvě 2008, 23:40

Martin Glogar píše: a co jsem tu četl, někteří modeláři mají v arzenálu i 120, 240 smirk :D ...

trebas ja.. vytmelim to (revell, celkem spokojenost) necham hodku zatvrdnout a pak to projedu 120, 400, 600 a pohoda jazz :twisted: delat to hned od zacatku 800 tak bych nikdy nic neudelal pac bych porad tmelil svuj prvni dil :lol:
Hotovo: viewtopic.php?f=166&t=55013

Rozestavěno: viewtopic.php?f=166&t=55013
Globetrotter.XL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Čeněk Šmíd » 11 kvě 2008, 08:36

Aspon píše:Blbý dotaz :)
jak dlouho necháváte vysychat tmel Tamiya Putty White?

Já ho nechávám tak den...jistota je jistota.. :-k
Čeněk Šmíd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aspon » 11 kvě 2008, 11:13

jj už sem to pozkoušel, den bohatě stačí :)
na stole: F-14A Tomcat (VF-21 Freelancers), Hasegawa 1/72
hotovo: KA-6D Tanker Intruder (Italeri 1/72). P-51 Mustang (Academy 1/72), Saab J-35J Draken (Revell 1/72), F-14A Tomcat (Academy 1/72) - VF-101 'Grim Reapers'
F-14 Tomcat Forever....

Vít Šarata
Aspon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Horáček » 22 kvě 2008, 04:09

Zdravím pánové. Čímpak tmelíte odlévané modely? Někde jsem slyšel, že klasickým rozpouštědlovým tmelem je lepší na to nešahat... Co je na tom pravdy? Zrovna mi leží jeden resiňáček na stole a nerad bych ho zčubil nějakou chemií, která na to nepatří...
ADSTANTES

Rozestavěno: Supermarine Type 300 (CMR), Spitfire F.22 (Airfix),
2014: Spitfire LF Mk.IXe, A-4G Skyhawk, Whippet Mk.A
2013: Corsair Mk.IV, MiG-21PF, Pink Panther, Zlín Z-142, Vulcan B.2, Daimler Armoured Car, Churchill Mk.IV, Seafire Mk.Ib,
2012: Centurion Mk.11LR, Praga AH-IV-Sv, Praga AH-IV-R, M22 Locust, Challenger 1, MQ-9 Reaper
Robert Horáček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 22 kvě 2008, 10:00

Robert Horáček píše:Zdravím pánové. Čímpak tmelíte odlévané modely? Někde jsem slyšel, že klasickým rozpouštědlovým tmelem je lepší na to nešahat... Co je na tom pravdy? Zrovna mi leží jeden resiňáček na stole a nerad bych ho zčubil nějakou chemií, která na to nepatří...

Na resin pouzivam hlavne vterinak. Jeho hlavni nevyhoda je, ze je podstatne tvrdsi nez rezin a tak se musi zabrousit jeste nez uplne vytvrdne. Na drobnejsi dubky se da bez problemu pouzit zeleny Squadron tmel. Na to davam surf na resin, protoze lepe drzi nez obycejny.
Dokončeno:555.0153 KHKD, 477.043 ČSD, Z1.39456 KHKD
Na stole: 477.004 ČSD
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kaminsky peter » 26 kvě 2008, 20:31

Ondřej Nadrchal píše:
Robert Horáček píše:Zdravím pánové. Čímpak tmelíte odlévané modely? Někde jsem slyšel, že klasickým rozpouštědlovým tmelem je lepší na to nešahat... Co je na tom pravdy? Zrovna mi leží jeden resiňáček na stole a nerad bych ho zčubil nějakou chemií, která na to nepatří...

Na resin pouzivam hlavne vterinak. Jeho hlavni nevyhoda je, ze je podstatne tvrdsi nez rezin a tak se musi zabrousit jeste nez uplne vytvrdne. Na drobnejsi dubky se da bez problemu pouzit zeleny Squadron tmel. Na to davam surf na resin, protoze lepe drzi nez obycejny.

hlavne nezabudni tmelene miesto poriadne odmastit.
kaminsky peter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 27 kvě 2008, 07:42

A jeste jedna vec, pokud tmelis bublinky v resinu, tak je lepsi je rovnou primerenym vrtackem odvrtat, nez se je pokouset pretmelit jen tak. To se tam po prebrouseni vzdycky objevi znovu (tmel se do nich nedostane). Je to sice pracnejsi, ale naprosto spolehlive.
Dokončeno:555.0153 KHKD, 477.043 ČSD, Z1.39456 KHKD
Na stole: 477.004 ČSD
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kaminsky peter » 27 kvě 2008, 20:54

Ondřej Nadrchal píše:A jeste jedna vec, pokud tmelis bublinky v resinu, tak je lepsi je rovnou primerenym vrtackem odvrtat, nez se je pokouset pretmelit jen tak. To se tam po prebrouseni vzdycky objevi znovu (tmel se do nich nedostane). Je to sice pracnejsi, ale naprosto spolehlive.

Este odporucam pri vecsich bublinach vlepit dovnutra kusok rezinu alebo plastu.Pouzi gel.sekundak.Material nechaj prcnievat po vytvrdnuti to odrezes a zabrusis, doladis s povrchom.
kaminsky peter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Novio* » 11 led 2009, 13:23

Zdravím. Tmelení klasických spár ap. už celkem zvládám, ale chtěl bych se zeptat na případ, kdy slepím např. dvě poloviny trupu, které k sobé krásně doléhají, ale i po lehkém přebrousení mám pocit, že po přestříknutí barvou půjde tahle linka vidět, ještě jsem to nestříknul, tak se mi to možná jen zdá kvůli barevné odlišnosti oproti povrchu. Pomůže na takovou "mini" případnou nerovnost to napřed přestříknout surfem, nebo to raději ještě protáhnout 500 surfem a přebrousit? Zatím mám jen dvousložkový tmel (plastelínu), revell a Italeri rozpouštědlový, a surf 1000 na stříkání, ale v tomhle případě si trochu nevím rady. Díky za tipy.
Zatím postaveno: Tiger II. Porsche
Novio*

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Štěpaník » 11 led 2009, 18:35

Novio* píše:Zdravím. Tmelení klasických spár ap. už celkem zvládám, ale chtěl bych se zeptat na případ, kdy slepím např. dvě poloviny trupu, které k sobé krásně doléhají, ale i po lehkém přebrousení mám pocit, že po přestříknutí barvou půjde tahle linka vidět, ještě jsem to nestříknul, tak se mi to možná jen zdá kvůli barevné odlišnosti oproti povrchu. Pomůže na takovou "mini" případnou nerovnost to napřed přestříknout surfem, nebo to raději ještě protáhnout 500 surfem a přebrousit? Zatím mám jen dvousložkový tmel (plastelínu), revell a Italeri rozpouštědlový, a surf 1000 na stříkání, ale v tomhle případě si trochu nevím rady. Díky za tipy.

Pokud si nejsi jistý, tak je nejjednodušší to přefouknout surfem, ten všechno ukáže. Po první vrstvě surfu se vždycky něco opravuje, pak to místo prostě znova přefoukneš. Pro kontroly spojů se dají použít i kovové pasty od Agamy, nebo prostě jakákoliv barva.
U spojů, kde si nejsem jistý mi pomáhá i pohled těsně u okraje lampičky, tak aby špatně tmelený spoj vrhl stín - snad jsem to dobře popsal.
No a asi máš doma i vteřiňák, takže si ho můžeš přidat do seznamu tmelů - je na to skvělej.
KPM Prosek Panthers | Panthers Cup
Galerie hotových a rozestavěných modelů
Petr Štěpaník

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Boss Geo » 12 led 2009, 12:15

ked uz hovorime o surfe 500, tak ktory tmel je najhrubsi : Tamiya liquid primer, Mr. Surfacer 500 alebo Tamiya surface primer (spray) ?
Mam skusenosti len s Tamiyou a ta v sprayi sa mi zda o dost hrubsia nez liquid.
Boss Geo

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna