Stani22 napsal Neviem ci som tu prehliadol tento film Tali-Ihantala ale su tam moc pekne stugi III T-34 aj KV-1 Akurat to pozeravam je to krasa .
Má pravdu film je opravdu pěkný kromě uvedené tachniky se tam také občas mihne mé oblíbené T-26 . Vůbec nevadí , že KV-1 ke na podvozku z T-54 , ve filmu vypadá nádherně.
Tali Ihantala 1944 z roku 2007 by se dalo přeložit jako Pokračovací válka 1944 ve Finsku. Celý film se odehrává v Karelii okolo června 1944. Z obrněné techniky se tu objeví poměrně vzácný T-34/76 Sotka, Stug III Ausf.G Sturmi, KV-1E Klimi a T-26 ve finských barvách a T-34/76, T-34/85, KV-1E, ISU-152 a ještě nějaká mrška obrácená na záda, předpokládám, že T-38 nebo Komsomolec v Sovětských barvách. KV-1E i ISU 152 jsou postaveny na podvozcích T-55 a možná i T-62. No a nakonec lahůdka v podobě FW-190. Na současný film je tak velké zastoupení originální techniky velmi chvalitebné a repliky neurazí ani fajnšmekra
Ještě doplněk k Tali Ihantala - při závěrečných titulkách běží dokumentární záběry a na nich je pár finských vojáků s ČS helmou vz.32, kterých bylo údajně do Finska dodáno 50 000.
Dneska přispěji anglickým filmem Bravo two zero u nás běžel v TV tuším jako Poslední mise. Film je podle skutečné události a vypráví o lovcích scudů z SAS na začátku Pouštní bouře. Neúšpěch této mise kdy byli vojáci vysazeni vrtulníkem bez techniky za linie nepřítele, donutil velení SAS vrátit se k taktice používání ozbrojených teréních aut, která se tak osvědčila během druhé světové války. Z techniky se zde oběví BVP, BTRD(berte z rezervou, nejsem znalec ruských transportérů), Land Rower SAS, Toyoty a hodně vojenské a civilní kolové techniky. Nejzajímavější je vrtulník MI-8 nastříkaný kamufláží, kterou nesli vrtulníky Chinook použité při těchto akcích.
Přílohy
Naposledy upravil Riviera Kid dne 10 led 2009, 17:39, celkově upraveno 1
K mašině se chovejte jako k ženský. Jděte do ní pětkrát denně a vezměte ji do nebe a zpět.
Mám tu pecku - Nejdelší den z roku 1962. Dřív jsem si nikdy nevšiml věže francouzskýho tanku na opevnění. Film se točil na spoustě památných míst, takže předpokládám, že i ta věž je originál. Připojuji pár zajímavostí z čsfd-
Zajímavosti: Joseph Lowe jako 22letý voják ve druhé světové válce vylezl na útesy Point-Du-Hoc. O 17 let později si to zopakoval na filmovém plátně. *** Prezdient Eisenhower měl hrát sám sebe, ale když se ukázalo, že není možné jej namaskovat, aby vypadal o 17 let mladší, bylo rozhodnuto jej nahradit hercem. *** Američtí, britští a francozští vojáci byli propůjčeni k filmování. Němci se objevili jen jako důstojníci v mluvících rolích. *** Dva kilometry od korsické pláže byla nudistická pláž. Nudistům bylo vzkázáno, aby se během natáčení nepřibližovali. *** Sean Connery žádal, aby jeho scény byly natočeny co nejdříve, aby se mohl přesunout na Jamaiku, kde se natáčel Dr. No (1962). *** Polní maršál Erwin Rommel a jeho syn Manfred Rommel jsou hrány otcem a synem Wernerem a Michaelem Hinzem.
Zvláštní je, že si film vybavuju z dřívějška jako barevný
Přílohy
při sledování filmu jsem měl pocit že na předposledním snímku parkuje A-34 Comet
Raritka z roku 1943 Severní hvězda. Film USA o napadení SSSR. Němci (v prvoválečných helmách a s kulomety Maxim) zde uhasí vlastním hasičským vozem ukrajinskou vesnici po té, co jí vesničané zapálili. Asi poprvé jsem viděl němce bojovat se samopaly Thompson, ale ke cti filmařů je nutno říct, že to téměř není vidět. Také tu myslím přijede Willys s dvojitou zadní nápravou a hoodně zajímavé tanky. Film je na svou dobu překvapivě drsný. Akorát napadení vesnice partyzány v americkém pojetí působilo velmi westernově, kde místo indiánů kroužících okolo dostavníků jezdili mladí ukrajinci házející granáty a mávající zbraněmi a nakonec se vrhající do chumlů němců. Film určitě stojí za pozornost. Mimo jiné i pro to, že byl v roce 1944 nominován na 6 oscarů a herecké výkony několika herců jsou velice dobré. Také strach z přicházející armády je hutný.