Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Walkaround
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

2K12M KUB (SA-6) - interier

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

2K12M KUB (SA-6) - interier

Příspěvekod Semo82 » 08 led 2009, 10:54

davam sem foto interieru slovenskyck KUBov kvalita nie je upne super ale fotil som to este na klasicky film teraz som to naskenoval.
je to fotene niekedy na jesen 2001 ked som bol na vojne v Nitre pod Zoborom.
zial chyba mi pult operatora v odpalovacom zariadeni :(
dufam ze to niekomu pomoze
Přílohy
31.jpg
miesto vodica v OZ
30.jpg
pult operatora navadzacieho radaru
28.jpg
pult operatora prehladoveho radaru a pult velitela vozidla
29.jpg
miesto vodica lokatora
27.jpg
miesto vodica lokatora
Semo82

• Odpovědět s citací

Re: 2K12M KUB (SA-6) - interier

Příspěvekod KANTA1955 » 09 led 2009, 00:45

Určite sa zase nájde "dobrá duša" ktorej budú ležať v žalúdku moje vedomosti a podávané informácie a zase ma napadne, ale napriek tomu si dovolím k týmto fotografiám podať vysvetlenie aj s informáciou o modeloch. Robím tak preto, aby sa prípadní záujemci o vybavenie modelu SA-6 od Trumpetera interiérom neunáhlili.

Len na prvej fotografii, označenej ako "miesto vodica v OZ" je časť interiéru odpaľovacieho zariadenia 2P25M. Konkrétne ľavá stena jeho bojového priestoru, ukazujúca hlavne časť pracoviska vodiča a prístrojové panely obsluhy agregátov vozidla, turbíny a elektrocentrály.

Model OZ 2P25M pôvodne začala vyrábať (zrejme poľská firma ARMO) a predáva ho poľské združenie JADAR v sérii 5-STAR MODELS. (vzťahy medzi jednotlivými firmami združenia JADAR sú mi dosť nejasné)

Model Trumpeteru s katalógovým číslom 00361 Russia SAM-6 Antiaircraft Missile, ktorý prišiel na trh až zhruba po roku jeho výroby Poliakmi, predstavuje tiež práve odpaľovacie zariadenie 2P25M a ja osobne sa domnievam že tento model vznikol práve na podklade poľského rezinového modelu.

Ostatné tri fotografie predstavujú pracoviská vodiča a obsluhy rádiolokačnej stanice navedenia rakiet 1S91M "SURN".
Moju domnienku o vzniku modelu Trumpetera potvrdzuje aj skutočnosť, že združenie JADAR malo viac ako rok od začatia výroby modelu 2P25 v sérii 5 STAR MODELS uverejnenú reklamu o príprave výroby modelu 1S91M "SURN". Odrazu však, ruka v ruke s prudkým rastom kvality a kvantity modelov Trumpeter na trhu, a v podstate, v okamihu začatia predaja modelu Trumpetera SAM-6, zrušilo združenie projekt výroby resinového modelu 1S91M. A tak model tohoto prostriedku zatiaľ nevyrába žiadna, zdôrazňujem žiadna firma, hoci podľa mňa Poliaci už museli mať hotovú dokumentáciu a formy, najmenej na 85 %. Podvozok je totiž takmer identický.

Takže. Kto vie, možno sa od Trumpeteru po modeli 2P25M nakoniec dočkáme aj modelu 1S91M. Osobne by som tomu bol veľmi rád, pretože verím, že na tento model nás čaká najmenej takých, ak nie ešte viac.
KANTA1955

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Semo82 » 09 led 2009, 10:18

to: KANTA1955 vdaka za vysvetlenie ako to je s modely, model OZ uz mam a lokator by som tiez velmi rad privital

pracovisko opratora OZ som nefotil ani neviem preco bol som vodicom a tak ma velmi pult operatora nezaujimal(vela sa tam toho nedialo :) ). na lokatore to uz bolo nieco ine sledovat ciele na prehladovom radare a potom ich zachytenie bolo zaujimave. ako vodic som tam vela roboty nemal ked sa zacalo tocit, takze som mohol vsetko sledovat a nikdy som sa tam nenudil a po 11.9. 2001 som tam travil dost vela casu
Semo82

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KANTA1955 » 09 led 2009, 17:02

Nevadí.
Máme dosť fotografií interiéru OZ, vrátane pultu operátora. Tak isto máme foto rozkrytovaného exteriéru 2P25 a dokonca aj na streľbách. Rovnako sú aj fotografie 1S91, takže bude podľa čoho stavať až na to príde. Z vlastnej skúsenosti viem, že pamäť má svoje hranice, ktoré sa odstupom času "zužujú".
KANTA1955

Odeslat odpověď

Zpět na Walkaround