Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Skupinové a tématické stavby ‹ ARCHIV ‹ Československé letectvo 1918-2008
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Avia B-35.2 1/72 RS model

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Avia B-35.2 1/72 RS model

Příspěvekod Jirka z Hranic » 02 pro 2008, 10:39

Ještě pár fotek: nakonec jsem zkusil ještě doplnit madla pro pilota v přední části kabiny a pohrál jsem si s pomocným rámečkem pro nalepení acetátové kabiny.
Přílohy
foto 1.JPG
foto 2.JPG
foto 3.JPG
zespodu.JPG
Marina Veneta čekatel a obdivovatel
Na stole: P-40, He-162, Mosquito
Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2
KPM Apolo Kopřivnice
http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 02 pro 2008, 10:41

Miloš Völkl píše:Pěkná stavba a popis. Nechám se inspirovat až budu stavět Avii...

Díky Miloši. Zatím mě to baví, ale kritická fáze (pro mě :lol: ) teprve přijde - příprava na nástřik a nástřik samotný. A taky vymaskování té kabiny, to bude metoda pokusů a jednoho omylu.
KPM Apolo Kopřivnice
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 02 pro 2008, 11:32

Jirko to je parádní postup a perfektně provedené [-o< kéž bych se dokopal k dodělání čtvrtky. :?
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 02 pro 2008, 15:36

Kluci, neblbněte. Pracuju na všem upoceně jako šnek. Není to nic mimořádného. To spíš vaše modely jsou moje inspirace.
Tak prosím - nepřechvalte a spíš hledejte chyby, čekám i negativní postřehy! Strašně bych tomu chtěl věnovat víc času, než můžu a nejvíce mě mrzí, že to nejde rychleji. :roll:
KPM Apolo Kopřivnice
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 05 led 2009, 07:42

Tak přes svátky se to trochu pohlo dál, ale moc fotek není. Raději jsem stavěl a místy se u toho potil. Dvě fotky po surfu a po vymaskování kabinky (to byla fuška), další fotky dám už se základní kamufláží, jakmile to zpracuju. Poziční světla z křídel jsem uřízl a zabrousil do plošky, plánoval jsem tam pak něco nalepit lépe, ve tvaru kapiček. Ty plastové čudlíky nebyly nic moc.
Přílohy
v surfu 1.JPG
v surfu 2.JPG
KPM Apolo Kopřivnice
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 05 led 2009, 07:56

Kabinka, jak vidno, sedla na připravený rámeček celkem dobře. Lepil jsem ji až po vymaskovaní větší části (kromě čelního štítku, ten jsem dodělal až po nalepení). Líp se s tím manipulovalo. Lepená je Odourlessem, a potom jemně zalitá klasickým řídkým vteřiňákem. Ten přece jen víc drží. Místy jsem musel opatrně přetmelit spoj stříbrošedým tmelem Tamiya z tuby, naředěným lihovým ředilem Agama. Před dalším nástřikem jsem surf klasicky přebrousil 2500 pod vodou a vyleštil ještě utěrkou Gunze. Musel jsem hodně opravovat kapoty kol, kde spoje po surfu hodně vylezly.
Stříbrošedá barva byla oříšek. Zkusil jsem nejprve nástřik lihovou Agamou hliník, ale bylo to i tak hodně lesklé a hlavně moc tmavé (modrošedá). Nelíbilo se mi to jako základ plechových částí. Takže jsem přes to stříkal hodně ředěnou směs Gunze (stříbrná C8, aluminium a světlá šedá s příměsí matné bílé). Až jsem dosáhl pro mě uspokojivého polomatného stříbrošedého povrchu, šel jsem na odlišení plátna a překlížkových ploch. Přidal jsem trochu víc bílé a světle šedé a maskoval a leštil. po každé vrstvě šel na barvu polomatný Sidolux (ředěný X20A a s příměsí matovadla Tamiya). Maskování bylo hodně, pásku jsem musel vždycky olepit, aby mi nestrahala barvu. Trvalo to celé asi 3 dny s přestávkami.
Ve výsledku mělo vyjít toto: motor a plechové části matně stříbrošedé, víc do stříbrna (včetně klapek a některých panelů spodku trupu a kapoty kol). Překližkou potažená křídla a části kormidel o něco světlejší a matnější. Plátěné části trupu a ovládacích ploch ještě o něco světlejší. Chodníčky na křídlech stříbrné, podle fotek v publikaci. Pásy výfuků v barvě tmavší oceli. Oba chladiče jsem jako základ dal tmavší stříbrošedou (olejový o něco víc) s tím, že si ještě s nimi potom pohraju. Přesnou představu o barvě jsem zatím neměl. Fotky hodím odpoledne.
KPM Apolo Kopřivnice
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 05 led 2009, 11:26

Přidávám fotky základního povrchu. Trochu mě zklamalo, že mi nevychází ostrost, budu muset fotit na denním světle. Odlišení ploch tam snad patrné je. V reálu to není tak lesklé, stejně ale budu po nanesení obtisků ještě plechové části zmatňovat. Na zamaskování lemu uchycení výškovky a přechodu směrovky jsem použil nový maskol od Abteilungu a je to super. Dá se s tím malovat tvar podél paneláže tenkým štětcem, výborně přilne a bez problémů se sundává. Byl jsem příjemně překvapený.
povrch spodek 2.JPG

Přílohy
povrch1.JPG
povrch2.JPG
povrch3.JPG
povrch spodek.JPG
KPM Apolo Kopřivnice
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Jezl » 05 led 2009, 12:11

Nadhera =D>
Honza Jezl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Wolverine » 05 led 2009, 15:11

to je stroj =D> aspon niekto vie vybrat spravny typ
Wolverine

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 07 led 2009, 10:10

Jirko, to vybarvení je parádní, vypadá to přesně jak na fotkách z MBI :-D Já B-35.2 (narozdíl od B-35.1 a B.135) nikdy nechtěl stavět, protože obyčejná stříbrná mi přišla nezajímavá, ale tys mě normálně navnadil, jde vidět, že i tenhle kus jde provést zajímavým oku lahodícím způsobem =D>
tvořím: H. P. Halifax
hotovo: G-55
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 07 led 2009, 12:47

Martin Glogar píše:Jirko, to vybarvení je parádní, vypadá to přesně jak na fotkách z MBI :-D Já B-35.2 (narozdíl od B-35.1 a B.135) nikdy nechtěl stavět, protože obyčejná stříbrná mi přišla nezajímavá, ale tys mě normálně navnadil, jde vidět, že i tenhle kus jde provést zajímavým oku lahodícím způsobem =D>

Tak to ještě počkej, jak to zpatlám dál. Už jsem trochu hrábl do chladičů. Pak jsem přestínoval výfukové stopy a muselo se to přestříkat (holt pistolí na to ještě nemám). Prostě podle fotek to tak výrazné nebylo. Trvalo mi den to napravit a aspoň chytit původní odstín té šedostříbrné. Výfuky jsem nakonec očoudil tmavě šedou směsí agamáckých pigmentů.
Mám v plánu to ještě trochu vyspárovat šedou olejovkou, ať to nevypadá tak placatě, a ještě zmatnit. Právě na fotkách to vypadá daleko jednotvárněji a matněji, i na tom plechu. Každé šahání čímkoliv navíc narušuje povrch, i po přelakování Sidoluxem.
KPM Apolo Kopřivnice
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 07 led 2009, 13:23

s těma výfukovýma zplodinama, zkus příště hodit do pistole olejovky naředěné v MiG thinner for washes a normálně tím ty stopy po zplodinách nastříkej, ono to moc nekryje, takže se to nedá jen tak pokazit, a pokud se ti výsledek nebude líbit, jednoduše to smyješ...ideální řešení, navíc po nastříkání jsou ty olejovky docela matné a podle mě je očouzení věrohodné, stačí jen doladit pigmenty, ale výsledek je mnohem lepší než když použiješ jenom pigmenty nasucho...neboj se toho :) (a abych tady nechytračil, přišel s tím Honza Kopecký, já na jeho radu vyzkoušel a už u toho zůstávám)
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 07 led 2009, 13:48

Dík za radu, někdy to zkusím. Nemám zatím kromě olejovek Umton pořádné ředítko. Od Miga je v plánu. Tady už to mám těma pigmentama, ale jen lehce, spíš nastínováno vyšmrdlaným štětcem. Záleží i na podkladu, na tmavší Avii 534 jsem to stříkal a dobré, ale na té stříbrné je to víc vidět, i okolo to víc chytá práškem, než na tmavší barvě. Přehnat to je na světlejším podkladu jednodušší. A to jsem to stříkal Tamiyou a tryskou bez difuzéru.
KPM Apolo Kopřivnice
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 07 led 2009, 14:02

To máš recht, že na světlém podkladě je i ten poprašek okolo víc vidět...ale i ten jde v případě olejovky umýt...zkus,uvidíš :) a když si budeš objednávat MiGovo ředidlo, objednej si k tomu rovnou i pár olejovek 502Abteilung, uvidíš,že oproti Umtonům je to opravdu rozdíl, jemnost pigmentu a tak...jsou vzhledem ke kvalitě za velmi slušnou cenu myslím :)
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 07 led 2009, 14:13

Martin Glogar píše:To máš recht, že na světlém podkladě je i ten poprašek okolo víc vidět...ale i ten jde v případě olejovky umýt...zkus,uvidíš :) a když si budeš objednávat MiGovo ředidlo, objednej si k tomu rovnou i pár olejovek 502Abteilung, uvidíš,že oproti Umtonům je to opravdu rozdíl, jemnost pigmentu a tak...jsou vzhledem ke kvalitě za velmi slušnou cenu myslím :)

OK, ale kde je seženu? Ředítko je na Modelboxu, ale migproduction cz nefunguje.
KPM Apolo Kopřivnice
Jirka z Hranic

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Československé letectvo 1918-2008