Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Supermarine Seafire Mk.III 1/48 Special Hobby - finished

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Supermarine Seafire Mk.III 1/48 Special Hobby - finished

Příspěvekod Michal Šourek » 06 led 2009, 01:15

Spitfirů není nikdy dost, tak sem dám stavbu Seafire Mk.III od Special Hobby 1/48. Stavebnice vychází z verze Mk.Vc, jiné je křídlo (sklopné), 4-listá vrtule, 6-ti výfuky a přistávací hák. V leptech je i přístrojovka. Vzhledem k tomu, že se jedná o výlisky z galvano formy, jde to na shortrun velice dobře dohromady. Trup není do banánu, jak někdo někde napsal :-) Stavba bude víceméně z krabice s využitím drobností z vrakoviště (kokpit, kola, barvené pásy atd.)
Seafire III 001.jpg
přechod křídlo trup je na SH ideální Tamiya to ale stále není. Křidélka jsem na vnějších koncích nastavil 0,5mm, ale budu je ještě dobrušovat po nalepení koncových oblouků
Seafire III 002.jpg
Seafire III 009.jpg
jediná drobnost, musel jsem obrousit/zúžit přepážku za sedačkou. Možná by pro příště bylo řešení ztenčit boky kokpitu - vyzkouším příště
Seafire III 012.jpg
prodloužená křidélka, koncové oblouky připravené pro poz.světla, bídné foto
Seafire III 013.jpg
Seafire III 017.jpg
Někde jsem viděl, že je nutné ubrousit spodní hranu bočnic kokpitu - nevím proč, pasuje to OK jak do křídla pro Seafire, tak i pro Spita Vc

Naposledy upravil Michal Šourek dne 03 úno 2009, 01:30, celkově upraveno 3
Michal Šourek

• Odpovědět s citací

Re: Seafire Mk.III 1/48 SH

Příspěvekod Michal Šourek » 06 led 2009, 01:17

Ještě jedno foto
Seafire III 018.jpg

Michal Šourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Hrnčíř » 06 led 2009, 09:04

Tohle éro mě na první pohled oslovilo, ale recenze na modely SH způsobily to, že jsem jenom se zalíbením koukal na krabičku. Možná je to ta, co skončila u Vás. Zatím to vypadá, že to až taková hrůza není a třeba se odhodlám i ke koupi. Držím palce.
Pavel Hrnčíř

• Odpovědět s citací

Příspěvekod FiSe » 06 led 2009, 10:21

Hmm, tak na to si pockam, vypada dobre =D> Ja na nej cekal tak dlouho, az me uniklo, ze je venku :-D
Hoch Habsburg
FiSe

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek Zábojník » 06 led 2009, 11:34

Pěkně, Michale ! Držím palce !!! =D> =D>
Fertig:

Mé stavby 1/48 (Seafire Mk.47, Mig-29A Fulcrum CZ, ...)
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=27009

1/48 Hawker Tempest (Eduard)
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=16858&st=0&sk=t&sd=a&start=75

1/48 HAWKER TYPHOON Mk.IB Car Door (Hasegawa)
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=23391&st=0&sk=t&sd=a
Radek Zábojník

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Šourek » 06 led 2009, 12:33

Pavel Hrnčíř píše:Tohle éro mě na první pohled oslovilo, ale recenze na modely SH způsobily to, že jsem jenom se zalíbením koukal na krabičku. Možná je to ta, co skončila u Vás. Zatím to vypadá, že to až taková hrůza není a třeba se odhodlám i ke koupi. Držím palce.

Jestli to možná není tím, že rádoby recenzenti srovnávají shortruny s Tamigawou. To asi nikdy nepůjde. na druhou stranu při porovnání např. s Fonderie Min. nebo Aeroclubem (koukněte na jejich "novinku" http://www.hyperscale.com/2009/reviews/ ... ewmd_1.htm ) to nevyznívá pro české firmy zas tak zle. Holt jsme zmlsaní. No a když se pro tohoto spita rozhodl i Eduard (Vc s useklým křídlem), tak to zase takový úhnoj nebude. Na každý pád už jsem ho měl v kupě nasucho celý a tmelení bude méně než na spitu od ICM, navíc je to bez propadlin.

Nějaké další postřehy o stavbě viz http://www.hyperscale.com/2008/reviews/ ... ewbg_1.htm
http://www.hyperscale.com/2008/gallerie ... 48rg_1.htm
http://www.hyperscale.com/2008/gallerie ... 48bg_1.htm
Michal Šourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 06 led 2009, 12:38

A co todle Michale? http://www.arcforums.com/forums/air/ind ... try1557383

Je to stejnej případ jak s tím mým Iljušinem. Riedel a Jezevčík mají trupy rovný, stejně jako ty trupíky na Spita a třeba ten anglán z linku a Vici a já toho Iljušina máme křivý... Podle mě to bude možná výrobní problém, když i na Nymburku pan Riedel připustil, že se jim ty výlisky kolikrát liší i o 2 mm... Nevím, co si o tom myslet.

Jsem zvědavej na stavbu toho Spitu, jak ti to půjde dál...
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Šourek » 06 led 2009, 13:37

Jakub Vilingr píše:A co todle Michale? http://www.arcforums.com/forums/air/ind ... try1557383

Je to stejnej případ jak s tím mým Iljušinem. Riedel a Jezevčík mají trupy rovný, stejně jako ty trupíky na Spita a třeba ten anglán z linku a Vici a já toho Iljušina máme křivý... Podle mě to bude možná výrobní problém, když i na Nymburku pan Riedel připustil, že se jim ty výlisky kolikrát liší i o 2 mm... Nevím, co si o tom myslet.

Jsem zvědavej na stavbu toho Spitu, jak ti to půjde dál...

Ahoj Jakube,

Tvůj názor i toho modeláře Vám neberu. Ohledně spita, mám doma tři trupy (jeden i s naroubovaným Griffonem :-)) a všechny jsou rovné. Neměl jsem žádné extra vybírané rámečky, klasika to co bylo v krabici. Navíc Ti mohu říct, že shitovejch mainstreamů mám možná víc než od SH - např Bf-110G Promodeller (nedostříklý trup za kabinou), Ju-52 Revell (nedostříklá horní hrana boku trupu ve vlnitým plechu - super místo!!), Dauntless ACC (nedostříklý cowling), Fw-200 Revell 1/72 (bublina v horní věži, zkroucený křídla), B-25 ITA/ACC (nedostříklý rámy oken v trupech, zkroucená neprůhledná část čumáku - zkus si něco reklamovat u Bílka, docela zážitek) - když bych zavzpomínal, byly by i další. Nikdy by mě ale nenapadlo hned psát, že to jsou stavebnice úplně navyliž a že to zase zkur..li. Holt jsem trefil blbej kus. Nemohu vždy soudit podle jednoho kusu, ale měl bych si svůj problém ověřit i u jiných. Příjde mi totiž, že kdyby Češi na modelu (navíc od českého výrobce) nic nenašli, tak už to by byla chyba.
Ohledně rozdílu 2mm, tak Fredy psal rozdíl rámeček z rána oproti rámečku z odpoledne. Proto jsou trupy vždy na jednom, aby byly dlouhý/krátký vždy oba dva. Prostě je to shortrun (galvano negalvano), tak zapomeň na tamigawu. Dotáhni toho kombajna do finále, rozjeté to máš pěkně a ve finále to nebude vůbec špatný. A s přihlédnutím k tomu, kdy jsi začal a kolikátého je, tak to zase taková dřina není.

check six

Michal
Michal Šourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 06 led 2009, 13:42

Mladá má 8.1. státnice a celý vánoce se učila, tak jsem lepil v kuse od 28.12. od rána do cca do 3 do noci každej den včetně Silvestra a Novýho roku :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Šourek » 07 led 2009, 00:00

Je to sice od tématu, ale stavebnice je obdobná. Jedna z dalších vizí pro fajnšmekry.
SpitGriff.jpg

Michal Šourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Šourek » 07 led 2009, 01:35

Výfuky jsou připraveny. Prohloubil jsem jejich "šachtu" o tloušťku plastu, aby tolik nevyčnívaly z obrysu trupu.
Seafire III 022.jpg

Michal Šourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod novakow » 08 led 2009, 19:17

Michal Šourek píše:Je to sice od tématu, ale stavebnice je obdobná. Jedna z dalších vizí pro fajnšmekry.
SpitGriff.jpg

co z toho bude za verzi a kdo to dělá? :)
Vojta Novák, KPM ZNOJMO
Hotovo: Spitfire Mk.Vc (Eduard 1/48), Silbervogel (Takom 1/72)
Shelf of shame: 20+
Běžte radeji lepit...
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you're still retarded.
novakow

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Šourek » 08 led 2009, 20:19

novakow píše:
Michal Šourek píše:Je to sice od tématu, ale stavebnice je obdobná. Jedna z dalších vizí pro fajnšmekry.
SpitGriff.jpg

co z toho bude za verzi a kdo to dělá? :)

Krátká křídla, velký motor (Griffon), mohutný kužel s opačně směrovanými čtyřmi listy, špičatá SOP, v některých případech zatahovací ostruha (trup z Mk.VIII) - to vše je Spitfire Mk.XII, první s Griffonem nepočítaje prototypy.
Michal Šourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Šourek » 08 led 2009, 21:13

Tak tady máme další zádrhel po technologicky tlusté odtokové hraně křídla - kabinky. Viděl jsem už i průhlednější od SH/MPM (Tamigawu ani nezmiňuji), ale též významně horší (Spit od ICM), ale jsou použitelné. Zadní pevný díl je však nízký, trochu jsem jej "podrazil" a navíc jsem nastavil dosedací plochu na trupu. Odsuvný díl je pro otevřenou kabinu na můj vkus úzký, ale lehkým domáčknutím sedne až na kolejnice. Nedovedu si však představit, jak ho budu v této fázi lepit. Zvolil jsem acetát z kokpit setu CMK na Spita IX. Čelní štítek je celkem OK. Jinak acetátovou náhradu snad připravuje Rob Taurus.
Seafire III 023.jpg

Michal Šourek

• Odpovědět s citací

Re: Supermarine Seafire Mk.III 1/48 Special Hobby

Příspěvekod Michal Šourek » 09 led 2009, 11:35

Nemáte někdo fotku na umístění úchytů vzpěry/tyče na horní ploše křídla pro manuální sklápění? Mělo by to snad být stejné pro verze Seafire III, XV, XVII.

díky

MŠ
Michal Šourek

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno