Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Il 10, Sp.Hobby... Jen tak :-)

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 421 • Stránka 18 z 29 • 1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 29
  • Odpovědět s citací

Re: Il 10, Sp.Hobby... Jen tak :-)

Příspěvekod Jakub Vilingr » 05 led 2009, 20:47

KLingO píše:Kubo to je v pohode vsak parkoval dolu kopcom :-D

blbá výmluva, taky výmluva, to budu používat až se mě na to někdo zeptá a budu říkat, že jsi mě navočkoval ty :grin: :grin: :grin: :grin:
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Alfred Riedel » 05 led 2009, 22:07

Tak jsem si dal tu práci a po pracovní době jsem si vzal ze tří různých beden celkem šest trupů. Označil jsem si je, abych je neprohodil. Trupy jsem změřil, poloviny jsou stejně dlouhé. Protože jsem se těšil na večeři, slepil jsem zatím jen jeden trup. Díky tomu, že jsem do trupu nevlepoval žádné destičky, které tam nejsou potřeba a lepil jsem trup vcelku, ne po částech, po slepení je rovný. Trup jsem nezačišťoval, jen odřízl od vtoků. Kdybych chtěl B-33 stavět, lehce bych ve styčné ploše poloviny trupu sbrousil, na brusném papíře nalepeném na rovnou plochu (co největší, aby se brousila celá polovina trupu), pak by sedl ještě lépe. Po slepení je vidět, že spáry jsou malé a paneláž přitom navazuje. VOP jsou lepené bez vyztužení jehlou. Ta je zbytečná, VOP mají velké zámky a pokud nebudu po trupu skákat, VOP nevylomím. Spáry jsou, není to Tamiya , ale nejde o nic tragického. Díly VOP jsou pouze odříznuty od vtoků a nezačištěné lepeny. Pokud bych je trochu poladil, sedly by ještě lépe.
Pokud bude zájem, mohu postupně slepit i ostatní trupy. Rovně, ne do banánu....
Přílohy
det 2.jpg
det 1.jpg
spára je malá a paneláž navazuje
trupy.jpg
poloviny trupů
zámky SOP.jpg
zámky VOP jsou opravdu dostačující
pravá polovina.jpg
pravá polovina trupu
levá polovina.jpg
levá polovina trupu
Alfred Riedel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Kopecký » 05 led 2009, 22:10

na té druhé fotce mi teda trupy nepřipadají stejně dlouhé. u vrtulového kuželu je na jedné polovině otřep?
KOPECKY SCALE MODELS FB
KopeckyScaleModels
Honza Kopecký

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Alfred Riedel » 05 led 2009, 22:11

A ještě VOP a celkový pohled na slepený trup
Přílohy
slep trup 1.jpg
SOP 2.jpg
SOP 1.jpg
VOP z jedné strany
Alfred Riedel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarek S. » 05 led 2009, 22:14

Hned první linka na čumáku de šejdrem..jinak ostatni seděj..
Jarek S.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Alfred Riedel » 05 led 2009, 22:18

Ano, tam je otřep, vzhledem k detailnosti fotky vypadá velký, je cca 0,2 mm ve skutečnosti.
Alfred Riedel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 05 led 2009, 22:40

Zajímavé srovnání. Čekám že se to zvrhne v boj.
Fredy ,z tvých fotek je vidět že trupy + - sedí, z Kubovo že ne. Lepení trupu po částech tě nemůže udělat banán, to je hovadina, pokud by jsi nepoužil nepřiměřené síly a to Kuba neudělal.
Nemůže být problém v tom že Kuba dostal stavebnici ,řekněme jednu z prvních a neměli jste pořádně seštelovaný lis? Pokroucené výlisky by napovídali na rychlé vytažení z formy nebo špatně položené výlisky po vytažení z lisu, nestejná délka trupu = smrštění plastu při rychlém chladnutí atd?. Nejsem odborník na lisování plastů. Jen mě napadá co si matně pamatuju ze školy.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 06 led 2009, 07:38

Pane Riedle děkuji za Vaše fotografie. Je to zajímavý, včera jsme si psali s Jindrou Štěrbáčkem a ten mi říkal, že vyzkoušel trupy své Il-10 a taky je měl rovné. Mě spíše zajímá, proč jsem narazil na výlisky, které byly evidentně rozdílné. Nemám zájem si cokoli vymýšlet, proč bych to taky dělal a proč bych si navíc přidělával práci že?

Přijde mi to obdobné jako Váš Spitfire, který je dle Vás naprosto rovný (i Jindra říkal, že má trupy jako když střelí) a Vici se tu také vyjádřil, že měl každou polovinu jinak dlouhou. Zde je například Váš Spitfire popsaný nějakým zahraničním modelářem a píše tam o třech modelech a o tom, že jsou všechny tři křivé "do banánu":
http://www.arcforums.com/forums/air/ind ... try1557383

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Podle mě můj Iljušin může být buď z nevyladěné formy, nebo moc brzo vytažený z formy. Jak jsem se již zmiňoval speciálně rámeček s křídlem, který byl opravdu značně zkroucený (jen spodní plocha křídla, kde byl onen rozdíl ve vzepětí cca 1 cm, ale toto překroucení jsem postupným lepením srovnal a nakonec i připáčením křídla k trupu, pak onen cca 1 cm zmizel a proto jsem se o něm již dále nezmiňoval). Všechny rámečky byly mastné od separačního oleje a vykazovaly větší množství otřepů. Na spodním díle křídla v místě spoje s motorovým krytem bylo navíc něco, co vypadalo, jako když nahřejete kov, vmáčknete ho k plastu a rychle vytrhnete. Zůstane po tom natavený flek s porézním a vytrhaným materiálem... To je taky divný ne? Můžete si tady projít fotografie, které jsem zde uveřejnil a na nich uvidíte, že jsem nic "úmyslně" neupravil, proč taky.

Pane Riedle, pokud bych Vás mohl poprosit, mohl byste ty další testovací trupy vypavit všemi přepážkami a podlahou kokpitu? Podle mě je rozdíl, když se slepí "prázdné" trupy a když se slepí trupy všetně všech přepážek. To si myslím, že také může být činitěl. Možná na sebe nebudou pasovat rysky uvnitř trupu, nevím.

Jak jste mi vyčítal ony "nesmyslné" přidané přepážky a destičky, tak něco podobného si přidávám i do stavebnic Hasegawy, nebo Tamiye pro vyztužení, obdobně jsem si vyztužoval například Eduardí Focke Wulfy, abych neopatrnou manipulací nepromáčknul trupy. Navíc vše co jsem přidal, nebylo širší než trup a jednalo se o pomocné díly pro srovnání vrchní plochy trupu a spodku, abych se vyhnul masivnějšímu broušení. To je důvod, proč si vypomáhám destičkami...

Doufám, že mé vyjádření pochopíte. Není to nic proti Vám, je to něco, co by mne samotného zajímalo. jak je tohle možné...
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 06 led 2009, 07:47

Jinak před lepením jsem oba trupy srovnal naplocho na dubovém stole na smirkovém papíře hrubosti 600, abych začistil styčnou plochu, což je dle mého názoru u short-runů důležité. To je věc, kterou dělám vždy. Na rovném stole z důvodu přesného srovnání. To je myslím základ pro zdárné lepení. VOP jsem také stejným způsobem začišťoval. Proč mi to ale nevyšlo netuším. Vše bylo začištěno a zabroušeno bez přeteklého lepidla, či otřepů, které by bránily připojení s křídlem.

Mimochodem na Vašem snímku nalepené VOP je jasně vidět nestejná hloubka VOP u kořene, odhaduji to na cca 0,5 mm a zdá se mi také, že není v ose spára výškovek. Já jse jí srovnával do přímky, aby to hrálo na sebe.

Na fotografii čumáku nevyšla spára paneláže a vzhledem k tomu, že mě jo, tak to znamená, že oním srovnáváním při lepení na paneláž mohlo dojít k mírnému pokroucení, ale rozhodně ne tak velkému, jak mi nakonec vyšlo. Jinak ty trupy už opticky vypadaly jinak dlouhé po vyříznutí z rámečku...
Přílohy
det 1.jpg
SOP 1.jpg
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek Zábojník » 06 led 2009, 11:38

Jakub Vilingr píše:Ta zelená mi nedala spát. Znova jsem udělal ordnung ve skladu barev a přeci jen jsem našel tu XF 61 Tamiyu a bylo rozhodnuto. Udělal jsem trochu drsnější pokus. Nejdříve jsem zesvětlil co šlo mixem barev H312+ off white cca 40/60 a tím jsem potom taky provedl různý hady všemožně na celým povrchu. Následovaly zase hady a to mixem černý a červenohnědý Tamiye v poměru 50/50 drsně rozředěnýho isopropylalkoholem. Pak přišla na řadu tmavě zelená XF 61 ředěná origo Tamiya ředidlem v poměru 1 díl barvy XF 61, 1 díl lesklýho laku Tamiya a 3 díly díly origo ředidla s bílým víčkem. Moc to nekrylo, ale to byl účel. Tím pádem jsem to sjednotil, ale všechno co bylo pod tím mi jemně prosvítá a teda musím říci, že se mi tohle opravdu líbí. Tak nějak jsem si to představoval...

Čoveče, Kubo, ta povrchovka je maso ! !! =D> =D>
Fertig:

Mé stavby 1/48 (Seafire Mk.47, Mig-29A Fulcrum CZ, ...)
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=27009

1/48 Hawker Tempest (Eduard)
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=16858&st=0&sk=t&sd=a&start=75

1/48 HAWKER TYPHOON Mk.IB Car Door (Hasegawa)
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=23391&st=0&sk=t&sd=a
Radek Zábojník

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Alfred Riedel » 06 led 2009, 15:42

Černochu .Lepení trupu po částech tě nemůže udělat banán, to je hovadina, pokud by jsi nepoužil nepřiměřené síly a to Kuba neudělal. ......... Jak to víš? Neseřízený lis by výlisky A/ nedostříkl B/udělal zástřiky. Pokud by ten trup měl být z lisu nebo těsně po vylisování zkoucený (natáhnout jeden z dílů v jedné formě nejde!!!!), tak by to bylo vidět už na rámečku nebo na dílech po jejich vyříznutí. Ještě by se jeden trup musel zkroutit na jednu stranu a druhý na druhou!!!???? Většinou se (100%) se výlisky smršťují na jednu stranu, to pak tvoří poloviny trupu oblíbené "X". Smrštění plastu v jednom výlisku se možná projeví na různých dílech různě, na tvarově stejných v rámci neměřitelnosti normálními měřidly.
To J. Vilingr: ono se to těžko přiznává, ale nemohlo to náhodou být tak, že při zbrušování dosedacích ploch jste na jednu půlku přitlačil více? Když se dívám na fotky vašeho slepeného trupu, tak mne zaráží poměrně značná spára. Mnou lepený trup ji má značně menší.
.....Mimochodem na Vašem snímku nalepené VOP je jasně vidět nestejná hloubka VOP u kořene, odhaduji to na cca 0,5 mm a zdá se mi také, že není v ose spára výškovek. Já jse jí srovnával do přímky, aby to hrálo na sebe.......... Výškovky jsou správně, jen jeden přechod na trupu potřebuje lehounkou korekci brusným papírem,jenžě já nic nebrousil, kvůli regulérnosti. Osa výškovek je kolmá na trup.
Ohledně toho "experta na Spitfiry" snad jen to, že ten pán nemá znalosti z optiky, ani z práce s počítačem. Pokud totiž něco narve před objektiv, nemá žádnou rovinu, ani u foceného objektu, ani u foťáku, tak nikdy nic nevyfotí rovně, vždy mu to uteče na stranu. Pak ještě na fotku kreslí čáry, které nemá kolmo. To je vidět na jeho obrázku, kam jsem doplnil kolmice. Jak asi zdatný je modelář, když mu to jde tak dobře. Aby bylo úplně jasné, co myslím, přikládám také snímek rámečku, ten je frézovaný, má pravé úhly. Je focen ze vzdálenosti cca 30-40 cm. Přidal jsem v corelu obdélník, rámeček jaksi na fotce nemá pravé úhly i když je na 100% má.... To k focení dílů a kreslení čar na fotky.
Přílohy
havoc.jpg
fotoaparát deformuje, takžeco je kolmé ve skutečnosti, není kolmé na fotce!
spit.jpg
co dokazují čáry, co nejsou kolmo?
Alfred Riedel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarek S. » 06 led 2009, 15:52

no když se tu tak rozebíraj zkrouceníny,tak v občasném zkroucení jedné pulky MPM není samo..totež lze občas najit u revellu,Italeri,a dokonce i na hasegavě...ovšem proč má občas tendenci jeden dil se prohnout dost znatelně a zbytek ne to nevím..asi zaleří na šťastné hvězdě modeláře..pač se to vysktytne třebas na 1 modelu ze 100..
Jarek S.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 06 led 2009, 16:01

Nad tím broušením styčných ploch jsem taky uvažoval, esli jsem to nepřehnal a nezbrousil to moc, ale jak jsem již psal, brousil jsem to na rovném dubovém stole na A3 řezací podložce od Olfy tou tuším 600 šmirglem (šmirgl na tej podložce a jemným tlakem krouživě jsem srovnal styčnou plochu), ale jenom opravdu pro zarovnání, neubíral jsem moc materiálu, protože jsem měl strach, aby se mi pak dovnitř vešel kokpit. U Albacora taky od vás jsem musel hodně upravovat kokpit, abych mohl vůbec zavřít trup, tady to vyšlo bez úprav.

Hodně jsem nad tím čumákem přemejšlel a napadlo mne, že bych možná věděl, kde se mohla stát chyba - jak jsem to lepil od ocasu směrem dopředu, tak čumák jsem lepil samostatně vršek a samostatně spodek. Vršek jsem dotahoval na paneláž. Jak jste sem dal tu fotku trupu, tak Vám taky na čumáku nepasovalo úplně přesně rytí proti sobě, takže je možný, že tím, jak jsem to lepil sekunďákem, a část trupu s kokpitem směrem dozadu už byla vytvrdlá, tak tím dotahováním paneláže do sebe se to mohlo na jednu stranu uhnout. Úplně až nakonec jsem slepil spodek a tak jsem zase dotahoval tu bouli, aby nebyla šišatá. To je jediný co mě napadlo, kde to uhnutí mohlo vzniknout...
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Josef Maier » 06 led 2009, 16:56

Nazdar Fredy :
Pokusím se o srozumitelný překlad tvého popisu :
cituji :"Tak jsem si dal tu práci a po pracovní době jsem si vzal ze tří různých beden celkem šest trupů. Označil jsem si je, abych je neprohodil." :?

Překlad : "Celé odpoledne a večer po pracovní době jsem ve třech plných bednách hledal alespoň šest trupů, které jsou stejně dlouhé a nepokřivené. Označil jsem si je - ty půjdou na export, aby nás venku nepomlouvali." :D :grin: :lol:

Ber tako jako humor. [-o<
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Josef Maier

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Šourek » 06 led 2009, 17:00

To Jakub:...jestli na tom dubovým stole nechyběly taky ratolesti....:-)
Michal Šourek

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 421 • Stránka 18 z 29 • 1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 29

Zpět na Rozestavěno