Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Revell - ID list modelů

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Revell - ID list modelů

Příspěvekod avenger » 16 lis 2008, 12:51

Zdravím, chci se zeptat zda existuje nějaký seznam modelů od Revellu (1/72 - letadla)?
Například Italeri jsou značené čísly No.1-xxx ale u revellu jsem si ničeho nevšiml, jen výrobního čísla - tak jestli podle něj existuje někde na internetu seznam modelů jak jdou podle čísel za sebou, dejme tomu pro skompletování sbírky celé řady. Předem děkuji
avenger

• Odpovědět s citací

Re: Revell - ID list modelů

Příspěvekod 172flogger » 16 lis 2008, 20:38

taky bych ho strašně rád viděl, ale zatím nemám štěstí...

jen takový základ. Od padesátých do sedmdesátých let Revell používal označení H-něco. Se stejným označením byly různé designy krabiček.
Zhruba osmdesátá a začátek devadesátých let už používal čtyřmístný kód. I stejný model měl jiný design krabičky a katalogové číslo pro Německý a Americký Revell, tohle rozlišení zůstalo dodnes.
Od té doby se používá pětimístný kód. U spousty modelů je stejný jako původní čtyřmístný, ale s přidanou nulou na začátku. Novější mají často kvalitnější tisk obtisků. Krabička a obrázek zůstal stejný, ale místo víka se krabička otvírá z boku.
Průšvih je, že často mají stejné číslo jiné stavebnice. V lepším případě (třeba F-18) se liší kresba na obalu a kamufláže. V horším případě mají stejný kód naprosto rozdílné stavebnice. :evil:
Kapitola sama pro sebe je americký Revell. Tam někdy čísla zůstaly z Monogramu. A pak Revellem balený Matchbox, ale to už je minulost.
Revell je strašná megafirma, za přes padesát let to jsou stovky modelů a tisíce krabičkových variant.
Podobný seznam bych moc rád viděl i pro Heller, ale i u něj to jde do stovek položek.
Jsou na to nějaké knížky, ale žádnou z nich jsem k půjčení nesehnal.
1/72. Nic větčejší, nic meňčejší
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod avenger » 16 lis 2008, 22:54

děkuji za odpověd, dříve jsem dělal automobily ale jelikož jsem se o letadla jako menší dosti zajímal, vracím se k nim a koukám co se změnilo, hned jsem zaznamenal že je i americký revell + amt/monogram, dále jsem postřehl že v krabičkách hobbyboss a dragon jsou návody revell takže tyto firmy přebalují také revell?

Mě osobně zajímají jen Evropské revelly a letecká moderna 1/72, rád sbírám a chtěl bych mít hezkou sbírku od A-Z ale bohužel nevím po čem se shánět protože ani na oficiálních stránkách není "full release list"
avenger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 16 lis 2008, 23:56

Dneska všichni přebalujou všechno. Výlisky kolují sem tam.
Revell je myslím největší modelářská firma a proto těch přebalů jsou mraky. Na webu má teď jen modely, co má v nabídce, ale v obchodech jsou i jiné typy ze starších zásob.
V poslední době přebaloval docela hodně modely Italeri, Hasegawa, Zvezda a Dragon. U levných stavebnic koupené formy Matchbox. A občas Frog. Funguje vzájemná výměna s USA, takže evropský Revell přebaluje i modely amerického a naopak. Monogram a US Revell je stejná firma.
Ale v krabičkách ROG už se objevila skoro každá známá značka (Heller, Airfix,Esci) a spousta neznámých, včetně českých. A spousty asijských.
Zkratka ROG se používá v USA, oni tím odlišují "náš" evropský "Revell Of Germany" od toho "jejich" Revell-Monogramu

Moderna převzatá od Italeri je třeba Mi-24, F-18, A-6, Mirage 2000
Od AMT/Ertl (vlastně Esci, ale dnes formy vlastní Italeri) byl třeba Tu-22 Blinder
Hasegawa byl třeba Su-27, Mirage F.1, S-3 Viking,
svoje formy třeba F-104,F-4, F-16, Eurofighter, Gannet, F-22, Mig-21F...
Z asie je třeba Su-25
Od amerického Revellu a Monogramu třeba SR-71, F-117 a bombardéry B-1, B-52, B-36
Zvezda třeba MIG 1.44, MIG-31, Su-47, Mi-8, Ka-52, Kamov Stealth
Dragon byly třeba některé Luftwaffe 46 projekty a Su-24

Třeba F-22 a Eurofighter má dnes Revell svoje formy, ale ve starších krabicích (rok cca 2001) byly oboje přebalené výlisky Italeri.
Naposledy upravil 172flogger dne 17 lis 2008, 01:32, celkově upraveno 1
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kubouš » 17 lis 2008, 00:47

Revell balí Su-37, odkdy?
Kuba Jirásek
Beep! Beep!

in progress: Antonov An-225 Mrija
Hotovo v r. 2018 - viewtopic.php?f=6&t=124977 Hotovo v r. 2019 - viewtopic.php?f=6&t=131298 Hotovo v r. 2020 - viewtopic.php?f=6&t=137559
Hotovo v r. 2021 Hotovo v r. 2022 Hotovo v r. 2023 Hotovo v r. 2024
Kubouš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 17 lis 2008, 01:33

Kubouš píše:Revell balí Su-37, odkdy?

Překlep, S-37/Su-47. Zvezda přece svoje formy na Su-37 nemá...
.
172flogger

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse