Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Skupinové a tématické stavby ‹ ARCHIV ‹ Pruhovaná letadla
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Spitfire Mk.Vb 1/72 Tamiya

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Spitfire Mk.Vb 1/72 Tamiya

Příspěvekod Honza Jezl » 09 dub 2006, 23:10

Uz od ledna se trapim s gripenem "best choice" (ty uvozovky tam nejsou nahodou) a vzhledem k tomu, ze jsem konecne ve "schnuci" fazi (oleje) a hlavne moje nervy potrebuji trochu balzamu, tak se konecne poustim do spita, kteryho sem touhle dobou uz chtel mit hotovyho.
Takze sice s krizkem po funuse, ale jak se rika - radeji pozdejc nez vubec.

Je to tamiya 1/72 s kokpitem a zbranema od airesu, klapky part, kabina tusim pavla, obtisky propagteam (popisky), pismena a kokardy vyrezane od kolegy :-D

Idealne bych to chtel mit do konce dubna hotovy, abych s tim mohl do liberce na spitfire trophy. A realisticky - v cervnu slibuju dodat fotky hotovyho modelu :grin:
Přílohy
P8070005.JPG
zbrane od airesu
P8070004.JPG
kokpit od airesu
P8070002.JPG
napasovat resinovy bocnice zabralo druhej dlouhej vecer. Jak resin tak plast se musel opravdu brutalne zbrousit (odfrezovat). Tmavsi fleky (vic sipky) nejsou vady, ale sekundovy lepidlo ktery je videt skrz pruhlednej resin
P8070003.JPG
Onytovat trup zabralo jeden vecer
pruhovanej.jpg
planovana cilova podoba
Honza Jezl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 09 dub 2006, 23:21

Pekné ! =D>
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Jezl » 17 dub 2006, 00:00

Takze po tydnu usilovne prace se pomalu dostavam k tomu, ze konecne brzo otevru lepidlo.

Jeste sem zapomnel - mam k tomu klapky od partu. To bude teprve sado maso :-D
Přílohy
drobnosti_01.jpg
Zleva - zasobniky do kulometu a kanonu, uprostred kanony a pod nimi pristrojovka, vpravo kulomety. Kulomety, ktere prijdou do vnejsi casti kridla, bylo nutne o cca pul milimetru snizit.
drobnosti_02.jpg
drobnosti do kokpitu
podlaha.jpg
fantasticka podlaha je z jednoho dilu resinu (plus lepty pedalu) I presto, ze jsou boky trupu i resinove boky interieru hodne sbrousene, musel jsem podlahu trochu zuzit, protoze se tam nevesla
Honza Jezl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Jezl » 17 dub 2006, 00:11

Jeste par fotek kridla a zbranovych sachet
Přílohy
kridlo_detail.JPG
A na zaver detail onytovaneho povrchu kridla
kridlo_spodni.JPG
Onytovany spodek kridla
kridlo_spodni_cervotoc.JPG
Spodni cast kridla se musela taky pekelne vydlabat. Opet je pekne videt, jak mezi zbranovyma sachtama a podvozkovyma sachtama neni misto. Navic bylo nutno nastavit hloubku podvozkovych sachet. Doporucuju radeji stocit prouzek plastiku dovnitr, ziskame tim
zbran_sachty.jpg
Zbranove sachty. I resinove dily bylo nutno maximalne ztencit, na jednom miste jsem profrezoval skrz. Sachtu vpravo jsou musel rozriznout, protoze byla trosku mensi nez bylo potreba. Sipka ukazuje ztencenou stenu v miste kde sousedi s podvozkovou sachtou
kridlo_cervotoc.JPG
Pro ulozeni zbranovych sachet se muselo vydlabat opravdu hodne materialu. Stejne tak pro klapky. Mezi podvozkovyma sachtama a zbranovyma sachtama neni vubec zadnej prostor, steny obojich sachet se musely maximalne ztencit
Honza Jezl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Kopecký » 17 dub 2006, 06:13

krásná řezničina =D> =D>
KOPECKY SCALE MODELS FB
KopeckyScaleModels
Honza Kopecký

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rumcajs » 17 dub 2006, 08:32

Honzo, to jsi udelel hodny kousek prace. :shock: Ty nejty taky budes opravovat jehlou jak pri Bf 109E, ci ostavis tak jak jsou ?
Pozdrav
Marcin Surzyn
Rozestavěno: Bombonierove Bf 109G-6/AS/N a Bf 109G-10 bud G-14/AS
Rumcajs

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Karel Pilát » 17 dub 2006, 09:12

:shock:

Tak to je pěkný sádlo máslo. Ještě, že nemám frézku, aspoň se nebudu do něčeho tak náročnýho pouštět. Na to fakt nemám.
Karel Pilát

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Jezl » 17 dub 2006, 09:30

Rumcajs píše:Honzo, to jsi udelel hodny kousek prace. :shock: Ty nejty taky budes opravovat jehlou jak pri Bf 109E, ci ostavis tak jak jsou ?

Diks za vsechny komentare :-D

Rumcajs - ty nyty jsou uz "opichane", akorat jsem pouzil podstatne ostrejsi a uzsi nastroj, aby byly jemnejsi. Jestli to byl dobrej napad uvidim az po zaverecne patine.

Ad "reznicina" - ono je dobry si zkusit (nebo aspon videt) co to obnasi zapasovat do modelu solidni odlitky (aires). Driv sem si taky rikal - no jo, dyt na tom nic neni, dal tam aires a bylo hotovo. No, coz je sice pravda, akorat ze to zapasovani resinu do kridla a vyrobeni dosedacich plechu mi zabralo urcite vic jak 10 hodin. Na zacatek s reziny doporucuju spis CMK. Kvalitou jsou sice horsi (nejsou tak detailni), jsou zjednoduseny, zato umistit je zabere tak petinu casu a cena oproti aires kdyz ne petinova tak urcite polovicni :-D (ale ten kokpit od airesu je fantastickej, uz se nemuzu dockat az bude napatinovanej)
Honza Jezl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Jezl » 17 dub 2006, 23:16

Drobny posun. Pokousel jsem se delat wash (presneji receno napoustet spary a kouty) vallejo bavama na stetec, aby to rychlejc schlo. Coz o to, zaschly to bylo rychlejc nez oleje, ale misto aby se barva stahla do koutu tak se naopak rozlila a nejvyraznejsi zustala na okraji kaluzi. Takze tudy ne (zkousel jsem redit jak vodou tak vallejo cisticem)
Přílohy
zbrane.JPG
Zbranovy sachty jsem nakonec musel rozrezat uplne. Odlitky jsou nepatrne mensi nez panelaz, ale zdalo se to ok. Po zalepeni zbrani to uz ale OK nebylo. Zbranim budu muset dat jeste jeden drybrush - nejakou stribrnou a vubec netusim cim to udelam
palubka.JPG
pristrojovka od airesu - lept mel celkem vyraznou povrchovou strukturu, dobre se patinoval
kokpit_l.JPG
kokpit_r.JPG
kokpit_r2.JPG
Honza Jezl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Pavlik » 18 dub 2006, 05:02

Super...takhle si přidělávat práci :grin:
Ty zbraně vem obyčejnou tužkou...měkou číslo 2 nebo HB.
Buď normálně nebo si ji nastrouhej na šmirglu a přejeď štětcem co namočíš do tý nastrouhaný tuhy.
Jan Pavlik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Srb » 18 dub 2006, 11:36

Super práce, ten kokpit se mi moc líbí, tohle bych nezvládl ani v 1/48.

Jakým způsobem se dělal ten žlutý lem u toho budíku, tohle mi posledně moc nešlo, prosím?
Tomáš Srb
Tomáš Srb

• Odpovědět s citací

Příspěvekod foxbat » 18 dub 2006, 11:46

Moc moc pěkné... :P :P
Musel jsem to napsat!!!!

Zdeněk Pomajbík

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
foxbat

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Jezl » 18 dub 2006, 13:51

Tomáš Srb píše:Super práce, ten kokpit se mi moc líbí, tohle bych nezvládl ani v 1/48.

Jakým způsobem se dělal ten žlutý lem u toho budíku, tohle mi posledně moc nešlo, prosím?

Diks za pochvalu :-D

Je to lept, z rubove strany jsem barvil vnitrek otvoru tak, aby se obarvily i licove hrany otvoru - udelalo se zluty kolecko. Stejne jsem delal i bily kolecka :-D

PS a jinak su v pr* jako bata s drevakama, protoze nahradni dily na zniceny sotar muzu mit tak cca za 4 mesice. Nejdriv. Eduard to skladem nema.
Honza Jezl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Jezl » 18 dub 2006, 13:52

Jan Pavlík píše:Super...takhle si přidělávat práci :grin:
Ty zbraně vem obyčejnou tužkou...měkou číslo 2 nebo HB.
Buď normálně nebo si ji nastrouhej na šmirglu a přejeď štětcem co namočíš do tý nastrouhaný tuhy.

Diks za tip s tuzkou, jednoduche a snad ucinne :-D
Honza Jezl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Srb » 18 dub 2006, 14:38

Dík za radu.

PS: to nepotěší, to by to Eda nemohl vzít z jiné nové pistole a pak, až mu přijdou nové díly, si ji doplnit. Kanibalizace je celkem běžný způsob vyřizování problémů...

Přece Eda nedopustí, abys 4 měsíce nemodelařil...
Tomáš Srb
Tomáš Srb

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Pruhovaná letadla