Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna ‹ Jak na fotografování
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Jak upravit fotky pro forum

Všechno o fotografii, včetně galerie Vašich nemodelářských fotek
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Jak upravit fotky pro forum

Příspěvekod Jakub Vilingr » 13 říj 2008, 09:53

Chmell píše:Tak Vám sem také něco napíši.
Dlouho jsem hledal jak upravit cca 100 fotek z modelářských výstav a nakonec jsem udělal tuto:
1. Nahrání fotografií z CF karty do PC
2. Rychlé prohlédnutí a vymazání nepovedených a kompozičně špatných snímků.
3. Záloha dat
4. Rozdělení do souborů (Letadla, technika, ostatní)
5. Znovu podrobné prohlédnutí a vymazání nevhodných fotografií.
6. Úprava fotek. Retušování, Úprava barev a světel, ořez.
7. Hromadný filtr Změna rozměrů, doostření, změna rozměrů, doostření, změna rozměrů a doostření (ano 3x provádím změnu rozměrů), obrázek do obrázku (vložení spodní lišty s popisem), přejmenování a uložení pro Web
Veškeré úpravy provádím v Zoneru 10

Jak dlouho taková operace trvá? Viděl bych to tak na tejdenní práci :-D
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 13 říj 2008, 10:16

Jakub Vilingr píše:
Chmell píše:Tak Vám sem také něco napíši.
...
Veškeré úpravy provádím v Zoneru 10
Jak dlouho taková operace trvá? Viděl bych to tak na tejdenní práci :-D
Je do dost časově náročné, třeba úprava fotky (níže) mi zabrala cca 20 min. Ale zde bylo jednoduché retušování (jen špína na čipu), ořez a dále podle mého popisu.
U některých fotografií z výstav dělám i masivní retuše, které samotné zaberou i 30 min.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell Scale Models na Facebooku / KPM Plzeň / KPM Plzeň na Facebooku / PilsenKIT na Facebooku
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 13 říj 2008, 10:56

Chmell píše:Je do dost časově náročné, třeba úprava fotky (níže) mi zabrala cca 20 min.

ale stojí to za to, fotky vypadají naprosto úžasně =D> (já bych na to nervy neměl :lol: )
tvořím: H. P. Halifax
hotovo: G-55
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod borek » 26 říj 2008, 19:34

ahoj mohl by my nekdo poradit jak ty fotky sem mam dat
Lepím jen když je čas jinak jezdím s traktorem nebo sem ve škole.
borek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 26 říj 2008, 19:37

borek píše:ahoj mohl by my nekdo poradit jak ty fotky sem mam dat

klikneš na odpovědět, zhruba uprostřed budeš mít oddíl "přílohy", dáš "procházet", vybereš z umístění na disku fotku, můžeš k ní připsat poznámku a klikneš na "přiložit soubor". Do jednoho příspěvku můžeš dát max. 6 fotek, kažná se musí vejít do maximální velikosti souboru, to z hlavy nevím, kolik to je...až budeš mít navybírány všechny fotky, co chceš umístit na forum, dáš "odeslat" ... velmi zjednodušeně :)
tvořím: H. P. Halifax
hotovo: G-55
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod chrz » 13 dub 2009, 20:45

A co Apple Mac OSX? Na tyto uzivatele si zapomel? Na svete nejsou jenom PC-pecky!!!!
V kazdem pipade pro tyto uzivatele doplnim jenom tolik, ze primo v OSX mate vybornej program iPhoto, kde si upravite fotky velice dobre, rychle a kvalitne!!!
chrz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mess » 14 dub 2009, 08:30

Pro upravu fotek pouzivam Gimp - je to obdoba PS, jen je zdarma. Mozna nema tolik ficur, co PS, ale pro mou praci naprosto luxusni nastroj a po navyknuti na par klavesovych zkratek i rychly.
M.
Martin Benko
mess

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 14 dub 2009, 08:59

Pánové zkuste free program PhotoScape. Myslím že docela dost dobrý nástroj!
http://www.fotografovani.cz/art/fo_upra ... ape33.html

Download : http://www.stahuj.centrum.cz/grafika_a_ ... hotoscape/
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 17 dub 2009, 01:45

Pro mě byl vždy nejlepší program na ořezávání a zmenšování fotek ColorDesk (ColorDesk Photo) , který se přikládal k tiskárnám a foťákům třeba Canon, NEC a Casio, možná i jiným. Verze 1.5 byla u tiskárny Canon BJC-240 a je ještě 16bit.
Jenže zaboha nemůžu sehnat ani najít ke stažení verzi 2.0 nebo vyšší. :? Poslední byla myslím 2.5.3

Nemáte to náhodou někdo doma ?
1/72. Nic větčejší, nic meňčejší
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marcel Nový » 17 dub 2009, 09:26

CHRZ: taky macař?
Marcel Nový

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 22 dub 2009, 06:16

Já bych jen podotknul jednu věc. Spíše než velikostně (poměr stran, kb), bych se mnohdy zamyslel nad tím jak vhodně ořezat!!
Někdy sem dáte fotku 1400x1100 a má 460kb a kolem modelu je na každé straně 15cm stolu a Vaší dílny!! #-o
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 23 dub 2009, 05:52

Pánové a dámo, rozhodl jsem se že píchnu do vosího hnízda.
O co mi vlastně jde, ukáži na fotografiích níže. Fotografie jsem vybral záměrně, protože u tohoto autora jsou chyby nejzávažnější.

„snimek-178“ – nad modelem je místa akorát (1), ale proč toto místo není i dole (2)!!!
„snimek-332“ – že by pokus o uměleckou fotografii a dát motiv do zlatého řezu! Je to chyba, fotografie modelů jsou spíše produktové fotografie. Proto se vše směřuje na střed (i když ne vždy) V tomto případě je celá část (3) k ničemu.
„snimek-346“ – zase špatná kompozice (4)
„snimek-516“ – a to samé, prostor správně (5) a proč není i zde (6)

Protože jsem na této akci byl tak mohu konstatovat, že i barvy na některých fotkách jsou špatně. Kalibraci asi nikdo nepoužívá a pojem teplota barev asi také ne (Dolin, přisvětluje bleskem. Proto mu stačí nastavení teploty prostředí blesk).
Další výtku mám k formátu fotek, většina není ani 4:3 natož 3:2. Alespoň tyto dva rozměry by se daly dodržet.

A to je pro začátek vše a teď do mě.

PS: a slova nejsem fotograf tak jsou fotky takové jaké jsou. Mi připadá stejně blbá jako když se firma vymlouvá na svojí neschopnost tím že dělá short run, tak co by modelář chtěl.
PS II: já také nejsem fotograf, ani nemá žádnou školu na fotografování. Fotografování je jen můj koníček.
Přílohy
snimek-178.jpg
„snimek-178“ – nad modelem je místa akorát (1), ale proč toto místo není i dole (2)!!!
snimek-332.jpg
„snimek-332“ – že by pokus o uměleckou fotografii a dát motiv do zlatého řezu! Je to chyba, fotografie modelů jsou spíše produktové fotografie. Proto se vše směřuje na střed (i když ne vždy) V tomto případě je celá část (3) k ničemu.
snimek-346.jpg
„snimek-346“ – zase špatná kompozice (4)
snimek-516.jpg
„snimek-516“ – a to samé, prostor správně (5) a proč není i zde (6)
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell Scale Models na Facebooku / KPM Plzeň / KPM Plzeň na Facebooku / PilsenKIT na Facebooku
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 23 dub 2009, 06:33

Todle vůbec neřeším. Raději si slepím model než se 2 dny crcat s úpravama fotek. Fakt u mě je focení až někde u dna, pro mě je hlavní a jedinej koníček modelaření :? U tebe je to bohužel obráceně. Ne každej si může dovolit vrazit do fotografickýho vybavení několik desítek tisíc korun že, ty šort rune :lol: :lol: :lol: :lol:
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 23 dub 2009, 07:13

No myslím si že Martin fotí docela dobře. To že mu utče rožek nebo kus kolečka za rožek,....no jako chyba to je (i když si nemyslím že by to cokoliv mělo společného s cenou foťáku :wink: ) ale i tak mám názor že kdyby tak fotil většina modelářů tak jako luxus!
I mě to někdy uteče,...ale když nafotím 960 fotek za den (beru jeden model i na 5-6 pozic) tak už je to někdy otrava (modely fakt krásné tak se snažíš všecko,...)....
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Ťupa » 23 dub 2009, 09:05

Dolin píše:No myslím si že Martin fotí docela dobře. To že mu utče rožek nebo kus kolečka za rožek,....no jako chyba to je (i když si nemyslím že by to cokoliv mělo společného s cenou foťáku :wink: ) ale i tak mám názor že kdyby tak fotil většina modelářů tak jako luxus!
I mě to někdy uteče,...ale když nafotím 960 fotek za den (beru jeden model i na 5-6 pozic) tak už je to někdy otrava (modely fakt krásné tak se snažíš všecko,...)....

Ja Doline jen doplnim jednu asi nejpodstatnejsi vec ( radi o tomto s Petrem povidame a casto se rozchazime ... :D ) Martin foti z meho hlediska (stavitele dioram) absolutne nejlepsi fotky. Ma zcela dokonaly cit vystihnuot scenu, situaci, emoce. Pokud si projdete jeho fotky nejen z Mosonu, mnohe vam ukazou naboj a vyjadreni deje mnohdy fadni dioramy. Mam pro jeho fotky fakt slabost. (nejen proto ze moc pekne nafotil vicekrat tu moji v Mosonu ..... :-D )
Tomáš Ťupa,KPM Plzeň
Rozestavěno / hotovo:
Diorama Leopold:http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=59&t=17310
Diorama Francie 1944:http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=59&t=24538
GMC CCKW 353:http://www.kpmplzen.cz/galerie/TUPA_35_GMC.php
Tomáš Ťupa

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na fotografování