milan věchet píše:Pěkné odpoledne,
vyjímečně sedím u PC, protože jsem si opět zničil kotník na fotbale a tak opět pár postřehů, aby řeč nestála. Dovolím si použít některé úryvky a věty z předešlých příspěvků (díky)
1) souhlasím s tím, že letošní E day byl dobrý, modelů dost, kamarádi, pokec..atd. a to jde hlavně
2) souhlasím s názorem, že každá porota určitě pracovala co nejzodpovědněji nebo se o to alespoň snažila;
3) spokojeni nikdy nebudou všichni se vším; rozhodování není nikdy jednoduché a žádný systém není bezchybný a jediný správný.
4) souhlasím, že na soutěžích a výstavách je nejzásadnější, že člověk potká kámoše, prohlédne si jejich práce a nasaje atmosféru. Nějaký hodnocení a ceny je až ta poslední věc.
NESOUHLASÍM však s určitými názory a systémem při organizaci MR:
1)Poradatel souteze ma naprosto neoddiskutovatelne pravo si zvolit porotce, kteri vyberou ocenene modely.
Pokud dobře čtu propozice (na SMČR), tak Pořadatel bodovací soutěže: Svaz modelářů České republiky.
A to jsme snad i my členové svazu, takže by možná bylo slušné se nás občas zeptat na názor, případně návrh na porotu i když je to výsada předsednictva. A to třeba formou mailu předsedům klubu nebo výzvou na oficiálních stránkách svazu, přestože(cituji propozice+ E day)
Rozhodčí: Jsou delegováni pro bodovací soutěž předsednictvem KPM ČR. Dále jsou delegováni hlavní rozhodčí pro hodnocení porovnávacím způsobem. K těmto hlavním rozhodčím budou až v době konání soutěže nominováni další rozhodčí z řad přítomných modelářů.
Například u seznamu rozhodčích na bodovačce i hlavních hobby, by se mě líbilo, kdyby byla zveřejněna třeba jejich praxe např. za poslední 2 roky- tj. s kolika modely a kde se zúčastnili soutěží; kolikrát a kde bodovali nebo zda to viděli pouze v kině..atd.
2) Hobby rozhodčí - budou až v době konání soutěže nominováni další rozhodčí z řad přítomných modelářů.
Nikde jsem se v propozicích na E day ani na stránkách SMČR nedočetl, že se rozhodčí hledají nebo jakým systémem se vyberou. Určitě by se našlo více zájemců (souhlas s mess +Jakub ) . Čtení různých příspěvků na diskusních fórech (rozhodčí pro hobby se hledali na Nymburku)
NENÍ mou, jako soutěžícího, povinností. Pro soutěžícího jsou jasné a směrodatné propozice E day + SMČR. Taktéž o systému hodnocení hobby jsem nikde nenašel ani zmínku. Myslím, že tak velká akce jako je MR si zaslouží zcela jasnou specifikaci systému hodnocení (např. porota = počet členů; hodnocení každý sám-společně; systém posuzování modelů…atd.) a tyto informace včas a správně zveřejnit. Případně to projednat s modeláři. Soutěžící i případní porotci by se mohli včas připravit teoreticky i prakticky, třeba na jiných soutěžích, předcházejí MR (např. u nás v Pace- haha). Příprava na ,,bojové poradě“ při soutěži je dostačující??
3) Celkově shrnuto – pořádání akce je záslužná práce, nelehká a můžeme jen organizátorům poděkovat za jejich práci (třeba nám taky někde na fóru poděkují za účast).
Nelíbí se mě (jak jsem již dříve napsal) systém propozic rozhodčích + informovanosti soutěžících a závěry vyhlašování. A ani nečekám, že se dočkáme nějaké shrnutí a statistiky od pořadatelů (kromě neúplné výsledkové listiny).
Doufejme, že to příští rok bude o další krok lepší a minimálně tak pěkný jako letos.
MV KPM NP
No mozna se mylim ale Hobby neni zadne MR je to soutez v ramci E-day (obdobna jako napr Modelbrno) nedela se podle pravidel SMCR (proto tezko bude na strankach SMCR neco vyberu rozhodcich na hoby). SMCR ani neni poradatelem Hobby..Proto si muze poradatel (Eduard) vybrat rozhodci jak chce a kdyby to bodoval vsecko jeden clovek (treba pan Šulc) tak s tim tezko hnete.... Zadna pravidla pro nominaci rozhodcich a system bodovani (libi-nelibi) nejsou respektive toto si urci poradatel a spoluporadajici kluby...Zdase ze smesujete akci SMCR (Masters) s E-dayem (Hobby). To prvni je poradano v ramci toho druheho, stejne tak by se Masters mohlo konat v ramci ModelBrna...(tam prece maj svoje MR zaci)....
Ptejte se na co chcete, já na co chci odpovím.