Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Nové letecké muzeum

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Nové letecké muzeum

Příspěvekod Jarda Rankl » 14 zář 2008, 20:54

Během minulého týdne jsem trávil dovolenou v jižních Čechách. Nenechal jsem si ujít návštěvu nově otevřené expozice v obci Deštná na Jindřichohradecku. Jak již název oblasti prozrazuje, věnuje se letecké bitvě nad Jindřichovým Hradcem 24.8.1944. Jenže celá expozice jde obsahově mnohem dál. Přibližuje návštěvníkům nejen zmiňovanou událost, ale seznamuje je s bojovou činností našich letců během WWII, s jejich protivníky z LWF atd. Vše dokumentováno fotografiemi, ale i trojrozměrnými exponáty nejen válečnými, ale i poválečnými. V kině může návštěvník shlédnout i zajímavé dokumenty.
Na závěr jsem si nechal část expozice, která na mě udělala největší dojem. Pietní koutek ve kterém jsou umístěny kazetky s prstí z hrobů některých našich letců, kteří během WWII zahynuli.
Celkový dojem z návštěvy je velice dobrý a doporučuji jí všem zájemcům o leteckou historii. Mám jen jednu prosbu. Lahvička leteckého rumu je velice vtipná památka na návštěvu, ale myslím si, že tištěný, nebo audiovizuální průvodce expozicí, by jí připomínal lépe. Expozice je otevřena cca 14 dní, tak věřím, že se její autoři popasují s touto drobnou vadou na kráse stejně úspěšně, jako s celou expozicí.
Chtěl bych všem, kteří se o toto muzeum zasloužili, poděkovat. Díky chlapi.
Pár fotek na ukázku.
Přílohy
P9100546.jpg
Motor z Bf 109G
P9100547.jpg
Pohled do kabiny Bf 109G.
P9100549.jpg
Část VOP z He 219.
P9100553.jpg
Tady nemůžete udělat nic jiného, než postát tiché úctě a vzdát hold padlým.
P9100555.jpg
Část mapující boj našich letců během WWII
P9100558.jpg
Část expozice s poválečnými exponáty
Je lehké házet bomby na lidi, kteří se nemohou bránit, ale něco jiného je takový výlet, když je ve vzduchu ještě někdo, kdo má proti tomu námitky.
Jarda Rankl

• Odpovědět s citací

Re: Nové letecké muzeum

Příspěvekod Dolin » 15 zář 2008, 06:48

Ano ano, při cestě na Pilsenkit sem se měl u kolegy stavit a kuknout se na otvíračku. Jen teda nebyl jako moc čásek no,... ajedno tvé foto sem si dovolil dát sem na Válku..http://forum.valka.cz/viewtopic.php/tit ... na/t/76013
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sr71 » 13 srp 2017, 20:26

navštívil jsem muzeum v Deštné a zajímalo by mě co je tohle za trup který tam visí v jedné z místností pod stropem, žádný štítek s popisem jsem k tomu nenašel
Přílohy
DSC_1900.jpg
sr71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DUNDR » 13 srp 2017, 20:29

Jak-11/ C-11 ??
http://www.czech-sky.com
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Ve stavbě: L-39C a L-39ZA, Košice 1984 (1/72, Eduard)
DUNDR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mustang51 » 14 srp 2017, 00:10

kto tam pojde nech im povie ze motor maju otoceny dole hlavou..teda zle. :grin:
mustang51

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kedarkavon nb » 15 srp 2017, 20:06

Oni to vědí . A proč ukazovat vršek motoru mezka kde není nic vidět ?
Muzeum se snaží pokud možno ukázat z artefaktu co nejvíce a vršek klikovky moc nezaujme ani oko zkušeného odborníka. Muzeum po deseti letech existence je přecpáno po pověstný obroubek .
Teď čeká muzejníky z Klubu historie Letectví Jindřichův Hradec oprava repliky Spitfiru MK.V 1:1 , kterou získali minulí rok . Zatím jí není kam dát. Slušela by jí přístavba haly + ještě tři kusy letadel , které mají v záloze k dispozici. Už schází pouze 3 800 000 Kč .
Za chybějící popisku k trupu C-11 se osobně omlouvám. A v nejbližší době zjednám nápravu.
kedarkavon nb

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Rankl » 17 srp 2017, 20:32

Klucí, letos, jako každý rok, se budu na Jindřichohradecku pohybovat a tentokrát si muzeum nenechám ujít. =D> Díky za vaší práci.
Je lehké házet bomby na lidi, kteří se nemohou bránit, ale něco jiného je takový výlet, když je ve vzduchu ještě někdo, kdo má proti tomu námitky.
Jarda Rankl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kedarkavon nb » 18 srp 2017, 22:09

Ok Jardo , jestli přijedeš 26.8.2017 . Tak by jsme se mohli setkat a zvu tě na setkání letců a leteckých historiků v Jindřichově Hradci od 10.00.
Ostatní jste samozdřejmě také vítáni. Odpoledne v programu je mistrovství republiky v letecké akrobacii plachtařů . Je to na celý den popřípadě pro držáky noc.
Kontakt na mě :

Radek Novák
rnov.nb@gmail.com
602 75 10 68
Přílohy
Pozvánka_Setkání letců 26.8.2017_J. Hradec.jpg
kedarkavon nb

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse