Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Bloch MB 152C.1, 1/32, Azur

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Bloch MB 152C.1, 1/32, Azur

Příspěvekod Milan Holzapfel » 16 srp 2008, 15:25

Ke zkompletování sbírky hlavní trojice francouzských stíhaček z bojů v r. 1940 v měřítku 1/32 zbýval jediný typ. Bloch 152. Natěšeně jsem otevřel krabici, ale přiznám se, že mé dojmy jsou rozpačité. Oproti pěkně ztvárněným křídlům s jemnou paneláží včetně základních nýtových řad, detailům v kokpitu, dostatečně čirým průhledným dílům, kvalitním obtiskům, leptům a odlévaným částem stojí poloviny trupu, které jsou značně poškrábané a navíc k sobě zoufale nepasují. Srovnáte-li k sobě poloviny trupu v oblasti kokpitu budou se vám poloviny trupu silně rozestupovat v oblasti ocasu a naopak. Zdá se, že je trup někde kolem třetího a čtvrtého žebra hřbetu zkroucený. :evil: Tedy u mého exempláře určitě. Snad napoví přiložené fotky. Rozhodně jsem od modelu z produkce MPM/Azur/Special Hobby po velmi pěkných stavebnicích poslední doby (např. Airacobra) očekával více. No uvidíme při stavbě.
Potěšil mne výběr kamo jednoho stroje čs. pilota (Eduarda Prchala). To mi např. u stavebnic D.520 a MS 406 chybělo.
Pomalu se do tohoto kousku pustím, ale bude to asi dost trápení a termín dokončení si netroufám odhadnout. Tak se zatím podívejte na fotky a já jdu nýtovat a brousit. =;
Přílohy
Bloch01w.jpg
Bloch02w.jpg
Kvalita povrchu trupu není příliš dobrá.
Bloch03w.jpg
Poškrábaný a na omak jakoby pískový povrch trupu
Bloch04w.jpg
Nepasující trup. Na spojení obou polovin je třeba vynaložit značné síly - trup dost pruží.
Bloch05w.jpg
Povrch křídla je oproti trupu kvalitativně úplně jinde.
Bloch06w.jpg
Naposledy upravil Milan Holzapfel dne 16 srp 2008, 16:21, celkově upraveno 2
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Re: Bloch MB 152C.1, 1/32, Azur

Příspěvekod komisař » 16 srp 2008, 15:31

No to je dílo ... držím palce při stavbě! :D
Petr Koliba - bývalý člen bývalého klubu KPM Apolo Kopřivnice

"Nemo me impune lacessit."
komisař

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 16 srp 2008, 15:39

Další foto.
Přílohy
Bloch07w.jpg
slušné detaily na stěnách kokpitu
Bloch08w.jpg
Přístrojovka a panel.
Bloch09w.jpg
Na jedné polovině VOP je mělká propadlina.
Bloch10w.jpg
Čiré části jsou na dobré úrovni. Potěší část s trojúhelníkovými segmenty, která se nalepuje vcelku na hřbet (stačí pak před stříkáním zamaskovat) a nemusíme pracně trojúhelníky vlepovat do trupu
Bloch11w.jpg
Odlévané části jsou také pěkné, možná by motoru slušely i detaily v leptu (že by přišla HiTech verze?).
Bloch12w.jpg
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 16 srp 2008, 15:42

Ještě náhled návodu a barevných schémat.
(Omlouvám se za fotky je to foceno narychlo bez stativu a světel )
Přílohy
Bloch13w.jpg
Bloch14w.jpg
Prchalova mašina je ta třetí (bílá 7); je to popsáno dodatečně na poslední straně návodu.
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martinicky Vladimir » 16 srp 2008, 15:53

Aj tie nytove rady odflakly!!!V tomto meritku aby jeden nyt bol vo spare a druhy 1,5-2 mm vedla spary...no tak ja neviem???!I ked ja nemam rad strojovu presnost,a aj na skutocnych masinach je vidiet nytovanie nie strojovo presne,tak si v Azure mohli dat trochu viac zalezat,a nie hodit na trh polotovar!Vladimir M.
Martinicky Vladimir

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Zimandl » 16 srp 2008, 17:07

Ty brďo, zatím nejhorší stavebnice od Azuru co jsem viděl, taky jsem nad ní přemýšlel, ale je to na mne moc veliké... :roll: držím palce a přeji pevné nervy... :D
www.klpm.cz - Klub litoměřických plastikových modelářů,
Litoměřický Kalich - 07.06.2025

Poslední dokončené:
Admiral Graf Spee, I-400, IJN Mikasa, USS Arizona, USS Langley CV-1, Armstrong-Whitworth F.K.8, Caudron G.IV, SMS Viribus Unitis
Pavel Zimandl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Fíkus » 16 srp 2008, 18:29

Pán je labužník, krásnej aeroplán, přeju aby se povedl =D>
A kde je Fifinka...?
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php? ... okou%C5%A1
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=121&t=23403
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php? ... t=Frydrych
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=24595
viewtopic.php?f=58&t=30564&start=0
Fíkus

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 18 srp 2008, 09:00

Pánové díky za ohlasy. Pomaličku jsem začal začišťovat díly a hrát si s kokpitem. Plastik je velmi měkký a tak je potřeba být dost opatrný.
Jen zjišťuji, že mám nemnoho podkladů (monografie L+K, Profile, Replic 93, French Fighters In Action). Výkres v monografii má odlišně (nebo neúplnou) paneláž a o rozložení nýtových řad mám určité pochybnosti (výkres je z r. 1971). Nemá, prosím, někdo něco (podvozky, šachty, motor, kokpit) ve svých archivech? Zdá se mi, že tenhle typ je dost opomíjen. :(
V In actionu je uváděno, že barva cockpitu byla zelená Protective green FS 14108. (Na snímku se jeví opravdu jako dost světlá? Já měl dojem že "standardní" interierovou barvou frantíků by tmavá modrošedá. Ví někdo více?
Naposledy upravil Milan Holzapfel dne 09 bře 2009, 12:46, celkově upraveno 2
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Zimandl » 18 srp 2008, 14:10

Milan Holzapfel píše:V In actionu je uváděno, že barva cockpitu byla zelená Protective green FS 14108. (Na snímku se jeví opravdu jako dost světlá? http://img203.photo.163.com/inavigation/25464719/649579162.jpg Já měl dojem že "standardní" interierovou barvou frantíků by tmavá modrošedá. Ví někdo více?

Já jsem se dočetl, že barva interiérů se lišila podle výrobce. :arrow: Nejčastěji to byla právě ta středně zelená FS 34108 (vert pomme), tmavá modrošedá (gris-bleu foncé)a u bombardérů ještě modročerná (bleu nuit). Na vnitřní stranu krytů, klapek a podvozkových šachet používali také dost často světle okrovou antikorozní barvu (chamois). Osobně bych se asi u Blochu přiklonil k té středně zelené, mě se zase tak moc světlá nezdá http://www.colorserver.net/showcolor.asp?fs=34108 :-D
www.klpm.cz - Klub litoměřických plastikových modelářů,
Litoměřický Kalich - 07.06.2025

Poslední dokončené:
Admiral Graf Spee, I-400, IJN Mikasa, USS Arizona, USS Langley CV-1, Armstrong-Whitworth F.K.8, Caudron G.IV, SMS Viribus Unitis
Pavel Zimandl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radim Špůrek » 18 srp 2008, 15:59

No, tak to jsi mne moc nepotěšil, já se na něj těšil jak na první rande... (už ty Azuří Frantíky mám všechny a tenhle jsem chtěl taky... hlavně to poškrábání je děsivé...

podívám se doma do Avionsů, byly tam nějaké články na tohle éro, pokud tam budou nějaké detaily tak Ti to naskenuju...
Radim Špůrek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondra Kubeš » 18 srp 2008, 22:38

x
Naposledy upravil Ondra Kubeš dne 14 kvě 2011, 21:18, celkově upraveno 1
Ondra Kubeš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 19 srp 2008, 08:51

Pánové díky!
To Ondra Kubeš: To poškrábání nebude až takový problém už jsem ho na jedné polovině trupu zbrousil (většinou vystupuje nad povrch). Navíc ještě budu nýtovat takže se to zahladí. Více mi vadí nesedící poloviny trupu. Vzhledem k velikosti modelu a tlouštce stěn mám obavy aby násilné stažení obou polovin k sobě nemělo později tendenci praskat. Bude asi potřeba hodně zkoušek nasucho se všemi podestavami co to jen půjde. Dnes jsem si vzal uretanový díly do práce abych je oddělil od nálitků (jsou tam patříčné nástroje a uretanový prach a závěje v garsonce není nic příjemného) :grin: .
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 23 srp 2008, 15:09

Mírný pokrok. Onýtované jsou obě poloviny křídla, VOP, částečně dolní polovina křídla a trup. Odděleny resiny od nálitků a započata hrubá stavba kokpitu. Jak jsem předpokládal vše je nutno několikrát zkoušet na sucho a silně doupravovat (inu short run). Zdá se že oříškem bude napojení motorové sekce na trup. Tam to asi nebude správně sedět hlavně v místě přechodu trup + centroplán + náběžná hrana křídla a také správná hloubka vsazení motoru do prstence dozná asi značných úprav.
Křídla i VOP mají silnou odtokovou hranu, ale tohle vylepšovat nebudu (chápu, že bych asi měl, ale má vrozená lenost a odpor k této činnosti mi v tom brání :grin: ).
Přílohy
Bloch15w.jpg
onýtovaná a lehce zaleštěná pravá polovina křídla
Bloch16w.jpg
Slepená onýtovaná, nevyleštěná a nezačištěná jedna z VOP
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 27 srp 2008, 08:54

Začínají se vršit drobné problémy částečně mojí vinou, částečně chybou výrobce. Masiv reduktoru příliš vystupuje z motorového krytu a tak by vrtule nepřirozeně čněla vpřed. Je nutno obrousit dosedací plochu uvnitř motorového krytu ovšem ne tak jako já, kdy jsem obrousil i usazovací drážku :roll: . Tu je tedy vhodné před tímto krokem prohloubit až na dno odlitku.
Žebra v podvozkových šachtách mají podle návodu směřovat výřezy pro podvozkovou nohu k zadní části šachty (viz. obrázek návodu výše). Jak posléze zjistíme nesedí tam (já pitomec už tři přilepil ](*,) )! Ale když je obrátíme pasují naprosto přesně! Jak tedy patří? Mnoho nám nenapoví ani vložení podvozkové nohy s kolem, ale přikláněl bych se k variantě z návodu. Další pikantností je velikost otvorů pro kola. Kola jsou větší a nevlezou se do nich (ani když upustíme vzduch :grin: ).
Přílohy
Bloch17w.jpg
Dvě žebra vlevo jsou nalepena podle návodu, dvě vpravo pouze vložena. Hmota je dost měkká což trochu komplikuje opracování. Zdá se že budeme opravovat.
Bloch18w.jpg
Jako na předchozím obrázku. Žebro č.32 sedí do šachty poměrně přesně, ale je otočeno proti návodu. Žebro č.33 je vloženo podle návodu a evidentně nesedí jak výška tak sklon u stěny. Jak to má být tedy správně?
Bloch19w.jpg
podvozková noha nesedí do výřezů ani v jedné z variant, navíc jsou výřezy příliš úzké.
Bloch20w.jpg
Kolo je větší než otvor pro něj. Pokud nestavíme model se zavřeným podvozkem není to podstatné, ale svědčí to spolu s předcházejícími poznatky o pečlivosti v přípravě modelu. Celé se mi to zdá uspěchané
Bloch21w.jpg
To stejné zevnitř.
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 27 srp 2008, 09:07

hmmmmmm, tak by mě zajímalo, kde udělali soudruzi z endéer chybu :grin:
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr