Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Nieuport 11 a velbloud (Dimps III)1/48 -pokračuji ve stavbě

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Nieuport 11 a velbloud (Dimps III)1/48 -pokračuji ve stavbě

Příspěvekod ondrej » 21 srp 2008, 05:50

Tak jak jsem slíbil, po Hanriotovi bude jedenáctka, a to taky v italských barvách. Pořídil jsem si profipack od edíků, ale jelikož neobsahuje italskou kamo, trochu jsem pátral po netu. Chtěl bych nějaký barevnější kousek, ale ne ten profláknutý 1763 s širokou trikolorou na trupu. Dost mě zaujaly následující dva, ale ten modrý se mi nezdá věrohodný (bude to spíš barva hliníku) a k tomu s šikmou trikolorou jsem nic jiného taky nenašel. Takže jseště před stavbou se obracím na vás drazí chmelničáři s prosbou o pomoc. Má-li někdo nějaké foto nebo další info, budu rád za každou odpověď. Obzvláště mě zaujala ta kombinace raket a kulometu na křídle, což by model hezky oživilo. Už se to tu kdysi probíralo a v příspěvku od MM jsem se dočetl, že tato kombinace je možná.

U toho druhého nieuportu (macchi) mě překvapuje, že nemá číselné označení (?). Co jsem pátral, tak italské jedenáctky byly v barvě plátna s tmavým (černá, tmavě hnědá?) lemováním trupu, křídel a výškovky (směrovky ne) bez výsostných znaků, ale se spodní stranou křídel v kombinaci zelená, plátno, červená. Někde se uvádí, že uprostřed byla bílá, ale to vypadá na omyl. Taky se z dostupných fotek zdá, že barvy na krytu motoru se sbíhaly do středu.

V kokpitu prý u jedenáctek často nebyla přístrojová deska, takže tady zase tápu.

Taky vám chci napsat, že se tentokrát pokusím stavbu více dokumentovat (narozdíl od hanriota), pokud k tomu bude čas. Rozhodně je to běh na delší trať, neboť končí dovolená a musím zase do práce, ach jo.
Přílohy
Ni11-06.jpg
Ni11c.jpg
Naposledy upravil ondrej dne 30 črc 2009, 18:25, celkově upraveno 3
Dokončeno: Focke-wulf Fw 190A-8 1/48 Euard,Hanriot HD.1 - drak 1/48 Eduard

návrh, výroba a prodej masek na stříkání www.omask.cz

Omask - stránky na facebooku
ondrej

• Odpovědět s citací

Re: Nieuport 11 1/48 Eduard

Příspěvekod zdesko » 21 srp 2008, 16:08

..Ondreji je to sice můj názor založený na jedné hlášce kdesi v odborném tisku a tento názor je mi neustále někým bořen..nicméně ještě jsem neviděl přesvědčivé důkazy,že Nie 11 létaly naložené jak raketama,tak kulometem s municí.. Marek Mincbergr mi sice jednu fotku podsunul,kde je takto evidentně jedenáctka vyzbrojená..ale když se pustíš do čtení celé fotky,tak zjistíš,že je to pravděpodobně takové foto "pro maminku na památku"..Letounek není evidentně zatížen..tzn,že je nenatankovaný a tudíž kromě raketek nenese ani munici..Nicméně podle motoru je to Nie.11..ale neletí..!!! Nie11 C.1 byl letounek motorově stačící jen tak,tak.. ale to nebudu dál rozebírat.. Vrátím se zpět k raketkám..jak jistě víš,byla to výzbroj určená proti balonům a vzducholodím..na to aby potkaly nějakej rakouskej balon by se však museli Italové na těch Nieuportech přeplazit přes Alpy...a dám ruku do ohně za to,že to prostě takhle naložená jedenáctka nedokázala.. :wink: A co se týká pohybu vzducholodí na jejich frontě..? No,něco za sebou tahaly lodě..ale to by se asi Italové nepouštěli zase do nějakejch velkejch akcí nad širým mořem... :-k Nebudu to moc rozpitvávat..ale podle mě v daném časovém období neměli Italové pro rakety využití a tak je ani neužívali..Vté době však probíhal jejich boom v Belgii a ve Francii..! Mezi Belgičany se takto zrodilo několik "Balon Busterů"..
Přílohy
Nie 11C-1_No1457-a01.jpg
Nie11 s plnou výzbrojí..ale jak vidno..vůbec není zatížená..takže nikam nepoletí..!
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 21 srp 2008, 16:11

..a tady jsem našel nějaké Ital zbarveníčka..:
Přílohy
Nie 11C-1_color-it-Baracca01a.jpg
Nie 11C-1_color-it02a.jpg
Nie 11C-1_color-it02a.jpg (30.69 KiB) Zobrazeno 4020 krát
Nie 11C-1_color-it01.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 21 srp 2008, 16:14

..tohle je ovšem spíše lákadlo pro Moniku.. :-D ..ale je to také Ital..!! Teda bejvalej.. :wink:
Přílohy
Nie 11C-1_color-it-Ni1615-RU 00-27-a.jpg
Nie 11C-1_color-it-Ni1615-RU 00-27-a.jpg (23.18 KiB) Zobrazeno 4011 krát
Nie 11C-1_color-it-Ni1615-RU 00-27-foto01.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 21 srp 2008, 16:17

..a máš pravdu v tom,že Nie 11 měly i neměly přístrojovku..ale většinou spíš neměly..pod tím hřbetem byly strčené náhradní nábojové bubny s municí (někdy).. :wink:
Přílohy
Nie 11C-1_int01.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 21 srp 2008, 16:22

..a co tuhle repliku..tu znáš..? S podobnými motivy létala jedna jednotka na Hanriotech..(ale z hlavy nevím která.. #-o )
Přílohy
Nie 11C-1 Macchi_Ni2123-replika01.jpg
Nie 11C-1 Macchi_Ni2123-replika01e.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod René Ernst » 21 srp 2008, 16:43

Tak něco z mého archivu,zdroj Osprey Aircraft of the Aces Balloon-Busting Aces of WW I
Přílohy
Ni 11 ital.jpg
Ni 11 ital text.jpg
René Ernst

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 21 srp 2008, 18:54

..přimlouvám se i za zakladele linku,zda nemá někdo italský "raketový" Nieuporty na fotkách.. Docela by mě zajímalo,jestli jsou ty kresbičky reálné... :-k
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ondrej » 21 srp 2008, 20:31

Takže zdesko i ostatní děkuji. Ty rakety jsem už v duchu odsoudil, a ten argument s nedostatkem balónů na sestřel mne jen utvrdil. Takže to bude jen s kulometem na křídle. Asi půjdu do toho druhého z úvodního příspěvku nebo do toho od Reného E.. Niméně ještě jedna malá dotěrná otázečka. Dneska jsem prolézal kitník a našel jsem ještě Ni-16 profipack (Max, a je tam i ten fox-trot). Nevíte, zda s nima lítali i taliáni? Nebo budu muset postavit frantíka či belgičana?

ondrej

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tom Binter » 21 srp 2008, 22:16

No jestli ten týpek všechny ty balóny sestřelil stejným stylem jako ten třetí, tak teda........ :lol: :lol: :lol:
Všechno vím a všechno znám a to co nevím a co neznám, tak na to se zeptám.
Tom Binter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ondrej » 22 srp 2008, 06:18

Takže co jsem se dočetl v mém archivu, tak taloši 16 neměli. Ale našel jsem při prohlížení ještě pár zajímavých fotek. Tak předně jeden nieuport s raketama a asi sejmutým kulometem. Je to asi frantík. Dále něco pro moniku a pro ostatní křižáky a nakonec jedna, která mě dost oslovila, ale bohužel není vidět číselné označení.

Ke stavbě jen slovem: všechny díly začištěny a něco málo slepeno. Dneska se chystám na barvení kokpitu a zalepení drátěných oček do křídel pro výplety. Fotky budou, až stvořím něco, co za to stojí.
Přílohy
a2a.jpg
Tenhle "němec" je asi vyzbrojen. Nicméně určitě zajímavý námět na model s raketama jen na jedné straně.
a6.jpg
Zato tento asi frantík kulomet pravděpodobně nemá.
a5.jpg
a3a.jpg
N11_macchi.jpg
Všimněte si tmavých pneumatik (černá?), taky asi nebyl vyzbrojen. Navíc má tmavě lemovanou směrovku, což není u všech 11 obvyklé - aspoň co jsem našel na netu. Bohužel je nečitelné číslo. Jen poslední je 0 a první asi 2 nebo 8. Fotka je asi z období po válce.

ondrej

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Monika M. » 22 srp 2008, 10:43

zdesko píše:..tohle je ovšem spíše lákadlo pro Moniku.. :-D ..ale je to také Ital..!! Teda bejvalej.. :wink:

Děkuji, to je moc pěkné lákadlo :P :P :P a ten druhý Ondro taky - jen jaká byla ta barva vepředu? Ale to je fuk, Nie 11 je někde v krabici zapadlé prachem a hned tak ho stavět nebudu.
Poslední dokončené:
LVG C.VI 1/32, Morane - Saulnier N
Monika M.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 22 srp 2008, 11:49

..Ondreji asi Tě trochu zklamu,ale ty dva německý Nieuporty s největší pravděpodobností nejsou Nieuporty,ale na obou fotkách je zachycen Euler D.1..což byla takřka identická kopie Nie11C-1..všimni si rozdílného svedení lanek VOP do trupu a na tmavé fotce je v náznaku vidět Oberursel UO..o výkonu 60kW..což byl licenční Gnome..oba letouny mají i jiné vrtule,než Nie11 a i větrný štítek vypadá malinko jinak..Eulerovi Nieuporty byly využívány především k výcviku.. Bojově snad v omezené míře byly nasazeny pouze "Nieuporty" od Siemens-Schuckerta typ D.1..tyto se ale mnohem více od svého vzoru lišily.. :wink:
Přílohy
Siemens Schuckert D-1_00a1.jpg
Siemens Schuckert D-1_00.jpg
Siemens Schuckert D-1_01.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 22 srp 2008, 12:00

..Moniko-oba Eulery byly snad jen v"přírodních" barvách..tedy..:kov,dřevo,plátno...
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 22 srp 2008, 12:14

..Ondreji..ten FOX-TROT..ovšem není Nie16..ale Nie11. :!: :!: :!: Viz foto výše... :roll: A obě šestnáctky,které Jsi přiložil vypadají,že jsou z Escadrille Lafayette..což byla sice francouzká jednotka,ale piloti byli hlavně "amíci"..m.j. i R.Luftbery..na fotce přikládám další pohled na toho "nezajatého frantíka"..co Jsi sem dal.. [-o< ..jak vidíš,ten kulomet tam je... :wink:
Přílohy
Nie 11C-1_Lafayette Escadrille-01.jpg
Nie 11C-1_Lafayette Escadrille-01.jpg (13.54 KiB) Zobrazeno 3704 krát
Nie 11C-1_Lafayette Escadrille-art01.jpg
zdesko

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby