Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Létající laboratoře, zkušebny

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Létající laboratoře, zkušebny

Příspěvekod 172flogger » 28 črc 2008, 21:13

chtěl bych si trochu doplnit znalosti o těchto "okrajových" a málo známých letadlech, hlavně, co se týká našeho letectva.
Něco málo vím o MIG-15 a MIG-21 pro zkoušky vystřelovacích sedaček a z fotek znám náš JAK-40 s turbovrtulovým motorem na čumáku. Dost mě ale zajímá IL-28 pro zkoušky proudových motorů. Kde o něm něco najdu ?

Případně když narazíte na webu fotku zajímavého letadla upraveného pro testy, dejte jí do tohoto tématu. Stejně tak postavených modelů podle nich.
Jakýchkoliv I zahraničních. Někde jsem viděl dvojtrupý Blaník, dopravák (B-727?) s proudovým motorem na pilonu vedle kabiny , Tu-104 střílející raketu, je jich spousta....
Děkuju.
1/72. Nic větčejší, nic meňčejší
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
172flogger

• Odpovědět s citací

Re: Létající laboratoře, zkušebny

Příspěvekod Pavel Klouček » 28 črc 2008, 21:29

Nevím jak je to s textem, ale obrázky na létající zkušebnu Il-28 s trupovým číslem 6915 lze nalézt v L+K 2002/10 a ve Zlínku Junior 1996/3. Něco se o něm píše snad i v Triádě.

A tady je text z dokumentu staženého ze stránek VZLÚ o jeho historii:

Iljušin Il-28, rok 1958, označení "6915"
Tento sovětský bombardér byl v ústavu v roce 1958 navržen jako letoun vhodný pro přestavbu na létající laboratoř,
původně určenou ke zkouškám motoru M-701 pro L-29 Delfin a později motoru AI-25W pro L-39 Albatros. Potřebný
Il-28 (ev.č. 6915) byl téhož roku MNO uvolněn pro VZLÚ ze stavu čs. vojenského letectva. Prototypové dílny ústavu na
něm uskutečnily mnoho úprav, z nichž nejdůležitější byla vestavba motorového lože pro zkoušené motory pod zadní
střeliště. Dne 29.11.1959 takto upravený letoun poprvé vzlétl a potom následovala celá řada zkušebních letů s výše
uvedenými motory a se spouštěcím zdrojem Safir pro L-39. Po ukončení zkoušek v roce 1970 byl Il-28 používán jako
nosič figurín pro zkušební padáky.
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 05 srp 2008, 15:32

PaKlo píše:Nevím jak je to s textem, ale obrázky na létající zkušebnu Il-28 s trupovým číslem 6915 lze nalézt v L+K 2002/10 a ve Zlínku Junior 1996/3. Něco se o něm píše snad i v Triádě.

A tady je text z dokumentu staženého ze stránek VZLÚ o jeho historii:

Iljušin Il-28, rok 1958, označení "6915"
Tento sovětský bombardér byl v ústavu v roce 1958 navržen jako letoun vhodný pro přestavbu na létající laboratoř,
původně určenou ke zkouškám motoru M-701 pro L-29 Delfin a později motoru AI-25W pro L-39 Albatros. Potřebný
Il-28 (ev.č. 6915) byl téhož roku MNO uvolněn pro VZLÚ ze stavu čs. vojenského letectva. Prototypové dílny ústavu na
něm uskutečnily mnoho úprav, z nichž nejdůležitější byla vestavba motorového lože pro zkoušené motory pod zadní
střeliště. Dne 29.11.1959 takto upravený letoun poprvé vzlétl a potom následovala celá řada zkušebních letů s výše
uvedenými motory a se spouštěcím zdrojem Safir pro L-39. Po ukončení zkoušek v roce 1970 byl Il-28 používán jako
nosič figurín pro zkušební padáky.

díky, zkusím to sehnat.

jinak našel jsem zajímavou "věc" z Polska:
http://www.hyperscale.com/2007/features ... elpd_1.htm
http://pwm.org.pl/viewtopic.php?p=449
IMG_7652.jpg
polský "Mistel"

1/72. Nic větčejší, nic meňčejší
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Rankl » 05 srp 2008, 19:22

B-17 jako létající zkušebna pro motor P-W T-34.
Přílohy
SF34607.jpg
NA005776.jpg
N6694C1965.jpg
Bell1.jpg
B-17fiveengines.jpg
2246751957_1ba67ae354_o.jpg
Je lehké házet bomby na lidi, kteří se nemohou bránit, ale něco jiného je takový výlet, když je ve vzduchu ještě někdo, kdo má proti tomu námitky.
Jarda Rankl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mischio » 07 srp 2008, 08:32

Jaký tě zajímá období kromě našich???? Já se specializuju na jety z WWII a létajících zkušeben mám poměrně dost.
https://zlejruda2.blogspot.com/
Mischio

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse