Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Sci-fi modely a vesmírná technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Schnabelgun - ZLuca 1/220 resin

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Schnabelgun - ZLuca 1/220 resin

Příspěvekod PeVl » 20 čer 2008, 21:43

Díky moc zrovna je jeden na prodej :D
myslíš, že by na eDay(i) by mohl být Schnabel vidět naživo ??
PeVl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 23 čer 2008, 13:56

PeVl píše:Díky moc zrovna je jeden na prodej :D
myslíš, že by na eDay(i) by mohl být Schnabel vidět naživo ??

Určitě, chystám se ho vzít s sebou, musím ještě udělat podložku - už mám představu, jen ji objednat a vymyslet, jak na ni zakomponovat tu příšeru. Takže si teď dám trochu oddych nad něčím jiným a až bude podložka, dotáhnu to...
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PeVl » 24 čer 2008, 13:24

Tome díky , Hyper Weapon už je na cestě domů a s ním i další , no nekup to, když to nabídne za jednu dopravu :-D
dh005.jpg

PeVl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 24 čer 2008, 13:40

Jojo, na tohle jsem taky koukal... :-)

Dal jsem si ale nakupovací pauzu, mám příliš mnoho věcí buď doma a nebo na cestě domů...netřeba to přehánět...
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 16 črc 2008, 08:51

Tak, po delší době zase nějaký progres.

V mezidobí jsem čekal až mi dojde dřevěný podstavec a následně se pustil do své první minidiorámy. Terén jsem nikdy nemodeloval a tak jsem tápal, zkoumal web a dotazoval kolegy. Měl jsem představu - podobnou obrázkům autora - jak Schnabelgun stojí na pískovém podkladu, na kterém jsou naznačeny písečné duny.

Ne že by to mělo nějaký zásadní význam, ale líbilo se mi to jednak barevně - hezky to zapadá do barevné kompozice a druhak mi to přišlo jednoduché v tom smyslu, aby to zbytečně neodvádělo pozornost od modelu samotného. Potýkal jsem se s několika problémy:

1) Schnabelgun je v měřítku 1:220, což je sice možná jedno, protože se to dá těžko z něčeho odvodit, ale přeci jenom jsem chtěl, aby terén odpovídal nebo spíš napovídal, že je to celé dost velké, zavrhl jsem tedy instalaci jakýchkoliv doplňků i z tohoto důvodu

2) Žádný terén jsem nikdy nestavěl a tak jsem dost silně tápal. Respektive - měl jsem představu, jak terén jako takový uchopím, ale trochu jsem se bál povrchu - jak naznačit písek, aby to nevypadalo spíš jako kamení (zvětšeno 220x)...

No, nakonec jsem postupoval tak, jak jsem si předem rozmyslel s tím, že několik kroků jsem byl nucen modifikovat a nakonec i experimentovat s postupy v závěrečné fázi.

Tak tedy:

Nejdříve jsem se pokusil navrhnout rozložení diorámy - jednoduše jsem na podložku položil papír a obkreslil nohy. V této fázi se výrazně zvětšilo vymezení vůle mezi jednotlivými částmi modelu - prostě není na manipulaci vhodný. Nakonec jsem se ale dobral jakémus postavení, které jsem měl za cíl a říkal jsem si, že až to zafixuji na podložku, všechny spoje zase zpevním vteřinovým lepidlem.

schnabel_99d.jpg

schnabel_99e.jpg

Pak jsem v místech, kde budou nohy, vyvrtal díry a umístil do nich dráty, aby bylo možno model k podložce lépe fixovat, totéž jsem udělal pro zbraň (bude se v jednom místě dotýkat země).

Povrch podložky (nalakované) jsem poškrábal rydlem a jal se terén modelovat z miliputu. Jako základ jsem použil Miliput terracotta, který jsem nanesl ve víceméně rovnoměrné vrstvě po celé ploše, kde jsem chtěl mít budoucí písek. Padlo na to celé balení, ono je to dost velké ta podložka.

Pak jsem používal šedo-zelený miliput, který mi přišel o něco jemnější - klíčové bylo vymodelovat "uložení" nohou, které - částečně díky konstrukci - nesedí na ploše, ale mají prsty o něco níže než prostřední "chodidlo". Aby se model nevznášel ve vzduchu, bylo třeba nanést pod obě nohy větší množství tmelu. Nohy jsem nakonec od modelu oddělil a pracoval přímo s nimi - byla to cesta dílčích kroků a neustálého zkoušení "dosedu" při ještě měkkém miliputu...

Trochu jsem se děsil toho, že to změní ráz podložky - při té velikosti a tím pádem i tíze by se Schnabelgun měl spíš měl bořit, než stát "na kopečku", na druhou stranu písek zas není bahno...

schnabel_99f.jpg

No, říkal jsem si, že to nějak dopadne a začal jsem modelovat "vlnky" imitující písečné duny. Sice jsem se inspiroval obrázkem podložky autora, ale to moje dopadlo zamozřejmě úplně jinak. Duny spíše připomínaly vlnky na rybníce a celé to pořád nebylo to ono, v tomhle měřítku by asi měly být menší a mělo by jich být více...Neměl jsem ale sílu to nějak zásadně předělávat a tak jsem to nechal tak.

Dost jsem řešil konečný povrch - říkal jsem si, že díky měřítku bude lepší se o nějakou strukturu písku vůbec nepokoušet a povrch pouze nabarvit. Plocha ale nebyla hladká, jak jsem ji dělal po kouskách, přes veškerou snahu se stejně neodaří to na sebe napojit bez viditelných přechodů...

Pak mě napadlo použít postup, který jsem původně zavrhl - povrch jsem natřel Herkulesem a posypal hrubou moukou, protože nic jemnějšího (snad jedině hladká mouka) mě nenapadlo (polohrubá je kupodivu skoro stejně hrubá jako hrubá mouka).

Výsledek nakonec nebyl úplně k zahození a říkal jsem si, že po nabarvení to určitě bude vypadat ještě líp. Zkusil jsem použít pistoli, ale nebyl to dobrý nápad - ne snad proto, že by mouka lítala všude kolem, ale jemný aerosol se na podobný povrch špatně nanáší. Nakonec mě napadlo použít klasicky štětec - ne natírat, ale řídkou barvou "tupovat" - nechal jsem štětec nasát velké množství barvy a dotkl se povrchu - barva se rozpila a zrníčka mouky pomáhaly kapilaritě. Zalití barvou navíc pomohlo mouku k povrchu více fixovat a víc jej sjednotit...

Za chvíli jsem takhle "zaplavil" celý povrch a kupodivu to vypadlo dobře. Zbývalo opravit pár nepřesností a povrch vystínovat stříkací pistolí tmavší pískovou a bylo to. Musel jsem udělat ještě pár drobných oprav, kterými jsem si poněkud zkomplikoval život, ale vše dobře dopadlo.

Povrch nakonec podle mého názoru vůbec nevypadá špatně, velikost "dun" mě tolik netrápí a písek to docela připomíná a model jako takový to neruší. Příště budu možná o něco chytřejší, ale na první pokus to docela jde, ne?

schnabel_99g.jpg

schnabel_99h.jpg

schnabel_99i.jpg

Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 16 črc 2008, 08:59

No, ještě pár fotek, jak to vypadá dohromady. Až dodělám detaily do finální podoby, pokusím se provést finální focení za lepších podmínek, aby to celé nebylo tak hozené do oranžova...

schnabel_99j.jpg

schnabel_99k.jpg

schnabel_99l.jpg

schnabel_99m.jpg

schnabel_99n.jpg

schnabel_99o.jpg

Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PeVl » 16 črc 2008, 09:11

s tím pískem super nápad, neodvádí to zbytečně pozornost od modelu, moc pěkný (jenom, ale to neber moc vážně, bych udělal možná nějakou brázdu za nohama aby to nevypadalo, že ho tam někdo zasadil z vrtulníku). Jinak věci od Kobayashiho už dorazily, teď sbírám odvahu :-)
PeVl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 16 črc 2008, 09:28

Jojo, trefná připomínka...hodně jsem nad tím přemýšlel, ale netroufl jsem si pokusit se to nějak zobrazit. Podle mě ta věc nohy dost courala po zemi a tak by zobrazení stop nebylo asi jednoduché...tak jsem si řekl, že obětuji snahu o věrnost a logiku (správnou) řešení, kde je menší šance to zkonit...

Ale hodně jsem s tím bojoval a hodně mi to vrtá hlavou i teďkon...uvidíme někdy příště

No, ten Kobayashi je paráda, a ano, je to o odvaze, ale zároveň je to zábava. Já pořád přemýšlím, jestli se teď pustit do avízovaného Oskara a nebo mě svrbí prsty nad tou Hyperweapon a nebo naopak nad něčím menším a jednoušším z podobného ranku... Uvidíme na momentální náladě. Schnabelgun byl ale stavebně poměrně martýrium (dáno konstrukcí a mírou detailu) a tak vše ostatní co zatím mám je spíše legrace (stavebně), takže o to víc se soustředit na povrchovku...

Takže přeju síly přri sbírání odvahy :mrgreen:
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PeVl » 16 črc 2008, 09:43

já bych to neřeši, jak jsem psal, neber to moc vážně, jde o ten model a ten je suprovní =D> =D>
Já toho mám ted celkem dost k dodělání , ale asi se vrhnu na jeden z toho trojmodelu s tou holkou. Představu mám, celkem dost se dá vyčíst na stránkách, kde je průřez celou tvorbou
PeVl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pooky » 17 črc 2008, 09:41

Vyzera super. Ale stopy za nim by boli naozaj lepsie
pooky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 17 črc 2008, 10:02

Teď mě to trklo! Ta věc ma zádech raketový motor, takže absence stop není zas až tak nelogický prvek :D

Ale beru připomínky, se stopama by to bylo lepší, ale netrouf jsem si na ně a teď už se v tom vrtat nebudu, dopadlo by to nejspíš jenom hůř...

Jinak díky za pochvalu, jsem rád, že se to líbí, je to myslím celkem neokoukané i pro mne :-D
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bubak » 17 črc 2008, 10:04

Fakt vyzerá super,len okrem tých stôp by som povedal,že nohy by sa do piesku zaryli,ale už je neskoro.
Ľubomír Ontkoc
Bubak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PeVl » 17 črc 2008, 10:20

NO jasně motor, omlouvám se, že jsem, si hned nevšiml :D :D :D :D
Jinak dorazily ti už ty katalogy z Japanu ?? jen mě zajímá jestli ti sečetli poštový za každý nebo to zvážili a udělali nový poštovný díky.
PeVl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 17 črc 2008, 10:57

Něco dorazilo, něco je na cestě. Poštovný vždycky dělají až nakonec, když vybavují celou objednávku. Je to ale bohužel trochu darda - vychází mi to mezi 40-50% ceny, bohužel. Ono je to taky tím, že ty časopisy jsou dost těžké. Navíc mě překvapilo, že to balí do velkých krabic - posílali mi tři brožované knížky formátu A4 a jednu pravda většího formátu, ale dali to do pixly, kam by se jich vešlo desetkrát tolik - celé to bylo vyplněno bublinkovým igelitem... Chápu, asi si ulehčují práci a poštovné je stejně podle váhy, ale takhle velký balík budí skoro moc pozornosti, dlouho se to válí na poštách a tak...

podle poštovnýho mi ale přišlo, že člověk moc neušetří, když třeba objedná víc věcí najednou v porovnání s tím to kupovat po jednom zvlášť...

teď mám na cestě větší balík z hlj (neodolal jsem a využil výprodeje sice postavených a nabarvených - ale to se dá snadnol napravit) SAFS figurek v měřítku 1:35 - udělal jsem si zásobu, budou se hodit do různých diorámat, co plánuju až budu někdy v důchodu stavět

sleva masivní, poštovné taky, takže to snad vyjde rozumně...jenom čekám, kdy se nad tím ztopoří nějaký snaživý celník...
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 17 zář 2008, 20:28

Tak, po dlouhé odmlce, kdy mne neustále něco odvádělo od těch posledních drobností na modelu - znáte to, dokončovací práce jsou někdy to nejhorší - jsem model dotáhl do podoby, kdy už nemám sílu (a ani čas) na něm ještě něco vylepšovat...

Následující dva dny jsem služebně v zahraničí, takže v této podobě uvidíte Schnabel na E-day v kategorii sci-fi. Doufám, že se bude líbit a díky za připomínky během stavby.

schnabel_x001.JPG

schnabel_x002.JPG

schnabel_x003.JPG

schnabel_x004.JPG

schnabel_x005.JPG

schnabel_x006.JPG

Tomáš Chmelík

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno