Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Sci-fi modely a vesmírná technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Schnabelgun - ZLuca 1/220 resin

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Schnabelgun - ZLuca 1/220 resin

Příspěvekod PeVl » 30 dub 2008, 13:23

pěkný , pěkný , pěkný; vzhledem k tomu, jak vypadá Tvůj tank ze SW se moc těším na výsledek. Já se ted vrtám v AVP taky rezin, ale už skoro měsíc jen čistím a čistím holt skororesin z Taiwanu.
PeVl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 06 kvě 2008, 08:32

Přikládám drobný progres.

Pustil jsem se do patinování kovových dílů. Snažím se postupovat pomalu a velmi decentně, snahou je odlišit kovový nádech jednotlivých částí než abych z toho udělal barevnou omalovánku. Je to práce na několik kroků, protože nemá smysl to uspěchat a je třeba se k tomu několikrát vrátit, aby člověk udržel disciplínu být trpělivý a nepřehnat to...

Takže zatím jen nějaký základní progres na dílu, který bude celý v kovu (jinými slovy, nemá na sobě žádnou kamuflovanou část - proč napíšu za chvíli).

Taky jsem se dokopal k tomu to nafotit pořádně, tak přikládám pár fotek kovových částí v lepší kvalitě. Někde jsou ještě nedokonalosti, které průběžně opravuju...(ne všude to ale jde)

schnabel_25.jpg
Snaha o decentní stínování...

schnabel_25a.jpg

schnabel_26.jpg

schnabel_27.jpg

Naposledy upravil Tomáš Chmelík dne 06 kvě 2008, 09:03, celkově upraveno 1
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 06 kvě 2008, 08:56

Tak, pak jsem řešil, jak tu potvoru budu vlastně barvit...

Možnosti byly v zásadě dvě - natírat (výhody: plochy nejsou tak velké, díly jsou složité na maskování, nevýhody: kryvost barvy, riziko znatelných tahů štětcem) a nebo stříkat (výhody: kvalita povrchu atd., nevýhody: hrůzné martyrium maskování něčeho, kde skoro nenajdete rovnou část a pravý úhel)

Zkusil jsem jak by mohl vypadat nátěr a ukázalo se, že tudy cesta jednoduše nevede... Nebylo by to ani ideální východisko pro povrchovku... Navíc červené barvy patří k těm, které zrovna ideálně nekryjí, takže by se muselo víc nátěrů, navíc dostatečně řídkou barvou aby nebyly vidět tahy štětcem, samozřejmě tím pádem s rizikem zatečení barvy...

Takže jsem to rychle zabalil a vrátil se k pistoli. Uvědomil jsem si dvě věci - stříkat rovnou červenou s sebou nese riziko, že bude prosvítat podklad a tudíž bude vidět to, jak jsem stříkal kov na surfacer... Současně mi šlo o to u některých dílů stříkat barvu i zevnitř (přišlo mi to logické, když se zamyslím nad technologií výroby podobné věci v reálu) a tam bylo sjednocení povrchu o to důležitější. Povrchovku a patinu chci dělat kontrolovaným způsobem a ne využít toho, že by mi barva prosvítala (byť by tak mohly vznikat realistické stíny jako u preshadingu...)...

Takže jsem zasedl k lepicí pásce Tamiya a Aizu (takové ty tenké pásky - mimochodem geniální věc!) a strávil dva večery a části dne maskováním těch nejnemožnějších tvarů, které si lze představit. Nechtěl jsem používat věci typu Maskol - bál jsem se, že mi zateče někam, odkud ho nedostanu (reliéfy jsou hodně členité) a tak to bylo o stříhání drobných dílů a čtverečků a pásků a jejich skládání dohromady. Ukázalo se, že ne všechno lze vymaskovat dokonale (tvary jsou fakt složité a navíc, řada dílů je oblých a páska na nich moc nedrží a po chvíli má tendenci se odchlipovat) a tak riziko, že barva podfoukne je nejen reálné, ale je to téměř jisté. Úplně mě to ale netrápí, protože chci krycí barvu stříkat ještě před patinováním a případné nedokonalosti v nástřiku dořešit štětcem v rámci patinování...

schnabel_33.jpg

schnabel_32.jpg

schnabel_28.jpg

schnabel_30.jpg

schnabel_29.jpg

schnabel_31.jpg

Naposledy upravil Tomáš Chmelík dne 06 kvě 2008, 09:04, celkově upraveno 2
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 06 kvě 2008, 09:00

Jako podklad pod červenou barvu (nebude tak výrazná jako je u fotky nahoře - ona taky hodně zkresluje fotka, takhle "rudé" to ve skutečnosti není) jsem použil pískovou (RLM 79 Model Master), která jednak dobře kryje a druhak bude dobrý podklad pod oranžovočervený finiš... Barvu nechám důkladně proschnout...

schnabel_34.jpg

schnabel_35.jpg

Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 12 kvě 2008, 09:21

Posílám další update - po základové žluté následoval nástřik červenou - nakonec jsem použil syntetickou Agamu cihlového odstínu. Hrany byly ztmaveny touž barvou, jenom s příměsí karmínové červené Humbrol. Vzniklo tak velmi jemné stínování ploch v podobě mírně světlejších středů panelů (respektive tmavších ploch kolem linek a detailů).

Fotky bohužel dost zkreslují, zkusím si pohrát s vyvážením bílé - takhle to na trochu vypadá jako propagační socha na Prvního máje. Na barvu ale ještě přijdou filtry, zaprášení a vůbec patina obecně. Maskování nakonec vyšlo dobře, minimum podfouknutí, nedokonalosti jsou daní za složité tvary maskovaných částí. Nic co by se nedalo spravit štetcem...

Další fáze barvení bude o sezení a jemném štětci na vytažení detailů, opravy nedokonalostí a patině jak kovových částí, tak i barevných aby tvořily kompaktní celek... Práce na x večerů...

schnabel_36.jpg
Největší díl modelu - horní strana

schnabel_37.jpg
Totéž zespoda - v tomto místě se bude nacházet ten masivní "motorový" díl...

schnabel_38.jpg
Tady bylo maskování nejprotivnější...

schnabel_39.jpg

schnabel_40.jpg

schnabel_42.jpg

Naposledy upravil Tomáš Chmelík dne 12 kvě 2008, 09:27, celkově upraveno 1
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 12 kvě 2008, 09:25

schnabel_41.jpg

schnabel_41a.jpg

schnabel_43.jpg

schnabel_44.jpg
Jediné místo, kde jsem pro zmatek zapomněl něco nastříkat (jde o ten obdélníček uprostřed) - dodělám to později...

schnabel_45.jpg
Úmyslně přesvětlená fotka - je tam lépe znát stínování (v reálu je výraznější, navíc barvy nejsou tak křiklavé...)

Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Los » 12 kvě 2008, 15:36

hu-stý :shock:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Štěpán Los

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PeVl » 12 kvě 2008, 19:51

hmmmm, to začíná zavánět diagnozou :shock: [-o<
PeVl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mechwarrior » 23 kvě 2008, 14:16

hele, ten veselej xichtík je šofér? :lol: teď vážně, jak pokračuješ??? bude nějaký photo?
Přílohy
schnabel_05.jpg
mechwarrior

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 24 kvě 2008, 09:37

Dneska bude progres, nestíhal jsem, ale začínám patinovat...

Měřítko je 1:220, takže to není šofér, ale místo, kam přijde kabina šoféra :-) teda jestli tam nějaký šofér byl, ale asi jo... :D
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Los » 24 kvě 2008, 10:09

ještě že tak kdyby to byl šofér tak by to važně bylo :grin:
Štěpán Los

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 24 kvě 2008, 12:43

Tak, slibovaný progres...

Na červenou barvu přišly filtry - světlá písková, aby se potlačil jas červené. Změna je viditelná okem, ale vyfotografovat se mi to nedaří. Musím si sehnat tmavší pozadí, napadá mě, jestli tu elektroniku člověk kontrastem a nvíc výraznou barvou příliš nezblbne... barvy na fotkách prostě pořád nejsou ono...

Jinak jsem začal stínovat, je to olejovka roztupovávaná a rozmývaná zvlhčeným štětcem do ztracena, což zároveň přidává další vrstvu filtrů... Dělám to přímo na matnou červenou barvu...

Kontrast stínování budu potlačovat ještě pigmenty... Po zvážení dám obtisky až potom (moc jich není) - po pigmentech povrch zalakuji. Bál jsem se, že když na model přijdou obtisky teď, budou mě zlobit při stínování a pigmentech, protože vyleze jejich okraj. Ostatně jde o pár čísel a hvězd... Až tam budou, přijde finální vrstva patiny...

Vymýšlím to tak trochu za pochodu, povrch některých dílů je hodně strukturovaný, což někdy pomůže, někdy ne...

Takže to, co je na dílech teď je ještě pracovní, ostré kontrasty budou ještě potlačeny. Vzhledem k měřítku a stylu modelu však plánuju mít stíny kontrastnější...

Uvidíme jak se to bude vyvíjet dál. Bílé proužky jsou stříkané, patinu jsem u nich začal jemným přebroušením.

Velký díl krytu motoru je z půlky patinovaný (ůmyslně dost výrazně), z půlky ne... "Blatníky" jsou pro srovnání jeden s vrstvou patiny, druhý bez. Je to práce řádově na hodiny a hodiny - těch pár dílu, co je na obrázcích byl jeden dlouhý večer se štětcem v ruce...

schnabel_46.jpg

schnabel_49.jpg

schnabel_50.jpg

schnabel_47.jpg

schnabel_48.jpg

Naposledy upravil Tomáš Chmelík dne 24 kvě 2008, 12:50, celkově upraveno 1
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 24 kvě 2008, 12:47

schnabel_51.jpg

schnabel_52.jpg

schnabel_53.jpg

Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PeVl » 24 kvě 2008, 22:07

takhle nějak jsem si myslel, že by to mělo vypadat, Tome, super, super =D> =D>
PeVl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mechwarrior » 24 kvě 2008, 23:46

ta oškrabaná bílá se mi moc líbí, to budu muset někdy použit, až budu dělat další sci-fi :lol:
mechwarrior

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno