Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,..... A všade samé čisté zásahy! „Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Děkuji za ohlasy, takovou odezvu jsem nečekal. Co udělá zajímavá předloha... Při patině jsem svědomitě použil všechny techniky prezentované tady na Fóru a v časopisech (tedy filtry (6x), wash, fading („tečkování“ olejovkami), pigmenty, rozmývané ředidlem na syntetiku), jen na bahno, akrylového resinu doma nemaje, jsem použil vlastní recept – kdysi mi totiž po odbrušování nálitků z rezinových dílů na šmirglpapíru zbyla obrovská hromada jemných pilin, které jsem prozíravě sesypal do lahvičky s tím, že tohle by se jednou mohlo hodit. Stačí tyhle piliny rozmíchat se zemitě hnědou syntetikou, naředit tak, aby se s tím dobře pracovalo a můžete bahnit dle libosti. Má to překvapivé vlastnosti, docela dobře to na modelu drží, ale v případě nouze to jde odstranit bez použití majzlíku, podle toho, jestli chcete mokré nebo schnoucí bahno se to dá napouštět nebo drybrushovat jinými odstíny. Je to schne skoro tři dny a pokud chcete tlustou vrstvu, musíte to dělat postupně. Ještě bych rád znal Vaše názory na to, zda na příští britské prvoválečné obludě zesvětlovat středy panelů přimícháním žluté, nebo jako v tomhle případě zůstat u světle šedé (byla použita vlastně z nouze, jiná v tu chvíli doma nebyla). Jinak, jak se ptal driver Růža, Emhar není nová firma, výlisky nesou datum 1993 a Whippet není jejich prvotina. Internetové obchody stavebnice od Emharu nabízejí v měřítkách 1/72 i 1/35 takže kdyby někdo zaplál nadšením pro Velkou válku... Ale bacha, prudce nakažlivé, dva další kousky od nich už mám doma, v krámě jsem zatím jen očumoval Renault FT 19 tuším od Mirage (ale znáte, jak tohle končí ) a jestli víte, kdo dováží věci od Tauro model (A7V), dejte vědět.