Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

První sestřel studené války

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Vyparina » 02 bře 2007, 19:02

Tom Binter píše:Na konci války byla Ruzyně plná Jaků-9 a nesměl se k nim,ani na zemi, nikdo cizí přiblížit,vzpomeňtě si na článek v REVI o mechanikovi od 311 chtěli ho zastřelit strážní jen kvůli tomu že okolo nich chtěl kutálet kolo k Liberatoru.

Při SNP spíš naši chtěli sestřelit Mustangy s tím že to jsou 109.

Nepopisuje to Fajtl opačně??? Sice jsem tu knížku četl před několika lety, ale mám za to, že tam uvádí, že amíci na ně zaútočil a poškodili jim lavočky.
"Věřím v Boha a své pistole." - škpt. Václav Morávek
"Deus vult!" - pokřik křižáků před bojem s nevěřícími
"Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským,
že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
Michal Vyparina

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sir Alron » 03 bře 2007, 11:52

Útoky na Lavočky mohly být myslím zapříčiněny tím že se toto letadlo velmi podobalo fokoušovi... Sestřel P-38 na konci války byl ale zcela jistě úmyslný. Škoda pilota, padnout (jestli padl) po válce rukou spojence (vlastně - už brzy nepřítele). Ovšem otázka zní - co dělal PR Mustang po konci války nad územím obsazeném red force ? Jaký účel měl tento let ?
sir Alron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rostislav Axmann » 03 bře 2007, 12:07

Jaky na Ruzyni:dyt je fotka jak parkují liberatory kousek před JAky,takže s tou ostrahou to asi tak vážný nebylo (příslušné revi nemám,ale prostě ta fotka je)

a u američanů je takový problem,že oni během SNP už střilely po všem,co bylo v luftě a nebylo to střibrné, zrovna nad tri duby to odnes Hlučka s rozstřílenou výškovkou...
Rostislav Axmann

KPM Opava http://kpmopava.cz

KPM Karviná http://kpmkarvina.wz.cz/
Rostislav Axmann

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michael Sokolík » 03 bře 2007, 20:41

Ještě taková zajímavost, kterou uvádí ve své knize Miroslav A. Liškutín, kterou zažil po do Prahy 13. srpna 1945. Autor uvádí:

"Zatímco ve Velké Británii stíhací perutě již měly letouny v hangárech a bez munice, na letišti v Praze stála v pohotovosti dlouhá řada sovětských stíhaček s piloty připoutanými v letounech a připravenými k okamžitému startu! Proti komu? To bylo nepochopitelné. A také mi to připadalo úplně nelogické. Naznačovali tím snad, že pro Sovětský svaz válka v Evropě doposud neskončila? Nebo snad čekali, že by někdo mohl napadnout československé území v srpnu 1945?"

Už jsem četl i o útocích sovětského letectva na německé kolony, které se udály nějakej ten tejden po válce, ale Srpen 1945 už je moc. Podle mě se chtěli před našima pilotama jednoduše předvést.
"Žádám, aby moje eskadra byla vyzbrojena spitfiry"

Adolf Galland
Michael Sokolík

• Odpovědět s citací

Re:

Příspěvekod Michael Sokolík » 07 kvě 2008, 10:12

Vladek Vácha píše:Před cca 7lety mě o tom (myšleno havárie za WWII) vyšla knížka v malém vydání....chci stručnější verzi umístit pod web VHTM.....tak to chce web sledovat

Před chvílí jsem četl o tvým projektu Nedoletěli, tak jsem se chtěl zeptat, zdali něco mi neuteklo o tomhle tématu nebo jestli jsi to ještě nepublikoval na web.

Adolf Galland
Michael Sokolík

• Odpovědět s citací

Re:

Příspěvekod Milan Holzapfel » 07 kvě 2008, 11:47

Rostislav Axmann píše:a u američanů je takový problem,že oni během SNP už střilely po všem,co bylo v luftě a nebylo to střibrné, zrovna nad tri duby to odnes Hlučka s rozstřílenou výškovkou...

Jo, letěl tuším na stroji č.24 a oním střelcem byl velitel skupiny plk. Boedecker. Hlásil provděpodobný sestřel Fw-190 severně od Budapešti. Jednotku z hlavy nevím, ale můžu doplnit později. Vliv na tuto událost mělo také to, že Amíci netušili nic o přítomnosti Lavoček v daném povstaleckém prostoru a tak každý letadlo s hvězdičákem považovali za Fokouše. Koordinace mezi spojenci tady moc nefungovala.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Re: První sestřel studené války

Příspěvekod Štěpán ´Fidoo´ Lášek » 07 kvě 2008, 13:03

nevíte někdo kde přibližně v Šárce se měl ten lightnin rozmáznout?
http://www.stepanlasek.cz

http://500px.com/Stepan_Lasek
Štěpán ´Fidoo´ Lášek

• Odpovědět s citací

Re: Re:

Příspěvekod Vladek Vácha » 07 kvě 2008, 22:25

Michael Sokolík píše:
Vladek Vácha píše:Před cca 7lety mě o tom (myšleno havárie za WWII) vyšla knížka v malém vydání....chci stručnější verzi umístit pod web VHTM.....tak to chce web sledovat

Před chvílí jsem četl o tvým projektu Nedoletěli, tak jsem se chtěl zeptat, zdali něco mi neuteklo o tomhle tématu nebo jestli jsi to ještě nepublikoval na web.
Na papíru to v několika kusech vyšlo před lety, aktualizovanou verzi te´d zpracovávám na můj web. Stačí sledovat, už tam část určitě bude tento měsíc. Dostmusím třídit, protože původně to bylo i o technice ale to se nedá do textu takto moc aplikovat...hlavně fota, původně bylo součástí 569fotografií, tam sjme měl práva na tiskovou variantu, teď to bude méně díky právům, kde někde už po létech nemám ani kontakt na majitele práv.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Vladek Vácha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michael Sokolík » 08 kvě 2008, 08:10

Vladek Vácha píše:
Michael Sokolík píše:

Na papíru to v několika kusech vyšlo před lety, aktualizovanou verzi te´d zpracovávám na můj web. Stačí sledovat, už tam část určitě bude tento měsíc. Dostmusím třídit, protože původně to bylo i o technice ale to se nedá do textu takto moc aplikovat...hlavně fota, původně bylo součástí 569fotografií, tam sjme měl práva na tiskovou variantu, teď to bude méně díky právům, kde někde už po létech nemám ani kontakt na majitele práv.

jj, díky za odpověd, budu tvůj web sledovat, určitě to bude stát za to :P

Adolf Galland
Michael Sokolík

• Odpovědět s citací

Re: Amíci versus 1.SLP

Příspěvekod Tomáš Adam » 08 kvě 2008, 08:40

Rostislav Axmann píše:Jaky na Ruzyni:dyt je fotka jak parkují liberatory kousek před JAky,takže s tou ostrahou to asi tak vážný nebylo (příslušné revi nemám,ale prostě ta fotka je)

a u američanů je takový problem,že oni během SNP už střilely po všem,co bylo v luftě a nebylo to střibrné, zrovna nad tri duby to odnes Hlučka s rozstřílenou výškovkou...

Ono je trochu jinak:
    Sedmého října 1944 americké P-51 napadly ppor. Františka Štičku krátce po jeho startu ze Tri Duby. Štička je včas viděl, naklonil letadlo, aby byly vidět výsostné znaky a šel si dál po svém. Krátce na to ucítil zásahy do kormidel a dalšímu americkému útoku se již vyhnul.

Ppor. Stanislav Hlučka utržil poškození výškovky 18. října 1944, když se spolu s ppor. F. Štičkou utkali nad Tri Duby se skupinou FW 190. Hlučka při tom sestřelil FW 190, Štička dva poškodil.
    Tomáš Adam

• Odpovědět s citací

Re: Amíci versus 1.SLP

Příspěvekod Milan Holzapfel » 08 kvě 2008, 10:47

Tomáš Adam píše:
    Rostislav Axmann píše:Jaky na Ruzyni:dyt je fotka jak parkují liberatory kousek před JAky,takže s tou ostrahou to asi tak vážný nebylo (příslušné revi nemám,ale prostě ta fotka je)

Ono je trochu jinak:
      Sedmého října 1944 americké P-51 napadly ppor. Františka Štičku krátce po jeho startu ze Tri Duby. Štička je včas viděl, naklonil letadlo, aby byly vidět výsostné znaky a šel si dál po svém. Krátce na to ucítil zásahy do kormidel a dalšímu americkému útoku se již vyhnul.

Ppor. Stanislav Hlučka utržil poškození výškovky 18. října 1944, když se spolu s ppor. F. Štičkou utkali nad Tri Duby se skupinou FW 190. Hlučka při tom sestřelil FW 190, Štička dva poškodil.

Než jsem se doma stačil podívat do moudrých knih Tomáš mě předběhl. Má samozřejmě pravdu jednalo se o Štičku. Hlučka se Šromem letěli ten den bombardovat Němce u Jalné a cestou se setkali se skupinou Mustangů. Čtyři z nich se už chystali na ně zaútočit a tak Hlučka vzal bojovou zatáčku (i s podvěšenými pumami) a vzápětí na to Američané otočili a vrátili se ke své skupině (poznali rudé hvězdy?).
      Mustangy byly tuším od 52. stíhací skupiny, střelcem v případě ppor. Štičky byl velitel 5. peruti pplk. Charles W. Boedeker
      "Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
      Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
      Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Re: První sestřel studené války

Příspěvekod Tomáš Adam » 08 kvě 2008, 19:57

Michael Sokolík píše:Čau kluci, scháním cokoli o souboji který se udál 9. května 1945 nad Prahou a byl při něm ztracen americký průzkumný Lightning od 67. TRG (dopadl do Šáreckého údolí). Sestřelen byl ruskými stíhačy. Budu vděčnej za jakejkoliv poznatek.

Ve vynikající, bohužel poněkud nedoceňované, knize M. Pajera "Křídla pro vítězství a poválečnou obnovu" (Svět křídel 2004) jsou na straně 271 dvě citace pamětníků k této události. Ze sovětské strany mělo jít o dva Jak-3. Americkým letcem měl být Čechoameričan "kpt. Thomas Petrus", seskočil z hořícího stroje padákem, utrpěl popáleniny na hlavě a na krku. Letoun údajně explodoval ještě ve vzduchu. Sám pilot prý mluvil o tom, že jej za porušení dohodnutých letových zón čeká degradace a přísný trest. Z Ruzyně odjel po ošetření už 10. května, svezl se spolu se dvěma US piloty, těm Rusové na Ruzyni věnovali vrtuli pro poškozený Fi 156, se kterým přistáli někde u Písku.

Pajer současně uvádí několik příkladů, kdy se Američané se Sověty navzájem servali. Ovšem připomíná, že US stíhači se ve vzduchu vždycky vyznačovali velkou agresivitou (což u stíhače je jedině dobře), naši piloti v RAF o tom taky vědí svoje, nebo si vzpomeneme na Clo-Clo a Velký cirkus.
      Tomáš Adam

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladek Vácha » 08 kvě 2008, 22:49

jj, díky za odpověd, budu tvůj web sledovat, určitě to bude stát za to :P[/quote]

Dal jsem tam rychle zatím RAF... tak pište názory ať vím co udělat jinak než vložím zbytek.
      [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
      Vladek Vácha

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse