Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Albatros D.I (Roden 1/32)

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Albatros D.I (Roden 1/32) stavba započata

Příspěvekod zdesko » 24 dub 2008, 14:38

Marek Mincbergr píše:Dobře, řeknu to takhle. Z všech zdrojů, které mám k dispozici pouze Petr Tesař ve svém článku "Všechno je jinak" uvádí, že část strojů D.I (včetně prototypů 390 a 391/16) bylo vyrobeno u OAW. Žádné jiné zdroje které mám k dispozici (ani ty, které pracují s primárními zdroji) toto neuvádějí. A to se jinak v tématu nimrají dost dopodrobna. Dále na fotkách mašin, které Petr uvádí jako vyrobené v OAW a kde není je vidět na směrovce za křízem logo berlínské fabriky. Z těch 16 (2 prototypy + 14 sériových) mašin mám na fotkách vidět směrovku 3 a logo Johanianstallské fabriky je na třech. Dost na to, aby to byla náhoda daná výměnou směrovky. Proto se odvažuji tvrdit, že v OAW nebyly vyráběny D.I. Ovšem mohu se mýlit (nemusím mít veškeré podklady) a pak se omlopuvám.

Pokud jde o chyby zbarvení, nemluvím o tom, čí jsou vina, ale že tam jsou. A pokud jde o toho, kdo zadává podklady, tak k němu pak kresby chodí na revizi. Spoluvinu nesou oba (kreslíř - že to blbě nakreslil a zadavatel že to neodhalil). Vím o čem mluvím, také občas pro některé časopisy a modelářské firmy dělám rekonstrukce a v jednom případě jsme dosáhli krásných šesti kol revizí...

..no,vypadá to,že podle toho,co Jsi napsal asi budeš mít pravdu.. :-k ..jde o to,že tam tehdá Petr napsal tu větu ve smyslu,že se ty jeho údaje odkudsi najednou vynořily..proto jsem si ho dovolil citovat..Na druhou stranu jeho "druhá ruka"-Honza Zahálka vždycky přiznával,že Německo moc zmáklý nemají a jejich priorita je R-U letectvo..
..a ke kresleným kamuflážím..pokud vím,tak v začátcích HPM nijak moc kresby nekonzultovalo..(nevím jak teď)..a jindy zase i přes připomínky (když už ke konzultaci došlo..)se nedělo stejně nic..
..jinak Petr A.Tesař rád rekonstruuje kamufláže stylu "spadané listí"..když jsme psali o Bergách..dělal jsem rekonstrukce šestiúhelníkových kamufláží já a dosud si za nimi stojím..Peti si však neodpustil opravit mi třeba alespoň barvu jednoho šestiúhelníčku v každé kamufláži.. :grin: ..Na některých strojích se dle fotek jevily určité barevné doplňky..to mi smetl jako nesmysl,protože nic takového v R-U letectvu nebylo... Samozřejmě mu barevné doplňky na jeho rekonstrukcích nevadí (Albatrosy,nebo Hansy-Brdb)..bohužel tu práci jsme všichni tři dělali dálkově bez osobního kontaktu a tak to dopadlo,tak,jak to dopadlo..(já osobně s tím,co nakonec Ja-Po vydalo moc spokojený nejsem..)..
Přesto všechno,co jsem teď nabulel si myslím,že Petr zůstává alespoň na R-U éra docela kapacita..a cokoli prohlásí,beru docela vážně.. :-k ..ale tentokráte bych měl asi věřit spíš tobě... :x ..ale napadla mě ještě jedna věc..OAW ta éra nemusela vyrábět od nuly..v podstatě je mohli začít pouze kompletovat z dílů od mateřské továrny..anebo druhý příklad..mateřská továrna mohla kompletovat a a posléze expedovat letouny vyrobené z komponent odjinud.. Sice to zní jako nesmysl..zvláště při historicky doložených výrobních číslech..ale vzpoměl jsem si,že např.: Aviatik své Bergy kompletoval také za použití např. trupů z ostatních továren.. OAW tedy mohl vyrábět a kompletovat trupy..a nakonec i celý letoun vyexpedovat..nicméně bych nepovažoval za nemožné,že některé díly dostala z mateřské továrny.. :-k ..např.kormidla..tyto kšefty s dílama v továrnách vpodstatě existují dodnes..vždyť i když stávkovali francoužtí soudruzi dělníci v Saviemu..poslali českoslovenští soudruzi promtně z Avie kabiny,aby mohl Saviem svá auta nerušeně vyrábět dál...atd..atd.. A pokud vím,tak v té době bylo v Německu revoluční hnutí na poměrně vysoké úrovni a kdovíco vyváděli Albatrosovi dělníci.. V rusku měl například Sikorski s dělníkama problémy pořád.. #-o ..víš..proto já nemám moc rád tvrzení,že od A do B to bylo takhle a od C do E zase takhle..skutečný stav bývá kolikrát daleko složitější..takže na ta barevná pole by to chtělo právě prokazatelnou fotku a pak by to bylo bez zbytečných dohadů.. :arrow:
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek Mincbergr » 24 dub 2008, 15:38

Momentík, já se celou dobu ale bavím o němcích. O rakušácích z mé strany nepadlo ani slovo. Fabrika OAW je (byla) v Polsku :-D . Petr se řadí mezi světové odborníky na rakušáky a jejich zbarvení a tam já jeho práci vůbec nezpochyňuji. Ani v nejmenším.

Faktem ale je, že přímo v tomhle článku má mít stroj "9" chladiče trupové, v návazném článku v HPM 9/99 má mít Shäferův 1724/16 kříže na křídlech v bílých polích (Edit: doloženo fotkami)

Jo a aby z toho něco měl u Turboduck: Jasta 2 v době kdy provozovala Alb D.I a D.II (včetně toho tvého "Hö") prokazatelně tupovala barvu jak přes směrovku, tak i přes kamuflážní pole na křídlech a VOP. Jestli aly byl přetupován i "Hö" , to je otázka

Ještě Edit: Ta kooperace je možná, nicméně ji nepředpokládám. A současně nemyslím, že by na tom bylo německo v roce 1916 nějak extra zle, pokud jde o bolšány. To přišlo především až v roce 1918 (ale ještě před skončením války).
Mit Gott für Kaiser und Vaterland
Marek
Marek Mincbergr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Turboduck » 24 dub 2008, 15:46

konečně něco plodného... :grin: :grin: :grin:
tak kamo je na horních plochách tupovaná, na lakovný plátno... sv. modrej spodek je stříkanej?
motorový dekly stříkaný?
Turboduck

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 24 dub 2008, 16:07

..ne na lakovaný plátno,ale tak i přes kamuflážní pole na křídlech a VOP ..slova Marka.. #-o
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 24 dub 2008, 16:10

Marek Mincbergr píše:Momentík, já se celou dobu ale bavím o němcích. O rakušácích z mé strany nepadlo ani slovo. Fabrika OAW je (byla) v Polsku :-D . Petr se řadí mezi světové odborníky na rakušáky a jejich zbarvení a tam já jeho práci vůbec nezpochyňuji. Ani v nejmenším.

Faktem ale je, že přímo v tomhle článku má mít stroj "9" chladiče trupové, v návazném článku v HPM 9/99 má mít Shäferův 1724/16 kříže na křídlech v bílých polích (Edit: doloženo fotkami)

Jo a aby z toho něco měl u Turboduck: Jasta 2 v době kdy provozovala Alb D.I a D.II (včetně toho tvého "Hö") prokazatelně tupovala barvu jak přes směrovku, tak i přes kamuflážní pole na křídlech a VOP. Jestli aly byl přetupován i "Hö" , to je otázka

Ještě Edit: Ta kooperace je možná, nicméně ji nepředpokládám. A současně nemyslím, že by na tom bylo německo v roce 1916 nějak extra zle, pokud jde o bolšány. To přišlo především až v roce 1918 (ale ještě před skončením války).

..jj Marku,to já vím..jen jsem v tom mém zase sáhodlouhém povídání zašel pro příklady kdekam.. 8-[ ..taky do Francie k Saviemu.. :grin: ..ale tak zamotaný to snad zase nebylo,aby Tě to spletlo.. :?: :-k..ty Petrovi "seky" ohledně těch Albů ,které Jsi zmiňoval jsem akceptoval hned napoprvé.. :-s
Naposledy upravil zdesko dne 24 dub 2008, 16:14, celkově upraveno 1
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Turboduck » 24 dub 2008, 16:14

nechápu, kamo zelenohnědá, stříkaná a tupovat to mám přes to čím??? ČOKOLÁDOU???
:lol: :lol: :lol:
Turboduck

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 24 dub 2008, 16:16

Turboduck píše:nechápu, kamo zelenohnědá, stříkaná a tupovat to mám přes to čím??? ČOKOLÁDOU???

..dobrá otázka..ale v podstatě myslím,že tentokrát máš pravdu..taky počkám,co řekne Marek... [-o<
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Turboduck » 24 dub 2008, 16:20

přes trup snad nééé, nebo jenom trochu z vrchu...
Turboduck

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 24 dub 2008, 16:25

Turboduck píše:přes trup snad nééé, nebo jenom trochu z vrchu...

..myslím,že přes trup né..a na SOP asi jenom kormidlo..(už jsem se Tě na to ptal,co to tam na té kamo je..) a možná,že na těch barevných polích byly použité kontrastní barvy..na hnědé zelená a naopak..? Markůů,kde Jsi..? :x
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter DeSnek » 24 dub 2008, 19:46

Turboduck píše:nechápu, kamo zelenohnědá, stříkaná a tupovat to mám přes to čím??? ČOKOLÁDOU???

:grin: :grin: :grin:

Ja se picnu ...

Nejsem tak blby, jak vypadam na fotkach ... v realu jsem blbejsi ... !!!
Aneb - Murphy musel byt optimista ... a optimiste by se meli strilet ... !!!
Je lepší být souzen dvanácti, než nesen šesti ...
Peter DeSnek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Monika M. » 24 dub 2008, 23:16

Peter DeSnek píše:

Ja se picnu ...

To nebudeš sám...
Poslední dokončené:
LVG C.VI 1/32, Morane - Saulnier N
Monika M.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 24 dub 2008, 23:49

Peter DeSnek píše:

Ja se picnu ...

..no přece polosuchým štětcem..! S velmi krátkým chlupem..! :grin: :grin:
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek Mincbergr » 25 dub 2008, 05:25

Tak tady to je. Je to Boelckův D.II 386/16. Minimálně levé spodní křídlo má přetupováno světlé pole. Obdobně nelze při podrobnějším pohledu vyloučit přetupování hřbetu D.I 391/16 "Bü" . Pokud by to na 391/16 byl jen optický klam, tak má minimálně plechy na přídi (krom úplného předku) přetřeny barvou. Zbarvení ltadel J2 v té době bylo docela pestré, neboť nějaká kamuflážní schemata byla teprve zaváděna.

Mimochodem, stojí za pozornost, že Boelckův 386/16 byl prototyp D.II. A nejzajímavější na tom je to, že v době, kdy všechny ostatní D.I a D.II měly trupové chladiče, tak tenhle prototyp létal s chladičem v křídle.
Přílohy
boelcke.jpg
Mit Gott für Kaiser und Vaterland
Marek
Marek Mincbergr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 25 dub 2008, 12:09

Marek Mincbergr píše:Tak tady to je. Je to Boelckův D.II 386/16. Minimálně levé spodní křídlo má přetupováno světlé pole. Obdobně nelze při podrobnějším pohledu vyloučit přetupování hřbetu D.I 391/16 "Bü" . Pokud by to na 391/16 byl jen optický klam, tak má minimálně plechy na přídi (krom úplného předku) přetřeny barvou. Zbarvení ltadel J2 v té době bylo docela pestré, neboť nějaká kamuflážní schemata byla teprve zaváděna.

Mimochodem, stojí za pozornost, že Boelckův 386/16 byl prototyp D.II. A nejzajímavější na tom je to, že v době, kdy všechny ostatní D.I a D.II měly trupové chladiče, tak tenhle prototyp létal s chladičem v křídle.

..tak nejdříve MARKU.. "Všechno nejlepší k svátku.." :flower: :celeb: :-({|=
..a pak bych chtěl dodat,že všechny přetiskované fotky v médiích ukrývají většinou dost detailů..už několikrát mě napadlo,že trupy jakoby z tmavého dřeva nejsou z tmavého dřeva,ale mají hustě tupovaný nátěr..(viz Markem přiložené foto)..na tuto myšlenku mě přivedla exkluzivně detailní fotka "Brünhildy"..tedy Halberstadtu Cl-II s taktickým číslem "2" jejíž trup se na klasicky vzdálených fotkách jeví "normálně dřevěný".. [-o<
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Turboduck » 25 dub 2008, 12:45

Tak na křídlech byla přetupována pouze světlejší barva? V tomto případě dle Rodenu "US Tan". Druhá je tm. zelená, tudíž dím, že je tmavší než tříslová...

A jakou barvou by bylo nejvhodněší imitovat to tupování?

Jinak jsem zapracoval, zjistil jsem, že mají v plánku otočeny třetí a čtvrtou mot. přepážku o 180°. Ale hlavně mají přepážky špatně vyrobeny, konzole na uchycení jsou z druhé strany... Nepasuje motorový kryt... Tak stavitelé pozooor!!!

Dále jsem upravil na vrtuli přesazení obtisků, lehkým zaškrábnutím podkladové bílé...
Přílohy
DSC04707.jpg
DSC04708.jpg
DSC04710.jpg
Turboduck

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby