Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Liberatory Mk.V 311 Sq. RAF Coastal Command

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 136 • Stránka 6 z 10 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
  • Odpovědět s citací

Re: Liberatory Mk.V 311 Sq. RAF Coastal Command

Příspěvekod Colonel_SK » 13 dub 2008, 19:10

@Jarda : uspokojilo. Info o 120 SQ sú fajn. Ďakujem :-)
Kurňa, zatiaľ som to nenašiel, kde to s tými "oknami" bolo. Dosť nebezpečná vec, keď to mohlo v boji pri poškodení tresknúť strelcovi po hlave. :grin:
Zato v zimných mesiacoch pri patrolách v atlantiku sa to okno určite hodilo keď bolo zavreté a von čučali len guľomety. :wink:
Colonel_SK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Bunda » 13 dub 2008, 21:47

Colonel_SK píše:....Pravdepodobne neskoršie varianty B-24 mali už len US vežu. To však najlepšie dokážu foto strojov po návrate do Československa.

Jestliže za pozdější variantu považuju Mk.VI, tak se věže lišily a je možno vidět jak BP, tak US A-6. Třeba známý "Kosťa", který skončil na Ruzyni v nádrži, měl BP...
Přehled podle mě dostupných zdrojů (Revi a Pajer):
EV943 F BP
EV872 Y BP
KG870 H A-6B
KG898 W A-6B
KG859 U A-6B
KG860 M A-6B
KG917 D A-6B
EV953 K BP
KG861 L A-6
KG862 T A-6
EW295 E A-6
KG867 M A-6
BZ986 G BP
EW291 Q A-6
BZ999 T BP
EV963 V BP

V roce 1944 létaly operačně ještě stroje verze Mk.VI BZ 987, 961,984,995,968,975,979, u nichž předpokládám BP. Fotografie na některý z těchhle strojů nemám k dispozici.
Petr Bunda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miroslav Pražák » 14 dub 2008, 08:44

Páni, prošel sem to už dvakrát, našel plno užitečných věcí ale to co potřebuju ne :D Z hlediska co nejmenších úprav bych chtěl postavit Liberatora s věžema consolidated a radomem místo spodní střelecké věže. Lítala 311. na něčem takovým? Moc se v těch bombardérech neorientuju...Díky [-o<
Miroslav Pražák

Rozestavěno:

Foce-wulf FW-190 A4
http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=41409
Messerschmit Bf-109 D
viewtopic.php?f=57&t=51311
Miroslav Pražák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Bunda » 14 dub 2008, 18:16

Miroslav Pražák píše:Páni, prošel sem to už dvakrát, našel plno užitečných věcí ale to co potřebuju ne :D Z hlediska co nejmenších úprav bych chtěl postavit Liberatora s věžema consolidated a radomem místo spodní střelecké věže. Lítala 311. na něčem takovým? Moc se v těch bombardérech neorientuju...Díky [-o<

O výběru verze Liberatora 311. jsem poměrně dost uvažoval a nejjednodušejším řešením podle mě je GR Mk.VI z roku 1945, tj. z Revi dekálů použít PP-U KG859 nebo PP-H KG870. Jak je vidět z mýho přehledu, americké věže měla relativně slušně zdokumentovaná série KG, a tak bych se zaměřil na ni.
Petr Bunda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miroslav Pražák » 14 dub 2008, 21:22

O.K. díky. Ještě hodím jeden dotaz, měla 311. Liberatory se všema střeleckýma věžma? To je přední, horní, zadní, spodní?
Miroslav Pražák

Rozestavěno:

Foce-wulf FW-190 A4
http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=41409
Messerschmit Bf-109 D
viewtopic.php?f=57&t=51311
Miroslav Pražák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Colonel_SK » 15 dub 2008, 09:25

@Peter : ďakujem za ten prehľad.
Colonel_SK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 15 dub 2008, 09:42

Colonel_SK píše:Rád by som dostal konkrétne odpovede tak ako na prvej strane tejto témy. Nákresy, odkazy a prípadne aj fotografie, ktoré hovoria samé za seba. Viem, že to nie je jednoduché a práve preto som sem tento príspevok napísal. Prepáčte keď nejakému nákresu od REVI nedôverujem. Keď by bola k tomu nákresu priložená foto reálneho stroja, tak nepoviem ani slovo. Už len jednoliata kamuflážna farba bez klasickej RAF schémy typu A, alebo B s použitím rôznych odtieňov morskej šedi vo mne vzbudzuje nedôveru. Vo vás nie ?
V RAF, kde sa prísne dbalo na predpisy, by naraz mali stroje Coastal Command neštandartnú schému náteru ? :shock:

Aj spitfire a mosquitá neprišli "domov" v inej, než štandartnej RAF kamufláži. Prečo by zrovna B-24-ky mali byť výnimkou ?
Aršík REVI som si objednal a tak nemôžem konkrétne hovoriť, že všetky stroje použité v aršíku majú túto neštandartnú kamufláž horných plôch.
Keď mi aršík príde, môžem Vám urobiť podrobnejšiu recenziu. Mám však za to, že oveľa viac ako je v snímkoch použitých v mojom prvom príspevku tam nenájdem. Nechám sa prekvapiť.

Dnes během oběda řeknu Pavlovi Türkovi o této debatě, donutím ho, aby sem odpověděl. Pavel je autorem veškerých rekonstrukcí Liberátorů v REVI. Mimochodem jsem u něho na vlastní oči viděl několik průkazných originálních fotografií na B-24 s jednolitým nátěrem vrchních ploch Extra Dark Sea Gray. Dvoubarevné Libouše tedy EDSG/DSG se v pár kusech objevovaly u cvičných jednotek, ale po změně předpisu operační mašiny byly celkem dvoubarevné, teda bílá dole a Extra Dark Sea Gray nahoře ;-)
Věřte tomu, že Pavel není takový střelec, aby si dovolil jen tak mírnix týrnix pustit do oběhu takovou zásadní informaci, bez studia dobových podkladů...
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Colonel_SK » 15 dub 2008, 10:24

Jakub Vilingr píše:Dnes během oběda řeknu Pavlovi Türkovi o této debatě, donutím ho, aby sem odpověděl.......
Věřte tomu, že Pavel není takový střelec, aby si dovolil jen tak mírnix týrnix pustit do oběhu takovou zásadní informaci, bez studia dobových podkladů...

Ďakujem Jakub, ja som nemal záladnú informáciu o zmene predpisu na tento spôsob kamuflovania horných plôch. Budem však veľmi rád ak sem prispeje. Aspoň to bude všetko pohromade. =D>
Colonel_SK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 15 dub 2008, 10:54

Colonel_SK píše:Spomínaný model "H" vyzerá zo spodu takto :
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

a tiež mám zato, že mal mať miesto krásnej výsuvnej spodnej streleckej veže radom radaru..

Tak Pavel Türk mi potvdil, že ty Liberátory měly buď zaplechovanou spodní střeleckou věž a nebo tam byl umístěný ten výsuvný radar, takže je mi líto, ale Váš model je bohužel v této partii špatně :(
Byl Váš model letos v Pardubicích? Vím, že jsem tam fotil jednu dvaasedmu od Coastal Command...
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 15 dub 2008, 11:04

Umisťuji sem vzkaz od Pavla Türka:

Zbarvení horních ploch Liberatorů GR.V (a následně GR.VI) jednou barvou EDSG bylo nařízeno telegramem velení Pobřežního letectva v lednu 1943 (zdroj PRO). Znovu je zoopakováno v předpise AMO z roku 1944. A také to dokládají fotografie (např. v knize Ian Carter: Coastal Command – fotky z archivu IWM). Také britské modelářské časopisy uveřejňované v 70 a 80. letech toto uvádějí.

Nicméně v telegramu se praví, že již s Temperate sea scheme dodané Lib budou přetřeny jen tehdy, kdy jejich úpravy neovlivní chod operací. Z toho vyplývá, že určitě po nějakou dobu Liberatory dodané před platností nařízení si podržely na horních plochách TSS (např. FL941 „F“), někteří britští autoři uvádějí, že na některých Lib zůstala TSS až do konce války.

Pavel TÜRK
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Colonel_SK » 15 dub 2008, 15:57

Jakub Vilingr píše: ..... ale Váš model je bohužel v této partii špatně :(
Byl Váš model letos v Pardubicích? Vím, že jsem tam fotil jednu dvaasedmu od Coastal Command...

UPS tu sa stala nejaká chyba. Toto nie je môj model!! Len som sem dal odkaz na tú partiu o ktorej sme sa bavili. Bohužial nepoznám ani meno autora. Je to ztiahnuté z galérie virtuálnej letky 312.sq.
Ak to tak vyznerlo, že to je moje, ešte raz sa autorovi modelu omlúvam. Napriek tej veži Sperry, totiž odviedol veľmi peknú prácu. =D>
Colonel_SK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 15 dub 2008, 15:59

Colonel_SK píše:
Jakub Vilingr píše: ..... ale Váš model je bohužel v této partii špatně :(

UPS tu sa stala nejaká chyba. Toto nie je môj model!! Len som sem dal odkaz na tú partiu o ktorej sme sa bavili. Bohužial nepoznám ani meno autora. Je to ztiahnuté z galérie virtuálnej letky 312.sq.
Ak to tak vyznerlo, že to je moje, ešte raz sa autorovi modelu omlúvam. Napriek tej veži Sperry, totiž odviedol veľmi peknú prácu. =D>

Aha tak to jsem se spletl, omlouvám se. No každopádně zde máte vyjádření Pavla Türka pro Vaše závěry na téma Liberátor, třeba Vám to pomůže ;-)
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Colonel_SK » 16 dub 2008, 13:36

gerold píše:..............V posledním REVI je schema závěsníků raket v zadní pumovnici. Zajímalo by mě, kde bylo uloženo zbývajících 12 raket ? .... atď.

Mohol by niekto toto schéma oscenovať a zavesiť sem aj pre tých, čo sa k tomuto číslu REVI nedostali?

@Jakub. Pomohlo a ďakujem.
Colonel_SK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 16 dub 2008, 18:23

Colonel_SK píše:
gerold píše:..............V posledním REVI je schema závěsníků raket v zadní pumovnici. Zajímalo by mě, kde bylo uloženo zbývajících 12 raket ? .... atď.

Mohol by niekto toto schéma oscenovať a zavesiť sem aj pre tých, čo sa k tomuto číslu REVI nedostali?

@Jakub. Pomohlo a ďakujem.

Nemohl - REVI je běžně v prodeji, není tak drahé ;-) Stačí se ozvat do redakce a nebo na zastoupení prodeje REVI na Slovensku:
Distribuce a předplatné REVI na Slovensku:

MAGNET-PRESS Slovakia s.r.o.
Šustekova 10
851 04 Bratislava - Petržalka
tel.: 02/67 20 19 31, (02/67 20 19 33 - predplatné)
Korešpondencia: P. O. BOX 169, 830 00 Bratislava

blíže viz http://www.revi.cz

Dík za pochopení ;-)
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Colonel_SK » 17 dub 2008, 09:21

@Jakub : plne chápem Jakub, že aj Revi musí z niečoho žiť a má byť hlavne našou snahou, aby sa udržalo pri živote ešte ďalších zopár rokov. Pokiaľ to bude ešte k zohaniu a je to nejaké posledné číslo, nejakých 100 Sk nehrá rolu a ďakujem za info. Bežím a hneď to kúpim. =D>

Na druhú stranu mi predsa len nedá povedať môj názor. Keď by sme sa takýmto prístupom riadili všade, tak takéto vlákno ani nemusíme zakladať. Všetky obrázky snímky, kresby a informácie sú použité z "nejakých" knižiek, časopisov, modelárskych podkladov ....atď. Tie tiež chcú z niečoho žiť a v takomto prípade by sme tu nemohli uverejniť absolútne nič.
Viem, je to dvojsečná zbraň. :wink:

Aj v mojom prípade som sa vďaka Vašich informácii dozvedel mnoho nového a aj údajov z knihy Miloslava Pajera " Nad moři a oceány" . Tento knižný titul zháňam už roky a neznamenalo to pre mňa to, že keď som sa dozvedel údaje použité v tejto skvelej knižke na diskusii tu, že už ju nepotrebujem a nechcem. Práve naopak. Vďaka BAZARU už jedna cestuje ku mne na Slovensko. Prepáčte za OT. [-o<
Colonel_SK

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 136 • Stránka 6 z 10 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Zpět na Diskuse