Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Výrobci, Prodejci ‹ Naše přání
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Letecká výzbroj 1/72

Místnost pro veřejné lobování
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Letecká výzbroj 1/72

Příspěvekod Gatling71 » 08 dub 2008, 21:31

je až s podivem jak výrobci plastikových modelů v měřítku 1/72 opomíjejí podvěsnou výzbroj, zbraňové systémy. Firma která vyrobí model letounu A-10, neudělá tu "chybu" aby zapoměla na AGM-65 Maverick. Avšak výrobce nabízející model UH-1D jaksi pozapomene na M-23, tedy kulomety M-60D v zadních dveřích, charakteristický znak "Slicků". O to hůř že na tuto "vadu" modelu nereagují ani výrobci doplňkových sad ačkoliv model sám je nabízen již několik let. Alespoň tedy nemám ani potuchy o případném setu který by byl v současné době na trhu. Vždyť každý kdo dělá UH-1D/H ho chce mít s kulomety M-60! nebo se snad mýlím? Měl jsem původně ten dojem že o tento artikl se budou přetahovat jak výrobci tak zákazníci. V obchodech však chybí další zbraňové systémy, např. SUU-30B/B (F-4D,E, A-7D), pouzdra s Minigunem XM-18 (A-1H, AH-1G), sedmihlavňové raketnice XM-158A1 (UH-1, AH-1G), dvouhlavňové raketnice Zuni (F-8, OV-10), pumy Mk-81 Snakeye (USMC- A-4, F-4), svazky 60lb pum pro Trojany a Skyraidery VNAF a další, nejen z Vietnamu ale i jiných válek a konfliktů. Mimochodem právě stroje UH-1 (B,C,D,E,F,H,N) používaly širokou škálu různé výzbroje. Je mi jasné že tyto řádky nebude číst nikdo z firem Academy, Fujimi, Hasegawa, Italeri... ale čeští výrobci doplňků mohou (dělám si tu iluzi) zapřemýšlet nad tím, zda se vyplatí vyrábět podvěsnou výzbroj a systémy jež byly leckdy "nedílnou" součástí stroje létajícího nebo i pozemního. Je frustrující stavět model s vědomím že bude nevyzbrojen (nedokončen) a následné čekání kdy už konečně...

PS. Mimochodem, "Napalmovek"bylo asi šest druhů...nejmíň...
Naposledy upravil Gatling71 dne 12 kvě 2008, 18:20, celkově upraveno 2
Řecko je jiný svět a když tam jste s někým koho milujete, je ještě krásnější.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Gatling71

• Odpovědět s citací

Re: Letecká výzbroj 1/72

Příspěvekod Gatling71 » 11 dub 2008, 08:44

Žádná odezva?...Žádná podpora?...Možná jsem jen trochu mimo... :-&
Gatling71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod lukas.sparrow » 11 dub 2008, 19:05

Podpora z mé strany jasná,mě zase chybí různá nejmodernější výzbroj,nové tipy Aim-120,Aim-9,různé kontejnerové výzbroje,kluzákové pumy,naváděcí kontejnery,fotoprůzkumné kontejnery atd...........Je toho hafo co ještě neni a nezbývá nic jiného než si udělat sám.
Lukáš "Sparrow" Brousil
aktuálně makám na : DDG-68 Uss The Sullivans DRAGON 1/350
dokončeno : USS Gato AFV 1/350
lukas.sparrow

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gatling71 » 12 dub 2008, 09:33

:( ...udělat sám... Jestliže "potřebuju" 30x SUU-30B/B, je pro mne obtížné zhotovit třicet identických kontejnerů, už vzhledem k tomu že odlévat z rezinu neumím. Dá se, sem tam, jistě něco vyrobit ale spíše jen jednotlivé kousky neobvyklých objektů. To, zač jsem se hlásil, jsou rozšířené systémy. Nulová reakce ostatních modelářů nedělá dojem že je o tyto věci skutečný zájem a těžko tedy přesvědčit firmy Aires...CMK...Goffy...Pavla.... [-(
Gatling71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gatling71 » 09 kvě 2008, 10:48

...a stejně budu dál tvrdit že je málo té výzbroje, že schází...třeba proti všem... :|

Don Quichote de La Mancha
Gatling71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 09 kvě 2008, 11:28

Nadruhou stranu si zkus odhadnout kolik by výrobci takových sad prodali. Pokud by to byl opravdu žádaný artikl, už by bylo na trhu několik výrobců.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gatling71 » 10 kvě 2008, 16:49

Martin Černý 'Černoch' píše:Nadruhou stranu si zkus odhadnout kolik by výrobci takových sad prodali. Pokud by to byl opravdu žádaný artikl, už by bylo na trhu několik výrobců.

Jo...to rozhodně dává smysl. :-k

Ačkoliv... že to nikdo nevyrábí neznamená že by to nikdo nekupoval. Jistě, i vám ostatním, scházejí na trhu některé modely letadel, techniky, lodí... "Každá" firma ale udělá především Tigera nebo F-16 a že jich už je, co?

Kolik se asi prodalo UH-1D 1/72 od ESCI/Italeri? Řekl bych že většina Slicků skončila ve vietnamské kamufláži což obvykle znamená s eM-60kama v zadních dveřích. Kolik se prodá Phantomů 1/72 verzí C,D,E? Většina z nich asi opět skončí ve vietnamské kamo a i když tady už je na výběr z jiné výzbroje, dá se na jednoho navěsit i dvanáct SUU-30. Tedy kdyby byly...
Firma Hasegawa, již řadu let v tomto měřítku, dodává na trh čtyři základní zbraňové sety a před "nedávnem" uvedla další čtyři. Tento výrobce si asi dá velký pozor aby udělal rentabilní krok!

Vážně by mne zajímalo...to si ostatní modeláři dělají letadla bez adekvátní výzbroje? :|
Já zkusil vytvořit kulomety M-60D(1/72)..no hrůza...prostě na to nemám. Ovšem jsem zahnán do kouta a neváhám je použít...je mi už všechno jedno! :)
Gatling71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 11 kvě 2008, 00:06

Jak jsi napsal sám, Hasegawa dělá výzbrojních setů dost. To nestačí? máš v nich všechny běžně používané typy pum, raket atd. Pravda, je jich tam většinou 6 kusu ,mluvím o pumách a SUU-30 dělají taky, i když trošku jinou modifikaci, na druhou stranu ty sety nestojí tolik aby se případně nekoupili dva pokud máš namysli 1/72. Čtvrtkový sady jsou dražší, ale pumový set jsem třeba koupil taky 2x a vystačí mě to snad do konce života. Ne vždy byly mašiny ověšené jak vánoční stromeček a tolik podvěšených modelů taky člověk nepostaví, nehledě na to že mimo Hasegawu má většina firem u rour aspoň základní pumovou nebo raketovou výzbroj odpovídající nejčastějším misím.
Je to složitý i jednoduchý zároveň, buďme rádi že na trhu aspoň něco je, případně je potřeba slevit z představ o podvěšení a místo 12 pum dát jen 6 . :-D
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Soukup » 11 kvě 2008, 06:59

Ale ruskou výzbroj nikdo nedělá, pominu-li nesehnatelný Dragon a drahé resinové rakety :cry:
Dokončeno 2013: Mi-24 Hind (Italeri, 1/72), Avia B-35.2 (RS Models, 1/72), A319 (Revell, 1/144), L-60 Brigadýr (AZ Model, 1/72), Aero C-104 (MGD Models, 1/72)
Rozestavěno:Il-18 (AZ Model, 1/144), Junkers Ju 52 (Eduard, 1/144), Miles Magister (RS Models, 1/72), Zlin Z 281 (AZ Model, 1/72), Il-28 (Bílek, 1/72)
Pavel Soukup

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gatling71 » 11 kvě 2008, 09:14

Martin Černý 'Černoch' píše:SUU-30 dělají taky, i když trošku jinou modifikaci

No právě, tuhle verzi jsem zatím neviděl na žádné fotce (a z Vietnamu zvlášť).
Martin Černý 'Černoch' píše:Ne vždy byly mašiny ověšené jak vánoční stromeček

Nejde mi o množství, Hasegawa setů mám opravdu dost! Jde mi o některé typy výzbroje. Takové jež se používaly běžně. Například již zniňované M-60D se prostě nedají ničím jiným nahradit.
Martin Černý 'Černoch' píše:buďme rádi že na trhu aspoň něco je

Rozhodně jsem rád za výzbroj která na trhu je! Chtěl jsem ale "popíchnout" výrobce (jakoby to četli, že :) ) aby tento sortiment rozšířili o rozšířené typy.
Martin Černý 'Černoch' píše:případně je potřeba slevit z představ o podvěšení a místo 12 pum dát jen 6

Období "vánočních stromečků" mám již za sebou! :)

Pavel Soukup píše:Ale ruskou výzbroj nikdo nedělá, pominu-li nesehnatelný Dragon a drahé resinové rakety :cry:

Tak ten Dragon mi schází taky, kdysi jsem prošvihnul šanci... :( Ruskou výzbroj by měla dělat i nějaká Ruská (Ukrajina?) firma ale nevím jak je to s kvalitou.
Gatling71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kubouš » 11 kvě 2008, 10:06

Ruskej set dělalo ICM ale mám dojem že od každýho druhu raket/bomb tam byly snad jen 2 či 4 kusy, což je třeba pro nadšence co by chtěl postavit Su-25 a navěsit na něj 32 pum FAB-100 nebo 8 raketnic UB-32 k ničemu.
Kuba Jirásek
Beep! Beep!

in progress: Antonov An-225 Mrija
Hotovo v r. 2018 - viewtopic.php?f=6&t=124977 Hotovo v r. 2019 - viewtopic.php?f=6&t=131298 Hotovo v r. 2020 - viewtopic.php?f=6&t=137559
Hotovo v r. 2021 Hotovo v r. 2022 Hotovo v r. 2023 Hotovo v r. 2024
Kubouš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gatling71 » 22 kvě 2008, 18:59

Jo a taky by mohl někdo vydat celou sadu Izraelských raket Shafrir, Python...a vůbec výzbroje. Pár kousků jsem nalezl na Hannants ale za "nekřesťanský" peníze ( :-D ).
Gatling71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rostislav Axmann » 22 kvě 2008, 19:12

a právě kvůli tem penězům ikdo do této sady nepůjde, je to ekonomická sebevražda
Rostislav Axmann

KPM Opava http://kpmopava.cz

KPM Karviná http://kpmkarvina.wz.cz/
Rostislav Axmann

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gatling71 » 22 kvě 2008, 20:17

Říkal jsem si že zhotovením větší sady (viz. Hasegawa, Airfix, Heller) se cena jednoho kusu výzbroje dostane na úroveň přijatelnou jak pro prodejce tak pro zákazníka, nějakých stotřicet korun za dvě rakety (Python) mi přijde dost. :o Ale je fakt že ekonomické stránce výroby a prodeje nerozumím. :oops: Je to jen pohled zákazníka modeláře.
Gatling71

Odeslat odpověď

Zpět na Naše přání