Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/72 Raptor od Revellu je tu !

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

1/72 Raptor od Revellu je tu !

Příspěvekod sir Alron » 21 bře 2008, 14:33

Pánové, můžete pro něj vyrazit do kšeftíků, už jsem ho viděl (bohužel - nemám) impozantní kousek nábytku byť v malém měřítku-řekl bych že je to velké jako nějaký jet single engine ve čtvrtce... Cena okolo 450Kč. Co se detailů týče, je lepší než Italeri, má 2x Sidewinder, 4x AMRAAM a 2x JDAM. Rytí se mi zdálo trochu výraznější, možná to dělá barva plastu (je to typický revellácký bílý plast). Obtiskové verze zahrnují i jednu velitelskou mašinu, vše samozřejmě Low-wis schéma. Kryt kabiny je z čirého plastu, bohužel není kouřový. Možná je trochu škoda že kryty pumovnice jsou v celku, třeba nový Nimrod od Airfixe má jak kryt v celku tak rozřezaný na kousky a na těchto krytech jsou také propadliny. Moc se mi líbily motory tady si asi není nač stěžovat. Jinak trup je dělený podélně na dvě části včetně křídla, kormidla jsou pohyblivá...
Naposledy upravil sir Alron dne 21 bře 2008, 16:28, celkově upraveno 1
sir Alron

• Odpovědět s citací

Re: Nový Raptor je tu !

Příspěvekod Raptor » 21 bře 2008, 16:15

Mohu mít alespoň základní otázku kdo to dělá a v jakém měřítku (melé měřítko-1:8?)?

Mimochodem, do Náměště nejezděte.Nemám a koupit se nedám :D
Workbench: 1/48 Macchi MC.200

Obrázek
Raptor

• Odpovědět s citací

Re: Nový Raptor je tu !

Příspěvekod Čeněk Šmíd » 21 bře 2008, 16:21

Raptor píše:Mohu mít alespoň základní otázku kdo to dělá a v jakém měřítku (melé měřítko-1:8?)?

¨

A v čem spočívá tvá inovace? :lol: :lol: :lol:
Čeněk Šmíd

• Odpovědět s citací

Re: 1/72 Raptor od Revellu je tu !

Příspěvekod Raptor » 21 bře 2008, 16:42

Calter píše:
Raptor píše:Mohu mít alespoň základní otázku kdo to dělá a v jakém měřítku (melé měřítko-1:8?)?

¨

A v čem spočívá tvá inovace? :lol: :lol: :lol:

Nebuď drzej poříčníku [-X
Workbench: 1/48 Macchi MC.200

Obrázek
Raptor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 21 bře 2008, 17:17

Thude proč taková poplašná zpráva ?
Raptor od Revellu už se v Německu nějakou dobu prodává a vzhled je dávno známý z fotek.
A každý může mít doma dlouhých pár let F-22A Italeri/starý Revell, Trumpeter nebo polský Aeroplast. Možná jsou horší zpracováním a tvarem, ale velikostí jsou snad stejné.
1/72. Nic větčejší, nic meňčejší
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sir Alron » 21 bře 2008, 17:23

No, nějakou dobu, je to novinka tohodle měsíce, je před Velikonocemi a už se to dá koupit, tak jsem myslel že to třeba udělá někomu radost že už je tenhle modýlek na pultech. Takový předvelikonoční tip kdyby náhodou nebylo doma co lepit ;) Ne, vážně, stavebnice je pěkná a konečně zachycuje produkční variantu letadla. Rozdílů je tam dost aby stál za pořízení. Italeri a spol jsou pořád jen prototypová letadla...
sir Alron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pepe » 21 bře 2008, 19:31

Pohled do krabičky F-22 A od Revellu:
http://www.modellversium.de/kit/artikel.php?id=3264
pepe

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kalousek Petr » 21 bře 2008, 21:38

pepe píše:Pohled do krabičky F-22 A od Revellu:
http://www.modellversium.de/kit/artikel.php?id=3264

Vypadá to docela dobře , ale musel bych ho vidět v reálu . Aršík decalů vypadá taky slušně , budu o něm uvažovat .
Petr
Kalousek Petr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mess » 23 bře 2008, 17:05

Trochu jsem to tu protridil, jsou pryc veskere prispevky netykajici se tematu.
M.
Martin Benko
mess

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sir Alron » 25 bře 2008, 14:40

Krabičková recenze sira Alrona

Raptor od Revellu je doma - tady máte takové malé krabičkové preview. (Stavbu přenechám kompetentnějším).

Model je označený jako F-22A Raptor což je definitvní název tohoto stroje který v průběhu let měnil název několikráte. Vždyť první prototyp byl známý jako Lockeed-Martin YF-22 Lighting II, předsériové mašiny prodělaly spolu s mnohými změnami v konfiguraci i změnu názvu na F-22 Raptor aby se vzápětí letadlo přejmenovalo na F/A-22,možná aby daňoví poplatníci věděli že tahle drahá mašina umí i bombardovat. Jenže jak píší na wikipedii, hlavounům z Pentagonu se nelíbilo že jejich nejnovější hračka - superstíhačka má ve jménu kromě stíhání i útok a tak se letadlo nakonec vrátilo k původnímu názvu F-22 aby nikdo nepochyboval o tom co je její hlavní rolí.Znalci vědí že Raptor vystřídal i Wooblin´Goobliny aka F-117 Nighthawk v úloze neviditelného útočného bombardéru ale... Zkrátka je to Lockeed Martin F-22A Raptor a hotovo. Obrázek od pana Friedla mě nijak nenadchnul, už namaloval hezčí. Podle nápisu na krabici pochází výlisky z polské továrny Revellu.

Model je vylisovaný z pro revell v poslední dekádě typický plast barvy slonové kosti. Co se povrchu týče, příjde mi lesklý, na malém hrbu za kabinou je malý kaz(u mého výlisku). Co se týče detailů povrchu, nezbývá než doufa že Eduard udělá na raptora mřížky. Tam kde mají být to Revell vzdal a v příslušných otvorech není nic. Křidélka a klapky jsou součástí trupu avšak oddělené relativně velkou spárou. Kdo chce může řezat. Výškovka je pohyblivá.

Kokpit - ten je udělaný ve smyslu chytré horákyně-docela slušná sedačka i docela unikátní konstrukcí uchycení, poloplastická deska (ale chybí jakékoliv naznačení ovladačů teď z hlavy si nejsem jistý jestli tam jsou nebo je všechno už dotykové) LCD displeje naznačeny jsou. Ovládací prvky ano, přístroje jen obtiskem, v okolí pístu zvedajícího překryt jsou propadlniny. Celkově si myslím že model bych chtěl resinový kokpit, plytké kokpity jsou bohužel morem většiny modelů nejmodernějších mašin.

Motory, zbraňové šachty atd...Ano, buďte klidní to co hodně výrobců opomíjí - sacáky tam jsou. řekl bych že budou i poměrně přesné protože končí hluboko v trupu asi díky tomu výrobce rezignoval na ztvárnění prvního stupně turbíny. Zadní část motoru však v modelu je. Na rozdíl od Italeri jsou vektorovací klapky trysek oddělené, model má i záchytný hák který lze postavit ve vysunuté -zasunuté poloze. Zbraňové šachty jsou relativně detailní, rozhodně detailnější nežli v Italeri a je v nich patrno umístění motoru. Závěsníky výzbroje jsou zdařilé, bohužel, revell neumí slide molds proto jsou tam vyhazovače a bude se muset tmelit -aspoň v hlavní šachtě. Uchycení šachty - její mechanika je velmi detailní,některé krytky drobnějších otvorů mají i výztuhy - jenže- každý kryt i přes pokročilou konstrukci uchycení je díky výztuhám poset propadlinami... Tady by se asi fakt hodily doplňky v kombinaci resin-plech, jinak se asi nelze propadlin zbavit, nemyslím si že by u tohoto malého měřítka šla použít sendvičová konstrukce-výztuhy a až potom samotný kryt.

Výzbroj- bohužel, kryt kanónu není udělaný separé, ústí kanónu tedy chybí. Myslím že rozhodně plusem jsou velké přídavné nádrže jež jsou vylisovány i se samotným pylonem, nebude tedy nutno hlídat geometrii a hlavně váhu poměrně rozměrného výlisku. Kromě toho je ve stavebnici 6x AMRAAM 120C a po dvou Sidewinderech 9X a 9M. I když těla raket nevypadají špatně zvláště u Sidewinderů se mi nelíbí hlavice.Náročnějším modelářům bych doporučil rakety nahradit lepšími-jsou li vůbec k máni. Velice pěkné jsou pumy JDAM s oddělenými křidélky.

Dekálový obtisk - made in Italy (Cartograph ?) musím říci že na první (laický) pohled mě nadchnul. Některé popisky na Raptorovi mají takovou zvláštní barvu... (okrovou) Možná je to tím. Jak výrobce zdůrazňuje na konci stručné historie letounu (Vcelku obsáhlé jak je pro Revelly zvykem) z modelu jde postavit velitelské letadlo od každé jednotky ve které dnes F/A-22 slouží. Dokonce je tam i jedna generálská mašina ! Bohužel všechny letadla jsou v low - vis schématu, takže oživení poskytují jenom popisky na krytech podvozku případně loga jednotky na ocasních plochách. Loga i erby jednotek jsou velice slušně vytištěné...

Překryt kabiny - balen zvlášť, v igelitovém několikráte přeloženém sáčku...

Zhrnutí prvních dojmů z krabičky ? Není to špatné, není to zcela dokonalé, na druhou stranu je to lepší nežli Italeri, největší bolístky stavebnice jsou propadliny a tím pádem i masivní tmelení na krytech... Když se však podíváte na fotku sestaveného modelu na první straně návodu dospějete k názoru že u Revellu neodvedli zase tak špatnou práci. Já bych nový raptor ohodnotil tak 75% ze 100. Dokud se do Raptora nepustí někdo jiný (Academy nebo Hasegawa) je nejnovější výtvor Revellu nejlepší model tohoto super jetu široko daleko.

PS: Pokud máte doma Italeri, nevyhazoval bych ji. Dekálová verze první předsériové mašiny -Spirit of America má přece jen cosi do sebe...

Poznámka: Na požádání můžu udělat fotky jakékoliv partie modelu.
Naposledy upravil sir Alron dne 25 bře 2008, 16:23, celkově upraveno 2
sir Alron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 25 bře 2008, 15:03

sir Alron píše:Krabičková recenze sira Alrona

Špatné označení na krabici letadlo je nyní známé jako F/A-22 Raptor a ne F-22 Raptor.

.... asi díky tomu výrobce rezignoval na ztvárnění vstupní trysky motoru.

Zhrnutí prvních dojmů z krabičky ?

1.) letadlo se jmenuje opravdu F-22A a ne F/A-22

2.) co je to vstupní tryska ?

3.) Čeho jsi vlastně učitel ?

4.) Ty používáš lepty a resiny, že tolik mluvíš o doplňcích ?

ale jinak jsi to nenapsal špatně :)
1/72. Nic větčejší, nic meňčejší
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 25 bře 2008, 15:13

sir Alron píše:Krabičková recenze sira Alrona

Raptor od Revellu je doma - tady máte takové malé krabičkové preview. (Stavbu přenechám kompetentnějším).

Špatné označení na krabici letadlo je nyní známé jako F/A-22 Raptor a ne F-22 Raptor. Obrázek od pana Friedla mě nijak nenadchul, už namaloval hezčí... Podle nápisu na krabici pochází výlisky z polské továrny Revellu.

Model je vylisovaný z pro revell v poslední dekádě typický plast barvy slonové kosti. Co se povrchu týče, příjde mi lesklý, na malém hrbu za kabinou je malý kaz(u mého výlisku). Co se týče detailů povrchu, nezbývá než doufa že Eduard udělá na raptora mřížky. Tam kde mají být to Revell vzdal a v příslušných otvorech není nic. Křidélka a klapky jsou součástí trupu avšak oddělené relativně velkou spárou. Kdo chce může řezat. Výškovka je pohyblivá.

Kokpit - ten je udělaný ve smyslu chytré horákyně-docela slušná sedačka i docela unikátní konstrukcí uchycení, poloplastická deska (ale chybí jakékoliv naznačení ovladačů teď z hlavy si nejsem jistý jestli tam jsou nebo je všechno už dotykové) LCD displeje naznačeny jsou. Ovládací prvky ano, přístroje jen obtiskem, v okolí pístu zvedajícího překryt jsou propadlniny. Celkově si myslím že model bych chtěl resinový kokpit, plytké kokpity jsou bohužel morem většiny modelů nejmodernějších mašin.

Motory, zbraňové šachty atd...Ano, buďte klidní to co hodně výrobců opomíjí - sacáky tam jsou. řekl bych že budou i poměrně přesné protože končí hluboko v trupu asi díky tomu výrobce rezignoval na ztvárnění vstupní trysky motoru. Výstupní však v modelu je. Na rozdíl od Italeri jsou vektorovací klapky trysek oddělené, model má i záchytný hák který lze postavit ve vysunuté -zasunuté poloze. Zbraňové šachty jsou relativně detailní, rozhodně detailnější nežli v Italeri, je v nich i kanál sání k zadnímu stupni motoru. Závěsníky výzbroje jsou zdařilé, bohužel, revell neumí slide molds proto jsou tam vyhazovače a bude se muset tmelit -aspoň v hlavní šachtě. Uchycení šachty - její mechanika je velmi detailní,některé krytky drobnějších otvorů mají i výztuhy - jenže- každý kryt i přes pokročilou konstrukci uchycení je díky výztuhám poset propadlinami... Tady by se asi fakt hodily doplňky v kombinaci resin-plech, jinak se asi nelze propadlin zbavit, nemyslím si že by u tohoto malého měřítka šla použít sendvičová konstrukce-výztuhy a až potom samotný kryt.

Výzbroj- bohužel, kryt kanónu není udělaný separé, ústí kanónu tedy chybí. Myslím že rozhodně plusem jsou velké přídavné nádrže jež jsou vylisovány i se samotným pylonem, nebude tedy nutno hlídat geometrii a hlavně váhu poměrně rozměrného výlisku. Kromě toho je ve stavebnici 6x AMRAAM 120C a po dvou Sidewinderech 9X a 9M. I když těla raket nevypadají špatně zvláště u Sidewinderů se mi nelíbí hlavice.Náročnějším modelářům bych doporučil rakety nahradit lepšími-jsou li vůbec k máni. Velice pěkné jsou pumy JDAM s oddělenými křidélky.

Dekálový obtisk - made in Italy (Cartograph ?) musím říci že na první (laický) pohled mě nadchnul. Některé popisky na Raptorovi mají takovou zvláštní barvu... (okrovou) Možná je to tím. Jak výrobce zdůrazňuje na konci stručné historie letounu (Vcelku obsáhlé jak je pro Revelly zvykem) z modelu jde postavit velitelské letadlo od každé jednotky ve které dnes F/A-22 slouží. Dokonce je tam i jedna generálská mašina ! Bohužel všechny letadla jsou v low - vis schématu, takže oživení poskytují jenom popisky na krytech podvozku případně loga jednotky na ocasních plochách. Loga i erby jednotek jsou velice slušně vytištěné...

Překryt kabiny - balen zvlášť, v igelitovém několikráte přeloženém sáčku...

Zhrnutí prvních dojmů z krabičky ? Není to špatné, není to zcela dokonalé, na druhou stranu je to lepší nežli Italeri, největší bolístky stavebnice jsou propadliny a tím pádem i masivní tmelení na krytech... Když se však podíváte na fotku sestaveného modelu na první straně návodu dospějete k názoru že u Revellu neodvedli zase tak špatnou práci. Já bych nový raptor ohodnotil tak 75% ze 100. Dokud se do Raptora nepustí někdo jiný (Academy nebo Hasegawa) je nejnovější výtvor Revellu nejlepší model tohoto super jetu široko daleko.

PS: Pokud máte doma Italeri, nevyhazoval bych ji. Dekálová verze první předsériové mašiny -Spirit of America má přece jen cosi do sebe...

Poznámka: Na požádání můžu udělat fotky jakékoliv partie modelu.

Thúde, len tak mimochodom - zopár nezmyslov, ktoré si stihol vo svojej recenzii napísať:
"Ano, buďte klidní to co hodně výrobců opomíjí - sacáky tam jsou. řekl bych že budou i poměrně přesné protože končí hluboko v trupu asi díky tomu výrobce rezignoval na ztvárnění vstupní trysky motoru." "... vstupní trysky" - sú nezmysel :?
"Zbraňové šachty jsou relativně detailní, rozhodně detailnější nežli v Italeri, je v nich i kanál sání k zadnímu stupni motoru." - kanál sání k zadnímu stupni motoru - je rovnaká blbosť - resp. technický nezmysel ...
"Výzbroj- bohužel, kryt kanónu není udělaný separé, ústí kanónu tedy chybí. " - kryt kanónu sa otvára iba pri streľbe, za normálnych podmienok je zatvorený - neviem, prečo to hodnotíš ako chybu ?
Najprv je dobré niečo o tom vedieť a až potom písať - bez terminológie sa nezaobídeš.
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sir Alron » 25 bře 2008, 15:44

Tak teď jsem z toho magor... Namoutě kutě nebo kutě namoutě ?

Tohle jsem převzal z německé recenz (viz výše)
Lediglich bei der Bezeichnung des Bausatzes ist Revell nicht ganz auf der Höhe der Zeit. Die US Air Force hat seine Raptor von F-22A in F/A-22A umbenannt, um die Multirole-Fähigkeit des Flugzeuges zum Ausdruck zu bringen. Jestli mi moje chabá znalost němčiny dovoluje tak se zde píše - Bohužel označení stavebnice nekoresponduje s dneškem. USAF přeznačily svoje F-22 na F/A-22 aby zdůraznilo víceúčelovost letounu...

Takže jsem nejdřív zkusil wikipedii a nakonec i autoritu nejvyšší http://www.af.mil/factsheets/factsheet.asp?fsID=199 stránky USAF ! A-letadlo vskutku vstoupilo do služby jako F-22A Raptor.

Vstupní a výstupní trysku motoru mám zafixovanou od mala z nějaké knížky o letadlech. Vstupní tryska je to kudy je nasávám do motoru vzduch a výstupní to odkud šlehá oheň. Tak mě prosím řekněte jak se tomu říká odborně ať tu nejsem za Neznajku. :grin:

Já ? Doplňky ? Když to muší bejt... V případě Raptoru to bejt muší to je jasný. (Mřížky a nic moc kabinka se nedají okecat, jasně je to o trochu lepší nežli Italeri kde nebylo lautr nic ale stejně...)Zde na fóru beztak bez doplňk většina modelářů nedá ani ránu a když jsou na modelu chyby které doplňky napraví nejsem proti,nemám rád doplňky na dokonalé stavebnice z krabice ale tou Raptor není, není špatný ale wow efekt se u něj nedostavil-zkrátka a dobře-na tenhle kit si nějakou sadu koupím i já a to je co říct !

Vím že kryt kanonu se otevírá při střelbě, ale bylo by pěkné kdyby tam ten lauf byl... jen tak pro ten pocit že tam je... :grin:
sir Alron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PavelS » 25 bře 2008, 16:05

Ani jsem to nečetl - řekl jsem si že to je asi tak jako kdyby recenzi na auto dělal člověk bez řidičáku, a vida nespletl jsem se - on tam skutečně píše nesmysly :)
KPM Prosek Panthers
Moje galerie
PavelS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sir Alron » 25 bře 2008, 16:23

Opraveno dle možností.

PS: Tuhle krabičkovou recenzi tu máte dřív než na Hyperscalu, dřív než na Cybermodeleru,česky,zadarmo a snad i objektivně... Tři dny poté co je model na pultech :) Propána - chlapi - enjoy !
Naposledy upravil sir Alron dne 25 bře 2008, 16:34, celkově upraveno 2
sir Alron

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse