Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Ako vytiahnut nite

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Ako vytiahnut nite

Příspěvekod habr100 » 19 bře 2008, 21:31

Ahojte, ako vytahujete nite z plastovych ramcekov, pretoze ja ako sa snazim, tak sa snazim, ale nad svieckou sa mi dari vytiahnut iba take slabe nite a to by som potreboval take dlhsie a hrubsie, ale nako sa mi to nechce podarit, je na to naka specialitka? diky moc...
habr100

• Odpovědět s citací

Re: Ako vytiahnut nite

Příspěvekod rsuchan » 19 bře 2008, 21:41

Ja teda neviem či sa mi to podarí vysvetliť. Niť treba začať ťahať pomaly a potom jemne zrýchlovať ťah ale nie moc lebo sa nakoniec pretrhne. Myslím že to ako bude hrubá sa rozhodne hneď na začiatku ťahu. Keď ťaháš od začiatku rýchlo tak niť bude tenká ale ak začneš pomalšie tak bude hrubšia. Ovšem nie zas tak pomaly aby Ti to stuhlo a potom už nevytiahneš nič. Treba v tom mať prax, teória moc nenapovie, najlepšie by bolo keby som Ti to ukázal takto sa to blbo vysvetluje.
Rado Sucháň 50 rokov

«Never in the field of human conflict was so much owed, by so many, to so few»

Dokončené: SBD-3 Dauntless ; Mil Mi-1 ; F-16C Fighting Falcon ; Hawker Sea Hawk ; Supermarine Spitfire Mk.IX
rsuchan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 19 bře 2008, 21:48

Pokud potřebuji vytáhnot niť, tak nahřeju třeba nad svíčkou (zapalovačem) a hned neroztahuji, ale přitlačím k sobě, tak aby se vytvořila boule, chvilku počkám a pak teprve roztahuji. Rychlost roztahování určuje tlouštku nítě. Pokud tedy potřebuji silnější, tak roztahuji pomalu. Ne vždy se povede a tak mám jich hodně natahaných a pak vybírám. Ale radši místo plast. nití používám různé dráty (např. olověné). Záleží na co to chceš.
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Los » 19 bře 2008, 21:50

toč platovou tyčko kousek nad plamen až střed te tyčky dostatečně změkne, pak ho dej vedle ohně a táhni. podle rychlost a delky lze korigovat tlouštku vytažene niti. po nataženi ještě chvilku podrž napnute at to vychladne a je to
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Štěpán Los

• Odpovědět s citací

Příspěvekod habr100 » 20 bře 2008, 16:52

rsuchan píše:Ja teda neviem či sa mi to podarí vysvetliť. Niť treba začať ťahať pomaly a potom jemne zrýchlovať ťah ale nie moc lebo sa nakoniec pretrhne. Myslím že to ako bude hrubá sa rozhodne hneď na začiatku ťahu. Keď ťaháš od začiatku rýchlo tak niť bude tenká ale ak začneš pomalšie tak bude hrubšia. Ovšem nie zas tak pomaly aby Ti to stuhlo a potom už nevytiahneš nič. Treba v tom mať prax, teória moc nenapovie, najlepšie by bolo keby som Ti to ukázal takto sa to blbo vysvetluje.

noo to by sa aj teoreticky dalo, origos byvam nedaleko nitry a frajerka priamo tam, tak mozno niekedy pri pivku mozes ukazat :grin:
habr100

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rsuchan » 20 bře 2008, 18:03

Pri pivku ho neukazujem a už vôbec nie chalanom :grin: Ale ak chceš tak dones aj sporák. Najlepšie plynový. :lol:
Rado Sucháň 50 rokov

«Never in the field of human conflict was so much owed, by so many, to so few»

Dokončené: SBD-3 Dauntless ; Mil Mi-1 ; F-16C Fighting Falcon ; Hawker Sea Hawk ; Supermarine Spitfire Mk.IX
rsuchan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod al!en » 20 bře 2008, 18:23

Tohle me taky ceka ale asi se pokusim tomu vyhnout pomoci dratu... protoze to musi bejt des.
al!en

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 20 bře 2008, 18:52

al!en píše:Tohle me taky ceka ale asi se pokusim tomu vyhnout pomoci dratu... protoze to musi bejt des.

Blbost, tohle je z modelařiny to nejjednodušší. Chce to jen po změknutí tyčinky nezůstat nad plamenem a vytahovat mimo něj. Pak opravdu záleží na rychlosti tahu ( a míře změknutí hmoty). Chce to jen svíčku, kus rámečku a chvíli cvičit, materiálu má každý přece hafo.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod al!en » 20 bře 2008, 19:01

Milan Holzapfel píše:
al!en píše:Tohle me taky ceka ale asi se pokusim tomu vyhnout pomoci dratu... protoze to musi bejt des.

Blbost, tohle je z modelařiny to nejjednodušší. Chce to jen po změknutí tyčinky nezůstat nad plamenem a vytahovat mimo něj. Pak opravdu záleží na rychlosti tahu ( a míře změknutí hmoty). Chce to jen svíčku, kus rámečku a chvíli cvičit, materiálu má každý přece hafo.

no zajimalo by me jestli to tahat vertikalne nebo horizontalne, mam dojem ze by se to mohlo prohnout ne?
al!en

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 20 bře 2008, 19:10

al!en píše:
Milan Holzapfel píše:

no zajimalo by me jestli to tahat vertikalne nebo horizontalne, mam dojem ze by se to mohlo prohnout ne?

Tahej jak chceš (já tahám horizontálně) a přestaň táhnout až máš patřičnou délku nebo tloušťku a nebo až hmota začne klást velký odpor. Po vytažení nech tyčinku vychladnout pod "tahem" (nech ji prostě napnutou) pak se ti nezkroutí.
P.S. Plast se tahá jedna báseň, kdo máte možnost zkuste si nad Bunsenovým kahanem táhnout sklo! To je paráda! Ale opatrně, pálí! [-X :grin:
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod havlis » 20 bře 2008, 22:20

Pokud si dobre pamatuju, tak nas kdysi davno (no uplne tak davno to neni) v krouzku ucili, ze je vhodne napred ten plast dobre prohrat celkove, nejlepe v teple (dost teple) vode. Urcite vim, ze ne ve varici, pac tam uz dochazelo k moznosti defektu struktury plastu (bublinky).

Nemuzu ovsem slouzit vlastnimi zkusenostmi, protoze vlakna jsem na radu otce nahradil dycky dratem .. teda dratkem
*** KPM Střezimíř ***
havlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod J!rka Votápek » 20 bře 2008, 23:01

Teda.. Normálně čumim, jak vědecky se dají tahat nitě z rámečku :lol:
:roll:
J!rka Votápek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 21 bře 2008, 00:24

J!rka Votápek píše:Teda.. Normálně čumim, jak vědecky se dají tahat nitě z rámečku :lol:
:roll:

To víš! Co už s lidma naděláš. Místo aby si to zkusili a obětovali 5min času, tak se raděj 5x zeptaj . Ale nějak jim to vysvětlit musíš. :grin: :grin:
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hill » 21 bře 2008, 08:51

Hodně záleží na výběru materiálu, nejhorší je taková ta guma, co používá třeba UM, nejlépe se mi pracuje s takovou tou tvrdou hmotou, třeba od Tamyi.

Jinak koukněte co se s tím dá všechno udělat : http://steelnavy.com/PitroadSD&FlintBY.htm
Ve stavbě : CVA19 Hancock - SCB 125 (Hasegawa), DD 797 USS Cushing (Tamyia), USS Independence (Dragon),IJN Ryujo (Fujimy),USS Maine (Combrig), USS Essex (Trump.),USS Missourry(Trump.)
V přípravě : USS Texas (Samek),USS Lexington(Trumpeter)
Hotovo:IJN Kiso,USS Indianapolis,HMS Hood,USS Vesuvius, IJN Ch13, USS Atlanta,USS South Dakota,USS Slater,I-400, pár ubotů,Masaryk
Hill

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Blaschke » 27 bře 2008, 20:43

Samozrejme, tyčinku nad plameňom otáčať, aby sa prehriala zo všetkých strán.Ak chcem hrubšie tyčinky, nahrievam väčší kus nie iba jedno miesto, ale povedzme centimeter až dva centimetre dĺžky. Samozrejme, ťahať pomaly a sledovať, ako sa hmota stenčuje. Niekde som už písal aj to, že nie každý plast sa ťahá rovnako. Niektorý je veľmi protivný a nechce sa mi dať vytiahnuť na hrubšie nite. Ale čo mi teraz zostali strieborné rámčeky z Revellovho Starfightera, tak tie sa ťahajú jedna báseň :).
A-300 vacu, Praga XE-55, Š.4, SARO, B.34
Robert Blaschke

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna