Dneska jsem hledal něco úplně jiného a v jedné krabici našel tuhle věc-miniaturní štuku odlitou z bílého kovu - jak je patrno jde Ju-87A. Myslíte že tato mikroštuka může pocházet z let druhé světové války nebo je nějaká novodobá záležitost (kopie) ? Pokud to je vskutku válečná nebo teoreticky i předválečná výroba o co jde ? Hračku ? Nebo je to model (spíš modýlek) pro rozpoznávání letadel - něco jako docela známé modely Wiking ? Je to malinké, dá se to schovat do dlaně, určitě to není 144,tipuju 1/200 nebo ještě menší... Jak je z fotografii patrno, letadélko není odlito zcela dokonale,je to zmetek. Ve své podstatě je tato drobnost zajímavá jen tím že zachycuje velice rannou verzi slavného letadla. Hodnotu to asi nemá valnou ani už nevím kde jsem to vzal...(Buď našel, nebo koupil někde na burze nebo v bazaru anebo mi to někdo dal-mám to už dávno jen jsem na to zapoměl Máte někdo ánung o co jde ? Děkuji
Vypadá to na kovovou obdobu Vikingů. Tyhle učební hračky se za války vyráběly docela masově. Dělaly se i jiné podivnosti, například kamarád vlastní papírový model LeO 451 odhadem tak 1:40, který nese na břiše německy technický popis typu a orličku. Našel to kdesi na půdě při opravě střech.
Tyhle malý Štuky prodával jakýsi stánkař na Karlštejně, vždycky stával dole pod vesnicí. Chtěl 1 Kčs za kus a bylo to někdy v první polovině 80. let. Později rozšířil sotriment i o malý lodě, pamatuju si, že jsem vlastnil letadlovou loď a nějakej křižník.