Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

X-15 nýtovací výkres

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

X-15 nýtovací výkres

Příspěvekod KUBA29 » 11 bře 2008, 16:36

Plastikovému modelaření ZDAR ! a všem na fóru rovněž.
Chtěl bych poprosit pokud by někdo měl nýtovací výkres na X-15 v elektronické
podobě a poskytl mi jej, moc by mi pomohl. Je úplně jedno v jakém měřítku,
já mám sice svoji X-15 v 1:72 ale beru šecko :-)

Díky moc KUBA29
The first causality of war is innocence
KUBA29

• Odpovědět s citací

Re: X-15 nýtovací výkres

Příspěvekod Richard Plos » 11 bře 2008, 16:48

Ty nýty byly hlavně bez povrchový úpravy - měly barvu kovu, což je dost vidět. I když na dvaasedmdesátce to není tak hrozný, ale co mám dělat já s 1:32? :shock: Nejsem si jistej, jestli mám nejťák. Mrknu doma a kdyby jo, tak ho proženu nějakým převaděčem analog/digitál a pošlu...
Richard Plos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KUBA29 » 11 bře 2008, 17:01

TO: Richard Plos

díky moc, já koukám na fotky a možná bych byl schopen okoukat nýty na nose X-15ky,
ale na zbytku ani náhodou, takže budu vděčný za cokoliv
KUBA29

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Richard Plos » 11 bře 2008, 21:27

Tak bohužel nemám... Jen nějaký třípohledováý nákresy. Ale protože pracuju na tý 1:32 od MPM, tak budu ten nejťák taky potřebovat. Čili ho asi udělám, nic jinýho mi nezbude - překreslím některý náčrtek a zakreslím do něj nýty - fotek mám dost na všechny části mašiny... Dám vědět, jak to postupuje. Budeš dělat mašinu s baky? Jinak pokud by ses chtěl nýtům vyhnout, můžeš zvolit ablativní bílý nátěr. Ale mě se to nelíbí...
Richard Plos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KUBA29 » 12 bře 2008, 02:03

Richard Plos píše: Jinak pokud by ses chtěl nýtům vyhnout, můžeš zvolit ablativní bílý nátěr. Ale mě se to nelíbí...

Přesně tak, když X-15 tak černá s nápisem NASA :-D
Na fotce je přesně stroj který dělám, mám Revell a přerývám ho. Jen ta moje předloha od Revellu má už jedno okno zaslepený
a to si nejsem jistej, jestli ho nemám raději otevřít. Jo, baky budu dělat, šecko přesně jak na fotce. :D
Přílohy
X15_19b.JPG
KUBA29

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Richard Plos » 12 bře 2008, 07:55

No tak to budeme dělat stejnou mašinu :D MPM dělá dvaasedmdesátku už v negativu a s bakama. Ale stojí 440 Kč...
Richard Plos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KUBA29 » 12 bře 2008, 09:49

Já myslím, že na poměr CENA/VÝKON je asi nejlepší ta X-15ka od Speciall Hobby 1:32 stojí kolik ? 820 peněz??
MPM 1:48 je za zhruba 770 peněz a to je lepší si přihodit na tu 32ku. Vyjímkou je moje X-15 od Revellu je
kupovaná v USA za 5 babek a přerývá se super a jde to rychle protože je to malej model, viděl jsem ji kdesi na
českým internetovým obchodě za asi 220 peněz.

PS: když děláme stejnou mašinu, nevěděl bys prosímtě jestli někdy v průběhu testů nezazdili to levý
okýnko na překrytu kabiny, nechce se mi to moc předělávat :-D
KUBA29

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pajas » 12 bře 2008, 13:06

Prosím,prosím,mát taky tu 1:32 a je to má srdeční záležitost,má mladá léta,můžu až bude ,taky požádat o ten výkres.Dík
Pajas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 12 bře 2008, 15:33

KUBA29 píše:Já myslím, že na poměr CENA/VÝKON je asi nejlepší ta X-15ka od Speciall Hobby 1:32 stojí kolik ? 820 peněz??
MPM 1:48 je za zhruba 770 peněz a to je lepší si přihodit na tu 32ku. Vyjímkou je moje X-15 od Revellu je
kupovaná v USA za 5 babek a přerývá se super a jde to rychle protože je to malej model, viděl jsem ji kdesi na
českým internetovým obchodě za asi 220 peněz.

PS: když děláme stejnou mašinu, nevěděl bys prosímtě jestli někdy v průběhu testů nezazdili to levý
okýnko na překrytu kabiny, nechce se mi to moc předělávat :-D

To o čem mluvíte je od Revellu je původní Monogram, který dnes prodává USA Revell. Okýnko je myslím zaslepené pro rekordní let s bílým ablativním nátěrem.
Přímo Revell měl předtím starší model a prodával ho ještě v 80tých letech, ale měl zvláštní měřítko, myslím 1/64.

Mám otázku, všechny modely jsou X-15A-2 ?
Zdálo se mi, že v 1/32 MPM připravuje u A-1, ale teď to nemůžu najít. Jak se vlastně liší délka A-1 a A-2 ? V malém měřítku je to neznatelné ?
1/72. Nic větčejší, nic meňčejší
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KUBA29 » 12 bře 2008, 17:20

DISMEMBER Dissection : napsal:

To o čem mluvíte je od Revellu je původní Monogram, který dnes prodává USA Revell. Okýnko je myslím zaslepené pro rekordní let s bílým ablativním nátěrem.

takže to okýnko musím odezdít? když chci stavět černou 66671 ???
Tu přikládám nákres jednotlivých strojů 66670 , 66671 a 66672, snad to alespoň trochu zodpoví některé vaše otázky, já sám z toho moc chytrej nejsem,
musím to ještě trochu nastudovat.
Přílohy
X_15_a2.jpg
KUBA29

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pucek » 12 bře 2008, 17:51

DISMEMBER Dissection píše:To o čem mluvíte je od Revellu je původní Monogram, který dnes prodává USA Revell. Okýnko je myslím zaslepené pro rekordní let s bílým ablativním nátěrem.
Přímo Revell měl předtím starší model a prodával ho ještě v 80tých letech, ale měl zvláštní měřítko, myslím 1/64.

Mám otázku, všechny modely jsou X-15A-2 ?
Zdálo se mi, že v 1/32 MPM připravuje u A-1, ale teď to nemůžu najít. Jak se vlastně liší délka A-1 a A-2 ? V malém měřítku je to neznatelné ?

Dovolím si trochu poučovat... ;-I
Existovaly pouze dvě verze: X-15 a X-15A. Celkem byly vyrobeny tři stroje označené X-15-1, X-15-2 a X-15-3.
Cisla -1 a -2 začínaly obě s dvojici motorů XLR-11 nahrazených jedním motorem XLR-99 v průběhu testů. Číslo -3 mělo jeden jednokomorový motor XLR-99 od samého počátku.
Verze X-15A vznikla ze stroje číslo -2 přestavbou po havárii v roce 1962. Proto je také označována X-15A-2. Hlavní viditelný rozdíl je prodloužení trupu o 66 cm a změna tvaru oken kabiny - z hranatého na eliptický. Rovněž patrné je protažení bočních trupových gondol dozadu tak, že končí zároveň s trupem.
Okno na leve straně bylo opatřeno zavíracími dvířky až pro potřeby rekordního letu. Pokud stavíte cokoli před tím, tak okna jsou bez zaslepek...
Z pohledu modeláře je situace vcelku jednoduchá.
V měřítku 1/72 a menším je k dispozici jen "dlouha" verze X-15A. Pokud je mi znáno, tak konverzní sada na "krátkou" verzi neni k mání.
(Jen pro pořádek - 1/200 DML, 1/175 Lindberg, 1/130 Heller, 1/72 - Monogram, MPM).
Už zmíněný model od Revellu v měřítku 1/64 je krátká verze. Naposledy se v nabídce objevil v roce 1994 v rámci SSP.
Ve čtvrtce je na výběr celoresinový model od CollectAir ve verzi A plus několik balení od Special Hobby - všechny taky ve verzi A.
Krom toho jsou k dispozici ale take konverzní sady určené pro model Special Hobby. Jedna pro konverzi na krátkou X-15 s motory XLR-11, další na konverzi s motorem XLR-99, dále pak na rekordní stroj s maketou scramjetu a posledni je uvažovaná úprava pro vypouštění rakety BlueScout (včetně té rakety). Konverze dělá a prodává česká firma NewWare.
Poslední volbou je 1/32 kde máme jen a pouze X-15A-2. Další verze se údajně chystají nebo se o nich alespoň uvažuje...
Co se týká tvarové přesnosti tak nejblíž k základním tvarům X-15 mají modely 1/72 MPM a 1/32 Special Hobby. Ostatní jsou většinou dost mimo.

Snad to pomůže... :arrow:
Pucek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 12 bře 2008, 19:21

vyčerpávající odpověď, díky.
Ještě myslím někdo (Sharkit a ještě ?) dělá resinový model nebo konverzi na předpokládanou verzi X-15 s delta křídlem.

Ještě jedna věc. Nenajde se majitel Monogram NB-52 + X-15 ? . Marně sháním naskenovaný návod a fotku dílů, kterými se odlišuje od samostatných Monogramu B-52 a X-15.
1/72. Nic větčejší, nic meňčejší
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
172flogger

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse