Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Fokker DR-I

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Fokker DR-I

Příspěvekod zdesko » 08 bře 2008, 22:42

Stancek a ostatní..:..nechtěl jsem odbočovat od tématu..ale tohle prostě nešlo nekomentovat..a vězte,že jsem to sepsal jak nejstručněji to šlo...akorát,že jsem to seředil jak "tydýt".. #-o ..díky Markovi,že popsal způsob létání při soubojích a vzdušných bojích.. Už to nebudu rozebírat..řekl to celé..
A teď k těm ovládacím prvkům na replice,zde přiložené.." Vím z které je to webovky,ale nechce se mi to hledat..takže jenom odhaduju že..: Že ta replika má motor Gnome Monosoupappe..tomu odpovídá to tlačítko Blip Sw. Tak..a páka Trottle na plechové ozubené kulise..: No,je to tam napsaný..: Fuel aus-zu..palivo otevřeno-zavřeno..tato páka nastavovala cestovní rychlost..a vedla k tomu "šoupěti" v duté klikovce.. Trubková klika pod tím by mohla být pákou na ovládání výfukového ventilu..ale docela dobře by to mohlo vést ke kohoutu nádrže a jedná se tedy o zavírací kohout.. K tomu mě vede podobnost s pákou za pulzátorem..která by mohla vést ke kohoutu olejové nádrže.. Plynová páka na kniplu slouží k okamžité regulaci přívodu paliva..tedy jakýs "plyn" protože plynová páka na "kulise" končila na táhle šoupěte (na klikovce) oválným okem a to dovolo se škrtící klapkou dále manipulovat..
Víčko na nádrži je poměrně standartní víčko..které opravdu tu dírku mělo..ale leckdy jí nelze nalézt ani když se drží víčko v ruce.. :x ..no,schválně..koukněte se někdo na víčko Vašeho auta a uvidíte,jak bývá důmyslně ukryta.. U toho Fokkera je to myslím (ale natuty to nevím) právě to místo,kde je uchycen řetízek.. Když jsem psal o tom vytékání benzínu v poloze na zádech,tak jsem to tak doslova nemyslel.. :-D ..to bylo jen obrazné přirovnání..každé nalévací hrdlo má totiž zpětný ventil,který toto hrdlo prostě uzavře.. Dokonce i Vaše auto by ho mělo mít..! Jo,a ještě jsem chtěl říct,že s rotačním motorem nejde dělat takové to klasické "hén-hén".. :-D ..tedy známé práskání bičem..ona to totiž nedovolila kinetická energie rotující masy motoru.. Takže když se tam prudce kopnul plnej knedlik..tak se nic nestalo..tedy z pohledu dneška..ten motor sice zabral..ale tak nějak v klídku..s takovým dlouhým hééééééén.. :-D ..no a to samé bylo při ubrání plynu.. Taky tyto motory během letu tu a tam na nějaký ten válec nepálily a to díky tomu škrtacímu zapalování..tu a tam "pecka"..tu a tam olej.. Tady to zase pro změnu rotačnímu motoru nevadilo..měl dost kinetické energie a tak si tento setrvák cestu k potřebné elektrice zase po chvilce našel..
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sheya » 08 bře 2008, 23:57

Vidíte. Já byl přesvědčený, že tam ani plyn nebyl. Myslel jsem, že motor jel pořád "na plný céres" a piloti regulovali rychlost střídavým vypínáním zapalování a pokud to nechali vypnuté delší dobu, palivo se nashromáždilo a při zážehu někdy došlo k výbuchu a následnému požáru. Takhle jsem si to doteď myslel.
Omne initium difficile est
WHO IS WHO viewtopic.php?f=78&t=36938&p=691305#p691305
H-21 viewtopic.php?uid=2807&f=300&t=93779&start=0
L-29 viewtopic.php?f=300&t=94555

HGW doplňky: http://www.battlefield.eshop-zdarma.cz/
Sheya

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kofejn » 09 bře 2008, 00:15

Regulace rotačního motoru byla asi fakt něco. Z tohoto videa Camelu to vypadá, že fakt má jen plný a žádný "plyn" http://www.youtube.com/watch?v=qtprTL66-FY
Je to trochu delší, ale stojí to za zhlédnutí :-D .
kofejn

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Stancek » 09 bře 2008, 00:50

Dobrá tedy po lopatě. Zdesko bavím se o tehdejších používaných fintách v soubojích a to může být třeba i otočka o 180stupňú na velmi malém místě, loping a třeba Imel. překrut či co.To nemá s tříminutovým letem na zádech nic společného. Těžko by dýchalo jakékoli letadlo z tézo doby v této poloze. Jen mi vyzněla v tvé větě DrI jako mrdka která byla pomalu pro psí souboj (to je snaha dostat se protivníkovi za ocas ) nepoužitelná. Opakuji znovu že v tomto řemesle dost vinikala.
K oněm hejblatům na replice. Jen mé doměnky.
V levo: shodneme se na ovládání klapky (přívod vzduchu), pod ní dle mě asi kohout pro uzavření paliva.
Na kniplu je asi regulace množství požadovaného benzínu. Příklad: va vyžší výšce ubrat aby směs nebyla tak bohatá protože nám zřídl vyduch.
Zakopaný pes je v pravo: essence=směs (něčeho s něčím, možná benzín a olej)
Fuel tap mě v překladu vyšlo jako přidat palivo! Né tedy oil stop. Tak co teď??? :-k

K onomu odvětrání ve víčkách. Ani škoda 120 ho nemá ve víčku ale zvlášť na nádrži je na hoře trubička a je vedeno hadičkou bokem nahoru dozadu. Čili dnešní auta se na odvětrání ve víčku nespoléhají Tak mi netvrď že mám u feldy dírku ve víčku kterou nevidím. Je to řešeno vývodem z nádrže nahoru jinde. Tím netvrdím že DrI tam dírku nemá, ale zase mi do toho v tomto případě tak trochu nesedí to heblo v pravo s komentářem z fota přidat palivo. :?
Dle mě touto pákou tam hějakým způsobem ono plivo dofedrovávali. Pomohli tomu v krizi. Nebo je to jinak ???
Stancek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 09 bře 2008, 01:03

..tak tuhle celou procedůru mám doma jen na "vinilu".. Vůbec jsem netušil,že bych to mohl na youtube najít.. :shock: ..prostě náádhera..! A tam je alespoň vidět,že to co jsem tu napsal je pravda..motor si zapumpovává po každé dávce ricíňáku od pístového čerpadla..a zároveň si foukne bílý obláček.. Také prskání na zemi způsobené tím "vychytaným" zapalováním nemá chybu.. :D ..a Camela jsem doposud viděl jen při přistání..to kolíbání na stojánce je naprosto boží..! Já se v něm chííí proletěééét..!!! :cry:
P.S. na tom vinilu je i startování "Liberty" v DH-4/9 ( :?: )..startujou to roztočením setrváku klikou a pak to spojkou sepnou.. To je taky mazec..! Chytne to až asi na po-osmý,přičemž na po-sedmý to běží jen na jeden válec..!!!..a pak to zase zdechne.. Kromě toho je tam i Pfalz XVII a to je normální "Stalinec"... :grin:
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 09 bře 2008, 01:37

..Stanceku..já už nevím,jak Ti to vysvetlit..uvniř trubky-klikovky byla jen tryska..nic víc-nic míň..a ta působila jako fixírka.. když do fixírky foukneš hodně..tak stříká hodně..když do ní foukneš málo..tak stříká málo.. a to foukání..které kolem té fixírky šlo se dělo také tím,že se fouklo hodně,nebo málo..a to tou škrtící klapkou.. Klapka se otevřela naplno a rourou šlo hodně vzduchu a rychleji,protože se i motor roztočil rychleji a tím sebou strhnul z fixírky více paliva..a zároveň se i zvýšil výkon kompresoru,který tlakoval nádrř..všechno souvisí se vším.. :-D A prostě ty souboje opravdu nebyly tak Halyvoodové,jak si je asi představuješ.. Šlo o přepady z výšky..podlety pod letadlo nepřítele.. honění se dokola jak čokl za ocasem..apod.. kdo první zdrhnul ze psího souboje,to měl zpočítaný,protože ten druhej mu na ten jeho chvost hned skočil.. Ze soubojů se prchalo podle výkonu motoru buď vzhůru k nebi,nebo naopak fofrem k zemi.. U země má totiž prchající jakous takous výhodu,protože on určuje při kličkování a kopírování terénu trasu.. Ve větších výškách se po přepadovám útoku znova nabírala výška k dalšímu přepadu.. jakoby se rytíři na koních znovu stavěli proti sobě.. Komu to éro šplhalo líp,tak měl výhodu..a tu Dr.I měly.. při souboji v jedné hladině a při psím souboji však nepřítel tu Dr.I začal dohánět..a kdyby pilot trojplošníku trval na tom psím kolotoči,tak to má spočítaný.. Ano,letadla se tehdy točila na pštníku..dokonce to některá dokázala i v ploché zatáčce..ale u rotačních motorů se to muselo umět využívat..pravá bývala zpravidla stoupavá a levá klesavá..a s tím si musel pilot umět poradit.. A že byl Dr.I nějaký jó zaostalý to jsem neřekl..jen jsem řekl,že díky atmosférické nádrži měl určitý handikep..a ostatní letadla si mohla dovolit víc.. Přikládám obrázek "Big Acka" a k tomu se váže tato story..: Armstronga přepadlo ve výšce cca 600m 8 Fokkerů Dr.I.. Ack se bránil tak urputně,že dva sestřelil..a pak to schytal a začal hořet..posádka před plameny začala ustupovat,tak,že z letadla "vystoupila".. Zbylí Fokkeři kolem něj začali kroužit a tak střelec nelenil a sestřelil třetího..! Pak ten Ack sebou prásknul na zem..ale oni,jak byli vylezlí ven,tak je to zahodilo do křoví a jen s lehkými zraněními je zachránili pěšáci..
Přílohy
FK-8 Big Ack_ww1Mcl.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Timi » 09 bře 2008, 17:21

Tak sem s tim krapet pohnul dodělal sem motor, vzpěry, motorovej kryt, oddělil výškovku a křidýlka, slepil trup a napasoval spodní křidlo. U trupu jsem řešil problém jak znázornit šněrování. Nakonec jsem ho udělal následujícím způsobem vzal jsem proužek obyčejného alobalu do kterého sem spendlíkem podle pravítka vyryl švy. pak jsem takhle narádlovaný prouže otočil a a vyříznul proužek o šírce šněrování a nalepil na trup (ale ten alobal se musí přeject jemnym smirkem jinak na něm nedrži barvy, ani surface a po odmaskování se sloupne). Jak to dopadlo posudtě z fotek, myslim že to nevypadá špatne.
Přílohy
motor I.JPG
motorII.JPG
celek.JPG
snerovaniII.JPG
snerovániI.JPG
Jakub Houška
Timi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek Mincbergr » 09 bře 2008, 18:01

Sorry za OT, ale je u toho AW8 znám datum nebo o kterou šlo Jasta na německé straně. Nějak v tom čichám Jerrardovinu.
Mit Gott für Kaiser und Vaterland
Marek
Marek Mincbergr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Šrám » 09 bře 2008, 19:07

Prosím vás, čtu to tady už dlouho a stále dokola, jak se tady opakujete, ale nikde jsem se nedočetl, jestli by se nemělo práškovat raději po větru... :grin: :grin: :grin: :-D :-D
Šrám

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sheya » 09 bře 2008, 19:08

To šití nevypadá špatně. Pracné, ale pěkné.
Omne initium difficile est
WHO IS WHO viewtopic.php?f=78&t=36938&p=691305#p691305
H-21 viewtopic.php?uid=2807&f=300&t=93779&start=0
L-29 viewtopic.php?f=300&t=94555

HGW doplňky: http://www.battlefield.eshop-zdarma.cz/
Sheya

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Stancek » 09 bře 2008, 21:23

No tak naposled, už to nebaví ani mě. Zdesko, opravdu nemyslím Halyvoodové létání, ale to které tehdy provozovali.Filmových záznamů s té doby je opravdu jako šafránu. Takže tady je jeden rozebraný do fotek (tu práci jsem si dal) a ono ejhle. Na fotu č.3 je ta bedýnka z první války kolečkama nahoru. No Dr to není (to mi nepiš to vím i já) ale jde o stroj (dávám tomu 90procent) z první války a záznam pro jeho nekvalitu z války zřejmě pochází také. Původ je z francoského dokumentu Historie letectví (celkem 10dílů) odvisílaného českou televizí naposledy okolo roku 1988-89.
Klidně ti jen na vyžádání zašlu, abys věřil že jsem s tím nijak nečaroval a fotku nepřetáčel. Můžeš to podrobil své analíze.

Teď k onomu psímu souboji. Například.
letí nováček na stroji Se5 ve výšce 1500m a potkává DrI se zkušeným pilotem. Nováček jde do toho a začne stoupat aby získal výhodu výšky. DrI také. Nováček zjišťuje že mu to jde o fous líp. Podniká tedy s o hodně rychlejším strojem útok protože to třeba zrovna jde. DrI uhýbá v rychlé zatáčce. Nováček stáčí stroj také ale ve větším oblouku. Má tedy rychlejší stroj (se5) ale delší zatáčku. Tady se to pro pilota v DrI tak trochu srovnává, je pomalejší ale lítá po mnohem menším oblouky než nováček v rychlejším stroji který lítá po oblouku větším. Já na místě nováčka opouštím tuto honěnou, skláním nos ke svým zákopúm a pryč (on zrovna DrI moc pevný neni do delšího střemhlaváho letu). No když vše přežiji tak si večer u lahvinky vzpomenu na varování velitele Nechoď s DrI do psího souboje.

Timi promiň že se ti tu motám. Tvá práce se mi moc líbí.
Přílohy
let 01.jpg
let 01.jpg (42.06 KiB) Zobrazeno 1421 krát
let 02.jpg
let 02.jpg (41.8 KiB) Zobrazeno 1417 krát
let 03.jpg
let 03.jpg (35.44 KiB) Zobrazeno 1415 krát
let 04.jpg
let 04.jpg (27.7 KiB) Zobrazeno 1414 krát
Stancek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 09 bře 2008, 21:40

Stancek-u..a není to Novák na Avii..? :grin: :grin: ..hele chlape,já Ti Tvůj obdiv k Dr.I neberu..a tohle naše dohadování je žabomyší válka o ničem..takže toho necháme..souhlas..? :wink:
P.S. a jestli Tě to potěší,tak přiložený obrázek jsem si pro sebe kreslil tak,abych si ho mohl pověsit a tam jsem toho Fokkera nakreslil na zádech..! :grin:
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Stancek » 09 bře 2008, 22:24

Timi Fákt promiň. [-o<
Zdesko ty to vidíš špatně, já se přeci nehádám. Jenom ty něco napíšeš a já odepíší. Já si dám práci poslat fotku, ty to okomentuješ jak to vídíš ty.Pak zdlouhavě odbočíš na zcela jiné hříště. Pošlu jinou fotku a rovnou to zfoukneš jako svíčku. No diskutujeme, ale nehádámese.
Chtěl jsem vysvětlit tu nádrž a už si zřejmě nejsi jistý ani ty. Já také ne. No a co.
:lol: :lol: :lol:
Stancek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 10 bře 2008, 13:16

..nádrží si jistý jsem.. :-D ..ale v řezu mám jen palivovou soustavu Berga,Spada a možná někde i dvacítku Letova ..a z e soustavy s rotačním motorem Camela a Nie.28..jenže je to moc velký na to,abych to naskenoval a poslal sem..kromě toho to asi žádného modeláře zajímat nebude.. a přesto,že nejsem žádný "pilot Čkalov",tak jsem si nějakou tu hodinku za kniplem taky odbyl.. :D ..takže jakous takous představu o tom co si éro nechá líbit a co už ne,mám.. :wink: ..lítal jsem na motorovém rogale se 100k motorem a vím ,že když bylo "veselé" počasí,tak i tento motor měl svých 100kobylek zadýchaných..a to měl dost vzduchu,protože nás tehdy nikdo nad 300m nepustili (ale létali jsme většinou ve 100m) a co myslíš,že asi tak předváděl 110-120k motor s tím Fokkerem..? Prostě tvrdím,že na tohle se zapomíná a díky Hollyvoodu zůstává v podvědomí,že ta éra byla výkonnější.. Nezkoumal jsem dostatečně youtube..asi tam bude dost klipů s těmito letouny..ale viděl jsem létat docela dost replik i s původními motory.. některá éra jsem viděl ve vzduchu i na vlastní oči..a můžu Ti říct..že toho mají opravdu plný kecky..!! Proto smekám před těma tehdejšíma chlapama,kteří do toho sedali a začali se mezi sebou na těch "bednách" jak tomu říkali,prát..! A je mi jedno na které bojovali straně..prostě to byli borci..!
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Timi » 10 bře 2008, 15:38

Měl bych eště jeden dotaz: jak měl Lothar natřenej centroplán podvozku? byla tam stíraná nebo ho měl taky červenej?
Jakub Houška
Timi

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby