Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna ‹ Jak na fotografování
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Jak fotografovat model(ky)

Všechno o fotografii, včetně galerie Vašich nemodelářských fotek
Odeslat odpověď
Příspěvků: 629 • Stránka 25 z 42 • 1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 42
  • Odpovědět s citací

Re: Jak fotografovat model(ky)

Příspěvekod Samin » 06 bře 2008, 23:14

Neboj Duchu, na moji Fuji S5700 je návod taky tlustej jak bible s koránem dohromady :grin:
jedinej problem byl trosku s ovladanim a pak už to jde všechno samo
Vojtěch"Samin"Samek
KPM Kaznejov
Samin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 08 bře 2008, 15:15

Já vím, že to tu chce kdekdo a zkušené to asi dost otravuje, ale přesto bych si dovolil vznést dotaz jako fotograf-ignorant, ale totální :) nezlobte se na mě :) něco už jsem tady k tomu pročítal
Začíná to těmi okřídlenými slovy... "chci si koupit foťák..." :grin:
no a pokračuje to tak, že bych do něj dal tak 5000 a chtěl bych vědět, co je v této relaci taková nejlepší volba pro naše modelářské účely, prostě aby se z toho při troše péče daly vytáhnout co nejlepší fotky, aby šlo vidět např. stínování, malé ostré detaily, atd.

Co jsem zatím koukal, vypadly na mě tihle kandidáti:
Olympus SP510
Canon power shot A720IS

je to dobrá volba, nebo ještě něco jiného? co mi bylo řečeno, tak ty Olympusy mají nicmoc čipsety či co, že prej např. Canon nebo Fuji je lepší volba...tak nevím, jak říkám, tomuhle vůbec nerozumím, ale chtěl bych za ty peníze dostat něco pro naše účely co nejsolidnějšího...děkuji za pozornost i jakoukoliv radu či konzultaci :)
tvořím: H. P. Halifax
hotovo: G-55
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mobba » 08 bře 2008, 15:35

No já bych se s podobnou prosbou taky přidal. Protože do rodinného rozpočtu se vlízt musím, chca nechca, takže na nějakou dobu se zrcadlovka odkládá ad acta. Prosím o krátký, ale výstižný komentář k Fuji FinePix S5700. je to sice výběhovka, ale cena je slušná. Případně nějakou náhradu.
Dušan "mobba" Bálek
mobba

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pepa Vitámvás » 08 bře 2008, 15:52

Chlapi, pochopte, tohle je na každém z Vás. Nikdo tady neměl /a ani nezkoušel/ tolik fotoaparátů, aby mohl s čistým svědomým říci: Jo, tenhle je za tu cenu, s touhle výbavou best of!
Pár lidí se Vám taky k nějakému typu vyjádří, věřím, že to myslí upřímně, ale taky oni jsou omezeni na jeden-dva, max. tři stroje, které jim prošly delší dobou rukama. Sám mám doma zrcadlo /nyní/, ale začínal jsem na kompaktu canon A85. A i dnes, kdy mám 10Mpix, mně na určité téma stačí i ty 4Mpix z toho kompaktu.
Někdo Vám tu poradí, že ten a ten typ je dobrý, protože ho má, je s ním spokojen, ale to ještě neznamená, že bude stačit Vám. Já osobně bych si rozmyslel, někomu vychválit jakýkoliv typ foťáku, protože každý má svoje přednosti a svoje zápory. A to včetně zrcadlovek.
Jasně, že kompakt za 5000,- stačí, ale jak na co a jak komu náročnému.
Je potřeba progooglovat net, najít recenze a srovnávací testy /např. fotografovani.cz,fotoaparat.cz...a další/ a pak se rozhodovat. I tak Vám, ale můžu zaručit, že z toho budete mít hlavu jako střep. Není to jednoduchý, není to málo peněz /ani těch 5000,-/ a tak držím palec ať si vyberete ten, co "sedne" do ruky na první pokus :D
Pepa Vitámvás

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mobba » 08 bře 2008, 16:35

Jo, pochopil. Díky i tak
Dušan "mobba" Bálek
mobba

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pepa Vitámvás » 08 bře 2008, 17:33

mobba píše:Jo, pochopil. Díky i tak

Tím jsem samozřejmě nechtěl nikoho odradit, aby tu napsal svoji zkušenost s přístroji. :)
Jen houšť, ale po čase se stejně ukáže, že to je tak jak jsem psal, prostě si ten foťák každý musí koupit sám :-k
Pepa Vitámvás

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 08 bře 2008, 19:59

To má logiku...
Budu ještě hledat dál, ale spíš jsem to teda myslel tak, jak píšeš, že někdo už nějaký svůj kompakt má a dělá s ním takové a takové fotky, které třeba známe z MF...ono to, co fotíme, je dost specifické, s tím pomůže spíš jen fotograf modelář :)
Já si to zkusim prostudovat, ale jsem v tomhle fakt totální ignorant, mi ty technické data nic neřeknou, to špatně dopadne :D
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chmell » 09 bře 2008, 10:49

Před 20 minutami jsem dokončil prvních 30 testovacích snímků na novém (konečně již profesionálním) pozadí.
Pro názornost přikládám jeden zkušební snímek (fotil jsem do JEPG).
Budu moc rád, když napíšete vaše názory na níže publikovanou fotografii.
Úpravy snímku: ořez (3:2), kontrast + 8%, zmenšení 1024x683, uložení JEPG (komprese na 99%), doostření (Gaussovské – síla efektu 115%, poloměr 0,7 px, potlačení šumu 50), text do obrázku. Veškeré úpravy jsem provedl v Zoneru 10
Přílohy
_MG_3993a.jpg
Petr "Chmell" Chmelík
Chmell Scale Models na Facebooku / KPM Plzeň / KPM Plzeň na Facebooku / PilsenKIT na Facebooku
Chmell

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pepa Vitámvás » 09 bře 2008, 11:06

Martin Glogar píše:To má logiku...
Budu ještě hledat dál, ale spíš jsem to teda myslel tak, jak píšeš, že někdo už nějaký svůj kompakt má a dělá s ním takové a takové fotky, které třeba známe z MF...ono to, co fotíme, je dost specifické, s tím pomůže spíš jen fotograf modelář :)
Já si to zkusim prostudovat, ale jsem v tomhle fakt totální ignorant, mi ty technické data nic neřeknou, to špatně dopadne :D

Spíš než Mpix bych řešil výbavu. Podle toho co budeš fotit. Univerzal přístroj neexistuje. Jsou sice ultrazoomy, ale není to záchrana na vše. Bral bych určitě makro režim, bral bych focení do RAWu, korekce interního blesku, bracketing /není podmínkou, dá se simulovat i v manualním režimu/...
Začal bych ujasněním tématu, který chci fotit. Jeden, který bude převažovat. Říci: Budu fotit modely, pak taky trochu rodinu, jo a taky chci cvakat přítelkyni v přírodě na výletu, to je naprd. Stanov jeden hlavní motiv focení a od něj odvíjej výbavu.No, musím ti ale říci, že kompakt bude vždy jen kompromis. Pokud to budou hlavně ty modely, zaměřil bych se na makro, časovou spoušť a všeobecně na světelný objektiv. Je toho v podstatě tolik, že ti ani nezávidím, jsem rád, že už mám to rozhodování za sebou :)
Pepa Vitámvás

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mobba » 09 bře 2008, 11:59

No mně jde hlavně o focení modelů. Práskat rodiné sešlosti má na starosti manželka s ještě klasickým kinofilmovým NIKONem. :shock:
Aspoň někdo znalý napište co za parametry sledovat a porovnávat. Zatím mě napadá jen pár věcí:
1. Manuální režim
2. Makro?
3. RAW
4.... co dál?
Dušan "mobba" Bálek
mobba

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mobba » 09 bře 2008, 12:01

Chmell píše:Před 20 minutami jsem dokončil prvních 30 testovacích snímků na novém (konečně již profesionálním) pozadí.
Úpravy snímku: ořez (3:2), kontrast + 8%, zmenšení 1024x683, uložení JEPG (komprese na 99%), doostření (Gaussovské – síla efektu 115%, poloměr 0,7 px, potlačení šumu 50), text do obrázku. Veškeré úpravy jsem provedl v Zoneru 10

Mě se fotka líbí velice, a model je naprosto bomba :P
Dušan "mobba" Bálek
mobba

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 09 bře 2008, 12:19

To Pepa Vítámvás: To jsem psal v mém prvním příspěvku/dotazu...chci fotit modely, žádné krajinky ani rodinné sešlosti mě nezajímají, kupuju si foťák na focení modelů...a jelikož se v tom nevyznám, tak jsem se ptal právě modelářů, kteří s tím mají největší zkušeností, ani ne tak jaké parametry bych potřeboval splnit (i když to je samo to nejdůležitější, ale u mě by to nepadlo na úrodnou půdu příliš :-D ), jako spíš na to, který kompakt v této cenové relaci nejvíc vyhovuje :) ale jasně, v pohodě, můj dotaz byl dost dlouhý, takže...chci to na modely 8)
No bude to boj, ale kamarád se v tom dost vyzná a taky je tak trochu modelář (snad se vrátí naplno :-D ), tak spolu něco vyberem :)
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pepa Vitámvás » 09 bře 2008, 12:59

No tak vidíš, konzultuj to s modelářem-kolegou a máš napůl vyhráno. Zaměřil bych se na makro režim, tan asi využiješ nejvíc, koukněte i na zašumění fotek při různých ISO, protože focení modelů je dost detailní fotografie. Rozdíl jestli to bude 6Mpix, nebo 8Mpix už není tak podstatný, při publikování na netu stačí i mobil :?

Klidně se ptej dál, co mohu rád zodpovím, i když nevím vše :(
Pepa Vitámvás

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pepa Vitámvás » 09 bře 2008, 13:03

[
quote="Chmell"]Před 20 minutami jsem dokončil prvních 30 testovacích snímků na novém (konečně již profesionálním) pozadí.
[/quote]

Jo, vypadá to faj. Jen jsem zkusil fotku převráti, připadá mi to tak "čitelnější" /fotka se čte zleva doprava/ a více oříznout. Chceš se přeci pochlubit modelem, to okolo je tam jen jako doplněk :lol:
Jen tak dál, pěkná práce...
Přílohy
test.jpg
Pepa Vitámvás

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 09 bře 2008, 15:27

To Pepa Vítámvás: jasně, už konzultujem, to co nejmenší šumění je jeden ze základních požadavků :) dobré makro mu připomenu :D
Martin Glogar

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 629 • Stránka 25 z 42 • 1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 42

Zpět na Jak na fotografování