Po té co jsem si po mnoha letech kdy jsem měl v ruce lepidlo a plast slepil na zkoušku jedno auto, stále jsem pošilhával po nějakém diorámě. Některé výtvory mě doslova fascinovaly a obdivuji se jejich tvůrcům, jak dokáží svoje dílo propracovat. Pořád jsem nevěděl co postavit aby to nebylo moc náročné a bylo tam o každého kousek. Chci vás požádat o určitou shovívavost, protože jsem na svůj výtvor nepoužil žádné historické fotografie a nedržím se tak historie. Pro mě to je prostě dioráma a pro někoho to bude z historického hlediska asi hloupost. Na radu zkušenějších to zasadím asi do roku 41-42 kdy měli němci šedé uniformy, abych nemusel děla kamufláže, na které si ještě netroufnu.
Bude to nějaký bunkr, na jehož střeše bude 20mm flak, vedle bude stát pár vojáků s dalekohledy a bude sledovat situaci a dole na cestě bude řidič kubelwagenu opravovat auto velitele. Vím že to není nic ohromujícího, ale mě se to líbí a jdu do toho.
Napřed jsem si postavil flak, abych mohl vycházet z nějaké velikosti, Kublewagen zatím jestě nemám, protože ho momentálně nemají tak jsem jeho umístění simuloval kouskem polystyrenu. Na papír jsem si namaloval přibližný vzhled. Podle velikosti náčrtku jsem udělal okrasný rámeček /zbytky lišty kolem zdi na plovoucí podlahy/ a jako desku jsem použil sololit zasazený na rámečku z hranolu. Jako podklad terénu jsem použil montážní pěnu , která tyto dva rámečky pěkně spojila do jednoho.
Nastala otázka, z čeho udělat bunkr. Bylo mi doporučeno odlít ze sádry a nebo z lepidla na dlaždičky, ale vzhledem k tomu, že to je komletní stavba, a není to klasický protiletecký bunkr, kde bych postavil k sobě čtyři stěny a střechu, zdálo se mi to na poprvé složité. Vzhledem k tomu, že mám blíž ke dřevu sáhl jsme po balse. Sice ještě nemám jasno, jak udělám povrchovou úpravu, ale snad někdo poradí , nebo něco vymyslím sám.Použil jsem 2,5mm balsu a hranolky 5x10mm