Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Stavby
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Fokker DR-I

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Fokker DR-I

Příspěvekod Timi » 28 úno 2008, 18:40

Tak sem se pustil do dreidecka z E-daye, dostal sem ho teprve nedavno tak se na to těšim.Chci ho trochu vylepšet schválně co zvládnu. Stroj nebude Manfreda ale jeho bratra Lothara.
Přílohy
kamo.jpg
trup.JPG
Dopl.JPG
motorI.JPG
motorII.JPG
Jakub Houška
Timi

• Odpovědět s citací

Re: Fokker DR-I

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 29 úno 2008, 06:57

=D> No jestli bude vypadat jak ten Albatros DIII tak se máme na co těšit. Albatros je super...Jen nezapomen na nástřik horního křídla...přes žlutou prosvítala původní čmouhatá kamufláž!!!! Budu se těšit na fotky...
Vlasta
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 01 bře 2008, 01:12

..Timi hele já tedy nechci Eduardům kecat do jejich barevných kreací..ale troufám si tvrdit,že tam tý žlutý naflákaly nějak moc..! On si Lothar na tomhle éru rozbil kušnu,protože se mu roztrhal potah na horním křídle a v době havárie byl natřen jenom takhle..: (viz pastelkový náčrtek..) a pochybuju,že by mechanici éro na jeho poslední cestu do leteckého hrobu ještě dožluťovali.. :grin: ..a že tan Fokker do kopru šel,ja dostatečně vidět z fotek havárie.. To Lothar byl bytelnější..ten tu bouračku přežil.. :D
Přílohy
Fokker Dr-1_No454-17,Wn2079 Lothar von Richthofen-b.jpg
Fokker Dr-1_No454-17,Wn2079 Lothar von Richthofen-a.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 01 bře 2008, 02:03

..dokonce i na této karikaturce je Lotharův Dreidecker přesnější,než nám nabízí "Edíci" :-D
Přílohy
Fokker Dr-1_No454-17,Wn2079 Lothar von Richthofen-c.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Timi » 01 bře 2008, 02:19

No s tou kamo to je složitý sám sem z toho zmatenej, mam tady dvě rekonstrukce jedna je z HPM, a druhá z Ospreye - aircraft of the aces. Tak a ted babo rad. :?
Přílohy
Dr_1 (40).jpg
dr.jpg
Jakub Houška
Timi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Timi » 01 bře 2008, 02:21

Tady je ta fotka ale odhadovat kde je pravda si netroufám
Přílohy
Dr1-454-17_02.jpg
Jakub Houška
Timi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 01 bře 2008, 15:28

Já dělal kámo podle HPM...ona existuje ještě jedna fotka toho Dreideckeru víc z boku...Je uveřejněná v publikaci Fokker Dr.1 in action. A navíc je dost pravděpodobné že si Lothar nechal pomalovat Dr.1stejně jako jeho bratr...jen použil žlutou barvu. Ale jsou to jen dohady...kdo to po tolika letech z fotek pozná. Já splácal naposledy Dr.1 od Jasta 19. Od Rudolfa Reinaua...mám fotku na levou i pravou stranu...co víc si můžu přát. A nemusím řešit jestli byla žlutá na trupu o 15 čísel víc vepředu nebo ne...
Přílohy
dr1d.jpg
Dr1c.jpg
Dr1b.jpg
Dr.1a.jpg
Vlastimil Lukáš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 02 bře 2008, 00:18

..no,Timi právě na té fotce z boku je docela dobře vidět,že kříž na boku je na tmavém (zamalovaném) poli. Tak se dá usuzovat,že zůstal žlutou dle vzoru Manfreda neobmalován.. :-k a pak žlutá nejspíš opravdu končila na bocích za ním.. V Jasta11 létal ještě jeden podobně zbarvený Fokker ovšem s bílým ocasem a křídlem. Byl to Dr.I No545/17 a létal na něm Hans Weiss
Přílohy
Fokker Dr-1_Jasta 11-Hans Weiss-02.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 02 bře 2008, 00:48

..a Vlasto k Tvému Fokkeru..: Jasta 19 jsou "moji koně" co se týká zbarvení Dr.jedniček.. :-D A tak mě mrzí,že přes to,že Jsi měl fotku toho Tvého z obou stran,přehlédl Jsi jednu poměrně závažnou věc..: Kříže na horním křídle mají být v olivově zelených polích..! Z továrny přicházely totiž s kříži maltézkými na bílých polích..pak přišel rozkaz změnit výsostné označení na maltézké kříže s bílým lemováním.. To se řešilo tak,že se prostě bílá pole zatřela zelenou (kvůli odstínu se jí říká olivová) a jen ten lem se nechal..V krátké době přišel další rozkaz a ten opět měnil výsostné označení..tentokrát se měly maltézké kříže změnit na trámové s bílým lemem kolem dokola..(pak přišla další změna,ale té už se Dr.I nedožily,protože na frontě byly poměrně krátkou dobu). Z toho vyplývá,že v továrně se trámové kříže nikdy nemalovaly a tudíž nemohou být na křídle bez zbytku původního provedení.. :!: ..dokonce první D.VII ještě nesly maltézké kříže a to už byly Dr.I dávno v propadlišti dějin..! Kromě údajné destrukce křídel..(což bych zase nebral tak vážně..to patřilo tak nějak k riziku podnikání a nebyly v tomhle sami.. :-D )..měly Dr.I několik vážných nedostatků..: Jednak to byl rotační motor,což bylo pro Němce dost závažné mínus..neměli totiž dostatek ricinového oleje,který rotační motor potřebuje,protože je mazán olejem v palivu,podobně jako dvoutakt a za druhé jejich motory nedosahovaly potřebných výkonů.. No a tu největší a pro mě naprosto nepochopitelnou nedotaženost měl Dr.I v tom,že neměl vůbec tlakovanou nádrž..!! Prostě z ní benzín tekl jen samospádem..! Boj s tímto letadlem musel tedy být obzvlášť specifický..! Jediné plus,které měl bylo to,že dobře stoupal,ale jinak,byl pomalý a díky té atmosférické nádrži se nějaké prvky vyžší pilotáže použít nedaly.. :x
Takže ten Tvůj Fokker Vlasto měl vypadat spíš takhle nějak..:
Přílohy
Fokker Dr-1_Jasta 19-color02a.jpg
Fokker Dr-1_Jasta 19-color02b.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Curtiss » 02 bře 2008, 01:15

Jen malá technická. Kříže, často označované jako maltézské jsou ve skutečnosti kříže pattée. Pravý maltézský kříž má strany ramen přímkové a "prolomenou" má "přeponu" ramene - čili přesně naopak, než právě kříž pattée. Ale to jen tak na okraj. :D
Curtiss

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sheya » 02 bře 2008, 09:37

Curtiss píše:Jen malá technická. Kříže, často označované jako maltézské jsou ve skutečnosti kříže pattée. Pravý maltézský kříž má strany ramen přímkové a "prolomenou" má "přeponu" ramene - čili přesně naopak, než právě kříž pattée. Ale to jen tak na okraj. :D

Jestli tomu dobře rozumím, tak pravý maltézský kříž je spíš podobný tomu na vyznamenání "Pour le Mérite"?
Omne initium difficile est
WHO IS WHO viewtopic.php?f=78&t=36938&p=691305#p691305
H-21 viewtopic.php?uid=2807&f=300&t=93779&start=0
L-29 viewtopic.php?f=300&t=94555

HGW doplňky: http://www.battlefield.eshop-zdarma.cz/
Sheya

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Monika M. » 02 bře 2008, 11:39

Jardo, označení Maltézský kříž se v současnosti používá pro tento kříž
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Ale původní Maltézský kříž je kříž Templářský, který vychází z Řeckého kříže
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

V Praze na klášteře Maltézských rytířů (Panny Marie pod řetězem) jsou taky ty první - viz tady: http://www.hrady.cz/wnd_show_pic.php?picnum=16410
Poslední dokončené:
LVG C.VI 1/32, Morane - Saulnier N
Monika M.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 02 bře 2008, 13:52

:grin: :grin: :grin: ..to jsem přesně věděl,že jakmile ty křížky pojmenuju "maltézkými",že bude cirkus.. :grin: ..já to VYM..!! :-D A skutečné maltézké kříže byly na na letadlech už někdy v r 1912-1941..(alespoň někdy)..já si totiž nemohl vzpomenout na ten výraz "patee" a tak jsem to sepsal,jako maltézký.. Ale myslím i tak všichni pochopili (i pochopily),že mám na mysli takovej ten dílek ve starých kamerách,který posouval film.. :grin:
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Curtiss » 02 bře 2008, 14:04

zdesko píše::grin: :grin: :grin: ..to jsem přesně věděl,že jakmile ty křížky pojmenuju "maltézkými",že bude cirkus.. :grin: ..já to VYM..!! :-D A skutečné maltézké kříže byly na na letadlech už někdy v r 1912-1941..(alespoň někdy)..já si totiž nemohl vzpomenout na ten výraz "patee" a tak jsem to sepsal,jako maltézký.. Ale myslím i tak všichni pochopili (i pochopily),že mám na mysli takovej ten dílek ve starých kamerách,který posouval film.. :grin:

Já jsem ale vážně nechtěl rozpoutávat žádný cirkus :grin: :grin: jen mi to prostě nedalo, přes to, že jsem tušil, že to zřejmě víš, že se jedná o pattée kříže. Vím, že spousta lidí to také ví a přesto používá výraz maltézský - zyk je holt železná košile :-D Rozhodně jsem nechtěl rozpoutávat žádnou flamewar :)
Curtiss

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter DeSnek » 02 bře 2008, 15:22

Damo a panove, jsem rad, ze jste mi to osvetlili ...
Nejak jsem f tom ... nemel jasno ...

:wink: :wink: :wink:
Nejsem tak blby, jak vypadam na fotkach ... v realu jsem blbejsi ... !!!
Aneb - Murphy musel byt optimista ... a optimiste by se meli strilet ... !!!
Je lepší být souzen dvanácti, než nesen šesti ...
Peter DeSnek

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Stavby