Stavebnice Hasegawa 1:32 a dále doplňky eduard ( lepty, expres masky)
Podle dostupných pramenů jsem zjistil, že by se mělo nejspíše jednat o stroj II/JG52 z počátku roku 1945.
Některé zdroje však tento letoun nezprávně řadí do obrany říše. Dalším sporem je barva taktického čísla. Tento stroj bývá rovněž někdy označován jako "modrá 22" např. v obtiskovém archu firmy EagleCals.
Letoun pochází z pozdní výrobní serie: ( velké boule na křídlech pro kola o rozměrech 660 x 190, prodlouženou ostruhou, vysokou SOP, anténa je ukotvena k trupovému dílu č. 2 atd.) Výrobcem je pravděpodobně ERLA Leipzig .
Kamufláž je velmi neobniklá. Tvoří ji barvy RLM 76, 83, a pravděpodobně RLM 81. V návodu Hasegawy je použila Gunze C 304 Olive Drab. Důvodem pro použití C 304 je podle mého názoru fakt, že standart odstín RLM 81 podle předlohy neodpovídá originálu.
Možností je něklik:
1) barva není RLM 81,
2) nebo je to RLM 81, ale jedná se o zásoby z jiného výrobního závodu, kde došlo k odchýlení při míchání odstínu.
3) nebo jde o vyblednutí barvy na slunci, což se mi nezdá pravděpodobné vzhledem ke stáří stroje.
Stavba modelu probýhala celkem bez problému. Doplňky firmy Eduard seděly a práce šla od ruky. Hasegawská stodevítka je co do počtu dílů jednoduší stavebnicí. U tohoto modelu jsem po druhé ve své praxi použil patinování olejovými barvami.
Výsledek posuďte sami.