Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Zájmové skupiny ‹ Rusko-Afgánská válka
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

www.ruswar.com

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

www.ruswar.com

Příspěvekod George9 » 31 říj 2007, 07:39

http://www.ruswar.com je výborná osobní www Igora Bělova, který sloužil v Afghánistánu v období únor 1987 - únor 1989, tedy poslední dva toky války. Na jeho stránkách je veliký množství fotografií, pořízených buďto jím samým, nebo ostatními vojáky. Dole jsou pak dvě videa ke stažení (jsou to opravdu velký videa, jedno je dlouhý 1:05h a druhý dokonce dvě a půl hodiny), natáčený přímo z korby BTR, jedoucí jako součást kolony.
Jinak pro ty, co vládnou trochu angličtinou, je dobrá stránka věnující se nasazení letectva v této válce, pod názvem "Soviet Air Power:
Tactics and Weapons Used in Afghanistan" Jediný co mi tam chybí, je výčet pouřitých verzí u jednotlivých typů letadel a vrtulníků (což je pro nás modeláře to podstatné, že? :)
http://www.airpower.maxwell.af.mil/airc ... elson.html
"První, kdo namaloval kokardu na křídlo letadla, byl svině..." (Pierre Clostermann, Velký Cirkus)
George9

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Josef » 06 lis 2007, 07:08

Něco o bubácích. http://www.acig.org/artman/publish/article_339.shtml
Josef

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Július Šípoš » 03 led 2008, 11:59

Ahojte, mam malú prosbu :D , nenájde sa tu niekto k má kamuflážne schémy na BTR 80 z Afganistanu. Pozrel som už dobové fotografie, dokumenty aj som dáku tu hodinu zabil googlovaním a nič. Fotografie buď farby skresľovali čiže zistiť odtieň jednotlivých farieb bolo nemožné a boli nafotené z takých uhlov že zistiť rozloženie kamuflažných polí sa stalo este nemožnejším :evil:. Preto prosím ak je tu môj záchranca nech sa ozve :oops:, budem vďačný.
Július Šípoš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod George9 » 03 led 2008, 12:53

Július Šípoš píše:Ahojte, mam malú prosbu :D , nenájde sa tu niekto k má kamuflážne schémy na BTR 80 z Afganistanu. Pozrel som už dobové fotografie, dokumenty aj som dáku tu hodinu zabil googlovaním a nič. Fotografie buď farby skresľovali čiže zistiť odtieň jednotlivých farieb bolo nemožné a boli nafotené z takých uhlov že zistiť rozloženie kamuflažných polí sa stalo este nemožnejším :evil:. Preto prosím ak je tu môj záchranca nech sa ozve :oops:, budem vďačný.

Tohle už bude trochu těžší, než sehnat kamo na 60 a 70-ky, jelikož osumdesátky se do afghánistánu dostaly až někdy na začátku roku 1988, tedy na poslední rok války. Ale nemělo by to bejt nic nemožnýho, zkusím se po tom podívat :wink:
"První, kdo namaloval kokardu na křídlo letadla, byl svině..." (Pierre Clostermann, Velký Cirkus)
George9

• Odpovědět s citací

Příspěvekod George9 » 03 led 2008, 13:30

Zatím alespoň něco ohledně rozložení kamuflážních polí. Na odstíny se mrknu, až budu doma.
Přílohy
02.jpg
01.JPG
George9

• Odpovědět s citací

Re: www.ruswar.com

Příspěvekod Július Šípoš » 04 led 2008, 10:15

Jéééé paráda, tak predsa mám záchrancu :P . Veď práve že 80-tka, 70-tiek aj 60-tiek je v každom dokumente dosť a je aj dosť fotiek, ale na Vianoce som dostal od bráchu 80-tku :D tak som sa rozhodol pre malú dio z Afganistanu aj keď som si uvedomoval že sa tam neohriali dlho dúfal som že budem v hľadaní úspešnejší. Ďakujem ti veľmi pekne zatiaľ za fotky, dúfam že budeš mať šťastie aj s odtieňmi :D
Člen "ŠTETČEKOVEJ GALAXIE" číslo 6
Július Šípoš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod George9 » 04 led 2008, 15:18

Tak v mém domácím archívu jsem bohužel o použitých odstínech nenašel nic, takže zkusím pohledat na netu, snad budu mít víc štěstí než ty. Btw, jakejpak máš nápad na to dio? Já mám 70-ku od Zvezdy, a plánuju taky něco menšího. Naštěstí pár figur dělá Dragon a ICM (VDV, Specnaz, a myslím, že se k BTRku daj použít i moderní ruský tankáni). To máš tu 80-ku od Dragonu?
George9

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Július Šípoš » 04 led 2008, 16:15

Nie 80-tka (1:35) je od Zvezdy :D (Rus do špiku kosti :lol: ). Ďalej som si z valky.cz objednal plechy od Eda, 2 sady ruských Spetsnaz od Zvezdy (opäť Rusi do špiku kosti :lol: ) a nejakú tú bagáž (myslím že to bola tamiya ale nie som istý). A plán je takýto (možno až príliš sebavedomý 8-) ). 80-tka si ide typickou afganskou kamenisto-pieskovou cestou na upätí svahu a zrazu to schytá RPG-ečkom vypáleným niekde z pozície na kopci do prvých dvoch náprav (koleso prvej nápravy to urve a druhé aj zo závesom pekne dokryvý), pechota vyskáče (jedného alebo dvoch chcem nechať páliť z otvorených strešných poklopov) a púšťa do prestrelky a kryje sa za všetkým možným, samozrejme jeden alebo dvaja budú aj ranení . A tento moment chcem zachytiť, podložka ma 30X40 cm čiže väčšinu miesta zaberie 80-tka, ale chcem tam naznačiť svah aby bolo jasne že rusáci nepália po vrabcoch :-D. To je zatiaľ prestava, na mňa až dosť ambiciózna najmä kvôli tým poškodeným nápravám (našiel som fotky dákych BTR bez naprav ale nie sú v zrovna super kvalite), ďalej starosti mi robí či interiér ale plánujem to tak že ak otvorím nejaký dekel tak tam bude rusák a nebude aj tak dnu vidiet (teda dúfam) a ešte ja som štetčekár (a kým našporím na pištoľ tak to ešte potrvá dáky ten rok potrvá :cry: ) ale už som myslím naučený robiť zo štetcom aj keď nemôžem robiť všetky techniky čo sa dajú z pištoľou. A ty plánuješ čo? teda myslím ako to bude vyzerať. Teraz keď si spomenul tankistov nejakého jedného by som aj mal dať vonka z BTR (ale žiadneho doma nemám #-o ). Neviem sa rozhodnúť či tam dať zásah z RPG alebo nie :-D a inak tých spetsnaz asi urobím ako ruskú pechotu, nie ako spetsnaz
Július Šípoš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod George9 » 06 led 2008, 09:55

Měl jsem uplně stejnej nápad jako ty, ale nakonec jsem usoudil, že udělat rozpárané BTR-ko RPG-čkem je nad moje modelářské schopnosti. Takže budu držet palce, aby se ti to podařilo věrně znázornit (pokud se teda pro tuhle variantu rozhodneš) - asi to bude chtít dobrý fotky.
Podařilo se mi od klubového kolegy sehnat přiloženou fotku, a ačkoli se jedná o BTR-90, myslím, že tohle kamuflážní schéma se dá použít na 80-tky z Afghánu.
Přílohy
btr90-3.jpg
George9

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Július Šípoš » 06 led 2008, 11:12

Super, ďakujem, rozloženie polí použijem s tých čiernobielych fotiek a odtiene si mi práve dodal 8) takže ďakujem veľmi pekne. Inak si ma nepotešil, že je to nad tvoje modelárske schopnosti, tak potom čo to bude na moje :lol:, musím si to dobre premyslieť a zohnať čo najviac fotiek s týmto typom poškodenia a potom uvidím. času na rozmýšľanie budem mať dosť lebo plechy od Eda nie sú na sklade takže si budem musieť počkať kým prídu a dovtedy sa pustím do podložky (aj to asi až po skúškach, ktoré mám tento mesiac :x ).Každopádne ak nebude poškodenie BTR-ka tak scenár ostane rovnaký :D
Július Šípoš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Július Šípoš » 06 led 2008, 11:44

Počúvaj chlape si ma zneistil teraz riadne :D , mi to RPG-čko vŕta hlavou a keď si na to ty netrúfaš ty tak by som to mal asi zabaliť s tým RPG :arrow: :roll:
Július Šípoš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod George9 » 06 led 2008, 11:56

Ale kdeže..., uvědom si, že já nejsem technikář. Moji prioritou jsou letadla, techniku si zkouším jen jako zpestření, a především pouze jako vitrínový modely. Takže pokročilý technikářský techniky jdou jaksi "mimo mně", a tak si zkrátka na podobný lahůdky typu rozstřelenýho pancíře netroufám... :wink:
George9

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Július Šípoš » 06 led 2008, 14:33

Začnem terénom a nechám si to riadne prejsť hlavou, a samozrejme začnem okukávať pošramotené BTR-ká, ale pozitívom je že zásah pôjde do náprav a nebude teda potrebné robiť vyslovene diery do vozidla ale hlavnú pozornosť budem venovať deformáciám zavesenia náprav, resp. snahe zistiť čo tam vlastne ostane po takej včeličke :lol:. A inak videl som tu dáke tvoje lietadla a myslím , že aj do techniky by si mal čo povedať [-o<
Július Šípoš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lesný Ladislav » 21 led 2008, 10:00

Kamo "Afghanistán" z modelu BTR-80 Shanghai Dragon.
Originál skeny mají 2 a 3 Mega, takže v případě zájmu pošlu e-mailem.
Přílohy
SKMBT_C35108012110100.jpg
SKMBT_C35108012110101.jpg
Lesný Ladislav

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Július Šípoš » 21 led 2008, 15:19

paráda, budem ti vďačný ak mi to teda môžeš poslať na mail :D môj mail je: julosipos@pobox.sk
Július Šípoš

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rusko-Afgánská válka