Kolega se na mě obrátil s dotazem na Il-2M3 a protože stavím z období 39-45 prakticky vše .....až.....na rusy tak mu nejsem schopen poradi. Prosím o radu, který je momentálně nejlepší kit? a dělají se dekály na čs. letectvo?
Předem díky
poradím s dekály.... MPD Památník dělá Husmannovu "červená 14" (poválečné asi jedině KP)
jinak mezi modely je to těžký, ani Eduard ani Dako nejsou ty uplně přesný
Dane, mrkni do 5. sešitu modeláře - je tam několik stran věnovaných československým Šturmovikům. I několik bokorysů a výkres (nebo infomativní nýťak, já už se v tom poslední dobou nevyznám ).
Tady je přehled modelů v 1/72: http://vvs.hobbyvista.com/Modeling/Ilyushin/Il-2/Comparison/index.php V úvahu tedy připadá Eduard (potřeba tmelit trup) a Dako (potřeba přerýt křídlo). Někdo prosazuje Eduarda, někdo zase Dako. Přijde mi to stejný jako Sparta × Slavia... Já mám třeba doma dva Eduardy.
S obtisky je to horší - buď zmiňované MPD, u Eduardu jsou v krabici dvě letadla z ostravské operace, nebo někde sehnat obtisky ze starých Kovozávodů, případně to zkusit nějak poskládat.
EDIT: No když si čtu ten sken z HPM, tak se až děsím Ale hlavně že oba modely vypadají jako šturmovik
díky Pavle a Rosťo, škoda že mi utekl ten 5. sešit modeláře, ale aspoň vím co mám kolegovi poradit..... ale mně osobně to asi i když je to slavné éro, stejně nepřinutí obrátit pozornost na rusy...
v podstate suihlasim s kolegami,ale preferujem osobne skor dako kvoli cene,dostupnosti a pravdu povediac aj kvoli jednoduchosti stavby,lahsie sa mi robilo dako a ma aj viac verzii,eduard sa mi nepodaril,ale to moze byt aj mojimi pazurmi
Ahoj já jsem před léty stavěl Eduardího Šturmovika (profipack). Byl jsem jím opravdu nadšený. Čisté výlisky bez potřeby nějak zvlášť upravovat a čistit díly před slepením. Vše k sobě dobře pasuje, takže vcelku příjemná stavba. Malý problém byl přechod křídlo trup a udržení průřezu trupu v oblasti kabiny tak aby se nebortil dovnitř. Ještě si vzpomínám že jsem ztenčil odtokovou hranu křídla v místě styčných ploch pro lepidlo. Jinak žádné vážnější potíže při stavbě. Modelu také velice prospívají Pur a leptané doplňky, jejich provedení je mnohem věrohodnější než těch z výlisků. Další předností stavebnice jsou kvalitní obtisky pro několik atraktivních kamufláží, takže člověk se má co rozhodovat kterou vybrat.
Eduard svojí malou Il-2 už dávno nedělá... Dako jsem taky viděl už hoodně dávno. Sice v minulosti bylo šturmoviků hafo ale jak se náhle objevily tak se zase ztratily... Jediný dvoumístný šturmovik jež je jakež takeš dostupný je Zvezda což je přebal buď TOKO (předchůdce Rodenu) nebo Dako... Možná že se někde válí polozapomenuté kusy ale strašně dlouho jsem už žádný šturmovik v tomhle měřítku krom výše zmíněné zvezdy (a jednomístného směru) neviděl.