Zdravím všechny.Při večerním pročítání starých čísel L+K jsem narazil na zajímavou zmínku o tomhle stroji. cituju : Avie B.534.287 použil v létě 1938 desátník Janota k útěku do Itálie.Při přistání stroj mírně poškodila ten byl pak demontován a uskladněn na letišti v Udine.Další osudy zběha Janoty nejsou známy. Nemáte někdo něco víc?Gůglit jsem gůglil ale bez úspěchu.Díky
Asi před třemi roky byl v březnovém čísle Modeláře bokorys této Avie na zadní straně a byl tam krátký komentář. Ještě jsem potom tenkrát trochu pátral po netu a něco jsem tenkrát vyšťoural. Už si to ale dobře nepamatuju, tak doufám, že mě někdo znalejší opraví, když to nebude přesně, píšu to z hlavy. Janotu(někde se píše Janata) nelze spojovat s našimi hrdinnými vojáky z 2. odboje, kteří před válkou utekli bojovat do zahraničí. Janota(Janata) byl obyčejný vojenský zběh, uletěl kvůli neshodám s velitelem. Po svém úletu nastoupil službu ve francouzské cizinecké legii, ale ještě před dohodou našich s Francouzi o uvolnění z legie v případě války, takže v cizinecké legii sloužil po celou válku jako pěšák, v roce 1945 byl v jihovýchodní Asii tězce raněn a amputovali mu nohu. Toť vše.
Nedalo mi to a ještě jsem o Vánocích prohledal domácí knihovnu. V knížce Vzduch je naše moře od pánů Rajlicha a Sehnala je na str. 180 v kapitole Úlet přímo vyprávění O. Janoty velikostně tak asi na jeden a půl A4.
v publikaci CMK na B534 je tento bokorys v originale na str. 81, fotka havarky Janotovy petistovky (brichem vzhuru + utrzeny podvozek) na str. 74. Scaner nemam, takze...