Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Filtrování pro všechny

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Veselovský » 27 lis 2007, 10:55

Hansi píše:
KLingO píše:poviem to tu znova

serte na terpentyny - modre tamiya riedidlo na syntetiky vam nezozere nic

Presne tak ! Je rovnako kvalitné ako zázračné riedidlo od MIG-a, perfektne riedi aj olejovky, aj farby enamel (syntetiky).
Ak je podklad nastriekaný akrylovou Tamiyou, tak toto riedidlo nepoškodí podkladovú farbu.

Tak tak, ja som modré Tamiya riedidlo použil na wash na modely lietadiel, a to riedilo sa roztekalo do liniek paletáže výborne. A bolo mu jedno, či v ňom rozpúšťam olejovky, alebo syntetiky tamiya.
Ale ak ho chcem použiť na filtre, tak mi stačí len samotné modré tamiya riedidlo, v ktorom rozpustím emailovú, či olejovú farbu, alebo ho mám miešať ešte s S6001, alebo ho miešať len s terpentínom, alebo už z ničím?
Pýtam sa preto, že som filtre s týmto riedidlom ešte nikdy nerobil, preto tá hlúpa otázka.
Tomáš Veselovský

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Josef Gažík » 27 lis 2007, 11:56

Chci se zepta.Dá se použít taky terpentinový olej od Umtonu?Ten koh-i-nor nemůžu unás sehnat.Díky
Josef Gažík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 27 lis 2007, 19:04

Josef Gažík píše:Chci se zepta.Dá se použít taky terpentinový olej od Umtonu?Ten koh-i-nor nemůžu unás sehnat.Díky

Ten umton je podle mě ještě lepší, taky ho používám (povrch Gunze C) a je úplně v pohodě...
tvořím: H. P. Halifax
hotovo: G-55
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jiří ščučka » 27 lis 2007, 21:34

předefším je třeba si uvědomit že moderní tanky sou matné jak prase takže nějaký kovolesk nepřipadá v úvahu.

pokud chceš poradit dej fotku tvýho modelu a ne cizího

značka T. oleje je myslím volná ale musí to být olej ne obyč terpentýn.

chcu zkusit ten pravej uměleckej přírodní terpentýnový olej ale flaška stojí asi pětikilo,musím ztáhnout kámoše-malíře
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
jiří ščučka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 27 lis 2007, 22:25

Tomáš Veselovský píše:
Hansi píše:
KLingO píše:poviem to tu znova

serte na terpentyny - modre tamiya riedidlo na syntetiky vam nezozere nic

Presne tak ! Je rovnako kvalitné ako zázračné riedidlo od MIG-a, perfektne riedi aj olejovky, aj farby enamel (syntetiky).
Ak je podklad nastriekaný akrylovou Tamiyou, tak toto riedidlo nepoškodí podkladovú farbu.

Tak tak, ja som modré Tamiya riedidlo použil na wash na modely lietadiel, a to riedilo sa roztekalo do liniek paletáže výborne. A bolo mu jedno, či v ňom rozpúšťam olejovky, alebo syntetiky tamiya.
Ale ak ho chcem použiť na filtre, tak mi stačí len samotné modré tamiya riedidlo, v ktorom rozpustím emailovú, či olejovú farbu, alebo ho mám miešať ešte s S6001, alebo ho miešať len s terpentínom, alebo už z ničím?
Pýtam sa preto, že som filtre s týmto riedidlom ešte nikdy nerobil, preto tá hlúpa otázka.

Riedidlo Tamiya už s ničím nemiešaj (iba do neho pridaj trocha farby požadovaného odtieňa) - a v žiadnom prípade do neho nepridávaj ktorýkoľvek z Tebou vymenovaných "riedidiel".
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod martinnakladal » 28 lis 2007, 15:40

jednu dobu jsem filtroval sikativem a taky to šlo
martinnakladal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jiří ščučka » 28 lis 2007, 21:43

sikativ je mastny jak prase,nepouživam ho ale neznamena to že to nejde
jiří ščučka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod oneho » 30 lis 2007, 16:45

jiří ščučka píše:předefším je třeba si uvědomit že moderní tanky sou matné jak prase takže nějaký kovolesk nepřipadá v úvahu.

pokud chceš poradit dej fotku tvýho modelu a ne cizího
značka T. oleje je myslím volná ale musí to být olej ne obyč terpentýn.

chcu zkusit ten pravej uměleckej přírodní terpentýnový olej ale flaška stojí asi pětikilo,musím ztáhnout kámoše-malíře

Fotografie som dal sem

Mozes my teda prosim poradit aky odtien zvolit, nerad by som model pokazil...
oneho

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jiří ščučka » 30 lis 2007, 17:47

supr! já osobně bych udělal tak tři vrstvy nějakou hnědou,možná bych to i nechal tak :wink:
jiří ščučka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod oneho » 01 pro 2007, 13:50

jiří ščučka píše:supr! já osobně bych udělal tak tři vrstvy nějakou hnědou,možná bych to i nechal tak :wink:

Hnedu??? Nestmavy sa tym model este viac, ono ked to je vyfotene, nevyzera to tak ale model je dost tmavy...

Mozem robit filter iba terpentynom v ktorom rozpustim olejovky??? Model je nastriekany TAMIYAckou akrilofkou. Nemusim ho najskor nejak lakovat pololesklim lakom?
oneho

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 01 pro 2007, 15:30

Na filtry je potřebný pololesk. Ten se získá již při původním nástřiku, kdy se přidá do Tamiye lesklý lak nebo přelakováním např. saténem od Vallejo. Filtry ztmavují kamo a proto se odstín základní barvy již od začátku zesvětluje.
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 01 pro 2007, 15:35

To oneho: Díval jsem se na fotky a asi bych filtry nedával, bylo by to pak moc tmavé, ale chtělo by to asi wash.
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod oneho » 01 pro 2007, 15:39

Marder píše:To oneho: Díval jsem se na fotky a asi bych filtry nedával, bylo by to pak moc tmavé, ale chtělo by to asi wash.

Na wash sa chystam az po filtroch, ale teraz teda neviem ci filtrovat alebo nie...

Neviem ci to sem mozem dat, ale hodi sa ked chcem potom tank trocha zablatit a zaprasit pieskovou farbou, mozem pouzit aj wash pieskovej farby? A zrejme aj pod wash mat pololeskly lak...

P.S. Zdoraznujem ze som zaciatocnik a je to moj prvy model...
oneho

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milcek » 03 pro 2007, 15:34

Opravdu je tak velký rozdíl mezi S6001 a S6006. Použil jsem na pokusy právě S6001 a naleptalo mi to model a to sem to měl zalakované sidluxem. Uplně to ten lak stáhlo a pak brutálně naleptalo plast a tím šla do háje veškerá barva. Když jsem si četl složení toho ředidla tak tam byl toluen a další ty srajdy. Takže je jasné co mi to asi naleptalo. Nechce se mi veřít, že vám ta S6001 funguje. Ikdyž evidentně vidím, že jo. :evil:
Milcek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 03 pro 2007, 18:06

Milcek píše:Opravdu je tak velký rozdíl mezi S6001 a S6006. Použil jsem na pokusy právě S6001 a naleptalo mi to model a to sem to měl zalakované sidluxem. Uplně to ten lak stáhlo a pak brutálně naleptalo plast a tím šla do háje veškerá barva. Když jsem si četl složení toho ředidla tak tam byl toluen a další ty srajdy. Takže je jasné co mi to asi naleptalo. Nechce se mi veřít, že vám ta S6001 funguje. Ikdyž evidentně vidím, že jo. :evil:

Když srovnáš složení těch dvou ředidel (viz. odkazy) bude ti jasné proč je S 6001 agresivnější než S 6006 (obsah toluenu a xylenu může být i pětkrát větší) . S 6001 je určeno primárně ke stříkání a jednotlivé šarže (nebo stejný výrobek jiné firmy) se mohou v % obsahu složek dost lišit. Takže někdy to nemusí udělat nic někdy tak jako tobě (a mě taky :? :lol: ). Teď na ředění olejovek a syntetik na wash a filtry používám S 6006 a nebo Artists´White Spirit od firmy Winsor & Newton (je hodně podobný Migově ředidlu na Wash). http://www.severochema.cz/_img/be/produ ... 597439.pdf
http://www.severochema.cz/_img/be/produ ... 597460.pdf
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna