Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Zájmové skupiny ‹ Německá technika 1939-45
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Tanky Tiger u Kurska - operace Zitadelle

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Tanky Tiger u Kurska - operace Zitadelle

Příspěvekod Arhad » 18 lis 2007, 20:17

Zdravím všechny,

jak jsem slíbil v jednom z tématů dříve, zakládám další téma a to téma věnované tankům Tiger při operaci Zitadella . Nejedná se o téma, které by mělo popisovat jednotlivé boje , ale spíše o fotogalerii zde zůčastněných tanků , která zajisté pomůžou modelářům ve výběru kamufláže na tento tank, kterých nikdy není dost .
V současné době třídím odhadem tak 500 fotek na tanky Tiger v období od znovudobití Charkova( březen 1943) až po ukončení bojů v této kolosální bitvě . Téma chci koncipovat jako jednotlivé bloky věnované jednotlivým jednotkám , ke kterým sháním informace a fotky , nechci , aby se téma zvrhlo v nekontrolované vkládání fotek , které vede k chaosu a ztrátě posloupnosti a uvítal bych , kdyby tento způsob akceptovala většina přispívajících - nedělám si patent na moudro a myslím si , že na tomto diskuzním fóru je mnoho jedinců , kteří k tomuto tématu mají co říci a v případě některých otázek, nejasností či mých omylů rádi pomůžou :wink:

Většina z Vás si zajisté zakoupila knihu Jeana Restayna Tiger I na východní frontě - pokud tak ještě někdo z Vás neučinil , tak si ji kupte co nejdříve, případně požádejte své rodiny a "drahé polovičky " o pěkný dárek pod stromeček . Knihu zde zmiňuji proto , protože ji budu hodně využívat a některé fotky vlastně vkládat - nejedná se o sken této knihy, ale o využití jejího rozložení na jednotlivé kapitoly, které jsou věnované jednotlivým jednotkám . Zároveň vkladatele fotek požádám, aby se na příslušnou fotku podívali do této knihy a alespoň podle ní dali k fotce popisek , o jakou se jedná se jednotku , případně časové určení . Opravdu mne dokáže znechutit nekontrolované vkládání fotek bez jakékoliv vypovídající hodnoty, veškerý svůj volný čas jsem strávil právě na rozhození těchto fotek , taky jsem je sem mohl naflákat bez rozmyšlení a ostatní starejte se , což by nikomu nepohlo :cry:

Zároveň předem podotýkám, že ne všechny fotky jsou přímo z období operace Zitadella , ale i z období před touto operací či po této operaci . Fotografie na některé stroje z této bitvy nemám, ale mnohdy jsou fotky na tyto stroje před touto bitvou - tak proč tyto fotky vynechat a nezmínit se o nich , protože se mnohdy jedná o opravdové krasavce :wink:

Takže vzhůru do práce a začínáme :)

Arhad
Naposledy upravil Arhad dne 18 lis 2007, 22:07, celkově upraveno 1
".......snadnější je měnit fronty,
nežli horizonty....."
Arhad

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Arhad » 18 lis 2007, 21:18

Zde je první kapitola , kterou mám pro Vás připravenou :

8th Company SS Panzer Regiment 2 od 2. SS Panzer Division 'Das Reich'.

...tuto jednotku jsme opustily v tématu Třetí bitva o Charkov, kde na její Tigery v bílé kamo bylo mnoho nádherných fotek .
Tato jednotka obdržela první 2 Tigery 15.12.1942, a to konkrétnš stroje výrobních čísel 250049 a 250076. 4.ledna 1943 obdržela jednotka další 7 strojů , a to následujících výrobních čísel :
250077
250078
250083
250084
250085
250086
250088
17.1.1943 již v Charkově ( před ztrátou tohoto města ) jednotka obdržela stroj výrobního čísla 250092 a tím pádem měla celkem 10 strojů . Dá se říci , že se jedná pouze o 10 kusů , ale na druhou stranu tank Tiger v té době byl kolos , který neměl rovnoceného protivníka a posádky toho hojně využívaly.
Na tomto schématu je vidět číselné označení jednotlivých strojů :
http://www.dasreich.ca/drtiger-nov42.html

V průběhu bojů o Charkov jednotka ztratila 2 stroje - a to stroje výrobních čísel 250049 a 250077 a v následujících dnech :
10.2.1943 stroj SS-Obersturmfuhrer Gerlacha poškozený minou
1.3.1943 stroj zničený posádkou
...toto info jsem získal z následující stránky :
http://www.alanhamby.com/unithist.html#SS2

13.5.1943 obdržela jednotka v Bělgorodě 6 dalších Tigerů , a to konkrétně stroje následujících výrobních čísel :
250201
250213
250217
250219
250220
250225
...informace o číslech jsem čerpal z následující stránky :
http://forum.axishistory.com/viewtopic. ... +das+reich

20.5.1943 , krátce před ofenzívou u Kurska došlo k přečíslování těchto strojů , které je vidět na následujícím schématu a z kterého budeme ve fotografické galerii těchto strojů vycházet :
http://www.dasreich.ca/drtiger-kursk43.html

Nu a zde se dostáváme k první galerii , a to ke známému přečíslovanému stroji 823 z původního 832, který je známý z návštěvy H.Himmlera - bohužel neznám přesné datum této návštěvy, ale muselo k ní dojít v průběhu dubna 1943 , kdy proběhlo dosti zběsilé přečíslení strojů , které je vidět na následujících fotkách :

Galerie přečíslovaného stroje 823
...tyto fotky jsem měl ve mé složce Tiger a dalo mi dost práce je k sobě přiřadit :( fakt jsem si máknul .
Ale zde je přesně vidět, že v té době pokud někdo měl fotoaparát ( ať již soukromě, nebo to byl válečný korespondent ) tak fotil a fotil , takže můžeme doufat , že se na uvedený stroj naleznou další fotografie :lol:

..omlouvám se za kvalitu fotek , ale nejsem Jean Restayn a nemám přístup k lepším skenům :(
Přílohy
stroj 823  4.JPG
stroj 823  3a.JPG
stroj 823  2.JPG
stroj 823.JPG
60397.jpg
37_äŕń_đĺéő_.jpg
nežli horizonty....."
Arhad

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Arhad » 18 lis 2007, 21:36

8th Company SS Panzer Regiment 2 od 2. SS Panzer Division 'Das Reich'

Z uvedeného období mezi Charkovem a Kurskem je podle mne i další fotografie z mého archívu .
Jedná se o skupinu strojů Tiger se vzduchovými filtry Feifel .Příroda okolo vypadá na jaro 1943 a stroje mají označení 8xx . Je sice špatně čitelné , ale označení Sxx známé od Kursku to jistojistě není a dle předcházejících snímků přečíslovaného stroje 823 si myslím, že se jedná o stejné období a stejnou jednotku ....vždyť se jedná o 8.rotu od divize Das Reich :)

...samozřejmě se můžu mýlit, ale podle mne se jedná o skupinu strojů od této jednotky cca 2 měsíce před Kurskem - fotka je to pěkná , takže proč jí sem nezařadit a některý ze strojů na snímku se operací u Kursku určitě zůčastnil :wink:

...no a takové fotky určitě i skrývá některý z Vašich archívů , takže koukejte prohlížet a třeba mne překvapit :lol: :lol:
Přílohy
stroje od DR - oblast Perestschnaja číslování 8xx.JPG
nežli horizonty....."
Arhad

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Arhad » 18 lis 2007, 22:06

Další fotogalerie je na stroj 812 s přezdívkou TIKI , který je znám z přehlídky, kde se dekorovalo několik členů jednotky Rytířským křížem .
Na uvedenou dekoraci jsem kdysi vkládal link, který mi bohužel již nefunguje a fotky jsem si nestáhnul :cry: :cry: :cry:

Takže doufám, že někdo z Vás ty fotky má a rád je vloží :lol:

Fotogalerie stroje 812 TIKI od této jednotky, pravděpodobně duben 1943
Přílohy
tiki_front.jpg
tigeri_tiki_.jpg
tigeri_b__883.jpg
tiger_06.jpg
rt-076.jpg
misc32.jpg
nežli horizonty....."
Arhad

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Arhad » 18 lis 2007, 22:47

...nu a pomalu přecházíme ke Kursku a operaci Zitadella a této jednotce .
Zvláštností této jednotky byl symbol Gnoma na jejích tancích , který se objevil poprvé právě během Kurska , něco k jeho historii je na těchto lincích :

http://www.dasreich.ca/gnomestory.html
http://forum.axishistory.com/viewtopic. ... iger+kursk
http://forum.axishistory.com/viewtopic. ... iger+kursk

Ve zkratce lze k němu říci , že uvedená figurka byla nalezena právě při znovudobytí Charkova v březnu 1943 a členy této jednotky byla převzata
za symbol jednotky. Symbol je znám právě až z přečíslovaných strojů na systém Sxx a je vidět na Tigrech z období útoku u Kurska .
Takže pomalu se dostáváme k Tigrům této jednotky a fotogalerii .
Zde použijeme přehled z tohoto linku :

http://www.dasreich.ca/drtiger-kursk43.html

Pokud někoho zaujímá stručná historie bojů této jednotky u Kurska, může využít následujících linků :
http://sweb.cz/freiwilligen/DOBROVOLNICI/2divize.htm
http://www.dasreich.ca/kursk.html
http://www.alanhamby.com/unithist.html#SS2
http://www.panzernet.net/panzernet/stra ... adelle.htm

Není v mých silách zde popisovat jednotlivé úseky bojů dle jednotek - jednak by to bylo na dlouhé studium různých pramenů , na což nemám čas , jednak chci toto téma koncipovat jako fotografickou galerii uvedených strojů ...ale pokud se někdo tímto směrem vydá , tak mu jen a jen zatleskám a smeknu před ním klobou . Samozřejmě i linky na uvedené oblasti bojů jsou vítány , ale musí se jednat o oblasti činnosti jednotek s tanky Tiger .

Arhad
nežli horizonty....."
Arhad

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Arhad » 18 lis 2007, 22:56

Fotogalerie stroje S01 - stroj velitele jednotky

Jedná se o notoricky známý snímek stroje s označením S01 , který každý z Vás má určitě ve svém archívu .
Povšimněte si znaku divize Das Reich na zadním levém blatníku .
Zde bych zmínil právě tento symbol, který od Charkova prodělal změnu , jak je vidět na tomto linku :
http://www.dasreich.ca/divisional.html
Co znamenají tyto runy přesně, to je otázka pro povolanější a pokud zde někdo přesně vysvětlí jejich význam, tak sem s tím :lol:

...tak co , máte tento snímek ve svém archívu ??? :-D :-D :-D
Přílohy
tiger_1.jpg
nežli horizonty....."
Arhad

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Arhad » 18 lis 2007, 23:02

Fotogalerie stroje S01

..takže zpět k tomuto stroji , předcházející snímek jsem vypíchnul proto , protože je hodně známý , tento však již ne , ale pokud se mýlím, tak to sorry :-D
V případě první fotky se jedná pouze o výřez z následující fotografie .
Přílohy
stroj S01 2 aa.JPG
stroj S01.jpg
nežli horizonty....."
Arhad

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Arhad » 18 lis 2007, 23:21

Fotogalerie stroje S14

..pro mne jediná známá fotka tohoto stroje , kterou mi zaslal David-Binky, za což mu tímto veřejně děkuji :lol:
Pokud jí má někdo z Vás v lepší kvalitě, tak sem s ní ...
Přílohy
Tiger008.jpg
nežli horizonty....."
Arhad

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Arhad » 18 lis 2007, 23:25

Fotogalerie stroje S32

Zde je zachycena skupina strojů, kde v popředí je právě stroj S32 .
Nádherně je zde vidět symbol Gnoma a kamomufláž strojů - snímek bych datoval do období těsně před Kurskem .
Přílohy
stroj S32.jpg
nežli horizonty....."
Arhad

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hronec Filip » 19 lis 2007, 18:05

Krásne spracované Jardo,teším sa na pokračovanie! Nejaké fotky mám aj ja,ale nejdem Ti to kaziť,takže ak budem mať nejaké fotky čo tu nie sú,pošlem cez mail...... :P :P :P :P :P
Hronec Filip

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Arhad » 19 lis 2007, 18:07

Fotogalerie stroje S21

Mne známá fotka na tento stroj , bohužel v kvalitě takové jaké je .
Stroj je vyfocen někde za frontou při průjezdu městem - posádka včetně někoho navíc na stroji v rozverné náladě, kanon zaplachtovaný , Gnom a označení S21 nádherně vidět .
Pokud někdio z Vás má fotku v lepší kvalitě, tak sem s ní a pokud někdo zná i datum, tak taky ...zatím jen odhaduji , že se jedná o období operace Zitadella - případně krátce před nebo po :wink:
Přílohy
stroj S21.jpg
nežli horizonty....."
Arhad

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Pavlik » 19 lis 2007, 19:05

Arhade obdivuju kolik casu a znalosti venujes tomuto nebo i jinym tematum....vrele diky, za vsechny, ktere z toho jen cerpame. :)
Jan Pavlik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Arhad » 19 lis 2007, 20:07

2 Filip Hronec - chlape, nebát se a klidně přispívej , jen doufám, že se uvedené téma chytne tak , jako téma Třetí bitva o Charkov
a bude mít toliko shlédnutí :wink:

2 Jan Pavlík - díkec chlape , taková reakce mne motivuje k další práci :oops: Na druhou stranu ty zase modelaříš , na což já čas nemám a jsem rád , že tu trochu volného času investuji do takovýhle témat :wink:

Arhad
nežli horizonty....."
Arhad

• Odpovědět s citací

Příspěvekod adam červenka » 19 lis 2007, 20:14

Tyhle témata radši nekomentuju. ABSOLUTNĚ SUPER !!!! . Arhade jestli se přecejenom potkáme na nějaký akci, máš u mě pivo a paňáka k tomu. :P :P :P

Díky!! :P :P :P :flower: Doufám že se nenecháš odstrašit našim nepřispíváním do těhle témat, ale je to jen proto, že proti Tobě a ostatním sme žabaři. Díky!
°llllll°
I am the end of the world...
adam červenka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Šolc » 19 lis 2007, 20:15

to Arhad: Tohle téma nemá chybu je přesně podle mého vkusu plno pěkných fotek a mrtě innformací navíc. Jen tak dál Jardo ;-I . Když budu mít fotku nebo info co by tu scházele tak ti s tím tématem rád pomůžu :) .
David Šolc

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Německá technika 1939-45