Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna ‹ Jak na fotografování
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Nasvícení a focení...

Všechno o fotografii, včetně galerie Vašich nemodelářských fotek
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Nasvícení a focení...

Příspěvekod Jakub Vilingr » 02 led 2006, 20:34

Před časem se mě Tomáš ptal jak fotím éra. Dneska jsem si koupil dvě lampičky a pokusil se nasvítit model. S výsledkem jsem spokojený. Přikládám jednu fotku MS 406 C-1 a fotostanoviště.

Foťák jsem měl nastavený na prioritu clony na F8, časovač na 2s a makro režim. Foťák byl samozřejmě na stativu. A blesk mám vypnutý.

Když jsou dobré světelné podmínky, tak fotím na balkóně, ale model nedácám na přímé světlo, a do stínu hned vedle něj a vypínám blesk.

Neříkám, že to tak musí být, ale jsem taky samouk a tohle mi docela vyhovuje 8)
Přílohy
2006_0102_082059.JPG
2006_0102_192150.JPG
Naposledy upravil Jakub Vilingr dne 03 led 2006, 08:02, celkově upraveno 1
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 02 led 2006, 23:26

Pekný Morane Kubrtíku !
Už aby si to dokončil.
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Laco Rezák » 03 led 2006, 00:12

Kubo, aké su tam trubice? A ako nastavujes bielu? manuálne? A ešte watáž...
Laco Rezák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 03 led 2006, 00:21

S vyvážením bílý zatím bojuju. Tohle je automatický vyvážení bílý barvy. Ty lampičky jsou 11W a docela jsem čučel, že každá svítí jinak, jedna je dožluta a jedna domodra, ale fotky z toho nejsou až tak blbý. Zejtra budu zase něco zkoušet, tak se uvidí.
Fuji S5500 umí i manuální nastavení bílý, tak uvidíme, jakej bude výsledek po dalším ekšperimentování 8-)
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Libor Jekl » 03 led 2006, 08:08

Kubrte, jestli ti můžu poradit, tak se vykašli na barevné pozadí u modelů, které půjdou do tisku. Bohužel u nás ani jeden plátek nemá tak schopného grafika, aby dokázal vyladit všechny fotky v časopise tak, aby vyšly přirozeně. Typickým příkladem je Modelář. U bílého pozadí to pak vadí nejméně, nejhorší je modré a zelené pozadí.
Merlins always drip oil... If don't... worry!
Libor Jekl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 03 led 2006, 09:06

Tak ty myslíš Libore koupit raději bílou čtvrtku? Já si nechám poradit, protože s tím focením mám fakt málo zkušeností... Ještě chci dát na boky papundeklový desky polepený alobalem, aby to házelo trochu světla ještě v odrazech.
A s tím Modelářem na tom fakt něco bude protože speciálně u mojí štuky je na jednej straně RLM 04 do oranžova a na druhej straně je pěkně citrónová :lol:
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Libor Jekl » 03 led 2006, 09:12

Provizorně mám něco podobnýho jako ty, akorát místo zářivek mám dva 150W halogeny tlumený mléčným sklem. Šilhám po profi nasvíceným podstavci s 5000K lampama na ramenech, ale je to celkem pálka, takže časem...
Bílý pozadí po mě chtějí v jednom anglickým časáku, tak jsem začal fotit jenom na bílou a musím říct, že ty fotky co vyjdou v Modeláři a pak v MAI jsou úplně někde jinde.
Ve fotopotřebách se dá koupit bílé plastové pozadí, je to to zhruba A1 formát nebo tak nejak (stojí asi 400.-). Výhoda je, že při zoomu ti nevystoupí struktura povrchu, jako se ti stane při papírovém podkladu a je to skutečně sněhově bílá. Dá se to utírat hadříkem, atd. prostě ideální matroš.
Merlins always drip oil... If don't... worry!
Libor Jekl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimír Šuma » 03 led 2006, 09:21

viz. třeba stránky rakouského klubu....
http://www.rlm.at/

jedna ukázka....
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Vladimír Šuma

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 03 led 2006, 09:27

Dobře, ukecali ste mě :lol:

Skáknu se mrknout zatím na tu A1 čtvrtku :)
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michael Skočil » 03 led 2006, 12:00

Hm koukám na to jako vrána. Já si pořizoval světle modrý pozadí a ono je všechno jinak. No jo holt nemám ty zkušenosti. Asi vyrazím do nějakejch fotopotřeb. :)
Jo Kubrte jedna technická. Každá DZ zářivka, nebo jakákoliv jiná zářivka má označení na krabici jestli je teple bílá, denní bílá atd.Navíc každej výrobce si to dělá jak chce. Proto ti každá svítí jinak, ale zrovna na focení bych míchaný světlo neviděl jako problém. Nesmí samozřejmě svítit každý z jiný strany to by pak asi nebylo ono.
https://mewe.com/profile/5c379adecfccbe1510a2903e Najdete mě na MeWe
Michael Skočil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Luba » 03 led 2006, 16:35

Já používám na focení dvě stovatový žárovky od Philipse Daylight. Jsou to baňky klasickýho tvaru žárovky, ale sklo je nádherně modrý. Měli by dávat světlo o teplotě světla denního a vysledný barvy by pak neměli být tolik ujetý do jinýho odstínu - ale s focením taky fest bojuju. Dostává mně skutečnost, že fotky jsou na mým monitoru docela dost světlý a v Modeláři pak stejně vyjdou tmavý jako mrcha - nevím čím to je - že by to vždycky podělali v tiskárně či co? Fotím v úplně manuálním režimu, kde clonu mám pořád na f8 a čas měním tak, že každý snímek vyfotím celkem minimálně třikrát - pokaždý s jiným časem a pak vyberu tu nejlepší - teda alespoň tu, která na mým plochým monitoru (plochý monitory prý bervy fest zkreslujou) nejlíp vypadá.
... s tím bílým pozadím jste mně dostali du to prubnout.
Možná by se k tomu, co je pro časopisy vhodnější a co ne, mohl vyjádřit někdo povolaný z kterékoli redakce, kde časopisy vydávají a naše fotky zpracovávají.
Luba

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PetrV » 03 led 2006, 16:44

Taky na to čumim jak Vrána. Já sem sice na bílé čtvrtce fotil, ale jen s jednou lampičkou, což teda bylo na pikaču protože když sem ji namířil přímo na model, tak to společně s mojim "super" foťákem udělalo jen záblesk světla. Takže sem jí většinou nepoužíval, protože denní světlo to jistilo - fotim u okna, takže stačí při nějakym hezčim počasí otevřít okno, lampičku třeba otočit třeba směrem pryč od modelu na druhou stranu od okna a fotit normálně na samospoušť a makro (víc sem zatim po 5-ti letech vlastníctví nepobral :oops:) a fotky byly docela dobrý.... :)
Akorát problém s bílou podložkou je ten že některý plastový díly sou špatně vidět..
Přílohy
PB200200.jpg
PetrV

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Jezl » 03 led 2006, 20:07

Hmm, tak na bily pozadi myslim naprosto v pohode rubova strana nejakyho plakatu vytistenyho na lestenym papire. Ale taky jsem kvuli foceni kupoval modry pozadi, hehe
Ad vyvazovani bile - na fotaku je prednastaveny rezim "zarovka", fotky vypadaji o mnoho lip nez predtim, ale porad je to trochu mimo, doladuju to v Photoshopu. Zkousel jsem bilou vyvazovat na tom bilym plakatu - nejak se nepovedlo, vysledek byl horsi nez v preddefinovanem rezimu :-(
Honza Jezl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Los » 04 led 2006, 15:41

nasviceni mi problem ale kamenem urazu je u mě pořadně zaostřit :cry: :?
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Štěpán Los

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Víťa Výmola » 04 led 2006, 15:58

Nevim, jaky pouzivate fotaky. Mnohe ale maji pro nastaveni bile velice jednoduchy rezim: namirite na bilou plochu a nastavite v prostroji 'toto je bila'. Velice jednoduche a rychle.
Víťa Výmola

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na fotografování