Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Airbrush probublává

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Airbrush probublává

Příspěvekod elbastien » 31 kvě 2025, 12:25

Zdravím, mám doma airbursh Tagore (TG-180), nicméně mi po posledním barvení a vyčištění (nechal jsem i v čističi airbrushů) probublává tekutina (barva i obyčejná voda) v kalíšku. Nevíte někdo, co s tím prosím? Jsem celkem začátečník a rád bych se toho do budoucna vyvaroval, pistoli mám cca 4 roky, ale použitá byla párkrát jenom. Díky
elbastien

• Odpovědět s citací

Re: Airbrush probublává

Příspěvekod Pavel Klouček » 31 kvě 2025, 12:40

Pravděpodobně poškozené nebo uvolněné těsnění u jehly, které by mělo zabránit průchodu vzduchu dozadu. Rozebrat a kouknout se, někdy stačí trochu přitáhnout , někdy je třeba ten O-kroužek vyměnit.
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 31 kvě 2025, 14:45

100%ně to bude O kroužkem v těle pistole, většinou se střihne při utahování dýzy.
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod elbastien » 31 kvě 2025, 15:38

Díky moc pánové! A co s tím prosím? Je to na výměnu? Vyplatí se to vůbec? Nebo holt koupit novou?
elbastien

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 31 kvě 2025, 16:19

Je to na výměnu. Já si nové koupil v obchodě se vzduchotechnikou a hydraulikou stejné velikosti, akorát odolnější a mám pokoj. Hlavně ale pistoli rozebírám jen tak jednou za rok.
Ono ty O kroužky moc nevydrží.

Dá se koupit celá sada origo těsnění i v ceně kolem dvou stovek.
Hodím sem obrázek a to těsnění je pod číslem 6.
Přílohy
1000008366.jpg
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod elbastien » 31 kvě 2025, 17:13

Děkuji moc všem! Hlavně Tobě Rendo!
Asi tedy druhý dotaz, jak tu pistoli čistit po barvení? já ji vždy po barvení rozebral a pročistil.
Pardon za moje stupidní dotazy.
elbastien

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Matt » 31 kvě 2025, 17:15

Možná to bude jak píše Pavel, ale pro jistotu bych se koukl na jinou věc.
Je možné že jste při skládání ve vaší snaze si hezky na těsno seřídit jehlu v dosednutí - těsnosti na trysku způsobil podélnou vlasovou trhlinku v trysce a tudy se vám do kalíšku dostává vzduch.
Kleština která na druhém konci pistole svírá trysku má nepříjemnou vlastnost že jehlu při dotažení matice posune o 00nic do trysky, ovšem přesto nebezpečně či dostatečně dopředu k prasknutí.
Pokud jste měl před utažením kleštiny-matice jehlu již hodně na těsno ,mohlo se vám to stát, u mosazných trysek se to stává velmi často, jsou k tomu díky křehkosti mosazi trysek náchylné.
Ne vždy je podélná prasklina vidět okem, je potřeba lupa, nejlépe hodinářská.

Do budoucna rozebírání a čištění zvažte , omezte , možná i zrušte. Pokud by jste ji nerozebíral, fungovala by nejspíš bez problémů dál.
Nadbytečné rozebírání a čištění je jakýsi tradovaný předsudek-zlozvyk kterému podlehnou méně zkušení, v dobré víře jak se o pistolku postarají, ve smyslu budu pečlivý , byla v ní barva vyčistím ji rozebráním. Většinou ji poškodí.
Pokud nemáte po posledním stříkání v pistoli sraženou barvu a vyloženě cucky - sraženou krupičku, jenom jste normálně dostříkal, tak pistoli propláchněte-prostříkejte příslušným ředidlem, případně čističem ( používám nitro/aceton, gumová těsnění nepoškodí ) přitom kalíšek řádně prošmrdlejte štětečkem,prostříkejte a odložte, případně ještě prostříkněte lehce mýdlovou vodu z přírodního mýdla, obsahuje malé mn. maziva (tuším glicerin) které zakonzervuje mikropovlakem a bude bezproblémové následné zprovoznění po x měsících.
Popisovaný postup používám na Hanse/ách 281 s tryskou 0,2 desítky let, z hlavy ani nepovím kdy jsem ji rozebíral naposledy, ač v provozu velmi často.
V technice platí často zvláštní pravidlo, jak něco funguje ke spokojenosti ,tak do toho "nehrab".
Jarda Matt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Josef Steinocher » 31 kvě 2025, 17:49

https://www.astramodel.cz/cz/blog/ciste ... stole.html
'' Poznal jsem neomezenou moc a držel jsem ji v rukou a vím o ní jediné: Přivádí muže k šílenství. ''
Alexander III. Makedonský
Josef Steinocher

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 31 kvě 2025, 18:31

elbastien píše:Děkuji moc všem! Hlavně Tobě Rendo!
Asi tedy druhý dotaz, jak tu pistoli čistit po barvení? já ji vždy po barvení rozebral a pročistil.
Pardon za moje stupidní dotazy.

Já jen naliju ředidlo, používám Aceton a přiložením prstu na kryt jehly probublám a vyliju, to opakuju třeba 3x a pak opakovaně nakapu ředidlo do nádobky a vystříkám. Nakonec vytáhnu zadem jehlu a otřu. Nechávám ji bokem, abych šetřil a nerozvalil trysku.
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod elbastien » 04 čer 2025, 21:31

Děkuji moc všem!

Tím pádem můj poslední dotaz prosím, jaký airbrush koupit? Co doporučíte? Velikostně stavím nejčastěji 1/72 letadla z období WW2 nebo tryskáče.

Díky a ať jde lepení!
elbastien

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Matt » 05 čer 2025, 08:32

elbastien píše:Zdravím, mám doma airbursh Tagore (TG-180), nicméně mi po posledním barvení a vyčištění (nechal jsem i v čističi airbrushů) probublává tekutina............

elbastien píše:Tím pádem můj poslední dotaz prosím, jaký airbrush koupit? Co doporučíte? Velikostně stavím nejčastěji 1/72 letadla z období WW2 nebo tryskáče.

Co člověk to názor, většina bude díky zkušenostem doporučovat to co používá. Je to logické, ovšem vznikne takové mn. názorů že na to budete málem hůř než nyní.

Pokud již pistolku máte (viz váš první př.) tak ji zprovozněte, vyměňte těsnění či trysku, případně si najděte v okolí zkušenějšího kolegu (i kroužek/klub) a požádejte o konzultaci, ukázku jak s pistolkou jak pracovat ve smyslu dlouhodobého bezproblémového fungování.
Kupovat při vlastně běžných problémech neustále novou není řešením.
Když si koupíte novou, s největší pravděpodobností za čas skončíte jak nyní,......jde o to naučit se pracovat s tím co mám (vztaženo na nyní řešené)
Stříkací pistolka je v určitém směru choulostivý, řekněme téměř hodinářský (drobný-malý) výrobek vyžadující příslušně jemnou péči,...........vy se toto jemné zacházení nejdřív musíte naučit (aspoň se pokusit - zbytečně nerozebírat !!! ).
Pro "obyčejného" víkendového lepiče vaše pistolka bohatě stačí, pouze ji zprovozněte.
Jarda Matt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 05 čer 2025, 08:36

Jarda Matt píše:
elbastien píše:Zdravím, mám doma airbursh Tagore (TG-180), nicméně mi po posledním barvení a vyčištění (nechal jsem i v čističi airbrushů) probublává tekutina............

Co člověk to názor, většina bude díky zkušenostem doporučovat to co používá. Je to logické, ovšem vznikne takové mn. názorů že na to budete málem hůř než nyní.

Pokud již pistolku máte (viz váš první př.) tak ji zprovozněte, vyměňte těsnění či trysku, případně si najděte v okolí zkušenějšího kolegu (i kroužek/klub) a požádejte o konzultaci, ukázku jak s pistolkou jak pracovat ve smyslu dlouhodobého bezproblémového fungování.
Kupovat při vlastně běžných problémech neustále novou není řešením.
Když si koupíte novou, s největší pravděpodobností za čas skončíte jak nyní,......jde o to naučit se pracovat s tím co mám (vztaženo na nyní řešené)
Stříkací pistolka je v určitém směru choulostivý, řekněme téměř hodinářský (drobný-malý) výrobek vyžadující příslušně jemnou péči,...........vy se toto jemné zacházení nejdřív musíte naučit (aspoň se pokusit - zbytečně nerozebírat !!! ).
Pro "obyčejného" víkendového lepiče vaše pistolka bohatě stačí, pouze ji zprovozněte.

;-I
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod markII » 05 čer 2025, 08:50

Ahoj
elbastien píše:Děkuji moc všem!

Tím pádem můj poslední dotaz prosím, jaký airbrush koupit? Co doporučíte? Velikostně stavím nejčastěji 1/72 letadla z období WW2 nebo tryskáče.

Díky a ať jde lepení!

Ta otázka tu padá často. Řekni částku, kterou jsi ochoten do toho investovat. a dle toho si dělej výběr. Za mě tryska 0,2 a zbytek podle ceny.
Tak že napiš částku či cenové rozpětí a pak lze určitě, v rámci zvolené cenové kategorie, doporučit vhodného kandidáta.
Obecně platí, že i s levnými pistolemi se dá dosáhnout dobrých výsledků ale moje osobní preference jsou v cenovém středu, tzn kolem 2000 CZK a tam si myslím, že je horkým kandidátem (https://www.mn-modelar.cz/airbrush-prem ... 2mm-150987) Gaahleri Mobius 0,2 se samocentrovací tryskou. Ale těch kvalitních pistolí je v této cenovce určitě více.
markII

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna